Puppy basis commando's leren?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel DominiqueDominique

Hoi, ik ben Dominique en ik ben 19 jaar,Ik wil graag een border collie pup aanschaffen maar hier ga ik me eerst heel erg over inlezen :-)
Ik was op zoek naar de meest basis commando's zoals zit, lig, kom hier, en hem los laten lopen,
Wie wilt mij vertellen hoe je dat een pup het beste kan leren? 

Liefs,

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Puppy basis commando's leren?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

honden page profiel mariska & leska,chicka,roykemariska & leska,chicka,royke

honden foto van mariska & leska,chicka,royke

niet lullig bedoelt maar als je tegen die tijd een pup hebt kun je misschien naar een puppy cursus gaan en daar vertellen ze hoe je dat moet aanleren.

honden page profiel Carine en haar meisjesCarine en haar meisjes

honden foto van Carine en haar meisjes

goed dat je je gaat inlezen, want een BC heeft veel activiteit nodig, daarom niet alleen fysieke, maar ook psychologisch (bv denkspelleltjes)

ik denk dat het goed is om met iedere hond naar een hondenschool te gaan, puppyklas en dan verder en met een BC kan je heel veel dingen erna doen, van agylity tot schapen drijven ;-) met daar nog een heel gamma tussen

dus ook voor de basistechnieken kan je best naar de hondenschool gaan, daar doen ze ook veel aan socialiseren en helpen ze je verder in de begeleiding van je hond

dus kijk al in wat er in jou buurt te vinden is van hondenscholen

honden page profiel Lianne, Mara & MaybeLianne, Mara & Maybe

honden foto van Lianne, Mara & Maybe

Ik zou heeel veel boeken aanschaffen! Daar staat zo veel in..Even in het kort dan :-D
Ik zou sowieso een clicker aanschaffen, als je niet weet wat het is, even googelen ;-)
Zit: een snoepje voor zn neus houden en langzaam naar achteren en iets naar boven halen, totdat zn billen op de grond zitten, dan gelijk clicken en belonen

Af/lig : snoepje voor zn neus naar beneden bewegen, soms iets naar achteren/naar voren, dat zie je zelf heel goed waar de hond heen wil :-)

Kom hier: allereerst moet je zeker weten dat hij op zijn naam reageert.. Laat ik even Mara (mijn border collie) als voorbeeld nemen.. Ik roep heel vrolijk en opgewekt MARA! Zodra ze mijn kant op kijkt click, en belonen! Als dat er eenmaal in zit kan je beginnen met afstand opbouwen :-)

Los laten lopen: wat belangrijk is dat hij dan het commando hier kent of als je zijn naam roept naar je toe komt, dan kan je zodra hij te ver weg gaat hem terug roepen :-)

Verder zou ik me heeeeel goed inlezen.. Een border is geen makkelijke hond die ook Meer nodig heeft dan elke dag wandelen!! Dus ga niet op looks oid af maar meer op wat je van een hond verwacht of wil doen ;-)  
Ik zou sowieso ook met een aantal hondeneigenaren/border collie baasjes een keer afspreken om te wandelen enzo. Zodat je weet hoe het is om een hond in de buurt te hebben, heb je ervaring met honden?
Houd er ook rekening mee dat een border absoluut geen makkelijke beginnershond is.. Ze testen je als je niet consequent genoeg bent :-)

Als je een beetje bij mij in de buurt woon kunnen we misschien wel een keer gaan wandelen als je dat leuk lijkt. In welke omgeving woon je? :-)

honden page profiel Eurasier jongenEurasier jongen

honden foto van Eurasier jongen

Hoi Dominique

wat leuk dat je van plan bent een hond aan te schaffen en je op dit forum wilt gaan inlezen.
Vergeet ook vooral de Encyclopedie niet die in de bovenste werkbalk staat eens door te lezen en verder wens ik je veel plezier op dit forum en met de voorpret.

Als je pupje thuis komt eerst lekker laten wennen aan de nieuwe leefomgeving en zijn mensen.
Dan de pup leren wat zijn naam is.
Een hoop zaken doet een pup al uit zichzelf en daar kun je gebruik van maken.
Dus als de pup al naar je onderweg is het commando geven wat je wilt gebruiken om je hond hier te laten komen bijvoorbeeld.
Zitten is voor een hond een hele normale handeling,dus gaat je pup zitten zeg dan zit.

Maar als dit je eerste eigen hond is raad ik je een puppy cursus zeker aan en daar kun je zelf samen met je hond heel veel leren.
Ook heel belangrijk is,niet teveel tegelijk te willen en eerst je pup het vertrouwen te geven dat jij er voor hem/haar bent.
Opvoeden is geen exacte wetenschap dus de beste manier is wat mij betreft de manier die voor jullie samen werkt.

honden page profiel Lianne, Mara & MaybeLianne, Mara & Maybe

honden foto van Lianne, Mara & Maybe

En dan vergeet ik inderdaad om te zeggen dat een cursus echt aan te raden is! Om je een beetje in indicatie te geven wat ik doe met mijn border:
Elke dag bij elkaar zo'n 3 uur wandelen (3x naar buiten)
1x in de week een uur gehoorzaamheid (GG-I)
1x in de week een uur behendigheid/agility
1x in de week naar schapendrijven
Vaak tussendoor ook lange wandelingen naar het strand/bos oid
En vaak als ik buiten ben stukjes gehoorzaamheid, snoepjes verstoppen, aporteren enz

honden page profiel VeraVera

honden foto van Vera

De commando's geef je niet eerder dan dat de pup het daadwerkelijk doet, dus het commando 'zit' niet eerder zeggen tot zijn kont op de grond zit. En dus moet je rustig afwachten tot de pup het eindelijk een keer doet....veel mensen maken de fout dat ze het commando zit al zeggen, en weer herhalen, wanneer de pup nog staat. Zitten is heel erg gemakkelijk want de eerste weken bij jou in huis gaat de pup continu zitten op het moment dat jij stopt met lopen, de timing van het commando is hier alleen belangrijk. En zo doe je dat eigenlijk met alles, en je kan het juiste gedrag laten zitten iets versnellen met een lekkere geur in je hand.

honden page profiel Wakkere huskyWakkere husky

honden foto van Wakkere husky

Een leuk boek is 'een puppy in huis' van Martin Gaus, staat ook eea in om pups basiscommando's te leren

Daarnaast zou je hier eens kunnen kijken
http://www.patriciamcconnell.com/training-your-dog

honden page profiel VeraVera

honden foto van Vera

En een Border is leuk, en nou ga ik iets zeggen waarmee ik veel mensen tegenspreek, vraag niet teveel van de hond. En vooral niet het eerste jaar, rust is belangrijk. Eigenlijk moet je niet meer doen dan met een ander ras. Beweging, vijf minuten per maand leeftijd per wandeling. Rust, regels, en regelmaat. En geen overdreven spelletjes die je met een ander ras ook niet zou doen, en dan krijg je later en leuke border die weet hoe die zich moet beheersen en waar je veel leuke dingen mee kan doen.

honden page profiel Lianne, Mara & MaybeLianne, Mara & Maybe

honden foto van Lianne, Mara & Maybe

Ik denk dat je dan een border creeert met Mega veel energie, typisch geval van een stuiter border.Een border heeft energie en wil werken, ook in het eerste jaar hou je hem niet rustig als je niets anders doet dan wandelen
Sommige honden hebben eennaal meer energie dan andere rassen dus daar moet je het schema op aan passen. Zo niet word het een terrorist in huis, dan kan je hem in een bench stoppen, maar juist Dan ontwikkelt hij problemen zoals dwangneuroses enz puur uit verveling.

honden page profiel Jana *FeLaNelKi*Jana *FeLaNelKi*

honden foto van Jana *FeLaNelKi*

Ik heb onze pup (Fennah) eerst haar naam geleerd, nee geleerd (dit is de gevorderde versie, Fennah staat links)
Daarna heb ik "los" geleerd zodat ze buiten meteen los laat wat ze wilt eten.

En dan zijn wij begonnen met zit, af, hier, ...

honden page profiel VeraVera

honden foto van Vera

" Ik denk dat je dan een border creeert met Mega veel energie, typisch geval van een stuiter border.Een border heeft energie en wil werken, ook in het eerste jaar hou je hem niet rustig als je niets anders doet dan wandelen
Sommige honden hebben eennaal meer energie dan andere rassen dus daar moet je het schema op aan passen. Zo niet word het een terrorist in huis, dan kan je hem in een bench stoppen, maar juist Dan ontwikkelt hij problemen zoals dwangneuroses enz puur uit verveling. "

Sorry lianne en mara, juist niet, misverstand van veel Border eigenaren.

honden page profiel Lianne, Mara & MaybeLianne, Mara & Maybe

honden foto van Lianne, Mara & Maybe

heb je zelf borders?
Dan zit ik me namelijk heeeel erg af te vragen hoe sloop-proof jouw huis is.

Nee ik zie dit echt niet voor me.

Dit staat letterlijk in de encyclopedie hier:
'Mits een border collie voldoende uitdaging krijgt geestelijk en lichamelijk, heb je een hele rustige hond in huis.
Denk daarbij bv aan in totaal zeker 2 uur wandelen per dag, en 5 maal ong. per week een half uur geestelijk uitdaging...in de vorm van Gehoorzaamheids oef. of schapendrijven....of obedience, of Flyball, of Agility, of speuren...'

En border collie worden ze niet pas als ze 1 zijn ;-)

honden page profiel VeraVera

honden foto van Vera

Door de jaren heen een stuk of vijftien gehad totaal, les gegeven in schaapdrijven, tien nestjes gefokt, en heb twee borders gedoneerd en twee verkocht aan stichting 'signaalhond' als dovengeleidehonden. Één keer een border gehad met buitensporig gedrag maar dat had een andere oorzaak.

honden page profiel Lianne, Mara & MaybeLianne, Mara & Maybe

honden foto van Lianne, Mara & Maybe

en dan beweer je dat je met een border pup enkel mag wandelen totdat ze 1 jaar zijn? en dan strikt aan de 5 min per maand regel?

ik zie dat toch niet echt voor me hoor, met een vollop drukke pup omdat hij geen uitdaging krijgt in huis/buiten huis.. 6 maanden maar 30 min wandelen..
Dat wil niet zeggen dat ik veel langer heb gewandeld, dat zeker niet, maar ik heb mijn border toch wel degelijk uitdaging gegeven in en buiten huis, zoals aandachtspelletjes, zoekspelletjes..

honden page profiel VeraVera

honden foto van Vera

Ja dat heb ik de nieuwe eigenaars altijd op het hart gedrukt om dat te doen. We hebben hier nu nog maar twee maar die liggen buiten de normale wandelingen om hier in huis nagenoeg de hele dag te luieren, o ja was ik nog vergeten heb ook nog jaren les gegeven in behendigheid, eigen school, en dat hebben deze twee ook altijd gedaan

honden page profiel Lianne, Mara & MaybeLianne, Mara & Maybe

honden foto van Lianne, Mara & Maybe

Oh dan heb ik je verkeerd begrepen;-)
ik dacht dat je enkel bedoelde het wandelen, en verder de pup zn gangetje laten gaan in huis, vooral zorgen dat hij zijn rusturen overdag ook krijgt..
Dat zag ik niet voor me omdat hij dan echt met een lading aan hersenwerk energie over zit..

p.s. bij mijn border niet anders hoor, na de activiteiten buiten en even binnen bezig te zijn geweest ligt ze lekker te luieren, als ik bij de schapen ben geweest heb ik er de rest van de dag geen kind meer aan

honden page profiel VeraVera

honden foto van Vera

Wij gingen nooit iets van behendigheid doen voordat ze uitgegroeid waren, en voor de rest alles wat je met een ander ras ook doet en meer niet. Er zit uiteraard wel verschil in de werklijnen of de showlijnen, maar voor beide types geldt dat ze op de eerste plek leren moeten zich te beheersen, want je weet zelf wel dat bijvoorbeeld schaapdrijven een beheerste sport is, en dan heb je niets aan een hond die te hyper is een dus nauwelijks ontvankelijk is voor commando's. En het zelfde met behendigheid(al is dit wel een sport waar honden vrij fanatiek van kunnen worden).

honden page profiel Lianne, Mara & MaybeLianne, Mara & Maybe

honden foto van Lianne, Mara & Maybe

Ik ben pas begonnen met behendigheid toen ze 1 jr en 4 maanden was..Maar ik denk wel dat een border toch wat meer uitdaging nodig heeft dan bijv een bulldog..
An uiteraard zonder hierbij de rust te verliezen.. 
Heel veel aandachtspelletjes in huis = rust , toch mentaal goed bezig, wat ik nu heel erg terug zie in haar volgwerk..
Balletje balletje waarbij ze met een poot moest aanwijzen = rust, toch mentale uitdaging.

Ik moet wel zeggen dat ik bijn border heel anders ervaar bij de schapen dan thuis/buiten. Schapen = werken..buiten lopen = lang leve de lol en af en toe onder apel staan

Ik zie wel wat verschil in werk showlijn, maar ze moeten toch beide uitdaging hebben,, als je die niet geeft tot 1 jaar dan zit je echt met een superverveelde pup thuis..

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Puppy basis commando's leren?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

Volgende forumvraag: De grens van opvoeden
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^