2de hond introduceren?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel Yasmine, Perdie & OrgaYasmine, Perdie & Orga

honden foto van Yasmine, Perdie & Orga

Zoals sommige misschien al weten komt er binnenkort een tweede hond bij. Ik heb al heel veel gelezen rond hoe ze te laten kennismaken, maar ik wil graag eens horen hoe jullie het gedaan hebben of hoe jullie het zouden doen? We zijn van plan eerst samen met de honden te gaan wandelen om te zien of het klikt, maar als de hond nadien mee naar huis komt wil ik het allemaal zo goed mogelijk aanpakken om problemen te voorkomen.
Zo dacht ik om voorlopig speeltjes en botjes weg te halen en als de honden eten krijgen om ze genoeg ruimte van elkaar te geven. Ik ben ook van plan de eerste nachten nog even beneden te slapen zodat ik een oogje in het zeil kan houden ;-) Ook dachten we om misschien een hekje tussen de keuken en de woonkamer te zetten, zodat indien nodig de honden even uit elkaar kunnen? Ik wil voor de nieuwe hond ook een nieuw nestje maken op een afstand van Perdie haar nest zodat ze elk hun eigen plekje hebben. Normaal ben ik de komende weken slechts heel af en toe weg van huis (enkele uurtjes maar) en nadien is er zo een drie maanden lang bijna altijd iemand thuis.

Maar wat ik ook vaak lees is dat het belangrijk is de eerste hond (Perdie dus) steeds eerst te begroeten, eerst eten te geven enz... Is dit inderdaad nodig? 

Ik ben ook vaak tegengekomen dat het belangrijk is om niet tussen te komen als ze even ruzie maken? 

Verder ben ik van plan zowel met Perdie als met de nieuwe hond elke dag ook een aparte wandeling te maken zodat ze beiden wat quality time met mij hebben. 

Zo wat denken jullie hiervan en hebben jullie verder nog tips? We weten natuurlijk nog niet wanneer de tweede hond er precies bijkomt maar het lijkt me zeker niet slecht om zo goed mogelijk voorbereid te zijn :-)

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "2de hond introduceren?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

honden page profiel Nouri Nouri 3 doggies

honden foto van Nouri

Goed bezig;-) Upje en ik lees even mee, voor in de toekomst;-)

honden page profiel Alaska's Finest!Alaska's Finest!goedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Alaska's Finest!

Klinkt alvast goed, Yasmine!Het hekje hoeft niet meteen, ik denk dat het net beter is de honden zelf elkaar te laten aftasten en niet met een hekje te scheiden. Als je vindt dat de ene te opdringerig is naar de andere toe, grijp je gewoon zelf in en geef je ze elk een plaats waar ze even moeten rusten.

Echte ruzie zou ik de honden niet laten maken, dat moet je proberen voor zijn en anders meteen tussenkomen. Een grom of snauw is iets anders. Dan willen ze de andere gewoon even wijzen op hun grenzen, wat ze wel of niet accepteren. Maar als ze allebei in elkaars nek vliegen: nee, dat mag hier niet (en is ook nog nooit gebeurd).

Jij kent Perdie het best. Jij weet dus of ze in huis bepaalde dingetjes heeft waar je aandacht aan moet besteden: sommige honden zullen heel erg gesteld zijn op hun eigen slaapplekje, andere kan het geen moer schelen waar ze liggen. Sommigen willen in alle rust en ruimte eten, anderen kan het allemaal niks schelen. De ene is beschermend naar z'n speelgoed toe, de andere niet. Dus probeer het op voorhand in te schatten, en als Perdie bijvoorbeeld heel erg bezitterig is over haar bal, zorg er dan voor dat de nieuwkomer daar niet mee mag spelen (alvast tot ie is ingeburgerd en aanvaard is door Perdie). 

Veel plezier, hoor! Ben heel benieuwd!
(misschien ga je wel voor een poolhond? Daar was je broertje toch zo dol op? ;-)O-))

honden page profiel Yasmine, Perdie & OrgaYasmine, Perdie & Orga

honden foto van Yasmine, Perdie & Orga

Bedankt voor de tips Christel! Ja een poolhond ziet hij wel volledig zitten ja haha!! Er zat een Malamute in het asiel waar we gaan kijken, maar gelukkig was die al snel herplaatst ;-) Verder hebben we nog geen exact idee welk ras het zal worden, we hebben geen echte voorkeur al zijn er wel rassen waar we natuurlijk niks mee hebben en bepaalde rassen die net een streepje voor hebben. Uiteindelijk zullen er andere factoren een rol spelen en is vooral de klik belangrijk en het karakter ;-)

honden page profiel hondhond 3 doggies

honden foto van hond

Ik heb een 2e volwassen, 7 jaar, hond genomen toen mijn 1e hond 1,5 was. Ik weet niet zeker of jij ook een volwassen hond neemt maar daar ga ik dus even van uit.Ik had de mogelijkheid om de week voor dat hij bij ons kwam ze aan elkaar te laten wennen. We hebben dus iedere dag samen gelopen voor een uur of 2. Eerst vast en toen beide honden rustig naast elkaar liepen en zeker na 1 uur aan de lijn wandelen hebben we ze los gelaten. Dat ging eigenlijk vanaf het begin uitstekend. Toen Cullen dan ook bij ons kwam was hij al dikke maatjes met Kean. Kean was toen ook nog niet gecastreerd en Cullen wel. Omdat Cullen het oudste was nam hij eigelijk de leiding. Tot het moment dat de hormonen van Kean in de weg gingen zitten. We hebben toen de leiders positie moeten ruilen. Dit hebben we gedaan door Kean eerst uit de deur, eerst in de auto enz. Cullen boeit het ook niet echt welke positie hij heeft en na een week was de ruil kompleet. Dat Kean de leiding over wou nemen was niet vreemd hij was natuurlijk nog een hele reu. We merkten het omdat hij over Cullens plas ging plassen en er wat schermutselingen kwamen. Maak niet de vergissing dat omdat Perdie er eerder was zij ook de leider moet zijn. Dat kan voor beide honden een heel onnatuurlijke situatie zijn. Daardoor kunnen er veel onderliggende stromingen komen die de lol flink kunnen verpesten.
We hebben onze jongste hond zien veranderen. Hij heeft heel veel van Cullen geleerd over lichaamstaal en hoe je een andere hond beleeft kunt benaderen. Kean was van het lomp en onbenullig zijn. Dat is in sneltrein vaart veranderd hij is echt volwassen geworden. Natuurlijk is hij ook een jaar ouder nu maar de verandering is echt opmerkelijk.

heel veel plezier met je nieuwe hond;-)

honden page profiel Yasmine, Perdie & OrgaYasmine, Perdie & Orga

honden foto van Yasmine, Perdie & Orga

Bedankt voor je verhaal, we gaan inderdaad ook voor een volwassen hond uit het asiel normaal gezien :-) Ik maak uit je verhaal op dat het eigenlijk niet zo belangrijk is wie eerst eten krijgt of eerst begroet wordt maar dat we dat even zullen moeten afwachten wie die rol op zich neemt? En dat het niet persé Perdie is die deze rol op zich neemt omdat zij hier langer was. We gaan trouwens ook voor een reutje en Perdie is uiteraard een teefje :-) Gelukkig is Perdie al heel bedreven in hondentaal, dat is me de laatste maanden steeds vaker opgevallen, dus dat zal hopelijk in ons voordeel werken :-)

honden page profiel Angie, Jolie †, Sooki en Pipa SkyeAngie, Jolie †, Sooki en Pipa Skye 3 doggies

honden foto van Angie, Jolie †, Sooki en Pipa Skye

Grappig: ik ben dat ook aan het overwegen... hoewel ik nog sterke twijfels heb omdat ik maar alleen ben.

Veel succes alleszins! Je lijkt goed voorbereid te zijn.

honden page profiel Yasmine, Perdie & OrgaYasmine, Perdie & Orga

honden foto van Yasmine, Perdie & Orga

Wat leuk dat je er ook over denkt! Wat houdt je precies tegen? 
En ik ben inderdaad al wel een hele tijd bezig met dit idee en ben me dus al een hele poos aan het voorbereiden, maar nu het zo concreet wordt wil ik het toch allemaal eens navragen en ervaringen van andere horen :-) 

Ik heb ook het geluk dat ik er niet alleen voor sta, het hele gezin staat ook achter de beslissing dus dat is zeker wel fijn :-)

honden page profiel Angie, Jolie †, Sooki en Pipa SkyeAngie, Jolie †, Sooki en Pipa Skye 3 doggies

honden foto van Angie, Jolie †, Sooki en Pipa Skye

Wel: het extra werk, de kosten, het feit dat Jolie niet met alle honden overeen komt en het feit dat ik niet weet wat de toekomst brengt: ik ben terug vrijgezel (helaas) en misschien dat twee honden een potentiële partner afschrikken... (stel je voor dat die potentiële kandidaat dan ook nog eens een hond heeft, dan hebben we er drie).

Iedereen op de hondenschool heeft momenteel puppy's, dus mss is het een soort van biologische klok die getriggerd is nu ;-)

honden page profiel Yasmine, Perdie & OrgaYasmine, Perdie & Orga

honden foto van Yasmine, Perdie & Orga

Ja extra werk en kosten daar kan je niet om heen, maar we zijn het er toch over eens geworden thuis dat er toch nog ruimte genoeg is voor één extra mondje om te voeden en één extra mandje in de woonkamer of op de zetel! :-D 

Het is natuurlijk een keuze waar je zelf 100% zeker van moet zijn en puppy's zorgen nu eenmaal altijd voor kriebels :-D

honden page profiel Alaska's Finest!Alaska's Finest!goedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Alaska's Finest!

Daar heb je helemaal gelijk in, Yasmine, kiezen op karakter dat bij Perdie past is het best dat je kan doen ;-)

honden page profiel Alaska's Finest!Alaska's Finest!goedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Alaska's Finest!

" Ik maak uit je verhaal op dat het eigenlijk niet zo belangrijk is wie eerst eten krijgt of eerst begroet wordt maar dat we dat even zullen moeten afwachten wie die rol op zich neemt? En dat het niet persé Perdie is die deze rol op zich neemt omdat zij hier langer was.  "

Het is ook wat je er zelf in wil steken. Zo geloof ik persoonlijk niet in rangorde, en bij mijn honden speelt dat ook niet. Wel hebben ze verschillende karakters en daar houd ik (en zij ook) rekening mee. Maar de ene voor de andere? Nee, daar doen we hier niet aan, en voor m'n honden maakt het ook niks uit.

honden page profiel Yasmine, Perdie & OrgaYasmine, Perdie & Orga

honden foto van Yasmine, Perdie & Orga

Ja dat is iets wat ik zelf ook nooit heb gehanteerd, dus of Perdie nu voor me naar binnen ging en mee op de zetel ligt maakte allemaal niet uit. Maar nu met een toekomstige tweede hond begon ik er toch wat over na te denken. Maar we zullen wel zien hoe het loopt, het loopt waarschijnlijk veel vlotter dan alle doemscenario's in mijn hoofd haha :-)

honden page profiel Tamara - Abby, Anna & JamieTamara - Abby, Anna & Jamiegoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Tamara - Abby, Anna & Jamie

Pff, wij hebben er niet echt over na kunnen denken, hoe wij Odi gingen introduceren. Juist omdat het niet gepland was om een tweede hond mee te nemen. 

Odi was wat terughoudend, dus we dachten dat het wel goed zou komen. We hebben hem geïntroduceerd zoals we de katten ook aan elkaar hebben geïntroduceerd: Binnen komen, en net doen of je niets bijzonders mee hebt gebracht. 
Dit werkte bij Sascha bijzonder goed. Ze vond hem wel leuk, maar toen ze door had dat hij bleef, moest ze wel een paar keer naar hem snauwen.
We zouden ze alleen uit elkaar halen als het echt op ruzie uit zou draaien, is gelukkig niet gebeurd.

Odi was natuurlijk een angsthaas, en liet zich prima op zijn plek zetten.

honden page profiel Yasmine, Perdie & OrgaYasmine, Perdie & Orga

honden foto van Yasmine, Perdie & Orga

Tamara: leuk dat het bij jullie zo vlot is verlopen :-) Ik denk dat wij best eerst kennismaken want dat ze het niet zo fijn zou vinden moest een totaal onbekende hond hier zomaar binnenkomen :-)

Ik had nog een vraag, het hangt natuurlijk allemaal af van wanneer de hond precies komt, maar vanaf wanneer kan ik ze echt samen alleen laten? Daarom dacht ik aan het traphekje? Om ze zo in eerste instantie gescheiden te houden moest ik even kort weg moeten?

honden page profiel Alaska's Finest!Alaska's Finest!goedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Alaska's Finest!

" maar vanaf wanneer kan ik ze echt samen alleen laten? Daarom dacht ik aan het traphekje? Om ze zo in eerste instantie gescheiden te houden moest ik even kort weg moeten? "

Dat kan je op voorhand niet inschatten. Dat weet je pas als de hond bij jullie thuis is, en je lekker relaxed naar Perdie & de "Nieuwe" kijkt, hun lichaamstaal. Het hangt ook van de nieuwkomer zelf af, hoe goed ie alleen kan zijn. Wat niet elke hond kan alleen blijven bij een andere hond, je hebt er nog die dan gaan huilen of janken omdat hun mens weggaat.
Dus ik zou zeggen: dat zijn zorgen voor later ':-) Eerst nog even de zoektocht naar de juiste match, en dan genieten van de nieuwe doggy, en dan gaan bekijken wat ie aankan...

honden page profiel Yasmine, Perdie & OrgaYasmine, Perdie & Orga

honden foto van Yasmine, Perdie & Orga

Dat dacht ik al :-) Ik ga me er inderdaad nu nog niet teveel zorgen rond maken! Toch wel spannend allemaal :-D

honden page profiel hondhond 3 doggies

honden foto van hond

@ christel
Hier ook niet echt bezig met rangorde. Maar toen Kean zich echt als leider ging gedragen terwijl hij eigenlijk tot die tijd achter Cullen had aan gewandeld hebben we dat toch even gestimuleerd. Dit omdat het Cullen geen bal uit maakte en we de rust in huis sneller terug hadden. Onder tussen is Kean gecastreerd, 2 mnd terug, en zijn we 1 jaar verder en maakt het al heel lang niks meer uit wie eerst en waar wie. Ze hebben zo hun eigen routine ontwikkeld en hun eigen plek ingenomen bv Kean zit altijd links en Cullen dus rechts in de auto. Dit kiezen ze zelf ze zitten in de kofferbak.
Weet wel van een vriendin die heeft een herplaatsen ook een wheaten die vroeger met een jr leefde. De baasjes daar hielde stug vast aan de jr was er het eerst dus ook de leider. terwijl de Wheaten echt een leider is en de jr een echte volger. Dit is zo geëscaleerd dat de Wheaten dus herplaatst moest worden. 

@ Perdie
Het komt helemaal goed maar wel slim om je voor te bereiden. Ga genieten van de voorpret en als jullie nieuwe maatje er is geniet er dubbel van. Wij hebben echt plezier in het plezier dat hier beide honden aan elkaar hebben. Ze staan zelfs op elkaar te wachten met het poepen. De 1 nog niet klaar nou dan wacht je gewoon om dan samen hard naar de vrouw te rennen. 
Wij wonen in een gebied met veel en grote losloopgebieden. Daar moet ik wel opletten want als de 1 word aangevallen in de ogen van de ander dan komen de stoottroepen wel te hulp. Ze zullen altijd proberen het gevecht te vermijden maar als het moet staan ze klaar voor elkaar.

honden page profiel MarijkeMarijke 3 doggies

honden page profiel Yasmine, Perdie & OrgaYasmine, Perdie & Orga

honden foto van Yasmine, Perdie & Orga

Bedankt, het is leuk om die verschillende manieren van aanpakken te lezen. Ik heb ook nog geen idee welk ras het zal worden! :-)

honden page profiel Yasmine, Perdie & OrgaYasmine, Perdie & Orga

honden foto van Yasmine, Perdie & Orga

We gaan dit weekend al eens een kijkje nemen bij een asiel waarbij we een heel goed gevoel hebben! Daar gaan we dus al kennismaken met enkele honden die ons heel erg aanspreken :-)

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "2de hond introduceren?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

Volgende forumvraag: Welke Foto?
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^