Recht aan kijken bedreigend?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel Denise & HappyDenise & Happy

honden foto van Denise & Happy

Hallo allemaal.

Ik las de afgelopen week een paar keer over het recht aan kijken van je hond.
Ik las bijv. dat je het beter niet kan doen omdat het bedreigend over komt. Er stond een plaatje bij van iemand met een weg gedraaid hoofd, dat zou de juiste manier zijn.
En ik las dat dit komt omdat het recht aan kijken in de 'honden wereld' bedreigend of uitdagend bedoeld is. 
Maar ik las ook weer dat honden er aan wennen en leren dat wanneer een mens hun recht in de ogen aan kijkt dit niet bedreigend is.

Nou wist ik dit allemaal niet en kijk ik mijn pup altijd gewoon aan. Hij kijkt mij ook veel aan, maar vaak is het zo dat hij tussendoor zijn oogjes wel even heel kort weg draait en dan weer kijkt. 

Ik vroeg me af wat het betekent als je pup je wel heel veel aan kijkt. Daagt hij je dan uit? Wilt hij bedreigend over komen?
En wat het voor hem betekent als ik hem zo recht aan kijk. Zou hij begrijpen dat het normaal is of het als bedreigend ervaren?

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Recht aan kijken bedreigend?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

honden page profiel Shauni  *Sky~Jinx~Sansa~Hypno*Shauni *Sky~Jinx~Sansa~Hypno*goedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Shauni  *Sky~Jinx~Sansa~Hypno*

Voor een hond is recht aan kijken geen beleefde manier van communicatie om het zo te zeggen. Dat hij zijn oogjes zo af en toe wegdraait is eigenlijk heel beleefd omdat hij gene confrontatie wilt aangaan. Ze zeggen vaak dat border daarom vaak niet goed kunnen omgaan met andere honden omdat borders en andere veedrijver werken met de ogen en die kunnen echt loeren. Wat dus als bedreiging overkomt voor een andere hond.

honden page profiel judithjudith 3 doggies

honden foto van judith

bij je eigen pup vind ik het belangrijk om te leren dat recht aankijken niet als bedreiging hoeft te zijn. ik heb dit gedaan door op een speelse manier "kijk" aan te leren. wanneer de hond je recht in de ogen aankijkt krijgen ze een flinke beloning. nu zien mijn honden het dus totaal niet als bedreiging als iemand ze aanstaart. ik vind dit erg prettig omdat sommige mensen de hondentaal niet begrijpen. vooral kinderen willen honden nog wel eens flink aanstaren. nu zijn mijn honden daar rustig onder en zien het dus niet als bedreiging.

maar ik zou een vreemde hond nooit aan gaan staren. je weet niet hoe die is opgevoed.

honden page profiel Yin, Yang & ikYin, Yang & ik

honden foto van Yin, Yang & ik

Ik denk niet dat je bij iedere hond die het door eigen baas aangeleerd heeft gekregen en het van zijn eigen baas en evt. familie/vrienden accepteert, ervan uit moet gaan dat hij het daardoor van ieder ander mens ook als 'niet dreigend/uitdagend' ervaart. Honden generaliseren niet zo makkelijk hoor. Dat zou wel een stuk makkelijker zijn als het wel zo was. Een keer zit/sta/blijf etc. in de huiskamer aanleren en ze doen het gelijk ook overal en onder alle omstandigheden.':-)

honden page profiel Monique & de zwart-witjesMonique & de zwart-witjes 3 doggies

honden foto van Monique & de zwart-witjes

Ik heb mijn honden 'let op' geleerd, en daarbij kijken ze mij recht aan. Ze komen ook bij me staan en kijken mij daarbij recht aan.
Bij honden die ik niet ken, doe ik het niet, maar mijn eigen honden hebben er geen problemen mee :-)

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

denk dat het aan de hond ligt. als het een vreemde hond is zal ik dat niet snel doen, waarom ? dan zou het bedreigend over kunnen komen, maar......

Mijn bamse en ik zijn vrienden :-D dan maakt het niet uit denk ik maar zo....een voorbeeld, opeens lag ze vannacht naast me, werd er wakker van, draaide me om en keek in twee bruine ogen...ik keek gewoon terug, en daar ging haar staart heen en weer, en ze kwam nog dichterbij met haar kop. eigen is toch wat anders dan vreemde honden, en als je een stabiele hond hebt of een hele onzekere hond is dat ook al anders.

wij hebben hier samen geen problemen mee. :-D

honden page profiel Eurasier jongenEurasier jongen

honden foto van Eurasier jongen

Dit is ook één van de belangrijke verschillen tussen de hond en de kat.
Voor katten is dit heel normaal en bij honden is dit eigenlijk onbeleefd.Ze spreken dus niet dezelfde taal.
Ook ik leer mijn honden door middel van het woord kijk dat in de ogen kijken niet bedreigend hoeft te zijn. Maar altijd maar heel kort. Maar al mijn honden vonden het niet prettig als vreemde het deden.En dan zeker niet met een iets voor overgebogen houding.De reactie waren verschillend, maar iedereen reageerde er op  en niet met blijdschap.
Maar als je goed oplet om je heen zie je ook erg veel mensen de ogen weg draaien en wij hebben dan geleerd dat niet aankijken onbeleefd zou zijn.Blijkbaar is het voor zowel de mens als de hond niet vanzelf sprekend dat elkaar aankijken in de ogen zomaar altijd onder alle omstandigheden kan denk ik dan.

honden page profiel Yin, Yang & ikYin, Yang & ik

honden foto van Yin, Yang & ik

Ja zo denk ik er ook over. Bij mijn eigen kerels kunnen we minutenlang in elkaars ogen wegdromen. Van familie en bekenden accepteren ze het ook (ja niet minutenlang dan) maar als de een  of andere 'onbekende oetlul' ( ja meestal zijn het heren) het leuk vindt om dmv. staren een 'pissing contest' te doen dan wordt daar weldegelijk op gereageerd. Door de ene dmv. kalmerende signalen en door de ander met geblaf. Tenzij ik ze voor ben en op een menselijke vriendelijke doch duidelijke manier laat weten er niet gediend van te zijn.

Een hond voelt/begrijpt heus wel of iemand kijkt of staart.

honden page profiel teresa en beauteresa en beau

Ook ik kijk Beau recht in de ogen aan, het is ook maar net in wat voor situatie je zit denk ik, met de woorden let op, en vooral kijk eens ( dat is het toverwoord bij beau ) heb ik zijn volledige aandacht...
als ik het niet kan vinden met bepaalde gedragingen , dan ook kijk ik hem recht aan, ligt aan de hond, de omstandigheden...

honden page profiel NadineNadine

honden foto van Nadine

Hoe ze reageren ligt er een beetje aan hoe en wanneer ik hen aan kijk.
Meestal gaan ze heftig kwispelen en komen ze een knuffel halen.
Soms kijk ik ze wel eens lang aan en dan kijken ze weg. Maar ze vinden het niet erg ofzo.
Vooral onze nieuweling Bella is er heel gevoelig voor. Aangezien zij doof is reageerd ze veel meer op gebaren, lichaamsbeweging en oogcontact.
Soms moppert ze wel eens naar de andere en kijkt daarna gelijk naar mij. Alsof ze mijn reactie wil zien. Alleen de manier van aankijken is dan al genoeg, of nee schudden.
Met een koekje geven wacht ik meestal tot ze mij aankijken in plaats van naar het koekje lopen te staren. Zodat ze weten 'baas aankijken is goed dus koekje'.

honden page profiel Erika & JettaErika & Jetta

honden foto van Erika & Jetta

denk dat het inderdaad met mensen meestal wel goed gaat, en vooral bij de baasjes. Tosca doet het ook veel en begint dan te kwispelen als ik terugkijk.
Maar op de hondenschool gaat hij ook vaak honden aanstaren waardoor die andere opgefokt raakt. Zeker bij de minder vriendelijke types escaleert dat snel. Ik weet niet goed waarom hij dat doet, misschien wil hij die gewoon in de gaten houden, of het toch een soort van uitdagen.

honden page profiel SiberienneSiberienne

honden foto van Siberienne

Het lig er ook aan hoe ik kijk, strakke blik kijken ze snel weg, vriendelijk blik, iets toegeknepen ogen, komen ze juist vaak contact maken,,

Mireille

honden page profiel Dobber †Dobber †

honden foto van Dobber †

Ik kijk Dobber ook niet veel in de ogen ;-). Ik merk dat als ik dat wel ga doen dat ze 'onfatsoenlijk' word. Dan kan ze tegen me op gaan staan om me in het gezicht te willen likken (iets waarvan ik niet geloof dat het onderdanig bedoeld is). Of ze gaat staan als wij beide zitten of ze gaat over me heen proberen te liggen. Allemaal uit 1 woordeloze conversatie via de ogen. 
Maar het kan inderdaad ook bedreigend bedoeld zijn, al heb ik het idee dat daar de nadruk op gelegd word als het gaat om aankijken ja of nee. Ik zou zeggen, het maakt niet uit of het nu uitdagen of bedreigen is, vermijd het gewoon. Wij mensen hebben mensentaal en een hond heeft hondentaal. Wat we een hond ook aan kunnen leren, we moeten eerst nog alle miscommunicaties tijdens dat leerproces overwinnen en dan nog zal een hond in bijvoorbeeld stress-situaties of plotselinge gebeurtenissen terugvallen in het natuurlijke gedrag van juist wel of juist niet aankijken. Dus het aangeleerde is niet eens op te vertrouwen EN het zorgt voor miscommunicaties. Dus waarom dan aanleren? Wij mensen kunnen ons aanpassen aan de hond door hondentaal te leren, andersom kan niet... We kunnen een hond laten wennen aan onze lichaamstaal maar een hond zal het nooit eigen maken.

honden page profiel NeallyNeally 3 doggies

honden foto van Neally

Als ik het zo lees heeft jouw pup een prima communicatie met jou. Hij kijkt je aan en tussendoor wendt hij toch zijn oogjes af.Als hij je alleen strak aan zou kijken zou je een heel dominant hondje hebben.
Volgens mij zit het wel goed tussen jullie :-D

Kim (Gast)

Mijn hond zoekt eigenlijk altijd oogcontact.... Ik heb haar in huis genomen toen ze 8 maanden was en ze kijkt me altijd aan... En ik kijk eindelijk ook altijd terug haha. Ik vind wel dat ze heel erg rustig is! De honden waarmee ik ben opgegroeid waren altijd enhousiast en druk. Mijn hondje is eigenlijk erg rustig, niet enthousiast als we gaan wandelen en als ik thuis kom na een dag weg geweest te zijn komt ze me ook heel rustig begroeten.. Is dit wel normaal? Kan het te maken hebben met dat ik haar dus vaak in de ogen aankijk en ze zich misschien niet helemaal op haar gemak voelt? Ze is nu 16 maanden oud. Ik merk werk dat ze heel langzaam aan los begint te komen..

Groetjes Kim

Kim (Gast)

Begrijp me niet verkeerd hoor haha ik ben super blij met haar! Maar ik ben dit gewoon niet gewent van honden dat ze zo rustig zijn! Vooral omdat ze pas 16 maanden is en een Franse bull... Had gedacht dat dat vaak de druktemakers zijn haha

honden page profiel Patricia & de MusketiersPatricia & de Musketiers

honden foto van Patricia & de Musketiers

mijn honden kijken mij recht aan. en ik kijk ze altijd recht terug. Als ik weg draai betekend het dat ik dus voor hun uit de weg ga, maar het moet andersom. Hier communiceren ze ook veel met elkaar recht in de ogen kijken.
Mijn honden ervaren het niet als dreigend. Als ze willen spelen kijken ze elkaar recht aan, en dan komt de uitdaging/speelboog. Maar ook als ik een commando geef en ze willen het eigenlijk niet, kijke ze mij recht aan. Als ik hun aan kijk en vervolgens weg kijk doen ze het echt niet. Maar als ik ze recht terug aan blijf kijken weten ze dat ik het meen, en doen ze het vaker wel dan niet.

honden page profiel Yin, Yang & ikYin, Yang & ik

honden foto van Yin, Yang & ik

" Het lig er ook aan hoe ik kijk, strakke blik kijken ze snel weg, vriendelijk blik, iets toegeknepen ogen, komen ze juist vaak contact maken,,

Mireille "

Ja hier ook hoor als ze ondeugend zijn.......een blik zegt dan meer dan 1000 woorden.....kunnen we gelijk weer over naar de orde van de dag.

honden page profiel team border lollyteam border lollygoedgekeurde fokker

honden foto van team border lolly

" denk dat het aan de hond ligt. als het een vreemde hond is zal ik dat niet snel doen, waarom ? dan zou het bedreigend over kunnen komen, maar......

Mijn bamse en ik zijn vrienden  :-D dan maakt het niet uit denk ik maar zo....een voorbeeld, opeens lag ze vannacht naast me, werd er wakker van, draaide me om en keek in twee bruine ogen...ik keek gewoon terug, en daar ging haar staart heen en weer, en ze kwam nog dichterbij met haar kop. eigen is toch wat anders dan vreemde honden, en als je een stabiele hond hebt of een hele onzekere hond is dat ook al anders.

wij hebben hier samen geen problemen mee.  :-D "

hahah hier ook twee bruine ogen en 2 halve blauwe..
alleen die 2 bruinen staren terug... met een iets verliefde blik... en dan volgt er vaak een likje...
die blauwe ogen moeten het nog leren dat aan kijken niet eng is...

maar een vreemde hond aan kijken, nee dat doe ik niet tenzij ik de hond weg wil hebben dan staar ik ze wel aan.. bijv als ze iets te opdringerig naar mijn honden zijn

honden page profiel Patricia & de MusketiersPatricia & de Musketiers

honden foto van Patricia & de Musketiers

" Het lig er ook aan hoe ik kijk, strakke blik kijken ze snel weg, vriendelijk blik, iets toegeknepen ogen, komen ze juist vaak contact maken,,

Mireille "


Dat is hier ook. Als ik lief naar Koda kijk gaat die kwispelen en komt die knuffelen. Maar als ik streng en "koel" kijk dan loopt die met zn kop omlaag terug naar zn plek. Het heeft ook gelijk met je uitstraling te maken denk ik

honden page profiel DogsDogs

honden foto van Dogs

Als ik lucky aankijk komt er een moment dat hij wegkijkt. Bij een vreemde hond niet doen!. Laatst waren wij op het strand en een kindje bleef lucky strak aankijken maar met een lachend gezicht, lucky begon te kwispelen en te springen richting het kind, (niet tegen het kind) lucky bij me geroepen omdat ik dag dat moeders het er niet mee eens was, ja het kind nodigde naar mijn idee mijn jonge hond uit om te spelen...zo zag ik het.

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Recht aan kijken bedreigend?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^