Iemand ervaring met 'dubbele tanden'

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel Lauren, Joekie & FlynnLauren, Joekie & Flynn

honden foto van Lauren, Joekie & Flynn

Hallo iedereen!

Ik maak me toch even zorgen om Joekie.
Hij heeft om te zeggen 'dubbele tanden'
Dus een melktand en een echt tand op 1 plaats.
De echte tand komt er nog maar pas door, maar wat als de melktand nu blijft zitten?
Moet deze dan worden verwijderd onder verdoving of wat?

Heeft iemand hier ervaring mee?

Ik heb geprobeerd een foto te trekken (slechte kwaliteit), hopelijk kan je het wat zien.
Hij heeft het aan beide bovenste hoektanden.




Kan het dat dit Persisterende tanden noemt?

Groetjes Lauren

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Iemand ervaring met 'dubbele tanden'" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

honden page profiel simone, Jayden en.MIKEsimone, Jayden en.MIKE 3 doggies

ik zou het even afwachten
en volgens mij is het net als bij mensen
als hij het pikt is het er zo uit en anders onder narcose

honden page profiel Wichita en haar roedel - Eevee, Elphaba, Glacee, Grant & BloomWichita en haar roedel - Eevee, Elphaba, Glacee, Grant & Bloomgoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Wichita en haar roedel - Eevee, Elphaba, Glacee, Grant & Bloom

Ik heb hier ervaring mee ja, 2x al zelfs... Komt bij kleine rassen nogal vaak voor ;-).

Onze Elphaba (Chinese Naakthond) had ook dubbele tandjes. Met de puppycheck van 6mnd nog en toen werd ons gezegd 'haal deze er zo snel mogelijk uit'. Met bijna 9mnd zaten ze er nog en kregen wij weer datzelfde advies. Toen ook nog eens met de opmerking erbij dat 'iedere extra week dat we ze zouden laten zitten funest kon zijn voor haar nu nog goede gebit'. Ik werd hier erg onzeker door, zeker omdat de check werd gedaan door de assistente van de tandarts dus echt een specialist op dat gebied. Door de fokker was mij juist geadviseerd nog te wachten tot ongeveer een jaar en dan pas in te grijpen, aangezien het wel vaker voorkomt bij dit ras en ze er dan ook nog kunnen uit vallen. Ik heb toen weer advies gevraagd aan iedereen om mij heen, fokkers binnen het ras en ook van daarbuiten. De tandarts assistente zei dat het gebit nu al nauw was, dus dat het een risico was om het zo nog langer te laten zitten. Andere fokkers zeiden echter dat haar gebit verre van nauw was, en er nog meer dan genoeg ruimte was om het nog even de tijd te geven er zelf uit te laten komen. Uiteindelijk hebben we met veel masseren een tandje er zelf uit gekregen (of eigenlijk heeft een andere fokker voor mij dit gedaan tijdens een show, we hadden het toen over haar gebit en tijdens het nakijken kreeg ze zo een van de tandjes er uit). De ander kwam maar niet losser te zitten dus uiteindelijk hebben we dan toch de afspraak gemaakt deze er uit te laten halen (met bijna 9mnd). De fokker vond dat het onze beslissing moest zijn dus stond hier achter, maar had zelf waarschijnlijk nog wat langer gewacht. Ik bleef maar twijfels houden door alle adviezen om mij heen. Vrijdag stond de ingreep gepland en die dinsdag had ik nog ringtraining. Daar heb ik het ook nog besproken en ook mijn docente was van mening dat ik beter nog even kon wachten, tot ongeveer 1jr want dat het gebit niet te nauw was om dat risico te nemen. Ze ging het zelfs nog even voor ons nakijken en ja hoor. Binnen enkele minuten had ze de tand er zo uit, nadat die al die tijd vast had gezeten!
Door haar is Elphaba dus een operatie bespaard gebleven, en haar gebit is prima...

Onze Chihuahua Ashley is er uiteindelijk wel aan geholpen. Bij haar had ik het advies van fokkers om mij heen niet dus ik weet niet wat achteraf gezien beter was geweest. Ze heeft de ingreep prima doorstaan, heeft er ook niks aan over gehouden gelukkig maar is toch wel onder een roesje geweest... Een tijdje echt ziek geweest en mijn arme meisje zo zien lijden was verschrikkelijk om te zien.

De meeste dierenartsen, specialisten op tandheelkundig gebied en dierenarts assistentes zullen jou zeggen zo snel mogelijk te moeten ingrijpen om verdere problemen te voorkomen. Mijn persoonlijke advies zou zijn om, indien dit kan, tot in ieder geval 9mnd het gebit de tijd te geven dit zelf op te lossen. En daarna weer opnieuw alles in overweging te nemen (want soms kun je dus zelfs wachten tot een jaar of langer nog).
Maar het beste is als je een fokker, of liefst zelfs meerdere fokkers/showhandlers van honden binnen jouw ras om advies kunt vragen. Zij hebben de meeste ervaring hier mee, kennen het gebit van het ras goed en weten dus ook hoe het meestal gaat in dit soort gevallen. Bij Shelties bijvoorbeeld zul je dit probleem veel serieuzer moeten nemen dan bij gezelschapsrassen als de Chinees en Chi. Laat hen dus naar het gebit en de tandjes kijken, kijken of het gebit nauw is en of de andere tanden er last van hebben (de DA zal namelijk waarschijnlijk altijd zeggen dat dit het geval is, tenminste dit is onze ervaring). Valt dit nog wel mee bekijk het dan per maand... Ziet het er wel nauw uit tja dan moet je denk ik alle voor en nadelen voor jezelf op een rijtje zetten en daarna een beslissing nemen.

Als er ingegrepen moet worden dan gebeurt dit altijd onder een roesje ja, hoe lang is afhankelijk van de worteldiepte (er zijn namelijk verschillende behandelvormen, trekken wat sneller gaat maar funest kan zijn voor de andere tanden indien de wortels lang zijn, of los wrikken als het ware wat wat langer duurt maar wel veiliger is voor de rest van het gebit).

honden page profiel Lauren, Joekie & FlynnLauren, Joekie & Flynn

honden foto van Lauren, Joekie & Flynn

Bedankt voor de uitleg. Nu weet ik al wat meer en ga ik wat fokkers enzo om hulp vragen ;-)

honden page profiel RoosjeRoosje 3 doggies

honden foto van Roosje

Bij onze eerste 'echte' bouvier dachten wij dat ze dubbele kiezen had, maar dat was niet het geval. De kiezen van de bouvier blijken 2x zo breed te zijn als die van een andere hond. Dat wisten we dus vanaf dat moment ;-)

Onze da vertelde toen wel dat als het dubbele tanden waren geweest, die melktand eruit gehaald had moeten worden. Maar meer weet ik er verder ook niet van..

Mss helpt het om je hondje lekker te laten kluiven?

honden page profiel WendyWendy 3 doggies

honden foto van Wendy

Tsja, mijn hond had ook persisterende hoektanden en die heb ik indertijd niet uit laten halen omdat mijn vriend dat niet zo nodig vond. En een leek (incl fokker en keurmeester) ziet er niets aan. Maar er staan gleuven in het tandvlees van de tegenoverliggende kaak. Door de constante druk vanwege de ontstane maloclusie. Dat heeft zeer gedaan. 
Als je er iets aan ziet, is het dus al te laat.

honden page profiel LinseyLinsey 3 doggies

honden foto van Linsey

Bij Kai en Dino zijn de hoektanden ook getrokken, ze zouden nooit vanzelf uitgevallen zijn omdat bij het trekken (is niet echt trekken dat ze doen) de wortel nog niets was geabsorbeerd. Bij Dino waren ze er maar net op tijd bij, volwassen tand groeide al wat schuin, maar is gelukkig nog goed gekomen.

honden page profiel Ellen, Shadow, Lilly en FlameEllen, Shadow, Lilly en Flame 3 doggies

honden foto van Ellen, Shadow, Lilly en Flame

Mijn hond heeft dit ook gehad...heb het laten zitten en 3 dagen later was de melk tand eruit en kon de volwassen tand mooi tot zijn recht komen, ziet er nu gewoon uit zoals het hoort. misschien moet je af en toe even kijken...zal wel niet heel gevaarlijk zijn toch...en anders de DA bellen

honden page profiel Anny en LanceAnny en Lance 3 doggies

honden foto van Anny en Lance

Hier nog zo een patientje. 10 m yorky en liefst drie tandjes die dubbel staan....iedereen zegt iets verschillend. Allemaal bedoelen ze het goed. Moeilijk om zelf hierin stelling te nemen. Persoonlijk denk dat ik nog wacht tot hij 1 jaar is. Wil zeker geen verdoving en ook niet zo'n roesje als hij daar misselijk van wordt. Mijn venteke heeft al genoeg overgegeven in zijn kort leventje. Het beste en hetbks jouw hondje , jij neemt de beslissing. Bye

honden page profiel Cinderella - Dusty & Ziva Cinderella - Dusty & Ziva 3 doggies

honden foto van Cinderella - Dusty & Ziva

ik had er hier nog 1 hij was 6 maand en heb toen nog 2a3 weekjes gewacht en heb het toen toch maar laten weghalen bij de D.A was een aan rader van de hondenschool. moet ook zeggen dat het tandvlees al aardig rood en ontstoken was.

honden page profiel ***Marleen & Porlo******Marleen & Porlo*** 3 doggies

honden foto van ***Marleen & Porlo***


Elke dag een paar keer bewegen met de tand die eruit moet. En anders naar de da niet te lang wachten want dan groeit de goede tand scheef en dat is jammer van het gebit.

groetjes,Marleen.

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Iemand ervaring met 'dubbele tanden'" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

Volgende forumvraag: Dit is toch hartverwarmend?
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^