Een vos in het wandelgebied en nu?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden foto van Maylo, Fudge en Ziko † en baasje Laura

Ja ik heb een vraag hier over en misschien weet iemand wel een antwoord.

Waar ik woon zijn niet echt veel wandelgebiedjes waar je de hond los kan laten. Nu is er waar ik woon een prachtige wandel weide, waar de honden mogen lopen. Ze moeten in principe eigenlijk vast, maar 90% van de mensen laten de honden los.

Er is wel een ren waar de honden los kunnen, maar die staat 9 van de 10x onderwater + ze zij er vollop aan het bouwen. Niet echt ideaal. En de weide is een veilig gebied waar geen wegen + auto's zijn. Ook is er maar één losloopgebied waar ik woon en daar moet ik voor in de auto springen en dan 20 min rijden!

Nu zitten de buurtbewoner en ik met een probleem. In de weide is een vos gezien. + er is een hol, waar makkelijk kleine/middelgrote honden in kunnen. Ook zijn er verschillende karkassen (van konijnen/vogels/huiskatten) gevonden, die de vos waarschijnlijk heeft gedood.

De weide is relatief klein en je wandelt er binnen 10 doorheen. Maar het is geweldig om even onze viervoeters uit te laten rennen. Nu zijn een aantal buurtbewoners met de kleine/middelgrote honden bang, dat de honden het hol vinden en een confentratie aan gaan met de vos, waar misschien één van de dieren dadelijk zwaargewond door raakt of erger. Dit willen we dus absoluut niet. We willen niet dat de vos gevaar loop, maar ook niet onze honden.

Is er iets wat we kunnen inschakelen om deze vos uit dit kleine gebied te verwijderen? Niemand weet uberhäupt hoe hij daar terrecht is gekomen, omdat de weide vrij geisoleert tussen een woonwijk ligt.

Weet iemand een antwoord?

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Een vos in het wandelgebied en nu? " wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

honden page profiel De mannenDe mannen 3 doggies

honden foto van De mannen

Tja naar mijn mening laat de natuur met rust.
De vos heeft daar een hol en zal daar naar aller waarschijnlijkheid ook jongen hebben of krijgen.

Aan jullie hondenbezitters vind ik nu dat je daar niet meer je hond los kan laten lopen omdat wij ook de zorg hebben voor de natuur en deze in stand te houden.

Helaas hebben wij als hondenbezitter erg weinig ruimte om onze honden lekker los te kunnen laten rennen maar het natuurlijk leefgebied van de "wilde" dieren wordt steeds en steeds kleiner en omdat wij maar vinden dat we recht hebben op een stukje grond moet zo'n beetsje maar weer verdwijnen.

Dus mijn mening dit stukje uitlaatgebied overslaan voor de rust van de honden maar al helemaal voor de vossen, wij kunnen overal wandelen met onze honden oke mischien niet los maar de beweging is er.
Laat de vos lekker zitten en geniet van het kleine beetje natuur wat nu zo dicht bij huis is.

honden page profiel B met D&A†B met D&A† 3 doggies

honden foto van B met D&A†

Ik zie niet in waarom de vos moet verhuizen?
Jullie lopen immers in zijn "huis".

Vervelend dat jullie weinig wandel gelegenheden hebben.
Maar ik zou toch echt ergens anders gaan wandelen of de hond aan de lijn houden.
Desnoods een lange lijn van 10 meter ofzo, dan is er nog genoeg ruimte.

honden page profiel Brit & LuupBrit & Luup 3 doggies

honden foto van Brit & Luup

" Tja naar mijn mening laat de natuur met rust.
De vos heeft daar een hol en zal daar naar aller waarschijnlijkheid ook jongen hebben of krijgen.

Aan jullie hondenbezitters vind ik nu dat je daar niet meer je hond los kan laten lopen omdat wij ook de zorg hebben voor de natuur en deze in stand te houden.

Helaas hebben wij als hondenbezitter erg weinig ruimte om onze honden lekker los te kunnen laten rennen maar het natuurlijk leefgebied van de "wilde" dieren wordt steeds en steeds kleiner en omdat wij maar vinden dat we recht hebben op een stukje grond moet zo'n beetsje maar weer verdwijnen.

Dus mijn mening dit stukje uitlaatgebied overslaan voor de rust van de honden maar al helemaal voor de vossen, wij kunnen overal wandelen met onze honden oke mischien niet los maar de beweging is er.
Laat de vos lekker zitten en geniet van het kleine beetje natuur wat nu zo dicht bij huis is. "
Helemaal mee eens!

Een beetje respect voor de natuur kan geen kwaad (mijn konijnen zijn door een vos meegenomen, maar daardoor wil ik niet de vossen weg hebben). Zelf doe ik mijn hond gewoon vast op de hei om de natuur te respecteren, alles wordt al zo verknald door de mens (& hond).

honden page profiel FrankFrank 3 doggies

honden foto van Frank

Ik val dan misschien uit de toon, maar ik zou me er niet druk over maken. Vossen komen overal voor in Nederland, zelfs in de grote steden. Zo'n weide is hierdoor dus zeker geen bijzonder iets. Ik weet niet hoe groot die weide is, maar zolang je de hond niet in het hol laat kruipen zal er normaliter niets zijn wat die vos echt in de problemen gaat brengen als jullie daar gewoon de hond laten lopen.

Je moet de natuur respecteren, maar respect en de hond lekker los laten lopen kan prima samen gaan. Een beetje gezond verstand gebruiken lijkt me afdoende in deze.

Misschien ben ik wel verpest hoor, ik zie ze regelmatig, ook in de gebieden waar ik loop en zolang we ze met rust laten is er niets aan de hand.

honden foto van Maylo, Fudge en Ziko † en baasje Laura

Ten eerste ik ben een groot natuurliefhebber. Ik zou normaal hier ook geen bezwaar tegen hebben.

Ten tweede in de desbetreffende wandel weide staan ook regelmatig schapen, deze hebben ook lammetjes in de tijd wanneer ze er staan. De honden moeten dan sowieso vast. Maar dat hol zit dan tussen de schapen, waar de schapen staan is dan afgezet met een hek waar stroom op staat. Wanneer die schapen er staan staan ze er wel 3 weken, ik zou niet weten hoe die vos uit dat gebied zou moeten komen om te gaan jagen.

Maar zoals ik al zei er lopen heel veel honden, er zijn een aantal eigenaren met honden die de honden niet aan de lijn gaan houden. Omdat zij vinden die vos moet maar weg, ik zou het vreselijk vinden als de vos wat zou overkomen maar ook de honden.

Aan de andere kant zijn er weer eigenaren die de hond wel vast houden aan de lijn. Ik sowieso, omdat ik een pup heb en het is een ras die speciaal wordt gefokt om vossen uit hollen te drijven en te vangen (wij doen hier niet aan mee trouwens!! Onze Maylo is voor gezeldschap). Deze mensen willen de honden wel los, maar willen niet dat de vos iets overkomt.

Dus er is een tweestrijd. Daarom is het beter lijk me dat er iets komt om de vos naar een betere en groter natuurgebied verhuist, (De Hei bijv. waar een afgesloten losloop gebied is voor honden en de rest is natuur, waar andere vossen/konijnen wonen) zodat hij daar lekker kan wonen en niet telkens het gevaar loop om door een hond gevangen te worden.

Volgens een bioloog in onze buurt is de vos een mannetje trouwens.

honden page profiel Angela KastelijnAngela Kastelijn 3 doggies

Ik zou me meer druk maken over rabiës.
Zeker als je bij de grens woont zowel Duitsland als België.

Vossen die in de stad wonen kunnen niet terug naar de hei want dat kennen ze niet. weten niet waar ze moeten drinken ezv.

De vos valt onder de jachtwetgeving. Gedurende de voortplantingsperiode, van 1 februari tot en met 30 juni mag er niet gejaagd worden op de vos. (wetgeving in voege in 1997). Buiten deze periode kan de vos bejaagd worden met het geweer. De burcht is echter gedurende het hele jaar beschermd. Dit houdt in dat men bij de jacht steeds op minimum 25m van de burcht moet blijven en dat burchten niet vernietigd of verstoord mogen worden. Het gebruik van vergif, stroppen of klemmen is altijd verboden.

honden page profiel team Shadowteam Shadow 3 doggies

honden foto van team Shadow

Als je weet waar het hol zit lijkt het me niet zo moeilijk om in een straal van 20m zo ongeveer je hond bij je te houden. Zo geef je de vossen de ruimte om zijn gang te gaan en hebben jullie nog voldoende wei over om je hond lekker te laten uitrazen. Honden die niet luisteren en wel bij het hol gaan kijken enz zou ik aan de lijn laten. Geen reden waarom beide niet in een gebied zouden kunnen komen.

Bij ons zitten ook heel wat vossen en zie ik ze met het uitlaten s'avonds regelmatig lopen. Zelfs op een afstand soms van nog geen vijf meter. Zolang je je hond onder controle hebt, voelen die vossen zich ook gewoon op hun gemak.

honden page profiel StippeltjeStippeltje 3 doggies

honden foto van Stippeltje

De mensen die daar met hun honden lopen hebben toch helemaal niets te zeggen over of die vos daar blijft of niet ? Dat bepaalt degene die het stuk grond beheert. Ik vrees dat die geen noodzaak zien om de vos 'te verhuizen'. Ik zie het eerder gebeuren dat jullie een brief krijgen met het verzoek de honden aan de lijn te houden aangezien je de natuur verstoort.  

Hier grenst een losloopgebied aan een natuurgebied waar van alles woont, ook vossen. Als het 's zomers lekker weer is blijf ik regelmatig zitten tot de schemering. In de verte zie je van alles langslopen (zou een verrekijker moeten hebben om te zien wat het precies voor dieren zijn) en de vleermuizen scheren over je hoofd. Jachthond Spikkel schiet enkel in de stress als ik, zonder haar in te lichten, naar de auto loop om iets te pakken ;-)

honden page profiel SaraSara 3 doggies

honden foto van Sara

Vos met rust laten en zeker niet verhuizen. Vossen zijn territoriale dieren, een vos in ander gebied droppen dat hij niet kent -waar hij de voedselvoorziening dus ook niet kent- en waar bovendien best wel een andere vos kan zitten, betekend het doodvonnis voor deze vos.

honden page profiel SaraSara 3 doggies

honden foto van Sara

" Ik zou me meer druk maken over rabiës.
Zeker als je bij de grens woont zowel Duitsland als België.

Vossen die in de stad wonen kunnen niet terug naar de hei want dat kennen  ze niet. weten niet waar ze moeten drinken  ezv.

De vos valt onder de jachtwetgeving. Gedurende de voortplantingsperiode, van 1 februari tot en met 30 juni mag er niet gejaagd worden op de vos. (wetgeving in voege in 1997). Buiten deze periode kan de vos bejaagd worden met het geweer. De burcht is echter gedurende het hele jaar beschermd. Dit houdt in dat men bij de jacht steeds op minimum 25m van de burcht moet blijven en dat burchten niet vernietigd of verstoord mogen worden. Het gebruik van vergif, stroppen of klemmen is altijd verboden. "

Ik dacht dat het al heel lang geleden is dat er in België bij vossen rabiës is vastgesteld. Vossen populatie is hier voorlopig althans behoorlijk gezond. Net het afschieten is hier een bedreiging voor. Want door afschot komt er geschikt habitat vrij voor 'vreemde' dieren die misschien wel geïnfecteerd zijn. Aangezien een vos honkvast is en zijn gebied tegen andere vossen verdedigd.

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Een vos in het wandelgebied en nu? " wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

Volgende forumvraag: Vloerbedekking & Een pup
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^