Nieuwe tijd, andere eigenschappen

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel Landseer ectLandseer ect

honden foto van Landseer ect

Werden de honden vroeger gekweekt voor de arbeid.
Is deze arbeid tegenwoordig vaak verdwenen.
De moderne tijd vraagt om rassen die zich in de drukke maatschappij staande weten te houden, en niet terug grijpen op de oude (toen belangrijke) werk eigenschappen.


Geef ook jouw stelling van de dag door !

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit onderwerp staat op slot, je kunt niet reageren op deze vraag !

honden page profiel Suzan Suzan

honden foto van Suzan

De moderne tijd vraagt om rassen die eenzaam-bestendig zijn!
Zich uren kunnen vermaken in hun bench. 
Met een portie verveeld gedrag en een tikkeltje overgewicht als gevolg, mogen de pootjes gestrekt worden tot aan het dichtstbijzijnde grasveldje dat als ongekroonde honden toilet fungeert.

Maakt het dier een paar fikse bokkensprongen en grijpt het 3x een balletje, dan meent baasje dat zijn viervoeter weer helemaal bijgetankt is!

Terug naar huis. Wel lief zijn voor de kindertjes hoor!

Een modern hondenbestaan in een trieste vorm!

(even heel cynisch uitgedrukt) ;-)

honden page profiel Landseer ectLandseer ect

honden foto van Landseer ect

Het is alsof je het over de gemiddelde Nederlandse burger hebt..Wahahaha

honden page profiel Suzan Suzan

honden foto van Suzan

Is het niet zo dan?

Ik kan mijn horloge erop gelijk zetten welke hond op welk tijdstip voorbij komt!
Nu is er met regelmaat en structuur niets mis,
Maar eeuwig dat zelfde blokje om en heeft het baasje een dolle bui, dan laten we waarachtig de flexlijn een metertje langer uitrollen.

Thuis wacht een lekker koekje met veelste veel calorieen, als beloning voor het gedane plasje en poepje. En dan ligt daar natuurlijke dat leuke speeltje met irritant piep-geluidje, waar de overtollige energie op losgelaten mag worden.

Ik zie geen enkele stimulans meer een hond te laten werken! Weet de hond zelf nog wie hij is?

Dat bijvoorbeeld de Labrador van oorsprong een hond is, die keihard voor zichzelf is en over een flinke dosis hardheid, uithoudingsvermogen en durf beschikt.. weet bijna niemand meer...

Het lijkt er ook niet meer toe te doen, immers hebben we daar geen hond meer voor!

Zelfs de waakhond, rondscharrelend op een terrein wordt met een schuin oogje bekeken,, want is dat eigenlijk niet zielig?

Gelukkig hebben wij die warme mand, die royale bench, veelste veel dentasticks (want een schoon gebit is een kostbaar bezit) en een groot scala aan speelgoed om onze tafel en stoelpoten te sparen!

De moderne hond... leeft korter, mankeert veel meer,.. tja, ze leven met de mens!

honden foto van Waka, Robi, Joy, Abby en het vrouwtje

ik denk wel dat de stelling gedeeltelijk klopt, en dat er in veel rassen ook naar gefokt wordt, veel rassen hebben tegenwoordig naast werklijnen ook showlijnen, en de showlijnen zijn vaak de honden die door 'gewone gezinnen' gehouden worden.

bij het fokken van mijn aussies hou ik zeker rekening met de eisen die de huidige maatschappij stelt aan de honden, Waka is een gereserveerde aussie, wat prima is volgens de rasbeschrijving, maar wat in de maatschappij soms lastig is om mee om te gaan. Waka houdt niet van drukke kinderen, niet van mensen die haar zomaar willen aaien e.d. en dan is ze ook nog zo mooi en lief en zacht, dus willen mensen haar heel graag aaien.

de reuen die wij telkens voor Waka kiezen zijn dan ook reuen met een open karakter, die ook knuffelig zijn naar vreemden, omdat het voor veel eigenaren veel makkelijker is om mee om te gaan dan met een hond die gereserveerd is.

ook zie je dat mensen de echte werkeigenschappen vaak lastig vinden om mee om te gaan, zoals een border collie met een sterk drijfinstinct die fietsers wil drijven, of de jachthond met een jachtinstinct die daardoor niet goed los kan lopen in de beperkte gebieden die daarvoor zijn aangewezen.

ik denk echter niet dat je daarvoor nieuwe rassen nodig hebt, de rassen die we nu hebben kunnen door fokken aangepast worden aan de behoeftes van de mens, net zoals ze dat vroeger deden.

honden page profiel DobryDobrygoedgekeurde fokker

honden foto van Dobry

als ik zo hier in de buurt kijk (woon wel in een modern land maar in echt heidekneuter gebied) zijn hier de meeste honden vroeger voor de waak gefokt al lopen er ook mooie jachthonden rond.

Die waakhonden doen niets, de hele dag niets, prachtige herdershonden die hun leven verbrengen met nietsdoen.

Ik heb overigens van dichtbij een werkhondje nl de pumi kapot zien gaan aan verveling en frustratie, ze ging door gebrek aan uitdaging de kinderen drijven, blaffen, kreeg daarvoor een blafband, waardoor ze heenblafte en alleen nog maar kuchte de hele tijd, ze werd onbetrouwbaar en viel uit en werd als onhandelbaar bestempeld. Eeuwig treurig van een goed gefokt levendig vrolijk hondje.
De mensen hadden het ook anders aan kunnen pakken, gaan schapenhoeden, de hond geestelijk moe maken.

honden page profiel WendyWendy

honden foto van Wendy

Ik heb weleens geopperd op een whippetsite dat het fokdoel gezinshond moest zijn aangezien het merendeel van de honden als huishond door het leven gaat. Dat was schijnbaar vloeken in de kerk......
Er zjn ook zat showhonden die niet geschikt zijn voor huishond.

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit onderwerp staat op slot, je kunt niet reageren op deze vraag !

Volgende forumvraag: Nog 4 nachtjes slapen :D
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^