Hoe leer ik 'in een boog lopen' aan?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel LienLien

honden foto van Lien

Hoi, ik zet mijn vraag bij volwassen hond, maar het zou ook nog wel bij puppy kunnen misschien? Boris is nu 1,5 jaar, dus het voelt meer als volwassen..

In het bos of op het veld heeft hij de neiging om in een redelijk rechte lijn op een andere hond af te lopen. Het is net alsof hij die regel in het honds nooit echt geleerd heeft. Hij houdt zijn hoofd en staart wel laag, maar zijn blik is wel op die andere hond gericht. Daar aangekomen is het vaak een beetje snuffelen en dan willen spelen of doorlopen. Soms loopt hij zelfs langs de hond! Hij heeft nog nooit gevochten en wordt soms door de andere hond terecht gewezen voor zijn opdringerigheid, maar het heeft zijn gedrag nog niet verbeterd. Soms maakt hij wel een boog en dan doe ik een dansje van blijdschap, maar de volgende keer is het weer 'langs de liniaal' ;-)

Wanneer ik met hem aan de lijn loop maak ik wel bogen, steek over als er geen ruimte voor is of leid hem met zijn aandacht op mij langs de andere hond.
Ik wil het hem graag afleren om het te doen als hij los loopt, omdat ik niet wil dat hij het verkeerde signaal afgeeft en daarmee zichzelf of andere honden (en baasjes) in de problemen brengt.
Wat ik nu doe in een losloopgebied is hem laten wachten totdat de andere hond dichterbij is, even kijken hoe die andere hond en baasje reageert en hem dan van korte afstand laten gaan, of die andere hond op hem af laten komen. Maar kan ik er ook echt op trainen? Moet ik dan een trainingsmaatje zoeken?

Ik hoop dat jullie tips hebben. Een trainer zou ideaal zijn, maar nu even financieel niet mogelijk, vandaar mij vraag hier, in deze zee van ervaring!
Dank :-D

honden page profiel Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin) _ Bams ¥ . 3 doggies

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

best moeilijk om daar een goed advies over te geven, als je hond aan de lijn zit, doe je het uitstekend door de regelrechte begroeting te mijden, immers je gaat of naar de overkant of je steekt langszij over, heel goed.

los....... mijn hond als die los is loopt regelrecht naar een andere hond, is het zo dat de hond , die dan ook los is, er niet van gediend is, gaat mijn hond niet verder met begroeten maar loopt door. door dat ze volwassen is gaat zij de taal leren zien van de tegenpartij. ik hoef niets te doen {nogmaals ze lopen wel los he, een hond aan de lijn die mag niet naar een andere hond.}

meestal zijn jonge honden nog heel onbesuisd met ontmoetingen, door schande en wijsheid leren ze er mee om te gaan, te mijden of niet. mijden dan zien ze dat de tegenpartij er niet van gediend is {ook los he} is het zo dat de tegenpartij er wel van gediend is, en heus je hond merkt dat, dan hoef er geen boog gemaakt te worden.

honden lezen elkaars taal ook, alleen jonge honden die nog zo onbesuisd zijn ja die zou je moeten sturen, maar door schande en wijsheid, botsingen, leren ze de taal van de tegenpartij kennen.


aan jou als de hond nog onbesuisd is, pardoes naar honden toeloopt. dan ben jij daar om te corrigeren, en heus je hond wordt ouder en wijzer, en gaat ook de taal leren van de tegenpartij.

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

een trainingsmaatje is heel goed, maar ze gaan elkaar waarderen, en dan is het niet meer nodig om te corrigeren, op cursus leren eigenaren om langs honden te lopen en door te lopen.

een trainingsmaatje waar jij dan mee zou gaan wandelen is opeens een vriendje geworden, waar die lekker mee ravot, dan is het niet meer nodig om met een boog om de hond heen te gaan. en iedere keer weer een nieuw maatje ? geen doen.

aan de lijn, dan met een boog van de hond vandaan, en je doet het goed, je kijkt al naar de tegenpartij, je laat de hond dichtbij komen en je bekijkt of het gaat. jij leert ook het gedrag van de tegenpartij te lezen.

ik kom ook wel eens vreemde honden tegen, kijk ik naar het gedrag van de vreemde hond, dan zie ik heel gauw of het gaat of niet, dat leer jij ook, en je hond ook. :-D

honden page profiel DD 3 doggies

honden foto van D

Wat je kan doen is wanneer je hond los is, en je ziet een andere hond aankomen (dus oren en ogen overal in je hoofd hebbende;-)) dan gelijk al een boog gaan lopen. Neem dan wat lekkers in je hand en lok je hond daarmee. Of ga gek doen zodat je hond de aandacht aan geeft en dus de hond in de verte niet opmerkt. Zorg dat je hond jou als aandacht heeft, altijd en overal. Moeilijk want soms hebben ze dat uiteraard niet, maar daarom zul je zelf opmerkzaam moeten blijven.

Ik doe dat hier met DJ, die de signalen ook niet echt uit zich zelf kent. En hoe meer ik boogjes om een ander hond maakte aan de riem, hoe meer hij dat zelf ging doen als hij los was. Dus heb geduld daarin.
Maar nog moet ik echt opletten, want hij kan niet met alle honden die ik hier tegenkom. Bij bepaalde honden moet ik echt de andere kant oplopen en dat doe ik dan ook, want anders heb ik een stressvol hondje en daar heb ik niets aan.

honden page profiel Mimi Mimi 3 doggies

honden foto van Mimi

Bora loopt nog steeds vaak( 8 jaar) recht op honden af. Kennelijk overziet ze situatie goed. als ze bijna bij een hond is, dan is het of zich heel klein maken, of haar hoofd wegdraaien, of gaan snuffelen op de grond of toch met een boogje of stoppen en wegdraaien . ruzie maakt ze nooit en weet heel goed in te schatten wanneer ze toch maar niet naar een hond moet lopen. Ik vertrouw er ondertussen op dat het goed gaat. Ze is dan uiteraard wel los van de lijn.

honden page profiel Mimi Mimi 3 doggies

honden foto van Mimi

ps Als jij het idee hebt dat je hond te ontstuimig is zou je de andere kant uit kunnen lopen. dit is iets wat je wel leert uit ervaring.

honden page profiel miekemieke 3 doggies

honden foto van mieke

Ik laat het mijn honden zelf uitzoeken als ze los zijn. Waar ik wel op let is dat ik zélf nooit recht op een andere hond af loop waar ze bij zijn. Ik geef het goede voorbeeld en loop een boogje. Kobus kijkt zelf wel wat het beste is. Hij kan de hondentaal van de ander sneller interpreteren dan ik. Is het vertrouwd, dan loopt hij direct op de ander af, is het hem te eng, dan doet hij mee met mijn boogje. Dit heeft nog nooit tot problemen geleid, dus ik ga er van uit dat hij goed weet wat hij doet.

honden page profiel sorayasoraya 3 doggies

honden foto van soraya

Lange slappe lijn kopen(3 meter),thuis trainen op naam of ander geluidje wat je heel aantrekkelijk gaat maken door steeds te zeggen en dan wat lekkers te geven.Volgende stap is het geluid of naam zeggen en wachten op oogcontact en dan weer belonen.
Doe deze train momentjes 2 keer per dag 1 minuutje.Voor 2/3 weken.Dan afbouwen tot een onderhouds-train momentje, 2 keer per week 1 minuutje.

Ga naar het park met je aangelijnde hond,(lange slappe 3 meter lijn),zie je een hond en ziet Boris hem ook,dan ga je zijn aandacht vragen en samen met hem uitwijken,van het pad af,een mooie bocht maken.
Is de andere hond los en zoekt ook contact dan kun je na die bocht een beetje langzaam richting die andere hond bewegen of wachten tot deze bij jullie is.
Daarom ook die slappe lijn,zodat er geen spanning op de lijn komt,dat is belangrijk.Je kan de lijn ook los laten ,als je de houding van beide honden goed vindt.
Zo heb je een kalme ontmoeting ,die met een bocht is begonnen.

Dit moet je héél consequent blijven oefenen en doen,om na weken resultaat te gaan zien.
Houdt ook rekening met zijn leeftijd,hij is nog jong en onstuimig.

Boris is geen pup,maar jong volwasssen.

honden page profiel LienLien

honden foto van Lien

Dank voor de tips! Fijn om te lezen dat ook al doet een hond dit, dat het ook ok kan zijn, als je het zelf als baasje maar goed in de gaten houdt. Ik ga zeker proberen om hem los ook in een boog te laten gaan door zelf in een bocht te gaan lopen richting de andere hond en Boris dan mee te krijgen. ;-)
En jong-volwassen is inderdaad de term die ik zocht!

honden page profiel miekemieke

honden foto van mieke

Aangezien het nog nooit tot vechten heeft geleid denk ik dat Boris wel weet wat hij doet. Ik zou niet zoveel druk op ontmoetingen leggen door hem mee te lokken in je boogjes. Loop zelf niet recht op de andere baas en/of hond af maar ga er ruim en ontspannen om heen. Laat Boris het zelf uitzoeken. Blijkbaar weet hij wel wat hij doet anders werd hij wel vaker gecorrigeerd door andere honden.

honden foto van Spreken is zilver Zwijgen is Goud.

Je kan het trainer zoals degene in het bericht boven je zegt. (wat ik goed uitgelegd vind.)
Waar ik in onze eigen ervaring tegen aanloop is dat anderen hun hond los hebben lopen en het voorkomt dat de onze is aangelijnd. Zonder enige schroom en soms zelfs zonder hun eigen hond in de gaten te houden laten gaan naar de onze.
Onze Beauty is onzeker in contact met andere honden (als pup is ze niet gesocialiseerd  , soms is er een klik maar meestal negeert ze draait weg, vermijd oogcontact, wil geen contact en 9 van de 10 keer laten andere baasjes het gewoon gaan, zien niet dat onze Beauty niet wil, enige dat wij kunnen op zo'n moment is de lijn losmaken en zorgen dat ze de ruimte heeft om weg te kunnen. 

Ik wil hiermee graag aangeven dat het gaat om een combinatie van je eigen hond observeren maar ook de ander. 

Een hond die er niet van gediend is dat je hond er recht op af gaat zal proberen uit de weg te gaan, met o.a. houding aangeven dat ie er niet van gediend is of hem op zijn plek zetten. 
Het lijkt mij wel dat na verloop van tijd je hond dergelijke signalen gaat begrijpen en daarop inspeelt door af te buigen of in te houden. 
Wat me wel linker lijkt is de andere hond kan ook een gedrags probleem hebben en sowieso uitvallen, dus observatie is belangrijk en als je ziet dat t niet oké is zou t heel fijn zijn als je, je hond op commando kunt terughalen (ook als ie er heel graag heen wil).

honden page profiel miekemieke

honden foto van mieke

Uiteraard laat je je hond niet los op een aangelijnde hond aflopen, noch laat je hem een angstige hond najagen. Dan roep je hem terug. Maar hem steeds afleiden en meelokken zodra je een hond tegenkomt lijkt me niet erg ontspannen, en dat geeft vaak juist problemen.

honden page profiel DD

honden foto van D

Zelf zou ik het de honden iet laten uitzoeken. Als je een signaal zelf mist, dan zou het wel heel vervelend kunnen aflopen. En dat is nu net niet de bedoeling.
Wij als baas, moeten er voor zorgen dat onze honden veilig zijn in elke omstandigheid, dus ook buiten bij andere honden.

Het leren van de kalmerende signalen (zoals met een boog om een andere hond lopen) is onze taak als de hond in kwestie dit niet zelf beheerst.
De TS haar hond beheerst het nog niet helemaal, omdat hij wanneer hij los is, niet met een boog om andere honden heen loopt. En omdat wij niet kunnen weten hoe een andere hond in elkaar steekt, zou ik ze het dus nooit alleen laten oplossen. Juist om die reden niet, want we kunnen niet alles van andere honden afweten.
Ik kan namelijk niet zien vanuit de verte of de andere hond angstig is, of agressief of wat dan ook. En terugroepen kan helpen, maar soms niet, als je hond dat nog niet beheerst.

Dus in feite zou je eerst moeten leren dat je hond los op afstand weer bij je terugkomt, want anders kunnen er wel eens dingen gebeuren die je niet wilt.

honden page profiel miekemieke

honden foto van mieke

Dat je hond eerst moet kunnen luisteren lijkt me logisch. Een hond die niet op appél terug komt hoort niet los. De hond van TS loopt niet in bogen, maar geeft bllijkbaar wel andere kalmerende signalen af, want, volgens TS komt hij met zijn gedrag niet in de problemen. Vandaar dat mijn advies is om hem wél de kans te bieden om een boogje te lopen, maar de hond ook gewoon vrij te laten. Een lekker ontspannen hond komt minder snel in se problemen dan een hond die tegen gehouden wordt in zijn gangen.

Smithe236 (Gast)

" Hoi, ik zet mijn vraag bij volwassen hond, maar het zou ook nog wel bij puppy kunnen misschien? Boris is nu 1,5 jaar, dus het voelt meer als volwassen..

In het bos of op het veld heeft hij de neiging om in een redelijk rechte lijn op een andere hond af te lopen. Het is net alsof hij die regel in het honds nooit echt geleerd heeft. Hij houdt zijn hoofd en staart wel laag, maar zijn blik is wel op die andere hond gericht. Daar aangekomen is het vaak een beetje snuffelen en dan willen spelen of doorlopen. Soms loopt hij zelfs langs de hond! Hij heeft nog nooit gevochten en wordt soms door de andere hond terecht gewezen voor zijn opdringerigheid, maar het heeft zijn gedrag nog niet verbeterd. Soms maakt hij wel een boog en dan doe ik een dansje van blijdschap, maar de volgende keer is het weer 'langs de liniaal' ;-)

Wanneer ik met hem aan de lijn loop maak ik wel bogen, steek over als er geen ruimte voor is of leid hem met zijn aandacht op mij langs de andere hond.
Ik wil het hem graag afleren om het te doen als hij los loopt, omdat ik niet wil dat hij het verkeerde signaal afgeeft en daarmee zichzelf of andere honden (en baasjes) in de problemen brengt.
Wat ik nu doe in een losloopgebied is hem laten wachten totdat de andere hond dichterbij is, even kijken hoe die andere hond en baasje reageert en hem dan van korte afstand laten gaan, of die andere hond op hem af laten komen. Maar kan ik er ook echt op trainen? Moet ik dan een trainingsmaatje zoeken?

Ik hoop dat jullie tips hebben. Een trainer zou ideaal zijn, maar nu even financieel niet mogelijk, vandaar mij vraag hier, in deze zee van ervaring!
Dank :-D "

 

Smithb19 (Gast)

" Hoi, ik zet mijn vraag bij volwassen hond, maar het zou ook nog wel bij puppy kunnen misschien? Boris is nu 1,5 jaar, dus het voelt meer als volwassen..

In het bos of op het veld heeft hij de neiging om in een redelijk rechte lijn op een andere hond af te lopen. Het is net alsof hij die regel in het honds nooit echt geleerd heeft. Hij houdt zijn hoofd en staart wel laag, maar zijn blik is wel op die andere hond gericht. Daar aangekomen is het vaak een beetje snuffelen en dan willen spelen of doorlopen. Soms loopt hij zelfs langs de hond! Hij heeft nog nooit gevochten en wordt soms door de andere hond terecht gewezen voor zijn opdringerigheid, maar het heeft zijn gedrag nog niet verbeterd. Soms maakt hij wel een boog en dan doe ik een dansje van blijdschap, maar de volgende keer is het weer 'langs de liniaal' ;-)

Wanneer ik met hem aan de lijn loop maak ik wel bogen, steek over als er geen ruimte voor is of leid hem met zijn aandacht op mij langs de andere hond.
Ik wil het hem graag afleren om het te doen als hij los loopt, omdat ik niet wil dat hij het verkeerde signaal afgeeft en daarmee zichzelf of andere honden (en baasjes) in de problemen brengt.
Wat ik nu doe in een losloopgebied is hem laten wachten totdat de andere hond dichterbij is, even kijken hoe die andere hond en baasje reageert en hem dan van korte afstand laten gaan, of die andere hond op hem af laten komen. Maar kan ik er ook echt op trainen? Moet ik dan een trainingsmaatje zoeken?

Ik hoop dat jullie tips hebben. Een trainer zou ideaal zijn, maar nu even financieel niet mogelijk, vandaar mij vraag hier, in deze zee van ervaring!
Dank :-D "

 

Smithd57 (Gast)

" Hoi, ik zet mijn vraag bij volwassen hond, maar het zou ook nog wel bij puppy kunnen misschien? Boris is nu 1,5 jaar, dus het voelt meer als volwassen..

In het bos of op het veld heeft hij de neiging om in een redelijk rechte lijn op een andere hond af te lopen. Het is net alsof hij die regel in het honds nooit echt geleerd heeft. Hij houdt zijn hoofd en staart wel laag, maar zijn blik is wel op die andere hond gericht. Daar aangekomen is het vaak een beetje snuffelen en dan willen spelen of doorlopen. Soms loopt hij zelfs langs de hond! Hij heeft nog nooit gevochten en wordt soms door de andere hond terecht gewezen voor zijn opdringerigheid, maar het heeft zijn gedrag nog niet verbeterd. Soms maakt hij wel een boog en dan doe ik een dansje van blijdschap, maar de volgende keer is het weer 'langs de liniaal' ;-)

Wanneer ik met hem aan de lijn loop maak ik wel bogen, steek over als er geen ruimte voor is of leid hem met zijn aandacht op mij langs de andere hond.
Ik wil het hem graag afleren om het te doen als hij los loopt, omdat ik niet wil dat hij het verkeerde signaal afgeeft en daarmee zichzelf of andere honden (en baasjes) in de problemen brengt.
Wat ik nu doe in een losloopgebied is hem laten wachten totdat de andere hond dichterbij is, even kijken hoe die andere hond en baasje reageert en hem dan van korte afstand laten gaan, of die andere hond op hem af laten komen. Maar kan ik er ook echt op trainen? Moet ik dan een trainingsmaatje zoeken?

Ik hoop dat jullie tips hebben. Een trainer zou ideaal zijn, maar nu even financieel niet mogelijk, vandaar mij vraag hier, in deze zee van ervaring!
Dank :-D "

 

De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^