Leven honden echt 'in het nu'?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel Christien&ChelseaChristien&Chelsea

honden foto van Christien&Chelsea

Als honden zo 'in het nu' leven als CM beweert, hoe kunnen ze dan een hot begraven en 3 weken later opeens bedenken dat ze die ergens hebben verstopt en dan weer opgraven? Of als ze eenmaal ergen zijn geweest waar ze een konijn hebben ofzo een jaar later helemaal dol worden bij de voordeur? Om nog maar te zwijgen over de wilde honden/wolven die een karkas na 3 dagen nog es opzoeken..

Dit vroeg ik me gisteravond zomaar es af.. Ik had Chels net een eendenkarkas gegeven, en ik denk "wat is ze nou aan het doen..?" Was ze dat karkas in de bench aan het begraven onder d'r kleedjes, heel apart gezicht.. Vanmorgen was 't karkas toch weg.. Hoe kunnen ze dit nou wel begrijpen, maar als je thuiskomt en ze hebben iets gesloopt mag je er er niks meer van zeggen want 'dat snapt ie niet'..?

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Leven honden echt 'in het nu'?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

honden page profiel Yasmine, Perdie & OrgaYasmine, Perdie & Orga

honden foto van Yasmine, Perdie & Orga

Interessante vraag, ik volg even mee :-)

honden page profiel Caroline & AtlasCaroline & Atlas

honden foto van Caroline & Atlas

Idem!

honden page profiel Lady & de (ex-)Vagebond Lady & de (ex-)Vagebond

honden foto van Lady & de (ex-)Vagebond

Ik denk dat ze met 'leven in het nu' bedoelen dat honden zich over het algemeen vrij makkelijk kunnen aanpassen aan een nieuwe situatie. Niet dat ze een slecht korte termijn geheugen hebben.

honden page profiel Lara DemesLara Demes

honden foto van Lara Demes

Ik denk dat je het denkvermogen en het instinct van elkaar moet scheiden. Maar wel een goede vraag.

honden page profiel Shauni  *Sky~Jinx~Sansa~Hypno*Shauni *Sky~Jinx~Sansa~Hypno*goedgekeurde fokker

honden foto van Shauni  *Sky~Jinx~Sansa~Hypno*

even een voorbeeld waar ik het meestal aan link:
Je hebt echt een rotte training achter de rug. En wij denken dan van ooh nee misschien gaat hij het nu ook weer rotslecht doen. Maar daar denkt de hond dan weer niet meer aan. 
ZOiets denk ik dat er wordt bedoeld :-D

honden page profiel Christien&ChelseaChristien&Chelsea

honden foto van Christien&Chelsea

Excuus voor de spelfouten, zit op me tel en die corrigeert alles zelf.. Dus "hot" moest "bot" zijn etc..

honden page profiel  Ans Ans

honden foto van  Ans

Nou eerlijk gezegd geloof ik ook niet zo dat een hond het verleden vergeet. Anders zou Roy, zelfs na jaren, niet zo'n vreselijke hekel hebben gehad aan een buurman die hem ooit één keer geschopt heeft.
Die buurman verhuisde kort na dat incident, maar zodra Roy de man in het oog kreeg, kon ik hem amper houden. Dan was hij pisnijdig.
En zo zijn er wel meer dingen. Net zoals jij al aanhaalde. Dingen die ze verstoppen en weer blindelings vinden. Zelfs na weken. Dat ruiken ze, zegt men dan. Zou kunnen.
Maar Roy kon opeens onder de bank duiken om daar een speelgoedje onderuit te halen wat ik al wekenlang niet had gezien. Of hij nu aldoor rook dat het daar lag, of dat het opeens te binnen schoot, ja dat weet ik niet.
We gingen hooguit 1x per jaar naar mijn broer en schoonzus in Deventer. Roy lag de hele weg rustig, totdat we Deventer inreden. Dan ging hij zitten en zodra we een bepaalde weg insloegen, begon hij te piepen. Dan waren we er bijna. Dus zijn geheugen was prima. ':-)

honden page profiel pippa en ikpippa en ik

honden foto van pippa en ik

het voedsel verstoppen en jagen is duidelijk instinkt...ik merk ook dat pip een stoep probeert te ontlopen waar ze een keer in glas is gestapt...ook onthouden? toch de brug waar ze op uitgleed niet want daaronder zitten de knijntjes:-) je moet prioriteiten stellen nietwaar?

Een hond ruikt donders goed dat hij zijn handtekening gezet heeft in dat stuk van tafel gejatte kaas en ziet jouw boze ogen...

gedraagt zich daarop schuldig.

toch doet hij feitelijk op dat moment niets fout

Als pip of kaatje van de tuin aflopen...en ik corrigeer...worden pip of kaatje ook altijd nog gecorrigeerd door elkaar echt waar. Niet gemeen ofzo....maar even elkaar in de zij duwen en floep rondje om het huisje...
Dat is ook op het moment zelf...
Maar als wij thuiskomen en het kussen is aan gort...reageert pip daar helemaal niet op...terwijl ze het wel ziet en ruikt..

Moeilijk he...

honden foto van Marloes, vrouwtje van Nyx, Skye & Amaya

Ik denk dat CM bedoeld dat wij mensen te veel in het verleden kunnen blijven hangen en ons teveel op de toekomst kunnen pinnen.
honden zijn daar wat makkelijker in. Iets is gebeurt, morgen is weer een dag.

al blijve negatieve en posititeve natuurlijk wel hangen. Het zou onhandig zijn voor honden (in het wild) om te vergeten wat gevaarlijk is.
Maar honden zetten zich sneller over dingen heen.

jij baalt 3 weken lang van die grap die je collega vertelde waarmee hij jou kwetste
je hon loopt de volgende dag weer vrolijk zijn rondje met jou, ookal heeft ie gister op dat ene plekje gevochten met die ene hond.

honden foto van Tineke *Luna * Rambo (Brutus R.I.P)

Ik denk dat cm er mee bedoeld dat ze ook meer vergevingsgezind zijn wij wij denken terug hij heeft dit of dat gedaan stel je voor dat hij het weer doet. Honden hebben geen rancune.
Wat niet inhoud dat ze alles vergeten op het moment dat je ze iets leert dan weten ze ook de volgende keer met die desbetreffende commando wat je bedoeld zo ook met eten verstoppen maar denk dat daar ook veel werk van de neus bij zit. Heb mij overigens laten vertellen wanneer honden eten verstoppen dat ze eigenlijk teveel krijgen en verstoppen voor de zogenaamde mindere tijden

honden page profiel Alaska's Finest!Alaska's Finest!goedgekeurde fokker

honden foto van Alaska's Finest!

Dat is niet wat ze bedoelen met 'in het nu' leven. Honden hebben net een fenomenaal geheugen.In het 'nu' leven wil zeggen dat ie niet het verleden gaat beschouwen en ook geen rekening houdt met de toekomst. Maar het wil niet zeggen dat ie geen geheugen zou hebben, dat is iets geheel anders.

honden page profiel ~ ~ ~ Mellow ~ ~ ~~ ~ ~ Mellow ~ ~ ~

honden foto van ~ ~ ~ Mellow ~ ~ ~

Leuke gedachte, ik volg even mee :-) 
 
Heb er bij Mellow nooit zo op gelet. Heb wel, vlak nadat ze is aangevallen, gemerkt dat ze behoorlijk in paniek kon raken als ze een soortgelijke hond zag. Andere honden was niks mis mee, maar die rasgroep was eng. 

En als we naar het Leuvenumse Bos gaan staat ze áltijd op dezelfde momenten op: bij een stoplicht stukje na Harderwijk en zodra we de weg inslaan die naar het bos gaat.
Idem dito wanneer we weer naar huis gaan. De hele weg ligt ze gewoon lekker te liggen, maar zodra we de rotonde af gaan en de hoofdstraat inrijden (dus nog niet eens onze straat) staat ze op en steekt haar koppie tussen de voorstoelen door. Net of ze aan de bochten weet 'hee, bijna thuis' :-)

honden page profiel J&SJ&S

honden foto van J&S

" Nou eerlijk gezegd geloof ik ook niet zo dat een hond het verleden vergeet. Anders zou Roy, zelfs na jaren, niet zo'n vreselijke hekel hebben gehad aan een buurman die hem ooit één keer geschopt heeft.
Die buurman verhuisde kort na dat incident, maar zodra Roy de man in het oog kreeg, kon ik hem amper houden. Dan was hij pisnijdig.
En zo zijn er wel meer dingen. Net zoals jij al aanhaalde. Dingen die ze verstoppen en weer blindelings vinden. Zelfs na weken. Dat ruiken ze, zegt men dan. Zou kunnen.
Maar Roy kon opeens onder de bank duiken om daar een speelgoedje onderuit te halen wat ik al wekenlang niet had gezien. Of hij nu aldoor rook dat het daar lag, of dat het opeens te binnen schoot, ja dat weet ik niet.
We gingen hooguit 1x per jaar naar mijn broer en schoonzus in Deventer. Roy lag de hele weg rustig, totdat we Deventer inreden. Dan ging hij zitten en zodra we een bepaalde weg insloegen, begon hij te piepen. Dan waren we er bijna. Dus zijn geheugen was prima. ':-) "


Even jouw voorbeeld Ans. Ik denk ook niet dat een hond het verleden vergeet, absoluut niet, maar de associaties komen pas boven als een hond ermee geconfronteerd wordt. Hij ziet de buurman en pas dan is het mis. Je slaat een bepaalde weg in en dan begint hij te piepen. Is dat niet juist wat er bedoelt wordt met 'in het nu leven'? (is het algemeen als vraag, vond het puur even makkelijk om jouw voorbeeld te gebruiken).
;-)

honden page profiel  Ans Ans

honden foto van  Ans

Waarschijnlijk wel José. Maar toch vind ik het nog steeds frapant dat Roy altijd dol op baby's is geweest. Zijn fokster paste dagelijks op haar kleinkind van enkele maanden oud. Zodra Roy een baby hoorde, wilde hij er naar toe. Terwijl hij van grotere kinderen niets wilde weten. Maar ja, dan werd hij inderdaad weer met een baby geconfronteerd ':-)

honden page profiel BinkBink

honden foto van Bink

Ik vraag dat ook wel eens af, ze zeggen vaak dat je er als baasje teveel met iets bezig bent waardoor de hond dat opmerkt, dat het dus op dat moment aan jou ligt als de hond dat gedrag vertoont..

Maar ik weet nog dat ik met de labrador van mijn oma liep en dat zij ineens ging blaffen en happen naar de buurman van mijn oma, ik geschrokken want dat had ik nog nooit gezien en toen ik thuis kwam en vertelde wat er was gebeurd zei ze dat de buurman de hond als pup expres heel erg heeft laten schrikken en dat ze dat nooit vergeten is (de buurman had een bivakmuts op, dikke winterjas met capuchon, handschoenen, riep heel hard boe en maakte een rare beweging toen de pup voorbij kwam).

honden page profiel ..

honden foto van .

honden page profiel Christien&ChelseaChristien&Chelsea

honden foto van Christien&Chelsea

" Heb mij overigens laten vertellen wanneer honden eten verstoppen dat ze eigenlijk teveel krijgen en verstoppen voor de zogenaamde mindere tijden "


Ze krijgt 1 kilo KVV per dag, en de dagen dat ze BARF't zijn de porties ook van rond een kilo.. Dit was eendenkarkas, mja hoe zwaar zal dat zijn.. Ze kwam zelf in de keuken naar me staren toen ik met me eigen prakje bezig was..

honden page profiel Christien&ChelseaChristien&Chelsea

honden foto van Christien&Chelsea

Ze is 2 jaar en weegt ongeveer 33kg..

honden page profiel daisydaisy

honden foto van daisy

interessant ik volg ook even mee

honden page profiel Claudia en Tibetaantjes Sarah en ChenpoClaudia en Tibetaantjes Sarah en Chenpo

honden foto van Claudia en Tibetaantjes Sarah en Chenpo

Leven in het nu heeft niets te maken met geheugen.
Honden hebben een super geheugen.
Het heeft te maken met niet blijven hangen in het verleden gebeurde dingen en geen zorgen over de dag van morgen.
Om het zo maar eens te zeggen :-)

Ze laten makkelijker dingen achter zich dan mensen en hebben
een geweldig aanpassingsvermogen.

honden page profiel mary S&A&Z mary S&A&Z

honden foto van mary S&A&Z

"

Even jouw voorbeeld Ans. Ik denk ook niet dat een hond het verleden vergeet, absoluut niet, maar de associaties komen pas boven als een hond ermee geconfronteerd wordt. Hij ziet de buurman en pas dan is het mis. Je slaat een bepaalde weg in en dan begint hij te piepen. Is dat niet juist wat er bedoelt wordt met 'in het nu leven'? (is het algemeen als vraag, vond het puur even makkelijk om jouw voorbeeld te gebruiken).
 ;-) "

Dat is wat ik ook denk.( niet als vraag;-))

honden page profiel Anny en LanceAnny en Lance

honden foto van Anny en Lance

Maar wat dan met de ervaring van een hond....als pup leert hij door dingen te ervaren in het verleden.....tijd ervaren ze niet zoals wij schijnt het. Ik ben nu niet thuis, mijn hond zou dan niet de uren tellen , logisch want hij kan niet tellen, maar als het lang duurt voor ik thuis ben ervaart hij dat dan ook niet als "lang"
Moeilijk voor ons om te snappen hé. Ik weet alleen dat sebiet mijn hond uitzinnig van blijdschap is als ik binnenkom.

honden foto van Claudia en Tibetaantjes Sarah en Chenpo

Ik denk dat tijd voor honden net als een heel klein kind is.
Die zegt het ook niets als je zegt je bent jarig over 2 dagen.
Die jengelen ook als het voor hun gevoel te lang duurt of protesteren als het voor hun gevoel te snel gaat. Zo net een hond. Te lang wachten op de baas aan de riem als de baas kletst dan laten ze het merken. Of als ze te lang alleen zijn jengelen joelen. Of protesteren als ze mee moeten en ze willen nog door spelen. Maar geen idee of het uren is of bv kwartier.


honden page profiel pippa en ikpippa en ik

honden foto van pippa en ik

Pip reageert anders als ik lang ben weggeweest...dan pakt ze bij thuiskomst echt mijn pols...als ik gewoon boodschappen ben wezen doen ofzo doet ze dat niet....

ik denk dat honden zich minder van te voren druk maken om iets....of achteraf zitten te piekeren...

maar toch...het stresshormoon wordt aangemaakt en het duurt even voordat dat weg is (een mislukte konijnen jacht kan tot twee weken verhoogde dinges hormoon geven)

maar het is inderdaad wonderlijk hoe snel een hond over een uitbrander heen stapt ofzo....Ik ken een man in het park die zijn hond vaak flink aanpakt. De hond blijft onbekommerd.

honden page profiel ~Melissa & Bambi~~Melissa & Bambi~

honden foto van ~Melissa & Bambi~

Ik heb soms het idee dat bambi heel goed weet als ze iets fout heeft gedaan en ik word boos. Als ze bijvoorbeeld ergens aan heeft liggen knagen, en ze zit er heel beteuterd bij te kijken dan snapt ze dat wel als ik boos word. Maar als ze weer iets anders aan het doen is, dan weet ze niet waar ik nou boos om word. Bedoel je dat?

honden page profiel Alaska's Finest!Alaska's Finest!goedgekeurde fokker

honden foto van Alaska's Finest!

" tijd ervaren ze niet zoals wij schijnt het. Ik ben nu niet thuis, mijn hond zou dan niet de uren tellen , logisch want hij kan niet tellen, maar als het lang duurt voor ik thuis ben ervaart hij dat dan ook niet als "lang"
Moeilijk voor ons om te snappen hé.  "

Helemaal niet moeilijk te snappen, toch? Je ervaart het op dezelfde manier als je hond. Alleen heb jij geleerd op een uurwerk te kijken en richt je je hele dag op dat uurwerk (wekker 's morgens, vertrek vd bus of trein, aankomst op werk, kinderen ophalen aan school, start van een cursus, enz) We zijn helemaal afhankelijk geworden van de uitvinding 'opdelen van de tijd'.
Maar het eigenlijke tijdsbesef zonder uurwerk, het aanvoelen wanneer iets lang duurt, of saai wordt... daar heb je geen uurwerk voor nodig. Daar moet je niet voor kunnen klok lezen.
Als jij in de wachtkamer bij de dokter zit, en zit te wachten, zal je al snel ongeduldig worden. Uurwerk of geen uurwerk. 
Dit gevoel heeft een hond net zo, hij hoeft daar niet voor op een klok te kijken.

honden page profiel Sem en yinzSem en yinz

honden foto van Sem en yinz

Volgens mij zijn honden niet zo "dom" dat als wij denken.
Zo vandaag ook, sem had een struikje gevonden waar hij iets interresants had gevonden, hij ging er steeds omheen rennen.
We liepen verder. Later kwamen we weer bij het zelfde struikje en deed hij precies hetzelfde.

Ook herkend hij de auto van mijn moeder, vader en vriendin van me.
Die auto's betekend gezelligheid voor hem.
Met die vriendin ga ik altijd wat leuks doen samen met haar hond.
Sem hoort de auto al van ver aan rijden en dan gaat hij altijd voor het raam kijken. Als de auto op ons pad staat wilt hij zo snel mogelijk naar buiten.
Bij andere auto's doet hij dit niet.

Volgens mij is het zoals wij denken met die roedel regels, heel anders voor honden.
Volgens mij zijn ze daar helemaal niet mee bezig.
Teminste dat zegt mijn gevoel.
T hoeft niet allemaal zo streng, en de baas gaat eerst door de deur en dan de hond. Het is meer iets voor de mens om daaraan vast te houden.
Sem gaat ook wel is eerst door de deur, en dan wij. En daar word hij echt niet dominant van hoor.
Dominantie is ook niet erg vind ik. Een dominante hond zal ook nooit bijten,
Als een dominante hond zou bijten, zou een andere hond hem ook niet meer als leider zien.
Honden die onzeker of bang zijn bijten.

Maargoed het ging over of honden in het nu leven.
Nee dat denk ik niet.
Oja ook omdat er hier honden zijn die niet zo aardig zijn voor sem, dat onthoud sem, en daar loopt hij nu al automatisch een bocht omheen.
En een andere hond hier in de buurt is bang voor herders, maar niet voor sem.
Die herkent hij van de vorige keren.

honden page profiel gojagoja

honden foto van goja

mij is het geheugen van een hond (wat tie natuurlijk heel goed heeft) ooit als volgt uitgelegd

als een hond door een draaideur loopt en zn staart komt vast te zitten
is tie in paniek en het deed pijn

maar hij ligt 2 dagen later niet nog aan die draaideur te denken
of zoals wij, nog weken te klagen over die rotte deur van toen en toen


maar..... als hij de draaideur TERUG ziet, dan weet hij nog heel goed
dat het een ding was wat hem pijn deed en zal hij reageren vanuit zijn herinnering

zelf denk ik dat het bij honden zo ongeveer werkt
het heel effectieve geheugen, dus zonder trigger een herinnering vast houden is
door wetenschappers (voor wat het waard is) op 2-3 dagen gezet bij een hond

maar het herinneren met een trigger is veel en veel langer en soms zelfs een leven lang

zoiets dus........denk ik.......;-)

honden page profiel NeallyNeally

honden foto van Neally

Leven in het nu en dingen onthouden of niet vergeten zijn twee verschillende dingen.Leven in het nu/heden betekend dat je niet leeft in het verleden, bezig bent met verdrietige of juist heel blije dingen in je leven. Dat je niet bezig bent met hoe je volgend jaar leeft, dat je gaat trouwen en alles moet regelen. 
Nu is nu, nu is spelen met de bal, nu is lekker slapen in je mand, nu is dwars en ondeugend zijn.
Nu is ook dat lekkere bot wat je begraven had, er is niks mis met je neus en je geheugen, opgraven.

Zo kijk ik naar leven in het nu, het is zoals ik probeer te leven, nu! (overigens zonder het verleden te vergeten)

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Leven honden echt 'in het nu'?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

pagina 1 van 2 12
Volgende forumvraag: Senna 1 jaar!
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^