Dominant of spelen?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel SharonSharon

honden foto van Sharon

Jess is nu 1 jaar en 4 maanden. Ze is een zwitserse herder. Na haar eerst loopsheid zagen wij wat veranderingen bij haar optreden.
Ze kreeg problemen met kleine hondjes. Vaak gaf ze een snauw en als ze dan gingen piepen en wegrennen ging ze er achter aan. Ze bijt niet ze wil ze alleen neerleggen op de grond en ze daar houden.

We hebben haar een tijd met muilkorf laten lopen, maar wisten dat dit geen 'oplossing' was. Wij hebben besloten haar weg te halen van haar standaard park. We gaan tegenwoordig (laatste 3maanden) naar een ander park en daar doet ze het al eek beter.
Af en toe geeft ze nog een snauw en probeert ze het, maar ze reageert sneller als we haar roepen etc.

Nu is mijn vraag: komt het nou door dominantie of door speelsheid?

Ze gaat namelijk met haar voorpoten op de schoft van de andere hond staan... Als zij dit bij herders doet gaat het vrijwel altijd goed en gaan ze spelen elkaar uitdagen etc. maar bij andere hondjes als ze dit doet leidt dit tot vechten.

Ik geloof niet dat ze het dominant bedoeld want ze is heel gevoelig en onderdanig in huis en als ze gecorrigeerd wordt door andere honden accepteerd zij dit ook...


Maar waarom ontstaat er dan toch vaak een gevecht tussen haar en de kleinere / onzekere hondjes?

Iemand enig idee?

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Dominant of spelen?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

honden page profiel Sem en yinzSem en yinz

honden foto van Sem en yinz

Dat is hondentaal, ze laat blijkbaar zien dat ze iets niet wil,iets niet accepteerd of de andere hond doet iets wat zij bedreigend vind.
Je moet dat ook niet corrigeren, dan is de kans groot dat ze wel gaat bijten, omdat ze haar waarschuwing van jou niet meer mag geven.
Mijn hond gromt ook wel is naar een andere hond, ik heb gekeken waarom en in welke situatie hij dat deed. Vaak was dat bij een hond die erg dominant op hem af kwam.
Eigenlijk is het dan heel goed van me hond dat hij even gromt, hij laat duidelijk weten dat hij iets niet wilt.

honden page profiel Anoukk - Mandark !Anoukk - Mandark !

honden foto van Anoukk - Mandark !

De Jack Russel van een kennis  is een erg dominant teefje. Zodra er mijn hondje in de buurt komt probeert  de Jack Russel met haar kont op mijn hond te gaan zitten of hem te berijden. Of ze staat met haar kop boven mijn hond met een snelle korte staart kwispeling. Ook als mijn hond iets 'fout' doet in haar ogen wilt ze meteen happen. Zij is nog altijd zo en ik weet niet of dit überhaupt ooit weg gaat.

De Rottweiler van die zelfde kennis moest na haar eerste loopsheid niets van pups hebben, dan was het grommen en zelfs happen/bijten. Naar mate we vaker kwamen met de hond en het gedrag van de Rottweiler te corrigeren met een ferme foei/nee en veel aan elkaar te laten snuffelen, raakte ze er aan gewent en nu zijn ze de dikste maatjes.  

Misschien moet je haar de muilkorf om laten en elkaar rustig laten besnuffelen, zodra je iets merkt van grommen of iets dergelijks meteen corrigeren.

Succes!

honden page profiel sorayasoraya

honden foto van soraya

Weet niet of we er nu direct een stempel op kunnen doen van speels of dominant...

Hoe gebeurd het?Zoals Sem beschrijft dat zo'n klein hondje op haar af komt rennen??Met geblaf/gegrom?

Als zij dit steeds heeft met kleinere hondjes dan zou ik haar gewoon niet meer bij kleine hondjes laten.Blijkbaar past het niet bij elkaar.
Je zal vast wel 1 of 2 kleine hondjes kennen waarmee ze wel kan spelen,wandelen,waarbij de interactie stabiel is.Zodat ze voornamelijk nog alleen maar positieve dingen meemaakt met kleine hondjes.

Mijn ervaring met mijn hond is,dat zij rond diezelfde leeftijd ook wat instabiel werd,onzekerder.In die tijd heeft ze ook wat aanvaringen gehad in het park,die gewoon ontstonden of zij zelf op ging zoeken.
Daarna werd het alleen maar erger,begon ze vooral 2 soorten honden aan te vallen(zonder bijtwonden,maar puur uit onzekerheid,kiezen voor de aanval in plaats van conflicten vermijden).
Toen een gedrags deskundige erbij gehaald,we zijn juist meer de andere kant op gaan lopen van alle honden,dit weken lang,toen bleef ze bij mij en ging niet meer overal op af.

Conclusie,ze kan nu met alle honden,maar zit snel vol in dat koppie,dus 1 op 1 spelen kan ze hebben,een derde erbij verstoord eigenlijk het spel.

Wat ik heb ondervonden is dat zij tussen de leeftijd van 1 jaar en 2 jaar die 3 honden waarmee zij aanvaringen heeft gehad,niet is vergeten,die honden haalt ze er ook uit als we niet in het oude vertrouwde park zijn,maar ergens anders waar je die andere hond niet verwacht.
Het komt op mijn dus zo over dat die tijd tussen 1 en 2 jaar best belangrijke lessen zijn voor het hele leven.
-als ik het zo een beetje duidelijk omschrijf-

Als jouw hond nu voornamelijk mot heeft met kleine hondjes,dan zou ik die eens even heel lang gaan vermijden en alleen met hele stabiele/vertrouwde kleintjes in contact laten komen.
Dus zie je er 1,je hond aanlijnen en de andere kant op lopen.Afleiden door aandacht te vragen,belonen met je stem,wat lekkers of haar lievelings speeltje.

Een snauw geven is niet erg,maar een piepend hondje juist achterna gaan is niet handig.
Niet voor het onzekere hondje,niet voor jouw hond en ook niet qua formaat.

honden page profiel J. & T. van H & DJ. & T. van H & D

honden foto van J. & T. van H & D

Het is dominant gedrag alleen is dominant gedrag niet per definitie negatief. Honden doen dit vaak wanneer ze de andere hond tot rust willen "dwingen" omdat ze te druk zijn, zodra de andere hond op dat moment gaat zitten dan zul je waarschijnlijk ook zien dat de zittende hond tot rust komt, wanneer de andere hond niet wil gaan zitten dan onstaan er vaak wat strubbelingen....

honden page profiel sorayasoraya

honden foto van soraya

" Het is dominant gedrag alleen is dominant gedrag niet per definitie negatief. Honden doen dit vaak wanneer ze de andere hond tot rust willen "dwingen" omdat ze te druk zijn, zodra de andere hond op dat moment gaat zitten dan zul je waarschijnlijk ook zien dat de zittende hond tot rust komt, wanneer de andere hond niet wil gaan zitten dan onstaan er vaak wat strubbelingen.... "


Ja dit herken ik ook van mijn hond,er komt van alles aangestormd en zij gaat dat 'stil zetten' incl gegrom.
Wat ik eigenlijk zie is dat zij het gedrag van de ander gewoon spiegelt,zijn ze veel te druk,dan wordt zij ook veel te druk,zijn de honden rustig dan is zij ook rustig.

Helaas vinden mensen het stil zetten er heftig uitzien,en mila maakt veel lawaai.En ook heel vaak stopt zo'n veel te drukje hondje niet idd en gaat het maar door als je het zelf niet stopt door dan maar weg te gaan.

Het jammere zijn de scheve /boze/onbegrepen gezichten.Zien een hond die 'stil zet' met geluid en kijken nooit naar hoe geweldig druk en onbeleefd het eigen hondje is O-)

honden page profiel SharonSharon

honden foto van Sharon

Naja jess heeft veel oeite met kleine blaffende en grommende hondjes. Vaak zijn die hondjes al op 10 meter afstand aan het blaffen en grommen naar haar ..

Maar laatst was er een pup en die ging ontzettend wild met haar spelen ...en weer ging jess borstelen en proberen een snauw te geven, maar die kleine bleef haar maar opzoeken en er opin gaan en toen ging het wel goed.

Pas als ze echt bang wordeen wegrennen of als die baasjes histerisch gaan doen...

Wj hebben ook een gedragsdeskundige ingeschakeld en die zij dat het normaal was wat jess deed. Ze deed het vooral bij onzekere hondjes...

Maar ja zeg dat maar eens tegen die baasjes...... Want jess is altijd de grote boze wolf (herder)

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Dominant of spelen?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^