Tondeuse Tibetaanse terriërHoihou

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel ElineEline

Hoi allemaal,

Milou heeft vorige week haar eerste trimbeurt bij de trimster gehad. Ik knip haar zelf tussendoor met een effileerschaar. Bij de trimster is ze geschoren met een opzetstuk in een zogenaamd doodle model. Dit staat haar erg leuk. Graag zou ik zelf ook een tondeuse aan willen schaffen zodat ik haar zelf kan trimmen. Ik vind het leuk dit te doen en ben graag met milou bezig. Voor de band vind ik het ook positief omdat ze nog meer leert dat ik vanalles met haar kan doen en dat ze mij vertrouwd. 

Hebben jullie tips voor welke tondeuse ik het beste kan aan
Schaffen voor een Tibetanen vacht? Ik heb al tips gelezen over de site van okdv maar dat is veel te ver weg. Ik denk dat een snoerloze tondeuse het fijnste is? Met opzetstukken en die niet teveel lawaai maakt. 

Tips zijn heel erg welkom :-)

honden page profiel SallySally

honden foto van Sally

Ik heb je al een pb-tje gestuurd....
Zet hier ook nog een keer de link met veel tips over de vacht van de tibetaanse terriër...die niet getrimd (geknipt of geschoren) dient te worden.....
http://detibetaanseterriernieuwssite.nl/archiefverzorging.htm

honden page profiel liesbeth en de bende .. liesbeth en de bende ..

honden foto van liesbeth en de bende ..

nee ja kan beter de hond lekker laten vervilten omdat je hem bvb niet kan onderhouden ..

honden page profiel SallySally

honden foto van Sally

Dat is weer iets heel anders liesbeth en is een hele andere discussie... Dan moet je gewoon sowieso niet aan een langharig ras beginnen als je hem niet kunt onderhouden! Dat is hier helemaal het punt niet! Het laten vervilten van de vacht is dierenmishandeling!

honden page profiel liesbeth en de bende .. liesbeth en de bende ..

honden foto van liesbeth en de bende ..

er worden ook zoveel maltezerd ED geschoren.. als zij dat wilt, dan doet ze dat toch..?

en das idd een heel andere discussie.. ik weet het.. maar liever geschoren dan verwaarloosd.. ;-)

honden page profiel SallySally

honden foto van Sally

Ik ben het helemaal met je eens... liever geschoren, dan verwaarloost!

Maar houdt ook rekening mee dat het scheren van een tibetanen vacht je enkel alleen maar meer vachtproblemen zal geven dan gemak!

Ze ruien niet, hebben een dubbele vacht en het kortscheren haalt de dekvacht weg, waardoor de ondervacht steeds dikker/voller wordt en deze steeds sneller/makkelijker vervilt/klit en de huid gaat afsluiten en vacht zal steeds meer gaan krullen..... Ook het de isolerende laag waarmee de hond zijn temperatuur regelt (tegen warmte en kou) wordt verstoord.... het onderhoud word er enkel vele malen lastiger van... daarnaast kun je niet meer met een hond die geschoren is (geweest) op shows aankomen.

Allemaal dingen die het wel de moeite waard maken om goed na te denken of je er wel verstandig aan doet!

honden page profiel liesbeth en de bende .. liesbeth en de bende ..

honden foto van liesbeth en de bende ..

ik heb nochtans een tibentaan als klant gehad (helaas wel onlangs gestorven)die 14 jaar is geworden en vanaf dat hij een jaar was geschoren, en die had niks van vacht problemen ..


nu ja.. het is TS dat moet beslissen he ;-)

honden page profiel SallySally

honden foto van Sally

Als je hem/haar strikt blijft scheren en op tijd ontwolt als het te dik wordt, zal het zeker mee vallen.... maar dan moet je dat wel de rest van zijn leven ook blijven doen! En niet na een jaar of 2 zeggen.... ach ik vind die langharige coupe toch wel leuk of ik wil er toch eens een show meelopen.... ik laat het weer lang groeien..... want dan kom je snel van de koude kermis thuis.

Ik heb opzich niets tegen het scheren van de tibetaan maar dan zul je daar wel voor altijd aan vast zitten, ook shows kun je wel vergeten.... en mocht je ooit willen gaan fokken, zijn daar toch ook eerst shows/keuring voor nodig. Een tibetaanse terriër hoort en hoeft van uit het ras niet getrimd te worden en als je vacht gewoon goed bijhoudt is dat ook nergens voor nodig. (alleen de lange haren tussen voetzooltjes is wel wijs op kort te houden om uitglijden en daarmee blessures  te voorkomen)

Maar het idd aan TS wat zij wilt en doet.

honden page profiel SallySally

honden foto van Sally

Op je reactie over de maltezer.... deze hebben geen ondervacht.
Een tibetaanse terriër wel... die heeft een isolerende ondervacht een waterafstotende dekvacht. Hoe meer dekvacht je weg haalt, hoe meer wol, krullen en klitten, je in het ondervacht krijgt. Ook het hele structuur van de dekharen zullen naar mate je vaker scheert gaan veranderen, naar steeds zachter en minder waterafstotend en meer krullen geven.....Daarnaast ruien tibetaanse terriërs niet, ze raken dus niet hun overtollige onder haren zelf kwijt.

honden page profiel ElineEline

Bedankt voor je reactie!

Voordat ik Milou het aangeschaft heb ik heel veel gelezen over de vachtverzorging. Ik heb meerdere mensen gesproken die ook een Tibetaan hebben en die de vacht wel korthouden. Er is natuurlijk wel een verschil tussen kort en kort. De vacht moet niet gemillimeterd worden zoals bij een ander ras wel kan. Als de vacht halflang gehouden wordt moet dit geen problemen opleveren. Ik knip zelf zoveel mogelijk met de effileer schaar. Inderdaad om de vacht in goede conditie te houden. Ze heeft nu nog merendeel puppyvacht dus het kan nu nog helemaal geen kwaad.

Ik weet dat de meningen hierover verdeeld zijn bij verschillende mensen. Ik kam en borstel Milou dagelijks maar meer voor de band en het oefenen. Het is eigenlijk nog helemaal niet nodig. Elke vacht is ook weer anders.

Zijn er hier mensen met een Tibetaan die de vacht wel korter houden?

honden page profiel liesbeth en de bende .. liesbeth en de bende ..

honden foto van liesbeth en de bende ..

hoi eline,

ik zelf ben trimster en heb nog geen enkele tibentaanse terriër in full coat gezien .. enkel op show.. ;-)

als je wilt scheren kan je misschien best er eens een paar keer bij blijven bij de trimster om te kijken hoe het moet (zodat je zo min mogelijk fouten maakt..)

Voor de rest : ik werk met andis, en opzetkammen, en ben er zeker tevreden van

honden foto van Remie met sledehondenteam Silver linings

Je zou de trimsalon kunnen bellen en de vraag stellen welke trimmer hun gebruiken, misschien zou je een soortgelijke kunnen aanschaffen. ;-)

honden page profiel DogsDogs

honden foto van Dogs

Is uitdunnen niet leuker? Blijft ie zijn lange haar houden maar wordt de vacht de helft minder dik. Zodat je hem makkelijker bij kunt houden. Dit doe je met een dubbele effileer schaar. Misschien dat je een trimsalon kan vinden die je hierbij kan helpen.

honden page profiel ElineEline

Inmiddels nog geen tondeuse aangeschaft. Ik ben behalve die ene trimbeurt ook niet meer bij de trimster geweest. Inmiddels heb ik besloten dat ik Milou de eerste drie jaar in haar lange vacht laat. Ik wil ooit wel graag een nestje met haar en het lijkt me zinvol om daarvoor eens naar een show te gaan. Voorlopig niet meer bijknippen dus. Wel heeel veel aan het kammen op dit moment. Vooral met het natte weer moet ik echt twee x per dag kammen. Ze heeft deels nog haar puppyvacht dus dat helpt niet mee. Ik heb van de trimster begrepen dat ik er goed aan doe om een waterblazer aan te schaffen. Hier ben ik me nu in aan het verdiepen. Voorlopig dus lang hAar met een fantastisch strikje op haar hoofd! Haha ziet er komisch uit maar het haalt de haren voor haar ogen weg. Vind het anders wel sneu dat zr steeds tegen een bos haar aan kijkt! 

In ieder geval allemaal bedankt voor de reacties :-)
Groetjes
Eline

Volgende forumvraag: Wat zouden jullie doen??
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^