Wel of geen clicker?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel Jeanine & CaintieJeanine & Caintie

honden foto van Jeanine & Caintie

Met Caintie heb ik puppycursus en basiscursus gedaan. Daarna zijn we gestopt omdat Caintie er echt geen plezier in beleefde. (wie weet in de toekomst dat we verder gaan)
De basiscommando’s kent hij ook en voert hij goed uit!
Ik ben nu vooral bezig met de basiscommando’s bij te houden en evt. te verfijnen en heel veel met spelvorm bezig omdat hij hier heel veel voldoening uithaalt.
Bijv. iets verstoppen in huis, puzzel maar ben nu sinds kort ook buiten in hoog gras bezig met een bal gooien (liefst dat hij niet echt door heeft waar hij ligt) en gaat hij hem opspeuren. Super vindt hij dit spel, kan er geen genoeg van krijgen en zodra we thuis zijn valt hij al in de gang in slaap. Ik ben nu bezig met het stukje aandacht voor mij, in het algemeen heeft hij wel aandacht maar soms heeft die ook even ook bananen in zijn oren.
Dus als hij losloopt het komen (99 van de 100x komt hij en weglopen doet hij niet), aandacht aan de lijn. Hij is sowieso niet heel gevoelig voor complimenten (ook niet voor stemverheffing) dus ik dacht misschien is een clicker wat om de oefeningen te verfijnen. Sowieso omdat je met de clicker erg snel kan reageren en de beloning volgt daarna.
Is een clicker wat om te gebruiken met Caintie? Hoe zijn jullie ervaringen zowel positief als negatief hiermee?

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Wel of geen clicker? " wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

honden page profiel Dominique en de bordersDominique en de bordersgoedgekeurde fokker

honden foto van Dominique en de borders

Ik train zowel met als zonder clicker.. het hangt een beetje af van wat ik aan wil leren, waarom en welke hond. De ene hond reageert beter op de clicker als de andere, en dat merk ik zelfs in mijn roedeltje.
Voornamelijk gebruik ik de clicker als spelletje, om ze mentaal bezig te houden en dus 'maffe truukjes' te leren die verder geen enkel nut hebben dan het vermaak van mij en mijn hond.
Met Ivy ben ik als pup begonnen met trainen met de clicker.
Voordeel: je bent duidelijk naar je hond, ze leren enorm snel en ik vond het heel leuk om te doen.
Nadeel: Ivy is er best wel gevoelig voor en als ik dus de clicker pak gaat ze op een rijtje alle kunstjes doen die ze kent, op 'zoek' naar het kunstje wat ik zien wil. Daarnaast heeft ze een periode gehad dat ze erg nerveus werd tijdens het trainen omdat je bij clickertraining gebruik maakt van (positieve) stress. Je gaat de hond nl zelf laten zoeken naar het gedrag wat je wilt zien, en dat veroorzaakt stress.
Toen ik erachter kwam dat het een mogelijke bijwerking van zijn van clickeren dat honden er nerveus van kunnen worden ben ik een hele lange periode gestopt met clickeren.
Nu kijk ik echt naar het karakter van de hond om te bepalen of ze er geschikt voor zijn en gebruik ik hem niet met regelmaat. Daarnaast probeer ik ze niet meer hulpeloos te laten zoeken naar het gedrag wat ik zien wil, maar help ze door ze te lokken met koekjes bv, zodat ze enig idee hebben welke kant ik op wil en ik zo de mate van stress verminder.

Met aandachtsoefeningen vind ik de clicker een ideale uitkomst omdat ze daar vaa erg goed op reageren. Wel zou ik beginnen met het gedrag uit te lokken door bv vrolijk of met een hoge stem te praten, of wat je ook wel veel ziet is een koekje voor je neus houden en dan langzaamaan het koekje weg te gaan laten. Nadeel aan het laatste is alleen weer dat je hem in eerste instantie leert om naar het koekje te kijken, niet naar jou.
Je zegt dat je de basiscursus hebt gevolgt, was dit op een mg hondenschool? met clicker?

honden page profiel KarinKarin

honden foto van Karin

Ik heb doe hier met en zonder clicker trainen, gewoon lekker thuis of buiten tijdens de wandeling. Op de puppycursus hebben we het zonder gedaan maar thuis oefende ik afwisselend.
Wel merkte ik dat ook de beloning een grote invloed heeft op het wel of niet leuk vinden op de honden school en de aandacht die hij daar voor me had.

De clicker heeft inderdaad als gevolg met name in het begin dat ze alles uit de kast trekken om die click te krijgen maar dat is een kwestie van training uit breiden. Ik click dus niet als ze dit doen en geef een commando en click als dit uitgevoerd wordt.

Als je hond voer gevoelig is kun je eerst kijken of het wat is voor jouw en je hond.
Je zou eens levercake kunnen maken, Amarok trainde ik op een gegeven moment met worst/kaas omdat alle andere dingen niet interessant meer waren maar zelfs de worst/kaas was na verloop van tijd niet meer lekker genoeg en laten we eerlijk zijn honden willen alles doen voor dat ene extra lekkere.
Ik kreeg op de hondenschool een stukje levercake om te proberen en dit werkte super, heb het daarna thuis gemaakt en meneer liep als een trein, ook het clickeren ging vele malen beter.

Zelf mijn reu van 4 jaar loopt met z'n kop omhoog als ik levercake bij heb en meneer is puur en alleen opgeleid als slede/jacht en speurhond heeft nog nooit gevolgd ;-)

honden page profiel DobryDobrygoedgekeurde fokker

honden foto van Dobry

je bent al hartstikke leuk bezig met hem, ;-)

Lola en ik zouden ook gaan clickeren maar dat was geen succes haha wij schrokken ons allbei te pletter van die harde klik en schoot Lola van schrik onder mijn bureau O-) achteraf ben ik niet echt een clickermens geloof ik. Maar een aanrader vind ik wel het boekje van Karen Pryor over clickeren, ik heb het graag gelezen en het heet stop met blaffen, misschien ook leuk voor jullie om te lezen.:-D

honden page profiel ErikErik

honden foto van Erik

Hier ook beide... ik zelf vind een clicker een trainingshulpmiddel en geen opvoedhulpmiddel. De clicker is ideaal bij het perfectioneren van kunstjes, het prefect timen / markeren van gewenst gedrag maar ook voor het zelf laten nadenken (al kan dat ook zonder clicker..)

Veel mensen gebruiken vaak wel een click woord, zowel bewust als onbewust... meestal in de trant van braaf of goedzo waarna de beloning volgt.

Ik ben wel heel eerlijk, de clicker is niet voor elke baas geschikt en niet voor elke hond (tenminste niet zomaar). Even toelichten. Clicker training heeft pas effect als de clicker goed aangeleerd is, er toch enige kennis is van het opbouwen van oefeningen en er een handigheid is met het gebruik van een clicker. Zelf heb ik me de clicker eigen gemaakt door gewoon op gezette tijden droog te oefenen.
Je kunt bijvoorbeeld de radio of tv aanzetten en elke keer als ze het woord HET noemen clicken. Zo leer je sneller te reageren en het goede gedrag te markeren... training en handigheid zijn bij clickertraining naar mijn idee wel belangrijk.

Voor de hond, er zijn honden die absoluut niet houden van het click geluid, je kunt er dan voor kiezen hem te dempen, hem te laten wennen aan de geluidssterkte of een andere vorm van "clickeren" toepassen, bijvoorbeeld een fluitje of ander geluidje...

Hopelijk heb je hier wat aan :-D

honden page profiel Zita (Sep)Zita (Sep)

honden foto van Zita (Sep)

Met Sep heb ik ook met een clicker getraind. Een voordeel van een clicker is dat het "geluid" altijd hetzelfde is. als jij moe of geirriteerd bent, klinkt jou "goed zo!", toch al anders dan wanneer je uitgerust en blij bent.
Sep leer ik nieuwe dingen ook aan met de clicker, of als de puntjes weer even op de i gezet moeten worden (nu trekt hij bijv. weer aan de lijn, maar dat komt volgens mij meer omdat hij eigenlijk wilt rennen, wat nu niet gaat).

honden page profiel Jeanine & CaintieJeanine & Caintie

honden foto van Jeanine & Caintie

Bedankt voor jullie adviezen/verhalen!
Zowel pup/basiscursus hebben we gedaan zonder clicker, hij heeft beide met een goed behaald dus dit ging ook helemaal prima af zonder clicker.

Ik ga straks even naar de dierenwinkel om er 1 te halen en even zien hoe hij hierop reageert!

honden page profiel Jeanine & CaintieJeanine & Caintie

honden foto van Jeanine & Caintie

De clicker is gehaald!
Ik heb ook 2 boekjes besteld over clickertraining!
Dus even afwachten tot deze binnen zijn en dan lekker aan de slag!

honden page profiel Jeanine & CaintieJeanine & Caintie

honden foto van Jeanine & Caintie

Gisteren even aan de slag geweest met de clicker, tot nu toe werkt dit erg goed!
Vooral leuk bezig geweest.
Ik heb 2 emmers en daar stok over heen gedaan en hem leren 'springen' op comando en er onder door 'kruipen'. Hij had snel de click door.
Ook ben ik al een tijd bezig met hem op zijn plaats te leren voor de nacht, dit vertikt hij maar gisteravond via de clicker ging dit eigenlijk een stuk beter.
Als goed is komt begin volgende week het boekje binnen en gaan we daarna lekker verder aan de slag!

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Wel of geen clicker? " wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

Volgende forumvraag: Nieuwe driekleurige toller soort
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^