Menu voor Jet (i.v.m. blaasgruis)

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel Nikki & JetNikki & Jet

honden foto van Nikki & Jet

Jet stond sinds februari 2012 op vers vlees van diverse merken. Helaas heeft ze blaasgruis ontwikkelt...  Sinds 8 juli staat ze op Royal Canin Urinary S/O Small Dog. Dit heeft goed geholpen want ze is van haar blaasgruis af. ':-)

Nu is het geval dat Jet de RC steeds minder graag eet, terwijl ze met vers vlees nooit een maaltijd overslaat. Ook staat er op de achterkant van de zak RC dat je dit voer maar maximaal 6 maanden mag geven. Volgens de dierenartsassistente zou het geen kwaad kunnen om dit voer voor de rest van haar leven te geven, maar ergens zit het me gewoon niet lekker. 

Met vers vlees doe ik haar een veel groter plezier, en mijzelf ook...

Nu was mijn vraag of iemand mij kan helpen met welke diersoorten van welke merken ik het beste aan haar kan geven i.v.m. de blaasgruis (die ze dus heeft ontwikkelt op vers vlees)

Mij lijkt het wel verstandig om ook het Bandit nier-/blaas dieet te gaan geven. Ik dacht zelf aan het volgende: eerst een aantal weken (2 á 3?) alleen het dieet van Bandit. Daarna om de dag het dieet van Bandit en de andere dagen een andere diersoort...?

Alvast bedankt! :-D

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Menu voor Jet (i.v.m. blaasgruis)" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

honden page profiel Nikki & JetNikki & Jet

honden foto van Nikki & Jet

Upje

honden page profiel Marloes, vrouwtje van Nyx, Skye & AmayaMarloes, vrouwtje van Nyx, Skye & Amaya 3 doggies

honden foto van Marloes, vrouwtje van Nyx, Skye & Amaya

ik weet niet welke diersoorten je nu het beste kan pakken, maar ik raad je granberry's aan, ze werken echt doordat ze de pH van de urinerlager (zuurder) maken en dit helpt goed tegen blaasproblemen.

honden page profiel Nikki & JetNikki & Jet

honden foto van Nikki & Jet

Ik geef inderdaad al een halve cranberry tablet per dag. ;-)

honden page profiel Machtel, Romeo en Luca +Machtel, Romeo en Luca + 3 doggies

honden foto van Machtel, Romeo en Luca +

Dat ben ik met Marloes eens : cranberries zijn heel goed bij blaas-, urineweg- en nierproblemen. Ik denk dat de dierenarts RC in de schappen heeft staan en dit ook altijd zal proberen te verkopen. Ze verdienen er gigantisch aan, maar of het helpt bij de problemen van je Jet ? Ik ken de samenstelling van deze brok niet, maar RC zou ik zelf nooit geven.Dus wat je zelf al aangeeft, versvlees geven, zou ik dan ook doen. Hier op hondenpage zitten genoeg baasjes, die je kunnen helpen met de samenstelling. Spoedige beterschap toegewenst.

honden page profiel Nikki & JetNikki & Jet

honden foto van Nikki & Jet

De RC is me niet aangesmeerd gelukkig. Vóór de constatering van blaasgruis heeft ze blaasontsteking gehad. De meeste dierenartsen beginnen dan gelijk over dieetvoer, de mijne absoluut niet. Omdat het bij Jet niet om een bacteriële infectie ging (allemaal uitgezocht) heeft het waarschijnlijk te maken met de voeding. Vandaar dat ik eerst RC ben gaan voeren omdat ze vol zat met gruis. En het heeft wel gewerkt voor Jet gelukkig, met 2 weken was ze van de blaasgruis af. 

Jet kreeg altijd al vers vlees, daarop heeft ze de blaasgruis ontwikkeld... Vond ik zelf gek, maar het komt wel is meer voor. Maar niet zoveel als bij honden die op brok staan.

Dankjewel!

honden page profiel GoldendeleriousGoldendelerious 3 doggies

honden foto van Goldendelerious

De theorie is dat steeds terug kerende struvietstenen bij rauw gevoerde honden een gevolg kunnen zijn van teveel calcium in de voeding. Je zou dus kunnen overwegen om het percentage bot te reduceren naar 10% per week. Het resterende kun je opvullen met vuile pens, eventueel aangevuld met ontzurende groentes/kruiden met een anti-oxidante werking. Evenals dat het belangrijk is om de nieren en blaas van je hond goed door te spoelen met vocht. Als je hond te weinig drinkt, dan zal je dat moeten stimuleren. Qua diersoorten zou ik vooral wild gevogelte en kleine prooidieren geven, zoals konijn, haas en zeer jong lam en geit plus eens per week vette vis.
http://thewholedog.org/artbladderstones.html

honden page profiel Nikki & JetNikki & Jet

honden foto van Nikki & Jet

Ik wil niet zelf gaan samenstellen voor Jet. Dit heb ik 1x gedaan en ik vind het 3x niks...

10% bot per week? Hoe moet ik dat zien? Kan dat met KVV? 

Ik deed voor het RC dieet inderdaad al extra water bij haar vlees.

honden page profiel GoldendeleriousGoldendelerious 3 doggies

honden foto van Goldendelerious

Ik zeg niet dat je zelf samengestelde voeding moet geven. In KVV zit doorgaans teveel bot, maar ook teveel orgaanvlees waardoor struviet gevormd zou kunnen worden. Het komt niet vaak voor, maar het is wel mogelijk bij een hond die er gevoelig op is. En ik weet niet of je een duidelijke diagnose qua soort steen hebt gekregen (vanuit het lab?), maar het is erg zinvol om zeer regelmatig een urine- en niercheck te doen.
10% bot per week red je niet met de KVV's die je geeft. Je zou dus kunnen overwegen om in KVV te minderen en aan te vullen met vuile pens en de overige items voor calciumreductie. Indirect voer je dan ook minder orgaanvlees. Dus uiteindelijk een semi nierdieet. Een nierdieet bestaat over het algemeen uit vettere diersoorten, maar dat wordt niet door elke hond even goed verdragen. Je creëert indirect weer een extra belasting op de lever. Ik zou extra water van het vlees af geven, op andere momenten. Toxiciteit wordt dan sneller afgevoerd, dan dat je het bij het vlees zelf geeft.
Een goede kwaliteit rauwe honing, aangelengd met water doet het hier doorgaans goed, evenals biologische venkelthee aangelengd met hoing. O.a. goed voor het nierstelsel en antibacterieel.

honden page profiel GingerGinger 3 doggies

honden foto van Ginger

Heb je je vraag al gesteld op Barfplaats? 
Weet je trouwens ook wat het blaasgruis veroorzaakt? 
Normaal gesproken gaat blaasgruis juist weg met rauw vlees omdat dit zuurder is. Maar omdat dit niet het geval is bij Jet. 
Er zijn meerdere oorzaken, en als je achter de oorzaak bent kan je je voeding daar ook op aanpassen.
Oorzaken kunnen zijn, teveel eiwitten, te hoge fosfor, te hoge calcium waardes. Of juist te lage.. 
Je zou kunnen kijken hoe ze reageert op de Bandit blaas dieet, evt zonder cranberrycapsules. Cranberries maken ook zuur, en omdat dmv zuur voedsel het ontstaan is durf ik dus niet te zeggen of je door middel daarvan de blaasgruis weer opwekt.

Weet niet of je zelf teststrips hebt? Misschien wel handig, als je wilt gaan proberen met het Bandit blaasdieet. Dan kan je regelmatig zelf testen. de urine is dan verser dan vers + je kan vaker controleren en je ziet dan ook snel genoeg of het wat doet of juist niet.

En wat Goldendelicious al zei, evt kvv opvullen met extra pens en spiervlees zodat het bot + orgaangehalte naar beneden gaat. Bandit hanteert het prooidier model dus dit zijn al mooie verhoudingen.

Hopelijk is er een oplossing met vers vlees voor Jet!

honden page profiel MarijkeMarijke 3 doggies

Is het misschien een idee om eens met een goede homeopaat te gaan praten? Er zijn er die ook veel verstand hebben van voer en hun behandeling erop kunnen aanpassen.
Beterschap!

honden page profiel Kim en CasperKim en Casper 3 doggies

honden foto van Kim en Casper

Even gekopieerd van barfplaats.

Een hond kan blaasgruis krijgen maar het gruis of steen kan uit
verschillende stoffen zijn opgebouwd. Er bestaan Stuviet kristallen, Calcium Oxalate kristallen, Uraat en Ammonium kristallen, etc. Bij de meeste honden zal het blaasgruis opgebouwd zijn uit Struviet kristallen, maar, er zijn diverse rashonden die andere type blaasgruis/stenen ontwikkelen, juist door hun erfelijke aanleg. Sommige honden hebben zelfs stenen/gruis met een
combinatie van de bovenstaande stoffen. Daar kom ik zo op terug.

Het is dus van levens belang dat er een grondig onderzoek wordt gedaan naar waar het gruis/steen uit is opgebouwd. Afhankelijk daarvan zal een verder behandelplan, dieet, medicijnen voorgeschreven moeten worden. Belangrijk is het om te weten wat de waarde van de urine is. pH 7.0 is neutraal, alles daaronder is zuur en alles daarboven is alkalisch.

**Struviet kristallen worden meestal gevormd in een alkalische urine. Er wordt in deze gevallen vaak bijv. Hills S/D of C/D voor geschreven. Dit voer bevat zouten
waardoor de hond meer gaat drinken (doorspoelen) en het voer zorgt ervoor dat de urine zuurder wordt waardoor de kristallen "oplossen". Dit voer is trouwens niet geschikt om lang te blijven voeren. Dat geeft Ome Hill's zelf toe. Overigens hebben honden met struviet kristallen vaak ook een bacteriele infectie. Men weet niet of er nu eerst de bacteriele infectie was en er daardoor gruis is ontstaan of andersom (kip en ei verhaal). Veelal wordt hier ook antibiotica voorschreven (waar ik trouwens niet zo'n voorstander voor ben). Bacterieen kunnen veelal niet in een zuur millieu leven, een van de redenen dat de urine wordt aangezuurd.

**Calcium kristallen: deze moeten chirurgisch verwijderd worden. Ik weet niet 100% zeker of deze stenen in een zure of alkalische urine worden gevormd, hoewel ik denk dat het in een te alkalische urine is.

**Uraat/Ammonium kristallen: deze stenen worden meestal gevormd in een te zure urine. Er wordt in deze gevallen vaak Hills U/D voorgeschreven. Dit voer bevat zeer weinig purine (hoewel ze zelf niet weten hoeveel purine het dan bevat...). Purine is een eiwit dat door sommige honden niet "verwerkt"
kan worden (erfelijk bepaald) en een hoog purine gehalte zorgt
bij deze honden voor een te zure urine waardoor zich deze uraat kristallen vormen.

**Cystine: Deze stenen vormen zich in een pH neutrale tot zure urine. Deze stenen worden veroorzaakt door een nierafwijking. Cystine-gruis is een afwijking bij het omzetten van bepaalde aminozuren in de nieren. Aminozuren (en andere stoffen) worden uit het bloed gefilterd en worden dan uit de urine gefilterd. Wanneer honden cystine blaasgruis aanmaken, bepaalde aminzuren, inclusief cystine (en ornithine, lusine en arginine - worden aangeduid als essentiele aminozuren oftewel dit zijn eiwitten die de hond niet zelf kan aanmaken maar uit z'n voeding moet halen) worden niet geabsorbeerd door de nieren waardoor er hoge concentraties in de urine terecht komen. Een van de aminozuren, cystine, heeft de eigenschap de urine zuur te maken en lijdt dan tot het vormen van nier/blaasstenen van het type cystine. Deze kunnen ernstige ziekte veroorzaken door de irritatie van het urinesysteem maar kunnen zelfs een blokkade veroorzaken die, wanneer niet tijdig ingegrepen wordt, zelfs tot de dood kan lijden. Het lijkt simpel: we vermijden het voeren van voedsel waar cystine in zit. En dat lost het probleem op. Want, geen cystine: geen problemen met het absorberen van cystine in de nieren en dus geen blaasgruis/stenen. Jammer genoeg... dit is niet het geval. Cystine is een essentieel aminzuur, wat betekent dat het beslist in een gezond dieet moet zitten (hond kan het niet zelf aanmaken en hond heeft het wel nodig om gezond te blijven). Ergo, het is zo belangrijk dat het lichaam zelfs cystine aanmaakt uit andere aminozuren, als het dieet zelf te weinig cystine bevat. Dus, helaas moeten we ons altijd zorgen blijven maken over hoe we de cystine die niet geabsorbeerd kan worden uit het lichaam kan worden getransporteerd. Natuurlijk is het zinvol een voeding te geven dat laag is aan cystine. Maar, we kunnen cystine dus niet elimineren van het dieet. Een truc om de urine meer alkalisch te maken is door middel van buffers. Deze buffers zijn stoffen die een inter-actie hebben met het spijsverteringssysteem die "ontzuren" of de urine-componenten bufferen. Deze stoffen zorgen dus voor hogere pH waardes (richting neutraal/neutraal) waardoor voorkomen wordt dat er zich gruis/stenen vormen. De meeste bekende stof is "baking soda" oftewel zuiveringszout oftewel sodium bicarbonaat.

Het is absoluut onmogelijk dat de aangetroffen kristallen uit een combinatie bestaan van struviet en uraat kristallen, maar een het gruis kan bijvoorbeeld wel een combinatie van uraat en ammonium kristallen bestaan. Er zijn volgens mij ook gevallen bekend waar de kristallen bestonden uit een
combinatie van struviet en calcium. Met andere woorden: twee stenen met een tegenovergestelde opbouw kunnen niet tegelijktijdig in de urine voorkomen.

Nu, Mini Schnauzer staan er bijv om bekent om struviet of calcium kristallen op te bouwen. Dalmatische honden staan bekend om uraat kristallen op te bouwen.
Dit is genetisch bepaald. De Dalmaat heeft een urine systeem afwijking doordat hij een bepaalde stof niet kan omzetten (zal ik verder niet op in gaan). Voor zover ik weet zijn ook Engelse Bulldoggen gevoelig voor het opbouwen van blaasgruis/stenen en veelal zijn deze stenen opgebouwd uit Uraat kristallen of uit de Cystine Calculi.

Afhankelijk dus van welke type gruis we hier te maken hebben moet er een behandelplan gemaakt worden. Want:

Wanneer de hond nu bijvoorbeeld last heeft van Uraat kristallen (die dus meestal in een te zure urine ontstaan) en je geeft hem Hills S/D of vitamine C (of Cranberry) dan word de urine NOG zuurder en ontstaan er NOG meer kristallen en dit kan leiden tot
de meest gruwelijke situaties (waar we het ook maar niet over zullen
hebben). Jouw dierenarts kan dus de pH waarde van de urine op meten. Het zou prettig zijn om de pH waarde te weten te komen...., dan weet je wat meer.

Dan even over dieetvoeding: honden krijgen blaasstenen/gruis door o.a. de voeding. In brokken komen vaak stoffen (fosfor, magnesium, etc - in de verkeerde verhouding) voor die er voor zorgen dat de hond blaasgruis krijgt. Die verhoudingen worden dan in het dieet voer weer aangepast. Alle brokken bevatten veel onnatuurlijke producten. En, als je het mij vraagt kunnen deze onnatuurlijke stoffen blaasgruis veroorzaken.

Een rauwe, natuurlijke voeding is altijd beter, ook wanneer er blaasgruis aangetroffen is. Want, het product (als het een goed product is of BARF) voorziet in de juiste stoffen in de juist verhouding en houdt balans in het
lichaam van het dier. Het houdt ook balans in de pH waarde van de urine
waardoor er minder (veel minder) kans is dat er gruis wordt gevormd.

Het is dus de kunst om erachter te komen wat voor kristallen het precies zijn, afhankelijk daarvan het rauwe, verse dieet aan te passen. Stel, jouw hondje heeft een gruis die in een te alkalische urine voorkomt, dan moet de urine zuurder gemaakt worden. Vlees maakt de urine zuurder en gruis lost op die manier gewoon op en komt dus gewoonlijk niet meer terug. Dus, als jouw hondje een te alkalische urine heeft is versvlees DE oplossing.

En, die Hills S/D, C/D en U/D, Trovet en Leo dieeten zijn allen niet goed om lang te geven. En er zijn betere manieren om de urine zuurder of alkalischer te maken en blaasgruis te voorkomen.

Trouwens, versvlees maakt urine zuurder. Groente maakt de urine weer
alkalischer. Je kunt een gigantisch goed evenwicht vinden door deze twee
voedingsstoffen te combineren. Voor de meeste honden is een gezonde pH
waarde (van de urine) tussen de 6.3 en 6.7. De pH waarde van de Dalmaat
hebben we liever tussen de 6.5 en 7.0. De pH waarde van de urine van mijn dalmaten is al lange tijd rond de 7.0. Op versvlees. Met purine. Wel in combinatie met rauwe groentes.

Overigens fluctueerd (of zoiets - ik weet ff niet meer hoe je dat schrijft!) de pH waarde wel hoor.

Ik ben dus erg benieuwd uit welke kristallen het gruis/stenen opgebouwd zijn. Ik ben dus ook benieuwd wat de pH waarde van de urine is.

Moraal van dit verhaal: je moet beslist niet zelf vitamine C gaan geven! Dit moet beslist in overleg met jouw dierenarts en voordat je zelf dingen gaat proberen moet je dus eerst zeer goed weten over welk gruis/stenen je het hier hebt...

honden page profiel Nikki & JetNikki & Jet

honden foto van Nikki & Jet

Thx voor alle antwoorden!

Ik ga m'n vraag ook maar even op Barfplaats plaatsen inderdaad. Hoe meer info hoe beter!

honden page profiel Nikki & JetNikki & Jet

honden foto van Nikki & Jet

Als ik de KVV ga aanvullen met pens of spiervlees, om zo het orgaan en calciumgehalte omlaag te halen. Hoeveel pens of spiervlees moet ik er dan bij doen? 

Stel ik geef 125/150 gram KVV per dag?

honden page profiel Nikki & JetNikki & Jet

honden foto van Nikki & Jet

" En ik weet niet of je een duidelijke diagnose qua soort steen hebt gekregen (vanuit het lab?), maar het is erg zinvol om zeer regelmatig een urine- en niercheck te doen. "


Sorry, zag je vraag over het hoofd. Het is struvietsteen.

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Menu voor Jet (i.v.m. blaasgruis)" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

Volgende forumvraag: luna los
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^