Iets afleren ?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

Forantje (Gast)

Mijn yorkje heeft een probleem waar ikzelf de oorzaak van ben. Hij is nl supervriendelijk en enthousiast naar andere honden, en mensen toe. Een terrasje doen is onmogelijk want hij jankt voortdurend als hij een ander hondje ziet of mensen hem aanhalen. Hij wilt altijd naar iedereen toe gaan en spelen. Vroeger zei ik altijd tegen hem: kijk daar een klein hondeke ! Het is zelfs zo erg dat wij de woorden klein en hondeke niet meer kunnen uitspreken of hij wordt gek van opwinding. Hoe kan ik hem in godsnaam terug kalm over straat laten lopen ? Dit is nu eens een supervriendelijk hondje en nu is het weer niet goed. Hulp aub.

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Iets afleren ?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

honden page profiel Binky & baasje Binky & baasje

honden foto van Binky & baasje

Zorg dat jij de baas wordt over hem. En zeg tegen de mensen die hem willen aanhalen, dat je dat liever niet hebt. Bij de hondjes gewoon doorlopen, het janken negeren en het woord hondeke niet meer gebruiken!
Zorg bij het ontmoeten van een hond dat jij tussen de vreemde hond en je york instaat. Jij beslist wanneer hij wel en niet mag spelen!

honden page profiel sorayasoraya

honden foto van soraya

Gaan oefenen met mensen die je kent met of zonder hond.

Dan heb je je hond aan de lijn,als hij het leuke mens of hondje ziet,wacht je op afstand..net zo lang tot hij gewoon totaal gekalmeerd is,kan hooguit een paar minuten duren.
Zodra hij dus kalm is,dán pas mag hij naar het hondje of naar het mens.

Dit vergt een lange oefentijd ,zo niet moet je altijd zo aanpakken.
Dingen die zo ingesleten zijn kunnen lang duren om het er uit te krijgen,en het kan ook dat hij áltijd zo enthousiast zal blijven,ook dan gewoon door blijven gaan met eerst kalm worden en dan pas er naar toe mogen,dat is gewoon beter voor het hondje.

honden page profiel YvonneYvonne

honden foto van Yvonne

Iets afleren is moeilijker dan iets aanleren.
Misschien is het een optie om hem een nieuwe gewoonte aan te leren, als hij iemand anders of een andere hond ziet juist naar jou kijken/volgen of zoiets (wat jij prettig vindt en consequent kunt doorvoeren). En dat dan belonen.
Duurt ook even, maar met veel geduld moet je een eind komen.

honden page profiel Alaska's Finest!Alaska's Finest!goedgekeurde fokker

honden foto van Alaska's Finest!

Ik ga mee met Soraya. Oefenen vanop afstand en nooit een begroeting toelaten vooraleer hij eerst rustig wordt.

En niet te vergeten: zelf ook rustig blijven, haha! Het heeft geen zin om op afstand te staan wachten en dan te mopperen op je hond of geergerd te worden omdat ie niet meteen rustig wordt. Dus ga zelf rustig staan, en wacht, wacht, wacht. Je hondje kan in de lijn gaan hangen, janken, piepen, opspringen,... niet op reageren, gewoon als een standbeeld blijven wachten. Er komt een moment waarop ie het opgeeft, en kalmeert. Als ie dan rustig is, zeg je 'goed zo' en ga je richting mensen of honden toe. vanzo gauw ie weer opgewonden wordt, meteen weer stilstaan en de oefening herhalen.
Er gaat een tijdje over, hij moet immers een heel nieuw gedrag aanleren, dus verwacht geen wonderen. Maar het werkt wel en tegen dat het volgende lente weer terrasjesweer wordt, kent ie het vast!

Forantje (Gast)

Tja dan sta ik voor een serieuze taak ,maar ik ga het toch proberen. Jullie antwoorden zitten wel allemaal op eén lijn dus zal dat wel de enige oplossing zijn. Ik ga dikwijls stil staan op straat , want er lopen veel buren met hun honden......ik zounmezelf wel willen straffen omdat ik zulk verkeerdvgedrag heb aangeleerd. Duimen jullie mee of het me nu lukt . Ik zal jullie op de hoogte houden . Oefff vooral zelf kalm trachten te blijven lees ik.
Bedankt mensen voor jullie raad.

Forantje (Gast)

Ook nog een vraagje. Hoe doe ik het dan als ik op straat aan een etalage stilsta (met hem ) want als ik winkel en stil blijf staan dan jankt hij ook zo van ....zeg ik wil stappen......laatst uit de winkel moeten gaan, was iets aan het passen, want meneerke stopte niet met piepen. En daar was dus geén ander hondje te zien......ge zou zeggen dat hij bedorven is, maar het is zo'n schatje.

honden page profiel Alaska's Finest!Alaska's Finest!goedgekeurde fokker

honden foto van Alaska's Finest!

Over het piepen: nooit belonen als je hondje piept of jankt en wel als ie rustig is.

Nu denk je misschien: maar ik beloon hem toch helemaal niet als ie piept! Let er dan es op wat je doet als ie blijft piepen. Ga je tegen hem spreken? (misschien iets als: "ja, schatje, mama is direct klaar, nog eventjes wachten, hoor" Ga je hem aandacht schenken? Ook dat is beloning voor een hond. En zo leert hij: als ik piep, kijkt m'n baas naar me! Of als ik piep, mag ik verder wandelen!
Dit piep- en jankgedrag is dus weer meestal iets wat de baas zelf heeft aangeleerd, maar meestal zonder dat hij het zo bedoelt ;-)!
Net als met het te enthousiast zijn, moet je dit helemaal gaan ombuigen. Prijs je hondje en laat hem weten dat hij het goed doet op het ogenblik dat hij nog NIET piept.
Dus bijvoorbeeld: je gaat winkelen. Je stopt aan een etalage. Je hondje piept nog niet, dan zeg je meteen: flink zo! en je beloont hem. Paar seconden wachten. Niet piepen? Weer belonen! Dan ga je verder. 
Dus de eerste wandelingetjes naar de winkels moet je nu als oefening zien, en niet om werkelijk te gaan winkelen. Je blijft steeds maar een paar seconden voor de vitrine staan, laat je hondje merken dat ie het supergoed doet en stap weer verder. De volgende keer ga je al es 5 seconden wachten. Dan 10 seconden. Zo bouw je heel langzaam de tijd op dat je stil blijft staan, en laat je je hondje meteen weten hoe flink ie wel niet is! Hij heeft dan geen reden meer om te gaan piepen, je jij kan de oefening steeds verder uitbouwen tot je zonder probleem een paar minuten aan een etalage kan blijven kijken.

Forantje (Gast)

Bedankt omdat je zo veel raad geeft. Dat moet lukken! Hoe komt het dat !jujllie zoveel weten ? Ik heb altijd honden gehad, nooit deze problemen. Wsch omdat ik mijn hondje nu te veel als mijn kindje beschouw ?

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Iets afleren ?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

Volgende forumvraag: Kyra en halloween
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^