2 puberende husky's

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel LyntjeLyntje

honden foto van Lyntje

Hoi lieve mensen.

Ik ben Lynn (20), een jonge meid die opeens een geweldig krijgt om een siberisch hond als haar aller eerste huisdier te nemen. Het zijn gezelschapshonden en daarom werd het me sterk aangeraden er 2 te nemen.
Natuurlijk heb ik heel veel informatie gezocht over dit geweldige ras op het internet. Ervaring is toch anders dan alleen maar kennis en zo besloot ik eerst samen met mijn vader naar mensen te gaan die zulke geweldige honden hebben.

Zo kregen wij meteen heel veel nuttige infos en ontmoetten wij de ouders van onze toekomstige puppies. Ik raakte al snel verliefd op deze hartendieven en ik raakte helemaal enthousiast.
MAAR.. het werd me ook meteen verteld dat deze rassen niet zomaar gezelschapshonden zijn. Uitgebreid werd me met veel zorg bekend gemaakt waar ik zoal mee te maken kan en zal krijgen. Toch wilde ik het aan.

Nu is het zo.. dat ik ze op 3 maanden leeftijd hier naar de tropische Filipijnen heb genomen waar we dus momenteel verblijven. (Ik ben namelijk een filipijnse maar woon in Nederland). En ik moet zeggen dat het toch vrij goed met ze gaat. In januari gaan we gelukkig weer terug naar ons koude kikkerlandje :-D

Nu zijn ze onlangs 6 maanden geworden. Het zal wel met hun leeftijd te maken hebben dat ze vrij hyper zijn. Nog vrij knap voor deze honden om zo actief te zijn in zon warm land. Daarom houd ik ook goed in de gaten dat ze niet overhit raken.
Ze hebben ook een kooi maar laat ze er genoeg uit.
Voor zover.. doen ze het echt erg goed! Het duurt soms wat langer voordat ze luisteren maar onhandelbaar zijn ZEKER niet. Ze zijn gewoon erg speels.

Vanwege het wat onvriendelijk omgeving voor huisdieren hier laat ik ze niet buiten uit. Straathonden, veel verkeer, huizen dicht op elkaar.. TOCH ondanks alles.. zijn ze nog heel lief en braaf van karakter. Terwijl huskys heel veel beweging nodig hebben om te voorkomen dat ze gaan vervelen en de hele boel gaan slopen. Ik zorg er nml voor dat als ik bij ze ben.. dat zij mij helemaal voor zichzelf hebben. En ik merk dat ze dat juist waarderen.

Hebben jullie nog mss wat handige tips voor me?
In januari gaan we dus terug naar NL. Ik ga op mijn eigen wonen en dat betekent dat ze weer helemaal moeten wennen aan het nieuwe situatie.
Hondentrainingen ga ik dan ook zeker met ze volgen.

1) Waar ik moeite mee heb is dat hun speelsheid vaak uitloopt tot ruzie. Mijn teefje (toont het meest dominante gedrat) daagt graag haar broer uit. Ik weet dat dat met hun leeftijd te maken heeft en dat hun rangorde bepaald moet worden.. Ze snappen ook wel dat ze moeten stoppen als ik om orde vraag maar soms kan dat erg lang duren. Ze vinden het o zo fijn om dan lekker door te gaan met elkaar uit te dagen door elkaar dan aan te staren, bevriezen en wachten tot de ander weer in aktie komt. MAAR zogauw ik er genoeg van krijg en naar de opening van de kooi wijs.. gaan ze meteen poeslief op de grond liggen alsof er niets aan de hand is en zijn ze weer kalm. Moet ik gewoon wachten tot deze periode voorbij is? Ze hadden nml een periode dat ze vrij beschermend gingen gedragen over hun kluif. Vooral het reutje. Gelukkig heb ik hen dat vrij snel afgeleerd door steeds te laten merken dat niemand het van hun afpakt. Dat ging zelfs zo goed dat ze om de beurt elkaars bot gingen gebruiken. MAAR.. ze moesten elkaar dan wel met rust laten als die ander ermee bezig was. haha.. dat respecteerden ze wel van elkaar al moet Coco (het reutje) af en toe toch een protest kreetje laten horen.

2) Het teefje heeft ook momenten dat ze haar bak voer niet eet. Pas als ik haar bak oppak en haar met de handen voer eet ze het op. Gebeurt zelden maar toch.. Is dit vragen om aandacht? of ook als teken van genegenheid dat ze het fijn vind zo door mij gevoerd te worden? want voordat ze wegloopt van haar bak als ik voor haar hurk.. geeft ze tussen de kleine hapjes door steeds kusjes op mijn gezicht.

BiBi en CoCo vertonen totaal geen vervelende gedragingen. Ik vind het gewoon fijn meer info te krijgen zodat ik ze alle comfort kan geven die ze verdienen. En ik sta te popelen weer terug te komen naar NL met ze.. Ik weet zeker dat onze band er dan nog beter van wordt.

Ik ben helemaal gek op deze geweldige vrindjes! Al met al.. ben ik zo trots op ze dat ze zo goed gedragen in deze bizarre omstandigheden. Slopen hoort er nu eenmaal bij.. maar ach! Ik beloon ze altijd veel liever voor hun goed gedrag dan dat ik ze straf voor slecht gedrag.

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "2 puberende husky's" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

honden page profiel Margje & BikoMargje & Bikobijna goedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Margje & Biko

Hey!

Nou volgens mij doe je het hardstikke goed.
Ik vind het heel dapper dat je er meteen twee hebt genomen, dit betekend voor jou echt heel erg veel werk, want pups zijn al bewerkelijk, laat staan twee.
Nu gaan ze inderdaad de pubertijd in.
Als jij ze verbied te spelen, zorg dan ook dat ze niet verder kunnen gaan, door bijvoorbeeld ze allebei op hun plaats te leggen. Gaan ze toch door, dan treed jij op: je wil het niet! Jij als leider eist rust in de 'roedel'.

Dat ze af en toe elkaar afsnauwen is heel normaal. Zeker met een botje erbij. Zo maken ze elkaar duidelijk wat de grenzen zijn. In de natuur mag een hond altijd zijn eten verdedigen, of hij nu hoger of lager in rang is. De regel is: 'wat je hebt, mag je houden'. Wat je wel kunt doen voor jezelf is heel veel ruilen, want het is wel zo handig als je natuurlijk iets af kunt pakken (of ruilen, waar ik persoonlijk de voorkeur aan geef).

Met het eten van de teef denk ik dat ze pas interesse krijgt in het eten als jij er ook interesse in toont. Nu het zo af en toe gebeurt, hoef je er denk ik niets mee te doen.
Krijgt ze niet meer te eten dan ze eigenlijk nodig heeft? Normaal gesproken 'valt' een hond haast aan op het eten, of is in ieder geval heel blij. Als ze twijfelen, hebben ze meestal niet zo'n trek.

Leuk dat je terug naar Nederland komt!
Ik denk dat je heel veel leuke dingen met ze kan gaan ondernemen.
Weet je al waar je gaat wonen?
Je kunt hele leuke cursussen volgen, maar er zijn ook zogenoemde 'dogtrails' en wandelingen waar je aan mee kunt doen wat voor jouw honden denk ik heel leuk is. Je honden dragen dan hun eigen 'bagage' en zo trek je door een stuk bos of land heen. Heeeeel erg leuk! Maar ook actief voor de baas!

Als je gerichte vragen hebt, stel ze hier gerust.
En een dikke knuffel voor je twee mooie honden!

Groeten, Margje

honden page profiel LyntjeLyntje

honden foto van Lyntje

Hoi Margje!

Ontzettend bedankt voor je reactie!
Ik waardeer het zeer.

Ook bedankt voor je compliment.
Al moet ik erbij vermelden dat ik (samen met Bibi en Coco) nog heel veel onder de knie moet krijgen hoor.
Door er twee in huis te nemen heb ik inderdaad heel veel werk op mijn kop gehaald.

Het duurt wat langer om ze iets te leren omdat ze natuurlijk 'samen' zijn en elkaar op stoken. Maar zo gauw ze weten dat ze een beloning krijgen.. dan ze allebei heel gemotiveerd om te luisteren.

1) ZINDELIJKHEID:
De meeste tijd zijn ze buiten. 's morgens vroeg na t ontbijt en hun behoefte mogen ze even binnen. Toch plassen en poepen ze nog af en toe op t balkon. Op zich geen probleem zolang ze het maar niet binnen doen. En ik weet dat ze donders goed weten dat behoeftes buiten gedaan moet worden. Vrij snel hebben ze nml geleerd dat het niet zo fris is om het in hun eigen kooi te doen. Doen ze eigenlijk nooit meer en wachten netjes af tot ze eruit mogen. Ik begreep dat straffen als ze het binnen doen niet goed is? Gewoon negeren? Want nadat ze het op t balkon hadden gedaan heb ik ze zonder waarschuwing naar buiten gedaan.. terug de kooi in.

2) STRAFFEN:
Hun kooi gebruik ik echter maar zelden als straf. Ik wil niet dat ze de kooi als iets negatiefs gaan ervaren. Vroeger hadden ze er een hekel aan. Dat is nu echt anders.. Het reutje voelt er zich zelfs veilig in en loopt er tijdens het spelen trots in en uit. 's avonds als ze er weer in moeten om te slapen loopt hij er uitzichzelf in wanneer ik naar de kooi wijs. Het teefje had er veel moeite mee maar vandaag voor het eerst liep zo zonder protest naar binnen omdat ze wist dat ze daarvoor beloning voor terug krijgt. Geweldig! Hoe kan ik ze nog op andere manier corrigeren?? Gewoon goed gedrag blijven belonen?

3) UITLATEN:
Wij gaan in Schaijk (Landerd) wonen. Voor hun een groot bosrijk omgeving dus. Helaas zijn ze niet gewend los te lopen. Ik ben veel te bang dat ze hier onder een auto terecht komen.
Hoe kan ik dat straks het beste aan pakken? Want ze meteen los laten in een bos is natuurlijk geen goed idee. Ik snap dat dat rustig opgebouwd moet worden maar HOE??!! Ik kan ze ook niet aan in mijn eentje uitlaten want ze trekken zo hard aan de lijn. ze willen maar rennen en rennen en rennen.

En over het eten.. Aanvallen doen ze zeker! Hebben ze altijd al gedaan. Dus daar maak ik me het aller minst zorgen over. :-)
En over het spelen.. Ja ik moet dus gewoon strenger optreden en niet te bang zijn ze te corrigeren en tot orde te laten brengen. Daar ben ik nog gewoon veel te lief voor. Schieten ze niets mee op.

Zie? ik moet nog heel erg veel leren. Maar ik ben al blij met ieder klein stukje vooruitgang net zoals vandaag met de kooi.
Het beste aan ze is dat je ze nooit hoort klagen. En altijd dankbaarheid vertonen. Altijd even lief tegen andere mensen. Meer kun je toch niet van ze vragen?? :-)

honden page profiel Margje & BikoMargje & Bikobijna goedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Margje & Biko

Hey!

Met het balkon zou ik zeggen: of je vind het nooit goed, of je vindt het altijd goed.
Als je het nooit goed gaat vinden, dan zal je toch het hele balkon grondig moeten reinigen en ze er alleen onder begeleiding op laten.
Ik zou belonen als ze hun behoefte buiten doen waar jij wil.
Als je ze op heterdaad binnen betrapt, alleen dan mag je ze eventueel straffen. Ik zou het liever voor nu nog negeren. Het is namelijk de vraag of je straf over komt. Net als een beloning, moet een straf, een straf zijn voor de hond. Als voorbeeld: mijn moeder stuurde mij vroeger naar mijn kamer voor straf, maar ik was dol op lezen en lag dan heerlijk rustig op bed een boek te lezen, dat was voor mij dus geen straf en daarom hield het gedrag waarvoor ik straf kreeg ook niet op.
Dat werkt hetzelfde bij honden, als je hen iets onthoudt wat ze toch niet willen hebben, of boos 'nee' zegt, maar dat ze niets doet, bluf je wel, maar straf je nog niet. Dat is gewoon per hond heel erg verschillend.

Voor belonen geld overigens hetzelfde. Als jouw baas besluit je aan het eind van de maand uit te betalen in potjes pindakaas in plaats van geld, dan ben je ook niet blij, potjes pindakaas zijn voor jou geen passende beloning.
Een vriend van mij heeft voor het slagen van zijn school van zijn oma een fluroriserend oranje heuptasje en vijf gulden gekregen.. die zag dat ook niet als beloning ;-)

Met het los laten zou ik gaan oefenen op een omheind terrein, bijvoorbeeld een tuin, of als er geen kinderen spelen in een afgeloten speelveldje of schoolplein. Dan oefenen met het hierkomen. Voor het hierkomen kun je iets gebruiken als beloning wat ze normaal zelden krijgen maar wel heel erg lekker vinden. Dat houdt het hierkomen speciaal en leuk.
Roep ze ook niet alleen om de riem om te doen, maar ook gewoon tussendoor en hou altijd lekkers over in je hand!! Zo voorkom je dat ze aan komen stormen, je hand leeg eten en voor je het weet weer weg zijn :-)

Het trekken aan de lijn kun je een voor een met ze oefenen. Ook Husky's kunnen aan de lijn lopen zonder trekken!! Alleen heb je wel wat meer geduld nodig :-)

Groetjes!!

Margje

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "2 puberende husky's" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

Volgende forumvraag: Rode peper
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^