Ervaringen GT's in Zuid-Holland & Tips over het gedrag zijn welkom!

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

BCLL (Gast)

Hallo,
Ik hoop dat jullie me kunnen helpen, ik ben op zoek naar goede ervaringen over gedragstherapeuten in Zuid-Holland (omgeving Katwijk/Leiden). Ik ben op zoek naar een gedragstherapeut vanwege agressie van mijn jongste Jack Russell teefje. Daar ik in het verleden mindere ervaringen heb gehad met een gedragstherapeut, zou ik het waarderen om ervaringen van anderen te horen. En eventueel tips zijn altijd welkom!! :-) Ik ben eigenlijk ten einde raad.

Ik zal even het verhaal uitleggen. Ik heb 4 jack russell teefjes, Bella van 16, Laika van 11, Caelin van 9 en Lizzy van 2 jaar oud. Bella & Caelin heb ik sinds een paar maanden in huis, omdat mijn moeder niet meer voor ze kon zorgen. Volle boel dus :-) Honden kenden elkaar al heel goed trouwens, ik ging altijd een paar keer in de week met alle 4 wandelen en ze hebben al een keer een maand gelogeerd bij ons.

Maar sinds ze definitief bij ons wonen is Lizzy erg agressief. Als zij bij me op de bank ligt, en een van de andere honden maakt aanstalten, of loopt alleen maar langs de bank, zit ze er bovenop. Het lijkt net alsof ze een waas voor haar ogen heeft, ze stopt ook niet, ik moet ze uit elkaar halen, en daarbij uitkijken, want ze bijt mij net zo goed als mijn hand toevallig in de weg zit. De andere honden nemen het trouwens meestal voor elkaar op, dus gaan ze gezellig meedoen :( Dit gedrag heeft ze ook als ik een van de andere honden een standje geef, of als een van de andere honden een speelse bui heeft of.. you name it. Ze doet dit ook bij onze oppas trouwens. Er zijn geen ernstige verwondingen nog, maar wel een aantal keer bloed (een gaatje). Ze zit dan ook apart van de rest als ik ze alleen laat.

Daarentegen kan ze wel heel normaal doen als ik bijvoorbeeld het teken geef dat we gaan wandelen. Dan ruikt ze aan de andere honden, geeft ze likjes of kwispelt ze. Caelin 'huilt' altijd uit enthousiasme, dit vind ze prima. Ik kan heel rustig de riemen omdoen etc.
Buiten gaat het ook meestal erg goed onderling. Dan doet ze wel agressief tegen andere terriers (maar bijv. labradors of andere rassen daarentegen, geen probleem). 
Toen ze een half jaar oud was heeft ze dit gedrag ook gehad tegenover Laika, maar dit is toen overgegaan, en viel tesamen met haar eerste loopsheid, ik heb het toen gedacht dat het daaraan lag. Ze is inmiddels gesteriliseerd, maar dit heeft het gedrag niet af laten nemen, het is misschien zelfs erger geworden.

Eerst hebben we haar gestraft, maar dit leek het alleen maar erger te maken. Ik heb nu zoiets, het gaat om aandacht, zowel positief als negatief, als ze maar aandacht krijgt, dus nu als ze het doet pak ik haar op en zet ik haar in de bench. Hier kalmeert ze vrij snel, en als ik haar er weer uit laat is er ogenschijnlijk geen vuiltje aan de lucht.

Verder laat ik ze 2 a 3 uur per dag uit, ze kunnen dan loslopen in de duinen, hierbij loop ik altijd flink door, zodat ze lekker hun energie kwijt kunnen. Hier verder geen problemen, met andere honden roep ik haar bij me en zorg dat ze het niet opzoekt.
Met Lizzy doe ik ook 2x in de week behendigheid en 1x in de week gehoorzaamheid, om haar koppie bezig te houden. Op het veld is ze dan naar bepaalde andere honden ook agressief, en kan gaan fixeren, maar meestal kan ik haar aandacht weer op mij richten.

Wie heeft tips voor me? Of heeft een gedragstherapeute die ze mij aan kunnen raden? Alvast hartelijk dank!

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Ervaringen GT's in Zuid-Holland & Tips over het gedrag zijn welkom!" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

honden page profiel Het Gouden Kwartet & BaasjeHet Gouden Kwartet & Baasjegoedgekeurde fokker

honden foto van Het Gouden Kwartet & Baasje

Ik zou kijken naar iemand die werkt met Kalmerende Signalen.. Hier op het forum zit Gerdine van 't Hof en die werkt daarmee. Zij woont volgens mij in Barendrecht.

honden page profiel Sigrid, Sandy, Diva & NalaSigrid, Sandy, Diva & Nala

honden foto van Sigrid, Sandy, Diva & Nala

hier train ik en zijn ook goed maar zijn ook GT http://www.martingausleiden.nl/

honden page profiel Alexandra & MikeyAlexandra & Mikey

honden foto van Alexandra & Mikey

Sorry ik kan geen Gt aanraden. Maar wat ik lees in je verhaal is eigenlijk dat ze de jongste is. Alleen al qua leeftijd lijkt ze me de hoogste/sterkste in rang in de groep honden. Heel misschien heeft ze het gevoel dat ze die positie moet verdedigen of is het onderling nog niet helemaal duidelijk?
Als jij actief dingen regelt, zoals met het naar buiten gaan, dan gaat het goed. Dan ben jij degene die bepaald en regelt wat er gebeurd. Maar wanneer jij niets regelt, op de bank zit, heeft ze misschien het gevoel dat zij dat moet doen.
Mij klinkt het niet als aandacht vragen maar juist controle willen houden over alles. Misschien zelfs een beetje bezitterig (over de bank, of jou).  
Als je dr in de bench zet heeft ze geen mogelijkheid tot controle en daarbij geef je haar misschien ook een veilig gevoel omdat jij regelt wat er gebeurt, jij neemt de leiding. Ikzelf zou het alleen niet als een straf laten overkomen, omdat je haar dan ten opzichte van de andere honden naar beneden haalt. Als je dat doet moet ze juist weer optreden om zichzelf te bewijzen en even recht te zetten dat ze de hoogste is.
Als je haar in de bench zet, neemt en andere hond dan haar plaats in op de bank? Als dat zo is dan plaats je eigenlijk een andere hond boven haar, wat in haar ogen niet klopt, en dit kan ze ook recht willen zetten.

Misschien zou je ook als je op de bank zit kunnen proberen actief te regelen wat er gebeurt. Dus terwijl je haar bij je hebt en aandacht geeft ook een andere hond roepen en aandacht geven. Jij bepaalt of een andere hond wel of niet bij je mag komen en dit betekent helemaal niet dat zij geen aandacht krijgt of haar plekje af moet staan. Gewoon allebei even aandacht.
En je kan ook een keer een andere hond op de bank nemen, zodat de bank een plek wordt zonder status. Dat alle hondjes er even vaak op mogen en niemand wordt voorgetrokken of achter gesteld. Een bench of eigen mat is echt voor alle hondjes een eigen plek, maar de bank kun je ook neutraal houden.

Verder vind ik wel dat je veel met haar bezig bent, 2x behendigheid, 1x gehoorzaamheid en daarbij iedere dag 2 tot 3 uur... Zou het misschien iets té veel zijn? Dat ze hierdoor heel veel te verwerken heeft in dr koppie en dat daarbij gewoon geen ruimte meer heeft voor extra prikkels (zoals het in haar oogjes ongewenste gedrag van de ander honden)? Misschien lijkt het langslopen van de andere honden iets heel kleins maar is het voor haar net hetgene dat ze niet meer kan hebben omdat haar emmertje al vol zit?
Misschien is dit een nuttig artikel:
http://www.hondenpage.com/honden-encyclopedie/wid_458-Als-het-glas-van-je-hond-te-vol-raakt.-.php
 
Dit alles is gewoon mijn eerste idee afgaande op wat je schrijft en misschien heb je er iets aan. :-)

Gr. Alexandra

BCLL (Gast)

Hallo Alexandra,Dank je wel voor je uitgebreide reactie. Ze is inderdaad de baas onder de honden, al vanaf vrij jong. Ik geloof niet echt dat de andere honden haar uitdagen of iets, ze vermijden haar liever. Even ter aanvulling, ik nodig zelf altijd de honden uit op de bank, ze liggen meestal allemaal bij me, geen vaste plek, of dat kunnen ze als ze willen. Behalve als we gaan eten, dan moeten ze in de mand. Meestal zeg ik 'kom maar' en dan springen ze erop, of ik til ze erop (de oudste 2 hebben af en toe een mindere dag). Maar dan nog valt ze ze aan. En het wordt juist erger, want eerst deed ze het alleen als de andere erop sprong, nu doet Liz het als ze alleen maar langslopen. Andersom, als de anderen op de bank liggen en zij komt erbij, is er niets aan de hand. 
Maar ik neem inderdaad de hond die niet begonnen zijn met de aanval gewoon bij me op schoot. Jij zegt, beter niet doen?

Over het glas wat te vol raakt, interessant artikel. Soms heb ik inderdaad door dat ze te hyper wordt. Als we dan gewandeld hebben, gaat ze nog uitgebreid spelen. Dan heeft ze inderdaad een veel korter lontje. Hier letten we dan ook op, als ze dit doet, gewoon even in de bench, tot rust laten komen, laten slapen.
Maar van de winter heb ik minder training gedaan vanwege het slechte weer (en het slechte veld), ik merkte dat ze zich toen echt verveelde, ze kreeg te weinig uitdaging. Overigens pas ik mijn wandeling wel aan op de dagen dat ze training heeft.
Wat ik in huis wel heb is de regel dat er rust moet zijn tenzij ik anders zeg. Ze liggen dus heel veel te slapen of te rusten.
Maar ik ga er zeker nog extra op letten, want het klinkt wel logisch allemaal!

@Sanne, ik heb inderdaad pas iets gelezen over Kalmerende signalen, heb je daar ervaringen mee?

@Sigrid, wat voor ervaringen heb je daarbij?

honden page profiel Sigrid, Sandy, Diva & NalaSigrid, Sandy, Diva & Nala

honden foto van Sigrid, Sandy, Diva & Nala

"

@Sigrid, wat voor ervaringen heb je daarbij? "

hele goede !
ik vind het echt een fijne honden school waar goed les word gegeven en goed naar de hond geken word ik ben er nu bijna een 1 jaar en ze hebben mij al met dingetjes geholpen wat daardoor ook opgelost is.hun zijn ook echt heel erg goed.

honden page profiel jacqueline en bacojacqueline en baco

honden foto van jacqueline en baco

ik heb zelf ervaring met gerdine van t hof,

mijn hond was heel erg moeilijk en soms nog steeds.
door al haar hulp en vooral haar manier is er toch een hoop opgelost.

ze werkt idd op een kalme manier en werkt vooral met kalmerende signalen.

honden page profiel InaIna

honden foto van Ina

Ik kan je de volgende Gt aanraden: http://www.hondenproblemen.net/

honden page profiel Suzan Suzan

honden foto van Suzan

Kijk eens op Kyno connect hondentraining, Martine Harm.

Ik kan je haar echt aanraden! Ze is zo onwijs goed!!!!

honden page profiel Alexandra & MikeyAlexandra & Mikey

honden foto van Alexandra & Mikey

" Maar ik neem inderdaad de hond die niet begonnen zijn met de aanval gewoon bij me op schoot. Jij zegt, beter niet doen? "

Dat is juist dé lastige vraag :-) Ik weet niet of het zo is, maar het kan dat je door vlak na zo'n onenigheidje een andere hond voor te trekken de verhoudingen in de war brengt, of dat Lizzy zo leert: Een andere hond op de bank of in de buurt van de bank betekent dat ik mijn plekje kwijt raak.
(Door haar in de bench te plaatsen en de andere hond op de bank raakt ze ook haar plekje kwijt)

Ik zelf zou haar bijv. in de bench zetten, maar daarbij ook de andere hond(en) niet op de bank laten. Niet samen, dan ligt er even niemand.  
En als je zegt dat wanneer ze erbij komt het wel goed gaat zou ik haar daar voor belonen (lekker kroelen, stembeloning) om haar duidelijk te maken dat het juist heel fijn is als iedereen samen op de bank ligt. En dat ze net zoveel aandacht krijgt als de andere hondjes. Of als ze er alleen ligt dat je haar aandacht vraagt wanneer er een andere hond aankomt zodat ze even naar je kijkt ipv naar die hond. Als ze dan kijkt kun je gelijk zeggen dat ze zo'n lief kind is en even aaien zodat ze juist iets positiefs ervaart wanneer er een ander in de buurt komt.
Ook als je bijvoorbeeld tussen de honden knielt en Lizzy tegelijk met een andere hond aait en ze beide belonend toespreekt dat ze zo braaf zijn - kun je haar misschien wat overtuigen dat de andere honden helemaal niet zo naar zijn.   
Maar nogmaals een GT kan natuurlijk veel beter aangeven wat voor gedrag het precies is en hoe je daar het beste op kan reageren natuurlijk! :-)

Gr. Alexandra

BCLL (Gast)

Bedankt voor de reacties!! Ik heb ze allemaal in mijn lijstje gezet en ga ze eens rustig vergelijken, kijken waar ik mij het prettigst bij voel. Ook had ik gezien dat er 26 mei een workshop over kalmerende signalen is, hier ga ik naartoe om er meer over te weten te komen.
@Alexandra: Daar heb je een heel goed punt, dat kan ook verklaren waarom het erger wordt (inderdaad, hond bij de bank betekent dan voor haar plekje kwijt zijn). Hier ga ik op letten!! Enige suggesties wat ik nog meer kan doen, behalve haar in de bench zetten (ik beloon haar al uitgebreid op de (schaarse) momenten dat het wel goed gaat, of als ze het morrend 'toelaat' zonder aan te vallen).

Meer tips en ervaringen zijn zeker welkom!

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Ervaringen GT's in Zuid-Holland & Tips over het gedrag zijn welkom!" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^