Gedrag Chihuahua's

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel FannyFanny

honden foto van Fanny

Hallo allemaal!
Net een profiel aangemaakt op dit forum, omdat ik met een aantal vragen zit i.v.m. mijn twee chihuahua's. Misschien kunnen jullie mij helpen ':-)
Ik heb al drie jaar een chihuahua teefje, Zhara. Altijd een heel braaf beestje geweest, luistert goed (soms wel wat koppig uiteraard ;-)), heeft geleerd van haar behoefte op een kattenbak te doen omdat we in een appartement wonen. Als we niet thuis zijn, loopt ze gewoon los in huis rond zonder iets te bevuilen of iets stuk te doen.
In oktober heeft ze een nestje gehad, met twee pups. Een pup is naar een vriendin van mij gegaan (zij heeft ook de vader) en de andere pup (Tygo) hebben wij gehouden. Leuk, dachten wij. Een kameraadje voor Zhara. Ook Tygo leerden we op de kattenbak te gaan, hij leerde dit snel.
In maart zijn we verhuisd naar een ander appartement. Tygo was toen dus 5 maanden oud, Zhara was toen bijna drie jaar oud. Maar sinds wij verhuisd zijn, loopt het helemaal mis. Ze zijn plots beiden niet meer zindelijk. Ze plassen overal op de grond en tegen aan, ze plassen in hun eigen mand, ze poepen op de grond. De kattenbak heeft anders toch een duidelijk zichtbare plaats voor hen, want hoewel ze op de grond plassen en poepen, gaan ze regelmatig ook nog in hun kattenbak. Als we gaan wandelen of als ze in de tuin mogen 's avonds, gaan ze uiteraard ook gewoon buiten. De kattenbak is slechts voor als wij werken zijn.
Ik dacht eerst dat het een soort van verlatingsangst was, omdat het meestal gebeurt als wij niet thuis zijn of 's nachts. En omdat ze nu in een nieuwe omgeving zijn. Maar soms doen ze het ook wanneer we wel thuis zijn, wanneer we bijvoorbeeld in een andere kamer zijn.
Bovendien plassen ze ook in hun mand. Ik moet bijna dagelijks het kussen uitwassen. Intussen heb ik het kussen weg gedaan, omdat ik de indruk heb dat ze hier op blijven plassen als ik het terug leg.
Verder is er nog een probleem met Tygo, de pup. Hij heeft een soort van fascinatie voor papier. Wanneer wij niet thuis zijn, krabt hij het behangpapier van de muur (deed hij in het vorige appartement ook), of hij scheurt magazines aan flarden. Bovendien bijt hij in het stof van de stoelen. Probleem is ook dat hij erg hoog kan springen voor een chihuahua en dus regelmatig vanaf een stoel op de eetkamertafel springt en daar ook alles van decoratie stuk bijt. Hij geraakt zelfs op de kast waar de TV op staat (geen idee hoe hij zo hoog kan springen) en vist daar de theelichtjes uit hun houders en bijt ze stuk. Gisteren had hij in een wasmand met propere witte was geplast en gepoept O-). Wasmand stond ook op de eetkamertafel. Hij heeft ook de onderkant van de zetel helemaal stuk gebeten, toen hij nog klein genoeg was om onder de zetel te kunnen.
Ik ben een beetje ten einde raad! Ik heb een tijdje geprobeerd om hen te straffen, maar natuurlijk weten zij ook niet meer wat ze fout hebben gedaan wanneer wij thuis komen van het werk. Ik heb geprobeerd het te negeren, maar ook dat haalt helemaal niets uit, want ze blijven dit doen. Ik poets steeds heel grondig met dettol als ze geplast hebben, om de geur weg te krijgen, maar ook dit helpt niet. Ik heb ook een tip geprobeerd van de hondenfluisteraar; namelijk hun speeltjes voor mezelf houden en hen elke dag beide een ander speeltje geven, zodat ze niet verveeld geraken. Ook dit haalde niets uit. Ik vrees dat ik niet anders kan dan hen voortaan in een aparte ruimte te zetten, zodat ze nergens meer aan kunnen, maar eigenlijk vind ik dat dan weer zo zielig. In de living kunnen ze voor het raam zitten en lekker buiten kijken of op de bank liggen. Ik zou hen graag alleen willen kunnen laten, zonder dat ze alles stuk bijten en overal plassen en poepen. Ik heb vanaf morgen vakantie, dus dan heb ik tijd genoeg om hen opnieuw 'manieren' aan te leren ;-) Iemand tips, of kan ik dit wel helemaal vergeten nu?
Als wij wel thuis zijn, zijn het echt twee schatjes O-)
Bedankt alvast!  ':-)

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Gedrag Chihuahua's" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

honden page profiel samsam

Je reutje is volwassen aan het worden, dus ze gaan onderling hun rangorde bepalen en ook dit kan met markeren gebeuren. (Hoor je veel dat juist dit soort kleine rassen dat veel doen.) Daarnaast is er natuurlijk ook veel veranderd voor ze.
Het moet in ieder geval heel duidelijk zijn dat jullie de baas zijn en niet één van hun, dat geeft misschien al meer rust en minder de behoefte tot markeren.
Als ik je verhaal zo lees, vind ik ook dat ze zich wel erg veel ontlasten (of misschien ligt dat aan het verhaal), maar als ze zo vaak moeten is het misschien ook wat om eens aan ander voer te gaan denken, waar ze minder ontlasting van hebben en minder van hoeven te drinken, dus ook minder van plassen.
Het is wel jammer dat je ze geleerd hebt om in huis (op de bak) de behoefte te doen. Het is tegennatuurlijk om ze in huis hun behoefte te laten doen, maar nu hebben ze zich dat aangeleerd. Misschien toch opnieuw beginnen met zindelijkheidstrainen en gewoon een paar trappen af en ze buiten alles laten doen. Een volwassen hond moet gemakkelijk zijn behoefte een uurtje of 6 op kunnen houden als je weg bent.

honden page profiel FannyFanny

honden foto van Fanny

Hoi Sam, bedankt voor je antwoord! Ze plassen en ontlasten zich inderdaad vaak, vind ik ook!
Op een dag tijd kunnen er behoorlijk wat 'hoopjes' liggen van hen. 's Nachts zijn het er meestal een stuk of drie die ik moet opruimen. Ze hebben pas ander voer. Vroeger gaf ik hen Royal Canin, sinds kort hebben ze Select Gold met zalm. Hierdoor verliezen ze bijna geen haar meer, vandaar dat ik was overgeschakeld. Misschien toch maar terug naar het andere overschakelen, dan maar opnieuw iets meer stofzuigen ':-).
Die kattenbak hebben wij hen geleerd omdat wij allebei 8 uren moeten werken. En we vreesden dat ze zo lang niet kunnen ophouden (vonden we ook erg). In ons vorige appartement stond die bak in de berging en moesten ze altijd daar naar toe lopen, dat ging steeds goed. In dit nieuwe appartement is er geen berging en staat die bak in een hoek in de living. Wij hebben hier een schap boven gehangen en aan dat schap een gordijntje gemaakt, zodat het niet zo zichtbaar is voor eventuele bezoekers. Langs de zijkant is het gordijn open en langs daar kunnen de honden gemakkelijk in de bak. Misschien is het nu een probleem omdat hij in de living staat, dat ze denken dat het overal in de living mag...
We zijn in ieder geval thuis de komende drie weken, dus we kunnen volop opnieuw beginnen met zindelijkheidstraining. Ik wil ze gerust leren om altijd buiten te gaan, maar ik vrees dat acht uren te lang gaat zijn voor hen om op te houden. Wij kunnen helaas ook niet 's middags langs thuis om ze uit te laten. Binnenkort begin ik wel op een nieuwe locatie te werken, dan zou ik dat eventueel wel kunnen doen. Of eens praten met de verhuurders voor een hondenluikje ;-)

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Gedrag Chihuahua's" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

Volgende forumvraag: grote
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^