Blauwalg wel of niet gevaarlijk......

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel De mannenDe mannen

honden foto van De mannen

Voor de zwemmers onder ons deel ik even deze link.

Zelf dacht ik altijd dat het redelijk onschuldig was maar blijkbaar dus niet.
Altijd dan een dingetje om rekening mee te houden.

http://www.daphorst.nl/blauwalghond.html

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Blauwalg wel of niet gevaarlijk......" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

honden page profiel Ina, Misty en AysaIna, Misty en Aysa 3 doggies

honden foto van Ina, Misty en Aysa

Volgens mij is blauw alg absoluut niet onschuldig...., niet voor mensen, maar ook zeker niet voor dieren.
Altijd de waarschuwingsbordjes in de gaten houden.

honden page profiel Wakkere huskyWakkere husky 3 doggies

honden foto van Wakkere husky

Blauwalg is een mooi voorbeeld dat niet alles 'uit de natuur' ook gezond is O-)Serieus nemen!

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

ja ieder jaar steekt het de kop weer op. gevaarlijk, voor mens en dier. wanneer je gaat zwemmen en ook je honden, kan het zelfs dodelijk zijn.

honden page profiel ErikErik 3 doggies

honden foto van Erik

Blauwalg is zeker een risico, bij twijfel (ook bij honden) niet laten zwemmen. Stromend water is niet gevoelig voor deze algen soort volgensmij...

honden page profiel FrankFrank 3 doggies

honden foto van Frank

En dus deze site in de gaten houden: http://www.zwemwater.nl/ ':-)

honden page profiel Maylo, Fudge en Ziko † en baasje Laura Maylo, Fudge en Ziko † en baasje Laura 3 doggies

honden foto van Maylo, Fudge en Ziko † en baasje Laura

Hey dat is de dierenarts site waar ik eerst kwam met mijn hond, nu niet meer maar dat terzijde.

Ik kon het nog niet, even doorgelezen. Gelukkig is hier maar één meer in de buurt en daar mogen de honden toch niet in i.v.m met de eendjes.

Maar zal zeker sloten en andere dingen die onderwater staan in de gaten houden. Gek dat dingen in de natuur ook zo giftig kunnen zijn.

honden page profiel gerda goudvisgerda goudvis 3 doggies

vorig jaar heeft bo in water met blauwalg gezwommen en gedronken (mevrouw is een waterrat, en heeft dan ineens bananen in de oren. uiteindelijk kunnen lokken met een stokje.
's avonds wou ze niet meer eten, en werd een beetje lusteloos. tijdens het wandelen ging ze wel zitten, maar er kwam geen ontlasting, volgende dag, weer niks eten flinke spuitpoep gehad, ze dronk wel, maar dit kwam er weer uit. toch even contact met de DA opgenomen. moest haar goed douche, en even langs komen. (omdat er resten blauwalg in de vacht kunnen zitten,)
heeft toen 5 dagen geduurd dat ze zo slecht was, bij de DA kreeg ze een prikje, en moest toen na een week terug komen voor Controle en als er wat was bellen/langskomen..
gelukkig is het allemaal goed gekomen. maar hij vertelde dat er zo ook honden waren die er aan waren overleden.
Blauwalg is wel degelijk giftig, maar ik denk dat de een voor de ander er meer op reageert.

honden page profiel StippeltjeStippeltje 3 doggies

honden foto van Stippeltje

Als het goed is wordt er gewaarschuwd als er blauwalg is geconstateerd. Bij alle toegangen naar een zwemgelegenheid hoort een geel bord te staan met 'Pas op ! Blauwalg'. Niet stromend water en lange tijd hoge temperatuur zijn de ideale omstandigheden voor blauwalg. Het ligt maar net aan waar je woont in Nederland. De laatste keer dat we hier Blauwalg hadden is alweer een paar jaar geleden.

honden page profiel De mannenDe mannen

honden foto van De mannen

Ik kan mij het niet herinneren dat hier ooit borden hebben gestaan voor blauwalg.
Wel eens een ander soort alg wat zwemmersjeuk veroorzaakt.
Maar wij gaan ook eigenlijk altijd naar het strand en zee zomers.

En in de plassen/water waar mijn honden zwemmen daar zwemmen geen mensen dus dat water zal ook niet gecontroleerd worden.

En uit die link begreep ik ook dat blauwalg kan voorkomen in bv de drinkbak van je hond en daar schrok ik wel een beetje van.
Hier staan zomers ook waterbakken buiten en als je dan de hele dag weg bent geweest denk je er toch niet aan om gelijk dat water te verversen.

honden page profiel Hannah + Ginny & WinterHannah + Ginny & Winter 3 doggies

Ik heb eens een blauwalg vergiftiging gehad... Man oh man, wat was dat een hel. Net alsof je alle soorten griep tegelijk hebt; Lekker met je emmertje op schoot de dag doorbrengen op de wc, en dan ook nog eens barstende koppijn erbij, en jeuk van de huiduitslag. En mijn lippen waren ook opgezwollen, ik leek net een (doodzieke) eend.

Brr, nee blauwalg heb ik sindsdien nooit meer onderschat. Gelukkig weet ik het inmiddels goed te herkennen in het water, moet er niet aan denken dat mijn hond zich zo ellendig zou voelen als ik destijds :'(

honden page profiel Wakkere huskyWakkere husky 3 doggies

honden foto van Wakkere husky

" Hey dat is de dierenarts site waar ik eerst kwam met mijn hond, nu niet meer maar dat terzijde.

Ik kon het nog niet, even doorgelezen. Gelukkig is hier maar één meer in de buurt en daar mogen de honden toch niet in i.v.m met de eendjes.

Maar zal zeker sloten en andere dingen die onderwater staan in de gaten houden. Gek dat dingen in de natuur ook zo giftig kunnen zijn. "

Vind je dat echt gek? De meeste vergiften zijn stoffen uit de natuur, denk aan botuline toxine (door een bacterie gemaakt),ricine (uit de zaden van de wonderboom, een van de giftigste stoffen die bestaan) , abrikozenpitten bevatten blauwzuur. Arsenicum komt gewoon in de grond voor. Dan heb je nog slangengif, spinnengif etc etc.
In zekere zin zijn antibiotica ook gifstoffen, de meeste antibiotica zijn natuurlijke stoffen die door de ene bacteriesoort of schimmel worden gemaakt om de andere om zeep te helpen. Sommige vormen van voedselvergiftiging zijn ook niet het gevolg van een infectie maar van een stof uit bacterien.
Ja, in tuinaarde en slootwater worden stiekum hele oorlogen uitgevochten waarbij chemische wapens niet worden geschuwd!

honden page profiel Suzan Suzan 3 doggies

honden foto van Suzan

Leuk omschreven Slapende Husky!Ben het met je eens, alles wat moedernatuur geeft is goed (denken velen) en ergens klopt dat wel, daar de natuur zichzelf altijd probeert te herstellen en in balans te houden. Haar onzichtbare wapen? 'De micro organismen) 
Precies zoals jij het omschrijft, compleet chemische oorlogen worden er gevoerd. En vaak moeten wij daar nou net niet tussen gaan zitten. 
Ik heb overigens nog nooit gehoord dat blauwalg onschuldig zou zijn. Net als bij Botulisme worden hier waarschuwingsboren voor geplaatst.

honden page profiel Wilma en Dobby (RIP)Wilma en Dobby (RIP) 3 doggies

honden foto van Wilma en Dobby (RIP)

Dobby heeft eens in water gezwommen waar twee dagen later waarschuwingsborden hingen voor blauwalg. Jeuk, jeuk, jeuk, misselijk, overgeven, diarree. Wat een ellende. En dat was nog voor er gewaarschuwd werd, en zeker niet zo erg als de keer dat op die plek alle vissen doodgingen een paar jaar ervoor.

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Blauwalg wel of niet gevaarlijk......" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

Volgende forumvraag: Catahoula's
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^