Moet je een geldige reden hebben om je hondje te laten castreren?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel Josephine & FlynnJosephine & Flynn

honden foto van Josephine & Flynn

Hallo allemaal!
ik vraag me dit al een tijdje af, en ik dacht, waarom gooi ik mijn vraag niet gewoon op het forum? :-D
Moet je eigenlijk een echte reden hebben om je hondje te laten castreren?
Ik lees namelijk dat dit vaak wordt gedaan als alternatief om je hond rustiger te maken, etc..
Nu zou ik Flynn als hij oud genoeg is misschien wel willen laten castreren om zeker te weten dat hij nooit perongeluk baby's maakt.
Voor een andere reden eigenlijk niet.
Maar is dit wel de juiste reden?
Ik lees namelijk ook dat castreren niet altijd goed afloopt, en dat de operatie riskant is?
Maar langs de andere kant zijn er op dit forum zoveel geholpen teefjes etc!

Ik hoop dat jullie op mijn vragen kunnen antwoorden!

Ps. aub geen aanvallende en botte commentaar. Het is maar een vraag!
moest ik iets onverantwoordelijks van plan zijn, dan zou ik het niet vragen :-)


Groetjes, Josephine en Flynn!

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Moet je een geldige reden hebben om je hondje te laten castreren?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

honden page profiel ShantiShanti 3 doggies

honden foto van Shanti

Het is een blijft een operatie, die kan fout gaan. Ik zou het zelf dus alleen doen als je er een reden voor hebt, dat de hond er rustiger van word klopt ook niet altijd. Sommige zijn druk door de hormonen maar sommige ook gewoon door aangeleerd gedrag. 

Als er niks medisch mis is en als hij normaal op teefjes reageert en niet helemaal gek word als er ergens in de buurt een loops is zou ik je hond gewoon intact houden. Een operatie heeft namelijk altijd een risico.

honden page profiel simonesimone 3 doggies

honden foto van simone

als je dat wil moet je het doen

honden page profiel Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin) _ Bams ¥ . 3 doggies

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

nee een geldige reden is niet nodig, iedere dierenarts castreerd honden.

wel is het goed dat je je inleest, en dan weet waarom castratie of nodig is of niet.

een reu en ook de teef die gezond zijn, waarom dan castreren, een reu zal niet liever of beter gaan luisteren als tie gecastreerd is, goede opvoeding geven is een eerste vereiste .

de teef is toch iets anders, die is wel kwetsbaar , bijvoorbeeld voor baarmoeder kanker , als een teefje vaak schijndrachtig is , dan kan het beter zijn om haar te laten castreren, en ook teefjes kunnen baarmoeder kanker krijgen op wat latere leeftijd, zijn ze gecastreerd dan is de kans er niet meer.

vandaar lees je goed in wat je wilt , dat kan je hier op het forum doen, boven aan staat de encyclopedie, aanklikken en dan bij medisch kijken, castreren of steriliseren.


wil er ook nog even op wijzen als je toch wilt overgaan op castreren/steriliseren, wacht dan dat je hond volwassen is, hormonen zijn nodig om een goed en sterk skelet te krijgen voor het latere en verdere leven. wanneeer er te vroeg wordt ingegrepen hierop, dan kunnen er wel degelijk problemen komen.

honden page profiel Hannah & Bink† en BeertjeHannah & Bink† en Beertje 3 doggies

honden foto van Hannah & Bink† en Beertje

" als je dat wil moet je het doen "



Nou.... Dat is ook weer niet waar hoor.

@Forum:

Als er een medische reden is, vind ik het verstandig om hem te laten castreren. Niet als hij bijvoorbeeld druk is. En inderdaad, aan een operatie zit een risico.
Bink is gecastreerd omdat hij een ontsteking aan z'n piel had, pus eruit etc.

honden page profiel Hannah & Bink† en BeertjeHannah & Bink† en Beertje 3 doggies

honden foto van Hannah & Bink† en Beertje

" als je dat wil moet je het doen "



Nou, ehm... Dat is ook weer niet waar. Je kunt niet zomaar even zonder reden je hond laten castreren, omdat jij het zo graag wil...

@Forum:

Als er echt een medische reden is, is het een beter idee om hem te laten castreren dan als hij bijvoorbeeld "te druk" is (castreren helpt ook niet altijd hoor).

honden page profiel Hannah & Bink† en BeertjeHannah & Bink† en Beertje 3 doggies

honden foto van Hannah & Bink† en Beertje

Oh oeps ahaha, dacht dat mijn reactie weg was, dus ik had even een nieuwe getypt.

honden page profiel Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin) _ Bams ¥ . 3 doggies

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

als jij graag wilt dat je hond gecastreerd wordt teef of reu, is iedere dierenarts daartoe bereid, een geldige reden hoef je er niet voor op te geven.

honden page profiel SammieSammie 3 doggies

honden foto van Sammie

Ik zou een hond niet zomaar castreren onder het mom van: wordt hij lekker rustig van. Veel gedrag is natuurlijk niet (alleen maar) hormoon afhankelijk. Ook worden sommige honden erg onzeker van castratie. Het gevaar van de operatie valt opzich mee. Het is geen grote operatie, alleen de volledige narcose is iets dat echt risico's met zich mee brengt.

Toevallig is Sam vorige week gecastreerd. Dit omdat hij door de geur van loopse teefjes (die hier in de buurt altijd zijn) zijn draai niet kon vinden, steeds erg stresserig was ed. Eerst heb ik hem chemisch laten castreren. Toen dit begon uit te werken merkte ik dat hij weer zijn rust niet kon vinden, pieperig door het huis liep, plukken har uit zijn staart trok etc. Hij is er prima vanaf gekomen, en loopt alweer vrolijk in de rondte.

wacht natuurlijk wel altijd tot je hond volwassen is, oa ivm gewrichtsontwikkeling, ontwikkeling van stabiel gedrag ed.

Persoonlijk vind ik dat een per ongelijke dekking vaak voor een groot deel voorkomen kan worden door de eigenaren van de loopse teef, door haar erg goed in de gaten te houden.

honden page profiel Gina HeuvelslandGina Heuvelsland

honden foto van Gina Heuvelsland

Of je je hondje laat castreren of niet, al dan wel of niet met een "echte reden" is naar mijn mening een persoonlijke zaak. Ik heb Quincy met 8 maanden laten castreren en heb een helehoop redenen hiervoor. Voor anderen misschien geen "echte reden". Ik krijg hierop zowel positieve als negatieve reacties en verder een operatie, wat het ook is, blijft riskant.
Of een castratie je hond rustiger zal maken, ik merk er weinig van ;-) , hij blijft speels en blijft ook gewoon snuffelen en doet zijn pootje omhoog.

honden page profiel Sem en yinzSem en yinz

honden foto van Sem en yinz

Castreren heeft ook veel nadelen, sneller kans op tumoren, ze worden sneller dik, krijgen een slechte vacht, kunnen agressief worden.
Qua snel baby's maken, het ligt eraan of een teef loops is,en in die loopse periode hebben ze maar een paar dagen dat ze echt vruchtbaar zijn.
Mij lijkt de kans heel klein want de meeste mensen sterraliseren toch hun teef, of de teef is niet loops, meestal kom je ze ook zo tegen.
Mocht de teef zwanger worden van jou hond, kan je de eigenaar vragen of hij de ongeboren pups weg wil laten halen, en anders kan je er een geldbedrag aan vragen.
Voor mijn hond zijn gezondheid laat ik hem niet castreren, en een kind met adhd ga je ook niet castreren omdat die dan rustiger word,

honden page profiel Jacqueline, Jackie en JoyJacqueline, Jackie en Joy

honden foto van Jacqueline, Jackie en Joy

MOET je een reden hebben nee dit moet je niet.


Echter is het een operatie.
Daar zitten risico's aan ook al zijn het kleine.
Je hond kan incontinent worden, zijn gedrag kan veranderen, zijn vacht kan veranderen helemaal bij kees achtige etc.
Dat ze rustiger worden komt omdat mensen te vroeg of op een verkeerd tijdsstip hun hond laten castreren of steriliseren.
als jij je hond terwijl deze zeer onderdanig laat helpen terwijl het nog een pup is zal het in dit gedrag blijven hangen en niet zeker worden bijvoorbeeld.

Bij een reu vind ik de reden waarom wel te doen bijv voorhuid ontstekingen.
Wij hebben onze golden laten castreren, geen gedragdveranderingen maar wel over en uit met die voorhuidontsteking die maar niet weg wou gaan.
Broertje heeft zijn hond gecastreerd zodat hij rustig zou worden (tegen mijn advies in uiteraard maar dat terzijde) en de beste hond is nog steeds exact hetzelfde.

Dat een hond wel of geen pups voortbrengt ligt helemaal aan de baas.
Mensen die mij niet kennen en die een reu hebben vragen 9 van de 10 keer of een van mijn dames loops is en zo hoort het ook.
Nu ben ik een baas die mijn loopse teven never nooit niet los laat en ook niet laat spelen met andere honden maar er zijn mensen die dat wel gewoon doen.

honden page profiel Ilona Ilona

honden foto van Ilona

Toevallig heb ik vandaag op een site van een teckelfokker een stukje hierover gelezen.

Misschien heb je er wat aan om je keuze te maken:
http://www.ruwhaarteckels.com/welkom-welkom.htm

Het staat onder het kopje castratie.

Bij mijn weten was het voorheen gangbaar om je hond te laten castreren maar net zoals met andere dingen veranderen de meningen en wordt er meer over nagedacht. 

Mijn hond heb ik destijds ook laten castreren i.v.m. zijn gedrag.
Bij een nieuwe hond zou ik het weer helemaal opnieuw bekijken.

Succes met het vergaren van informatie en het nemen van je beslissing!

honden page profiel NicoleNicole

honden foto van Nicole

"
Mij lijkt de kans heel klein want de meeste mensen sterraliseren toch hun teef, of de teef is niet loops, meestal kom je ze ook zo tegen.
Mocht de teef zwanger worden van jou hond, kan je de eigenaar vragen of hij de ongeboren pups weg wil laten halen, en anders kan je er een geldbedrag aan vragen.
"


Ik zou niet de verantwoordelijkheid hiervan bij een ander neerleggen. De meeste mensen steriliseren hun teef, is in mijn optiek ook niet op feiten gebaseerd. Onzin vindt ik.

Jouw reden vind ik eigenlijk een hele sociale, het zelf in de hand nemen van je verantwoordelijkheid en hierdoor meehelpen aan het voorkomen van oepsnesten en overschot aan pups vind ik zeer prijzend!
Zo komen de asiels misschien een keer wat minder vol!
Is mijn mening..

honden page profiel Sem en yinzSem en yinz

honden foto van Sem en yinz

" Toevallig heb ik vandaag op een site van een teckelfokker een stukje hierover gelezen.

Misschien heb je er wat aan om je keuze te maken:
http://www.ruwhaarteckels.com/welkom-welkom.htm

Het staat onder het kopje castratie.

Bij mijn weten was het voorheen gangbaar om je hond te laten castreren maar net zoals met andere dingen veranderen de meningen en wordt er meer over nagedacht. 

Mijn hond heb ik destijds ook laten castreren i.v.m. zijn gedrag.
Bij een nieuwe hond zou ik het weer helemaal opnieuw bekijken.

Succes met het vergaren van informatie en het nemen van je beslissing! "

Wel een hele goede site, ben het daar mee eens

honden page profiel --

honden foto van -

olly is ook gecastreerd, maar daar heb ik niet voor gekozen (alhoewel ik dat misschien toch wil doen)

de stichting die olly van de vuilnisbelt heeft geplukt, heeft hem gecastreerd :-)

wrm ik zou gaan castreren/sterriliseren

ik denk dat bij een teefje heel fijn is om dat te doen, want als ze loops is, is dat een heel gedoe, bloed druipt op de grond, je moet steeds schoonmaken etc. dat lijkt mij behoorlijk lastig

voor een mannetje is het meer, om idd dat ie niet achter loopse teefjes aangaat (een reu hier in de buurt ontsnapt voor loopse teefjes; komt vreemd genoeg steeds bij ons voor de deur staan)
ook gedrag enzo...


mijn uitlaathondje bas is ook gecastreerd, puur gedrag
hij was/is zo dominant en bijt echt honden!
ze wouden de hond castreren, maar het heeft niet echt geholpen inj het gedrag...
ook kreeg die hormonen ofzoiets... ik weet het niet echt

honden page profiel Romina, Cooper* en WillowRomina, Cooper* en Willow

honden foto van Romina, Cooper* en Willow

of je een echte reden nodig hebt?
Nee, veel mensen doen het.

Ikzelf ben er eigenlijk niet voor.
Waarom je hond onnodig een operatie laten ondergaan als het niet nodig is.
Ik heb hier 2 reutjes zitten, allebei niet gecastreerd.
Cooper zijn balletjes zijn niet ingedaald, maar is niet gecastreerd. De balletjes zijn er dus wel, maar niet op de juiste plaats.

De kans op tumoren is iets groter, maar het is niet nodig om hem meteen te laten opereren. Dus doe ik dit ook niet.
Ik zou me ook gewoon doodongerust maken moest ik Cooper laten opereren, ook al is het een standaard operatie. Er kan altijd iets misgaan denk ik.

Ook als je je hond laat castreren komen er ook wat nadelen bij. Je honds vacht kan gaan veranderen, wat wil zeggen een moeilijkere vacht: sneller klitten, eruit zien als een pluizenbol :-D.
Ook verdikken ze vaak, wat je wel wat in de hand kan houden natuurlijk.

honden page profiel lutlut

honden foto van lut

Ik heb in overleg met de da besloten om mijn reu te castreren, dit zal eind december gebeuren omdat hij dan 1 jaar en half is en de da dit het goede moment vindt ( heeft te maken met voldoende uitgroeien van kraakbeen ) Mijn reu heeft het echt lastig met zijn hormonen en al die geuren maken hem gek buiten de tuin. Wandelingen zijn een ware marteling voor mijn anders héél kalme vriend en in samenspraak met instructeur school heb ik dit eens goed bekeken. Het is nefast voor zijn haar ( een cocker's visitekaartje ) maar dat wordt al kort gehouden dus voor mij is de keuze gemaakt.

honden page profiel Machtel, Romeo en Luca +Machtel, Romeo en Luca +

honden foto van Machtel, Romeo en Luca +

Ik heb Luca niet laten castreren en Romeo nu ook niet. Ik ben tegen castratie, alleen zou ik het laten doen als er een medische noodzaak is. Waarom zou je in een gezonde hond snijden ? Veel gedrag kan met training opgelost worden. Reutjes worden vaak standaard gecastreerd. Als de reu te veel belangstelling voor teven heeft : castratie. Ruikt de reu te veel aan struiken en plast hij tegen elk grassprietje : castratie, gaat hij teveel zijn jachtinstinct na : castratie. Ik vind dat er vaak te pas en te onpas wordt gecastreerd, als oplossing voor problemen. Dierenartsen zullen vaak adviseren te castreren. Dat brengt geld in het laatje. Ik ben in elk geval niet van plan Romeo te castreren.

honden page profiel DobryDobrygoedgekeurde fokker

honden foto van Dobry

In de encyclopedie staat ook een goed artikel

http://www.hondenpage.com/honden-encyclopedie/wid_35-castratie.php

honden page profiel *niet meer actief**niet meer actief*

Ik vind de hond castreren om nazaten te voorkomen eigenlijk ook wel een goede rede, hoor. Hoe vaak worden er geen pups geboren, ontstaan uit een ongelukje.

honden page profiel StefanieStefanie

honden foto van Stefanie

Milow (1 jaar) en Hummer (10 maanden) zijn beide gecastreerd.

Kairo, mijn kat, (1 jaar) is ook gecastreerd.
Spikey, mijn kat, (5 maanden) ga ik ook laten castreren als hij de juiste leeftijd bereikt heeft.

honden foto van Charlotte, Marcel, James, Arthur & Grace

Ik heb Marcel laten castreren toen hij anderhalf was.

Hij moest toen een paar tanden laten trekken en toch onder narcose.
Ik dacht toen al over een tweede hond in de toekomst en waarschijnlijk een teefje. Omdat ik niet met Marcel wou fokken en toch niet met hen kon showen (zou er voor naar Duitsland moeten :-D) wou ik 2 vliegen in 1 klap slaan en heb hem meteen laten castreren.

Als hij toen niet al onder narcose had gemoeten had ik waarschijnlijk gewacht tot ik inderdaad een teefje in huis haalde.

honden page profiel DoberkikiDoberkiki

honden foto van Doberkiki

Hier zijn ook alle dieren gecastreerd/gesteriliseerd.
De katten omdat ik hun loop niet kan controleren en ik geen zin heb in ongewenste nestjes her en der.(kater en poes)
De teef is verplicht gesteriliseerd (adoptiebureau); ik zou het ook gezien de woonruimte hier laten doen; we wonen landelijk; een ongeluk door een ontsnapping kan snel gebeurd zijn.
Incontinentie bij teven komt iets vaker voor door; verdikking(te zware hond) en uitzakking van het peritoneum.
Ook honden zonder staart zijn gevoeliger voor incontinentie; hun staartspieren zijn niet voldoende ontwikkeld zodat hun bekkenbodem niet zo sterk is.

Castratie is een operatie, wel de minst ingrijpende ivt een sterilisatie.

Vind het een goede vraag hoor!

honden page profiel SanneSanne

honden foto van Sanne

Denk ook even aan de vacht. Bij een kortharige of ruwharige hond verandert de vacht niet. Maar bij een half- en langharige hond wel. Een cocker of newfoundlander bijv. krijgen na castratie vaak echt een onhandelbare vacht. Ik weet niet precies hoe het bij keeshonden zit maar ik kan me voorstellen dat de vacht er op achter uit gaat.
Zoek alle voor en nadelen uit, en haal daar uit wat jij belangrijk vind.

Soms heb je geen keuze natuurlijk maar die heb jij nu nog wel.

honden page profiel Machtel, Romeo en Luca +Machtel, Romeo en Luca +

honden foto van Machtel, Romeo en Luca +

Tpen Romeo en Luca vochten adviseerde bijna elk baasje me of wel eentje of allebei te castreren. Dat ze vochten lag gewoon aan mijzelf, ik zag in hun knokpartijen, de pitbullaanval die Luca jaren voor zijn dood, bijna het leven kostte en ik stond er veel te gestresst in. Ik was bang dat ze gingen vechten, dus vochten ze Toen ik er rustiger en doortastender in stond hielden de vechtpartijen op. Zonder castratie.
Romeo kan ingezet worden als dekreu en het zou zonde zijn
hem te castreren.

honden page profiel HuHuHuHu

honden foto van HuHu

ik heb hetzelfde dubio

kan me de nadelen voorstellen, maar tegelijkertijd kan het een hoop voordeel opleveren. mij reu is 10 en niet gecastreerd.toch zegt mijn gevoel dat als ier op jongere leeftijd bij ons was gekomen dat ik het wel had gedaan.

bovendien, heel veel herplaats honden worden gecastreerd om te voorkomen dat ze er mee gaan fokken

honden page profiel HuHuHuHu

honden foto van HuHu

sorry heb het woordenboek aan o de telefoon dus zie soms daar dr echt mega spelfouten in staan

honden page profiel Josephine & FlynnJosephine & Flynn

honden foto van Josephine & Flynn

Bedankt voor de antwoorden!
Ik heb het overigens in mijn beginpost misschien een beetje fout opgeschreven, ik bedoelde het meer als ik '' is het niet beter om een geldige reden te hebben ipv het zomaar te doen'' ipv moet het :-D

Dat over die vacht wist ik trouwens helemaal niet!
Nog wel een reden te meer om er even over na te denken, want mijn pluizenbol mag van mij zijn makkelijk vachtje wel behouden!

Overigens laat ik het wel liever over aan mezelf om te kijken of Flynn zijn lusten uitoefent dan aan iemand anders.
Ik wil graag geloven dat iedereen verantwoordelijk is over zijn honden, maar jammer genoeg geloof ik dat niet.
Ik denk dat er genoeg mensen zijn die hun loopse teefjes laten spelen met reutjes.
En ik hou meer van het zinnetje ''beter voorkomen dan genezen''

En moest ik op een dag besluiten dat ik graag een vriendje voor Flynn heb ( alhoewel dat dit nog wel even duurt :-D) zou ik liever een teefje nemen, om de kansen op machtsruzietjes een beetje te verminderen.
Dus dan zou er toch een van de 2 onder het mes moeten.
Ben je dan beter af met het mannetje castreren of het vrouwtje steriliseren?

Ik weet het ook nog niet helemaal zeker omdat ik nu echt niet kan zeggen of ik ooit misschien wel mezelf ga verdiepen in fokken en wedstrijden.
Flynn is nu nog maar 7 maanden oud, en als alles goed gaat staan er nog een jaar of 15 voor de boeg.
Dus in die tijd kan er nog zoveel veranderen.
Mijn paardrijden staat nu op een erg laag pitje, en ik zou graag weer een dierenhobby doen.

Om enkele boze berichten te voorkomenO-) : Ik zeg niet dat ik onverantwoordelijk ga fokken etc , ik zeg gewoon ALS ik volgend jaar of het jaar daarna besluit dat ik er meer over wil weten, dan is Flynn nog maar 2 jaar oud, en dan is vrijwel alles nog mogelijk.
Ik kan het me dan zelfs nog permiteren om me 2 jaar intensief in te lezen en alle informatie te winnen die ik nodig heb. Dan is Flynn nog maar 4.


en zowieso is Flynn nu nog veel te jong om te castreren, maar langs de ene kant, als ik zeker ben dat ik nooit nimmer puppies wil, dan neem ik liever de verantwoordelijkheid op mij en mijn reutje om te zorgen dat het niet gebeurd.
En langs de andere kant zijn Flynn en ik nog zo jong, wie weet wat gebeurd er over een paar jaar!

honden page profiel  Lucky Lucky

honden foto van  Lucky

mijn hond laten castreren, met 7 mnd
helemaal geen gedragsveranderingen en niet dikker  geworden of wat dan ook.

kortom een gezonde hond van 2 jaar ;-)

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Moet je een geldige reden hebben om je hondje te laten castreren?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

pagina 1 van 2 12
Volgende forumvraag: Nutro brokken?
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^