Herdershond & trap probleem

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

Anoniem (Gast)

Heej!

Ik heb sinds 2 jaar een mechelse herder teefje waar ik en mijn vriend helemaal gek op zijn. We wonen bij mijn vader thuis in een groot gezinshuis waar ze het genoege ruimte in heeft.
Maar sinds kort is mijn vader van plan om te emigreren naar het buitenland en hebben wij geen woning waar we kunnen verblijven. Nou heeft mijn moeder haar huis voor ons geopend. En gaan wij dus bij haar inwonen. In een flat 3 hoog. Zonder lift. Voor ons geen probleem natuurlijk. Wel voor de hond? Vooral omdat de ras mechelse herder veel last hebben van ad/hd.
En het ruimte wordt voor haar veel minder.? Wat vinden jullie hiervan? Ik sta al 1 jaar ingeschreven bij ... En de wachtlijst om daar een huis te krijgen duurt 2-3 jaar :(

Zijn er mensen met ervaringen?
Ik lees vaak op de internet dat mensen hun hond weg doen wegens 'omstandigheden'. Nou.. We gaan we kleiner wonen maar mijn hond krijgt echt de genoege beweging. Alleen ben ik bang voor de trappen.
Dit zal wat raar , grappig? Klinken maar ehh..

Ze weegt 24 KG. Ik ken dr zo optillen.. Maar de kans om te vallen is dr altijd. En wat als k met boodschappen loop?

Ik weet niet of ik dit als een probleem moet zien maar heb tog mijn twijfels. :(


Owh en.. We gaan sowieso met de hond naar mijn moeder zo een 2 a 3 x in de maand.. Ze mag dan gewoon de trappen op en af lopen van me.

Maar om dit 3-4 x uitlaten = 6-8 x trap op en af lopen te doen vindt ik toch wel te veel.


Sorry voor al het tekst! Ik hoop dat er leden gaan reageren.

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Herdershond & trap probleem" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

honden page profiel Marian-IvyMarian-Ivy

honden foto van Marian-Ivy

Maar traplopen word alleen het eerste jaar 1,5 jaar maar afgeraden toch?? Ikzelf zou het niet erg vinden, is al uitgegroeid nu als het goed is, dus zou geen problemen mieten geven. En ja kleine ruimte.... Hier ook een klein huis met een groenendaeler, maar met voldoende beweging prima te doen

Anoniem (Gast)

Bedankt voor je reactie!

Het kleine huis, daar komen we wel ergens mee met voldoende beweging etc. Maar het traplopen tot 1,5 jaar? Dat was geloof ik voor kleinere maat honden? Maar voor de herders hond en andere grote honden wordt het zo ver ik weet afgeraden. Ze is echt super gezond en heeft (gelukkig) tot heden geen ziektes of klachten gehad. Ik ben er dus bang voor dat de laatste jaren van haar moelijk zullen zijn als ze bijv. Trappen op en af blijft lopen

honden page profiel WendyWendy

honden foto van Wendy

Ik heb vroeger altijd op een portiekwoning gewoond, eerst twee en later drie hoog. Zolang je de hond de trap maar niet op en af laat denderen is er niet zoveel aan de hand. En de grootte van een woning maakt niet zoveel uit als je hond voldoende beweging krijgt.

honden page profiel WendyWendy

honden foto van Wendy

Ik had overigens niet heel erg steile trappen. En mijn grootste hond was een dh kruising van 28 kilo. Heeft jaren probleemloos trappen gelopen.

honden page profiel Anny en LanceAnny en Lance

honden foto van Anny en Lance

Je spreekt over haar laatste jaren , dat die moeilijk zouden kunnen worden. Daartegen zijn jij en je vriend misschien toch al verhuisd ? En herdershonden kunnen best trappen doen hoor. Als ze nu nog geen last heeft dan lukt het zeker. Kan je er genoeg mee buiten ? Want DAT is wel iets dat zo een grote hond wil.....wandelen.

honden page profiel MarijkeMarijke

honden page profiel VeraVera

honden foto van Vera

Er wordt over het algemeen advies gegeven dat honden tot een jaar tot anderhalf niet mogen traplopen, daarna is het geen probleem meer. Je zou de heupen kunnen laten controleren door een dierenarts, dan weet je of de heupen goed zijn, en voor gezonde heupen is traplopen geen probleem. Tenminste dat zou ik doen als ik zou twijfelen.

Anoniem (Gast)

Bedankt voor jullie reacties. Haar weg doen zal ik echt nooit doen.. Vooral niet voor zo iets. Ik zoek een oplossing om er SAMEN mee uit te komen geen oplossing waarbij er 1 van ons afscheid moet nemen. Ze is getest en heeft geen ad hd. Ik ga er dus vanuit dat het niet zo een probleem zal zijn dan? Het genoege aandacht/ beweging krijgt ze sowieso met haar sport Flyball en met mijn joggen, dan rent ze samen met me.. Ow.. De zomer kom nog is aan dus dat komt echt allemaal goed.

honden page profiel Pauline, Punk en CosmicPauline, Punk en Cosmic

honden foto van Pauline, Punk en Cosmic

Ik heb begrepen dat traplopen voor geen enkele hond goed is, ongeacht het ras of de leeftijd. Goed, voor sommige honden is het nóg slechter (jonge honden, honden met een lange rug, etc.) maar het is volgens mij voor geen enkele hond goed. 
Hier zou het geen optie zijn, Punk kan geen trap meer lopen. Ik woon op de eerste verdieping en moet 6 treden op om bij mijn flatje te komen, dat is nog nét te doen. Maar goed, Punk is dan ook hoog bejaard, da's wéér wat anders.

honden page profiel De mannenDe mannen

honden foto van De mannen

Trap op geeft niet de problemen maar juist trap af dan krijgen die schouders iedere keer een opdoffer.

Leer je hond dus aan heel rustig de trap op en af te lopen dan hoeft het echt geen probleem te zijn.
Maar laat je je hond 3-4x per dag die trap op en af denderen dan kan dat zeker problemen opleveren.

honden page profiel Sanne MulderSanne Mulder

honden foto van Sanne Mulder

De trap op is meestal geen probleem, maar probeer zelf eens op handen en voeten een trap af, je valt bijna naar beneden. Let er dus bij het traplopen heel erg op (vooral naar beneden) dat je herder rustig loopt.Het traplopen hoeft geen probleem te zijn bij een gezonde hond, volgroeide hond, als ze het maar rustig doet.
Wat de ruimte betreft. Zolang je genoeg tijd hebt, dan is een kleine ruimte geen enkel probleem. Zorg ervoor dat je haar goed moe maakt bij het uitlaten, dan is ze binnenshuis uitgeput en maakt de ruimte voor haar niks uit. 
En ik ben het volledig met je eens. Wegdoen valt niet onder de opties...
Veel succes ermee!!

honden page profiel StippeltjeStippeltje

honden foto van Stippeltje

Ik heb een Witte Herder van 33 kg gehad in een flat op 4 hoog. Na een jaar bleek dat ze HD had maar ik kon haar niet tillen en mijn ex was zeker de helft van de tijd weg. Ze heeft ruim 3 jaar trap gelopen. Van haar heupen heeft ze haar hele leven lang geen last gehad. Het laatste jaar kreeg ze wel wat last van haar ellebogen, artrose. Dat is waarschijnlijk veroorzaakt door het traplopen. Op het eind was ze voor haar leeftijd, bijna 12 jaar, in goede conditie toen botkanker haar fataal werd.

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

wanneer je hond geen problemen heeft met zijn gewrichten kan traplopen gerust, wel zijn er een paar regels waar je echt rekening mee moet houden.

ten alle tijden je hond begeleiden de trap op en af. rustig aan de lijn houden, als de hond straks trappen lopen gewend is dan nog begeleid je je hond ten alle tijde.

ook buiten moet wel eens een trap genomen worden, en dan ook is het een regel, begeleiden, nimmer alleen de trap op en af laten gaan.

heeft de hond echt last van zijn gewrichten dan is het een ander verhaal.

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .



Traplopen
Is traplopen nu werkelijk zo slecht voor je hond? Vaak wordt gezegd dat traplopen bij honden HD (heup dysplasie) veroorzaakt of andere gewrichtsproblemen. Dit klopt echter niet helemaal. Problemen komen vaak pas om de hoek kijken wanneer honden niet hebben leren traplopen of wanneer ze de trap op en af stormen, waarbij ze treden overslaan of bij honden met overgewicht. Bij een gezonde volwassen hond valt traplopen binnen de grenzen van normaal energie verbruik en activiteit van de hond. Het is echter wel belangrijk dat een hond leert om rustig de trap op te lopen. De hond moet over voldoende spierkracht bezitten om de trap op te kunnen lopen. Het is daarom met jonge honden verstandig om ze nog geen trappen te laten lopen. Je kunt ze echter wel vast, onder begeleiding, leren om rustig de trap op en af te lopen. Wanneer kan je hond dan traplopen zonder schadelijke gevolgen? Dit hangt natuurlijk af van het ras en de leeftijd en de conditie van je hond. Kijk goed naar je hond als hij de trap op loopt. Lukt het hem goed zonder misstappen of overdreven veel inspanning, dan gaat het goed. Is er te veel inspanning nodig om de trap op of af te komen dan is het verstandig het traplopen te staken.


honden page profiel Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin) _ Bams ¥ .

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

dit wil ik even vermelden ..... afgelopen vrijdag zijn er fotoos gemaakt van bamse haar skelet, ed vrij. nog steeds, geen opstakeltjes zoals stekeltjes of arthrose. niets van dat alles, gezien haar leeftijd een top uitmuntend skelet.

Bamse heeft met vier maanden trappen moeten lopen, altijd en altijd met beleid de trap op en af.

nimmer alleen, en nu nog niet. dagelijks moet ze een keer erop en een keer eraf, meer niet, ook in het openbare leven , maakt ze gebruik van de trap, en ook daarin wordt ze ten alle tijden begeleid, vaak zie ik honden alleen daar de trap op en af gaan, roetsen heet dat, niet doen , dat is niet goed.

als je met beleid je hond hond een trap laat nemen, hoef je niet bang te zijn voor hd of dergelijke ... wel als je je hond zijn gangentje maar laat gaan.

is de hond oud, en kost het moeite een trap te nemen, dan houd je op , en zoek een andere weg . zodat de hond geen trap meer hoeft te lopen.

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Herdershond & trap probleem" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

Volgende forumvraag: hoe heet je windhond?
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^