spelletjes

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel Dewi • Promise • DuukDewi • Promise • Duuk

honden foto van Dewi • Promise • Duuk

Zomaar wat ideetjes die niks kosten...


Neus-, zoek- en hersenspellen

-Neem een doos, doe hier proppen papier in en daartussen allerlei lekkers. Je hebt nu als het ware een hondengrabbelton.
Papier kan ook vervangen worden door ander materiaal. Denk hierbij aan plastic (ballenbak)ballen, handdoeken, stro, wc rolletjes etc.

-Dozen zijn ook erg leuk om iets lekkers in te verstoppen en ze dan dicht te vouwen of plakken. Je hond mag trekken, scheuren en slopen om de doos geopend te krijgen en het lekkers te bemachtigen. Is de hond eenmaal ervaren, kun je de moeilijkheidsgraad opschroeven door een doos in de doos te stoppen, en evt. weer een doos in díe doos en zo kun je eindeloos verder.
Ook is het erg leuk eens een gigantische doos proberen te bemachtigen, bijv. van een groot apparaat. Leuk om te zien hoe je hond op deze doos zou reageren en hoe hij te werk gaat.

-Neem een doos en smeer op verschillende plekken leverpastei of ander lekkers. Binnenin, op de flappen, onderkant etc. Vouw de doos dicht en geef hem aan je hond. Likken is weer een heel andere sensatie dan eten en de doos zal in dit geval waarschijnlijk ook niet verscheurd worden.

-Smeer leverpastei of ander lekkers op een oud placemat en plak deze ergens op (bijv. muur) zodat ie verticaal hangt. Je kunt variëren in hoogten, soort voedsel en plekken waar je de placemat ophangt.

-Eierdoosjes en wc rolletjes zijn ook materialen met veel mogelijkheden om lekkers in te verstoppen. Je kunt ook gevulde wc rolletjes op een onbewaakt ogenblik door het huis of tuin verstoppen. Gaandeweg zal je hond ze geheid vinden en kan hij zijn prooi lekker oppeuzelen.

-De Kong is een fantastisch hondenspeeltje. Verkrijgbaar in verschillende maten en sterktes in vele dierenwinkels. Zorg wel dat je hier altijd ‘plakkerig’ voedsel in doet. Doe je er droge brokjes of koekjes in, loop je de kans dat de hond ermee gaat gooien om het gewenste eruit te krijgen. Beter en kalmer is het als de hond het voedsel eruit kan likken. Hiermee benader je de natuur veel meer en dat voelt prettig voor de hond.
Om het helemaal uitdagend te maken, kun je Kong met inhoud een tijdje in de vriezer leggen, dan is het weer meer werk het eten eruit te krijgen.
In de zomer kun je zo een ‘ijsje’ maken voor je hond. Bijvoorbeeld door de Kong te vullen met worst en karnemelk of yoghurt of wat dan ook wat je hond lekker vindt. Hmmmm!

-Neem een groot laken of grote handdoek, frommel hem helemaal op en doe hier lekkers tussen. Je kunt de handdoek op verschillende manieren opfrommelen. Gewoon op een hoop gooien,helemaal oprollen of kno(o)p(en) erin leggen zijn hier 3 voorbeelden van.

-Strooi lekkers door de tuin of door de kamer. Je hond mag zijn neus gebruiken om alle snoepjes te vinden.
Later als je hond dit spelletje kent, kun je het lekkers op wat moeilijkere plekjes verstoppen. Tussen 2 plantenpotten, of eronder, op de rand van de bank, op een stoel, in de boekenkast, verzin het maar..

-Leg iets lekkers ergens onder en laat de hond bedenken hoe hij eraan kan komen. Dit kan zijn onder een (plastic) bloempot, een pion, een emmer, een kussen, een kleed, een krat etc.

-Vissen is ook leuk voor honden. Neem een bak (niet te klein) en doe hier een laagje water in. Leg er vervolgens lekkers in al dan niet drijvend. De hond mag met zijn neus het water in om het op te snorkelen. Er zijn honden die dit behoorlijk spannend vinden, maak de laag water dan zo (on)diep dat ie het wel durft. Moeilijkheidsgraad kan langzaam opgeschroefd worden indien nodig.

-Maak een ‘lasagna’. Je neemt een ondiepe doos of krat. Op de bodem leg je wat lekkers. Hier overheen leg je een uitgespreide pagina van een krant, dan weer een laagje lekkers, weer een pagina erop en zo verder. Je kunt zoveel (of weinig) lagen maken als je wil.

-Neem een oud telefoonboek of ander dik boekwerk en verstop lekkers tussen de pagina’s. Zo zal je hond graag een boekje lezen.

-Oude fietsbanden zijn erg leuk materiaal om je hond mee bezig te houden. Hoe meer hoe beter. Leg ze op een hoop en verstop er lekkers tussen.
Hetzelfde geldt voor autobanden als je hieraan kunt komen.

-Oude kleding niet meer weggooien. Ideaal om de hond mee te vermaken. Oude spijkerbroeken, kleding van allerlei soorten stof, alles kan gebruikt worden.
Je kunt lekkers in de zakken verstoppen van broeken, of in de pijpen. Ook kun je een berg maken als je kleding genoeg hebt en hier het lekkers tussen verstoppen.

-Neem een aantal plastic plantenpotten of plastic bekertjes, maak er een stapel van en stop hier lekkers tussen.

-Neem een lege plastic fles, maak er 2 gaten in en doe er een touw door. In de fles stop je wat lekkers, en je houdt het touw aan weerskanten vast. Je hond moet draaien aan de fles om het lekkers eruit te krijgen.

-Hang een papieren zak op (bijv. in de deurpost) en stop er lekkers in. Je hond mag proberen hoe hij dit uit de wiebelende constructie krijgt. Lukt dit gemakkelijk, kun je een kleine doos in de zak doen die de hond er dan eerst uit moet krijgen en vervolgens moet hij die doos nog openen om aan het lekkers te komen.*

-Maak een ‘waslijn’ en hang hier op verschillende hoogten stukjes worst (of iets anders) aan met touw. Je hond moet er natuurlijk wel bij kunnen, maar hij mag ervoor op zijn achterpoten staan.*

*Voor de 2 bovenstaande oefeningen kan gelden dat honden het eng vinden, deze dingen in de hoogte en het gewiebel. In dat geval begin je heel laag en gaat iedere keer een stapje verder zoals de hond het aan kan.

-Tijdens een wandeling kun je lekkers tussen de schors van bomen stoppen. Of in/op andere obstakels die je tegenkomt zoals hoog gras, buizen, bankjes, tussen stenen. Je eigen fantasie is de limit.

-Tijdens de wandelingen kun je sowieso allerlei dingen aangrijpen die de omgeving voorhanden heeft om je hond te vermaken. Je kunt hem naar iets laten graven wat jij begraven hebt. Je kunt je hond over een bankje heen laten lopen. Je kunt hem laten slalommen om boompjes of paaltjes heen. Je kan hem leren de voorpootjes op een paaltje te zetten. Je kunt hem over richeltjes laten lopen. Je kunt hem over beekjes e.d. laten springen.
Behalve dat dit leuk, mentaal uitdagend en een vorm van samenwerking is, is het ook nog eens zo dat de hond fysiek geprikkeld wordt en zijn lichaam leert beheersen en gebruiken.



Heel veel plezier samen!

Denk eraan: het gaat erom dat jullie beiden lol maken. Frustratie is niet lollig. Als je ziet dat een spel te moeilijk is voor je hond, maak het dan makkelijker. Moeilijkheidsgraden kunnen altijd nog opgeschroefd worden. Bovendien zal je hond niets leren als het boven zijn niveau is, alleen maar frustreren.
Wil je hond niet meer, is hij er klaar mee, respecteer dat en ga een volgende keer verder.
Het doel is om SAMEN een leuke tijd te hebben.

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "spelletjes" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

Volgende forumvraag: Pfff... even van me af schrijven
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^