Bespreking 'Dit is de hond' Voorwoord, Inleiding en Hoofdstuk 1

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel Margje & BikoMargje & Bikobijna goedgekeurde fokker

honden foto van Margje & Biko

Wat vinden jullie van het begin van het boek?
Spreekt het aan?
Ben je het eens met de schrijver?
Leest het makkelijk?


honden page profiel DobryDobrygoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Dobry

Ik kon het boek niet in het nederlands krijgen dus heb ik de engelse versie en soms moet er een woordje vertaald worden :-D
Tot nu toe is het goed te lezen, en intressant. Er kwam bij mij wel boven naar al het leed dat wij mensen dieren aandoen. Hoe sneu, al die gevangen genomen dieren, vooral diegenen die de underdog in een groep waren, daar studies van maken en nog de verkeerde conclusies trekken ook. Ik moet ook niet aan die timberwolven denken die gedomesticeerd moesten worden maar dat niet konden, wat een frustratie moet dat voor die arme dieren geweest zijn.

In elk geval, een wolf is geen hond is tot nu toe denk ik de pointe.

honden page profiel Margje & BikoMargje & Bikobijna goedgekeurde fokker

honden foto van Margje & Biko

Vond het ook wel tenenkrommend om te lezen wat er allemaal getest wordt, ten koste van de Wolven en honden.
Honden wordt ook om zo'n groot aanpassingsvermogen gevraagd. We zetten ze midden in een maatschappij neer, verwachten van ze dat ze daar allemaal maar heel relaxed mee omgaan, maar eigenlijk vragen we heel veel gezien de aard en een hond.
En als het dan mis gaat noemen we dat 'probleemgedrag' maar vaak is het natuurlijk gedrag wat wij gewoon niet kunnen handelen.

honden page profiel Margje & BikoMargje & Bikobijna goedgekeurde fokker

honden foto van Margje & Biko

Mijn samenvatting:
Voorwoord
Honden hebben in de loop der jaren veel aan vrijheid ingeleverd. Honden scharrelen niet meer buiten rond, maar leven in een drukke maatschappij en moeten vrijwel altijd aan een lijn lopen. Ook is steeds minder tolerantie naar honden.

Inleiding
De snelle verandering van de maatschappij is moeilijk voor de hond. Tot 100 jaar geleden had de hond nog een taak, hij werkte voor de kost. Er werd gefokt op werkeigenschappen, niet op uiterlijk. Een hond was nuttig. Een aantal generaties later ligt deze hond, die in veel gevallen nog steeds werkeigenschappen bezit, voor de kachel en worden zijn specifieke eigenschappen zelden benut. Hij moet de ideale huishond zijn.
Ook is er begonnen met fokken op uiterlijke kenmerken in plaats van werkeigenschappen en karakter. Dit komt de hond niet ten goede.
Ook werd vaak de vergelijking van de hond met de wolf gemaakt. Het is vrijwel zeker dat de wolf de voorvader is van de hond, maar door de slechte reputatie van de wolf, heeft dit negatieve invloed gehad op de omgang met de hond. Wat er van de wolf (in gevangenschap!) bekend was, was dat er 1 dominante leider was, die met geweld zijn positie vasthield. Nu weten we dat dit ook voor de wolf niet geldt. Maar vele honden zijn opgevoed met een baas die dacht dat hij, desnoods met geweld, boven zijn hond moest staan.
Ook is er jaren gedacht dat alleen mensen emoties kennen. De hond werd bekeken door een mensenbril. Maar mensen zijn 'zichtdieren' en honden zijn reukdieren. Honden moeten zich daarin dus erg aanpassen aan de mens, wij zijn erg op zicht gericht en verwachten dat ook van onze hond.

Vragen die dan bij mij opkomen zijn:
Is het nog wel verantwoord om een rashond te kopen?
En verschillen hond en wolf echt zoveel, of komt dan door gebrekkig onderzoek bij wolven?

honden page profiel Yin, Yang & ikYin, Yang & ik 3 doggies

honden foto van Yin, Yang & ik

Wat vinden jullie van het begin van het boek?
Spreekt het aan?
Ben je het eens met de schrijver?
Leest het makkelijk?

Ik vind het zeker interessant maar ook langdradig alhoewel ik de invalshoek van de schrijver begrijp en waardeer. Zelf zou ik het begin liever in de vorm van een documentaire gezien hebben maar ik lees dan ook liever over de moderne hond als over zijn voorvaderen. ;-)

honden page profiel DobryDobrygoedgekeurde fokker

honden foto van Dobry

de eerste zes hoofdstukken heb ik nu door, ik vind het boek wel een aanrader
Op het moment ben ik wel heel geintresseerd hoe het nu allemaal zo gekomen is dat honden en mensen met elkaar zijn gaan leven. Dus ik vond dat gedeeltje wel intressant, al blijven er veel aannames. Ook het gedeelte over de werking van de hersens en wat het betekend voor hoe een hond kan reageren. Ik ben benieuwd naar de rest... ;-)

honden foto van Angelique; Bruno, Charlie & Fenna

Helaas...ik lees niet meer mee...het engels is echt heel lastig! Ik heb een wel een tip voor het volgende boek, kan ik die hier plaatsen of komt daar als het zover is een apart topic over? Ik vind het wel heel jammer dat ik niet bij kan blijven, het boek is nog te lastig voor mijn engels...;-)

honden page profiel TomTom

honden foto van Tom

Ik heb me net ook even aangemeld bij deze club. Is er iemand die een digitale versie van dit boek heeft en me kan doorsturen? Nederlands of engels maakt niet uit. Ik lees erg veel en snel dus heb jullie zo ingehaald. :-)

De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^