Kar trekken

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel DreamteamDreamteam

honden foto van Dreamteam

Ik vroeg me af of Libby een kar mag trekken.
Ik weet hier heel erg weinig van dus alle tips zijn welkom!

honden page profiel DreamteamDreamteam

honden foto van Dreamteam

UpjeO-) iemand met meer informatie hier over?

honden page profiel .. 3 doggies

honden foto van .

Nope, dit mag officieel niet aangezien ze niet hoort bij de 5 sledehondenrassen uit het trekhondenbesluit. LINK Je zou een ontheffing aan kunnen aanvragen, mocht Libby zo goedgekeurd worden als trekhond, dan pas is het echt 'legaal' haar hiervoor te gebruiken.

Nou snap ik heus dat je geen wedstrijden gaat doen of iets dergelijks, maar dit wss enkel een paar keer voor de fun wilt proberen. Sommige toezichthouders hebben nog nooit van het besluit gehoord en de rest zal er vast ook niet al te streng mee zijn.. Maar goed. Het eerste wat slim is om te laten doen is een goede dierenartscheck, verder zul je goed materiaal nodig hebben (verkrijgbaar via sledehondenshops) en het trekken/werken zal rustig opgebouwd moeten worden. En natuurlijk kijken of de hond het werkelijk leuk vindt, dat is het belangrijkste.

honden page profiel DreamteamDreamteam

honden foto van Dreamteam

Bedankt voor je reactie! Is het dan ook het beste om haar bij een club aan te melden of kan je dit ook gewoon zelf doen? Ik wou haar sowieso laten checken door een dierenarts omdat ik dat echt niet verkeerd wil aanpakken. En is er verschil tussen een kar met wielen en een sledekar?

honden page profiel .. 3 doggies

honden foto van .

Wat wil je precies op de kar hebben, jezelf of een aantal spulletjes? Voor het tweede zou namelijk ook zo'n ouderwetse "molosser trekkar" een optie kunnen zijn. Een goed harnass is overigens een must :-), x-back harnassen zijn hier perfect voor. Je kan alles gewoon zelf doen, maar denk er wel goed over na. Het materiaal (kar, harnas, treklijnen, schokdempers) is vrij duur en dan is het natuurlijk zonde als Libby het niet leuk blijkt te vinden. Bij mushing is het gebruikelijk meerdere honden aan een kar te spannen, verder is Libby nog jong (toch?) en dit werk is best belastend..
Anders is steppen misschien wel wat voor jullie? Of canicrossen? Wellicht weight-pulling, ooit in de toekomst?

Een paar keer de kar uitproberen met je hond, dat kun je gewoon doen. Wil je er echt mee verder gaan dan raad ik je dus die ontheffing aan, zodat je legaal bezig bent.

honden page profiel DreamteamDreamteam

honden foto van Dreamteam

Zelf zou ik best wel is achter zo'n kar willen zitten maar als ik dit ga doen dan begin ik eerst met wat spulletjes. 
Is het geen optie om een kar van iemand te lenen om te kijken of ze het ook leuk vind?
Libby is nu 11 maanden en daarom ga ik ook nog even niet beginnen maar wil er alsevast wat van weten. 
Ik heb wel zitten denken aan weightpulling maar daar weet ik ook heel weinig van. 
Toch wel moeilijk om dit voor haar te beslissen.

honden page profiel .. 3 doggies

honden foto van .

Heel veel molossers werden vroeger gebruikt voor het trekken van karren, hier werden echter veel vaker spullen op gezet dan mensen. Nu weet ik niet hoeveel je weegt (en dat ga ik niet vragen, lijkt me een persoonlijk iets), maar dat is ook van belang als je er zelf op wilt. Ik weet niet wat je erbij verwacht, want erg spectaculair zal het niet zijn. Het wordt absoluut geen snel race ritje, meer iets wandel-achtigs, aangezien Libby het in haar eentje zal moeten trekken en dit best zwaar kan zijn voor een hond.
Een kar is vast wel ergens te lenen, marktplaats doet wonderen. ;-) Maar zoals ik al zei is er vast iets wat meer bij jullie zal passen dan dit.
Oh en ontheffing is in principe ook op eigen terein nodig. Je zal maar net die ene toezichthouder langs hebben lopen die er wel wat van zegt.

honden page profiel DreamteamDreamteam

honden foto van Dreamteam

Je mag best weten hoeveel ik weeg hoor ik weeg nu 45 kilo dus echt zwaar ben ik niet, haha.
Ik hoef ook niet te racen want wil gewoon is leuk een dagje er op uit met libby en dan is het wel leuk als ze ook iets te doen heeft. Wij hebben ook een kleine pony hier staan met de naam okie en die is van een vriendin van me is en die willen we ook een kar laten trekken en zo kwam ik er ook op. Is wel leuk om een dagje weg te gaan met okie en libby:-D
Zouden we okie en libby niet samen een kar kunnen laten trekken? Okie is wel wat groter dan libby maar scheelt ook niet veel.

honden page profiel GitteGitte 3 doggies

honden foto van Gitte

Ja, er is een verschil. Maar als je naar een club wilt gaan mag je denk ik niet meedoen, omdat ze geen sledehond is. Ik denk beter dat je het kan laten gaan, ook al is het nog zo leuk een fikse boete is niet zo leuk. 

Vaak rijd/sleed je ook met een roedel, en even als je toch het wilt gaan doen. Het mag alleen in de herfst & winter, soms in het voorjaar maar het moet beneden de 15 graden zijn.

Linkje, als je toch wil gaan "rijden" in een kar, kun je beter dit toch lezen.

honden page profiel DreamteamDreamteam

honden foto van Dreamteam

Wij wonen op een boerderij en volgens mij mag je op eigen erf doen wat je wilt. Het gaat me er meer om of het voor haar niet te belastend is, juist omdat dit voor dit soort rassen verboden is zal dat wel een rede hebben.
Ik zal het linkje even lezenO-)

honden page profiel WendyWendy 3 doggies

honden foto van Wendy

Ook op je eigen erf mag je de wet niet overtreden.

honden page profiel Jana *FeLaNelKi*Jana *FeLaNelKi* 3 doggies

honden foto van Jana *FeLaNelKi*

wettelijk gezien niet, alleen de 5 sledehonden. Ik vind het zelf enorm stom, want bijvoorbeeld de Berner Sennen is gefokt om karren te trekken, maar volgens dat wettelijk besluit zou dat niet mogen...

honden page profiel DreamteamDreamteam

honden foto van Dreamteam

Naja, ik snap wel dat dit soort dingen verboden worden omdat sommige mensen niet nadenken als ze dit soort dingen met de hond willen doen. Niet iedereen zoekt eerst informatie voor ze een besluit nemen en dat zorgt er voor dat er zelf herders met HD een kar gaan trekken en dan gaat het mis en dat willen we natuurlijk niet. Maar zoals chris en co al zei kun je dus ontheffing aanvragen voor de honden die niet op de lijst staan. Als ik het goed hebO-)

honden page profiel De rode HuskyDe rode Husky 3 doggies

honden foto van De rode Husky

je moet wel op het gewicht van de kar letten . meeste karren zijn namelijk er op gebouwd een team te trainen en dat zijn zware karren . je moet een hele lichte wedstrijd kar hebben .


idd je moet een ontheffing aanvragen . anders mag ze niet eens trekken . 

persoonlijk zou ik voor een step gaan . dat is namelijk stukken lichter . en ook heel erg leuk.

hier kan je de papieren downloaden die je moet invullen en laten invullen door je dierenarts om de ontheffing te krijgen. deze moet opsturen samen met een foto van het vervoer middel dat je gebruiken wilt en een kopie van het paspoort van je hond.

honden page profiel DreamteamDreamteam

honden foto van Dreamteam

Oke en kost dat nog iets, zo'n ontheffing? Of valt dat wel mee?

honden page profiel De rode HuskyDe rode Husky 3 doggies

honden foto van De rode Husky

de ontheffing zelf is gratis. maar voor alle spullen die je voor het steppen nodig hebt. kom je boven de 100 euro uit . sommige steppen zijn alleen al 100 euro . dan heb je dus nog geen lijnuithouder, trek lijn en trek tuig . 

een km teller is ook wel handig trouwens dan kan je namelijk trainen op afstand en in het begin niet meteen te ver gaan .

De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^