castratie

honden encyclopedie > castratie

door honden page profiel *Luna**Luna*

castratie

 Bij de castratie worden de teelballen verwijderd. Bij de reu gebeurt dit via een snede tussen de penis en de balzak. Hierdoor wordt de productie van testosteron volledig stilgelegd. Deze ingreep is vanzelfsprekend onomkeerbaar.
Het is mogelijk om een reu tijdelijk te castreren via een ‘chemische castratie’. De reu krijgt dan een injectie waardoor de productie van testosteron tijdelijk stilgelegd wordt.

--------


Castratie van reuen (en ook teven) is een operatie die geregeld op verzoek van eigenaren door de dierenarts wordt uitgevoerd. Meestal vanwege het gedrag van de hond of omdat de eigenaar denkt dat “het zo hoort”.
Reuen-eigenaren krijgen nog al eens van alle kanten het goedbedoelde advies tot castratie. Een reu die actief en druk is? Een reu die uitvalt naar andere honden? Een reu die achter de kinderen aanrent? Ruzie tussen meerdere honden binnen het gezin? Volgens goedbedoelde, maar ongefundeerde, adviezen allemaal redenen om een reu te castreren. En dan het liefst nog zo vroeg mogelijk om eventueel toekomstige gedragsproblemen te voorkomen.
Er is alleen één hele grote “maar”. Castratie is voor veel van deze problemen niet de oplossing. Sterker nog; vaak is er geen enkel verband en soms kan een castratie een probleem zelfs groter maken. Een onzekere reu kan na een castratie nog onzekerder worden en dat proberen te verbloemen met agressie op voorhand; de eerste klap is een daalder waard.
Er zijn inderdaad enkele problemen waarbij castratie een onderdeel kan zijn van de oplossing. Bijvoorbeeld bij markeergedrag in huis of weglopen (omdat er loopse teven zijn), waar de hormonen één van de veroorzakende prikkels kunnen zijn. Maar alleen castreren biedt zeker geen garantie, het zal dan gecombineerd moeten worden met andere maatregelen en trainingen.

Waarom zou men zijn hond laten castreren? Hieronder gaan we in op de voor- en nadelen. Bij alle opgenoemde punten geldt: hoe vroeger je je dier laat castreren, hoe groter het effect zal zijn.

Nadelen

Behalve dat castratie zeker niet altijd een oplossing is voor probleemgedrag, heeft het ook nog eens een aantal risico’s. Risico’s die bij een eigenaar niet altijd bekend zijn. Laura Sanborn heeft in het artikel The Long-term health effects of spay/neuter in dogs (2007) de voor- en nadelen van castraties op een rij gezet. De medische nadelen van castratie van een reu zijn volgens haar:

1) Als een reu wordt gecastreerd voordat hij volwassen is, neemt het risico op botkanker bijna vier keer zo veel toe.

2) Verhoging van het risico op een hemangiosarcoom (tumor) in het hart met een factor van 1,6

3) Verdrievoudigd risico op een te trage schildklier

4) Vergroot het risico op dementie bij de oudere reu

5) Verdrievoudigd het risico op overgewicht

6) Verviervoudiging van het risico op prostaatkanker. Hierbij moet opgemerkt worden dat in tegenstelling tot mensen, reuen niet snel prostaatkanker krijgen. Uit onderzoek is gebleken dat slechts 0,6% van de overleden reuen prostaatkanker had.

7) Vergroot het risico op kanker aan de urinewegen. Ook hiervoor geldt net als bij prostaatkanker, dan deze meestal kwaadaardige tumorsoort relatief weinig voorkomt. Minder dan één procent van de honden met kanker, heeft deze tumorsoort.

8) Vergroot het risico op orthopedische problemen

9) Vergroot het risico op bijwerkingen van vaccinaties

Het is ook bekend dat vele reuen na de castratie sociale problemen krijgen, ze worden dan gezien als teef en worden bereden, worden afgesnauwd, ...

Haar lijstje van voordelen is een stuk korter:

1) Neemt het risico op testikelkanker weg, aangezien bij een castratie de teelballen weggehaald worden. Hierbij moet opgemerkt worden dat de kans dat een intacte reu sterft aan testikelkanker kleiner is dan één procent. De tumor komt niet zo heel erg vaak voor, is zeer goed te behandelen en heeft weinig kans op uitzaaiïngen. Een uitzondering zijn de reuen bij wie die één of twee testikels niet zijn ingedaald en nog in de buikholte zitten. Daar is de kans op tumoren aanzienlijk groter. Bovendien worden die vaak laat ontdekt doordat ze in de buikholte zitten waar ze onzichtbaar en moeilijk te voelen zijn.

2) Verkleint het risico op problemen met de prostaat, die geen verband houden met kanker

3) Verkleint het risico op fistels rondom de anus

4) Er zijn aanwijzingen dat castratie het risico op diabetes verkleint, maar de resultaten van onderzoeken spreken elkaar hierin tegen.

Als je overweegt je reu te castreren vanwege zijn gedrag, overleg dan niet alleen met de dierenarts maar ook met een gedragstherapeut! Je kunt dan beter inschatten of castratie inderdaad een oplossing is of dat er misschien ook iets anders moet gebeuren om het gedrag te verbeteren.

Andere genoemde voordelen op korte termijn zijn

Geen frustraties meer om zich voort te willen planten

Zodra er ergens in uw buurt een teef loops staat (en dit kan tot km ver in de omtrek zijn), pikt uw hond deze geur op. Hij krijgt de drang om zich voort te planten en wordt daardoor onrustig. Doordat hij letterlijk niet zijn neus achterna mag gaan, geraakt hij gefrustreerd. Dit kan zich uiten door plots beginnen janken of huilen, aan deuren krabben, voortdurend rondlopen, zijn staart achterna jagen of zichzelf tot bloedens toe likken. U kan uw hond van deze frustraties af helpen door hem te laten castreren.

Verminderde neiging weg te lopen en rond te zwerven

Intacte of niet-gecastreerde dieren hebben de neiging om van thuis weg te lopen om op zoek te gaan naar een teef. Hierdoor kunnen zij voor overlast zorgen door over straat te lopen, andere honden lastig te vallen, te janken of blaffen, … . Ook voor de eigenaar van de hond is het niet leuk wanneer zijn of haar dier zo vaak van huis is.
Wanneer het dier gecastreerd is, valt de drang om rond te zwerven weg.

Minder neiging om te vechten met andere reuen

Reuen geraken wel eens in de clinch met elkaar. De oorzaken hiervan kunnen hormonaal zijn en kunnen dan opgelost worden door castratie.
Wanneer een teef loops is, ontstaat er tussen de reuen een concurrentie strijd. Ze kunnen heel hevig met elkaar vechten en elkaar verwonden. Bij een gecastreerde reu is er geen hormonale stimulus om te strijden voor een teef.

Verdwijnen van hyperseksueel gedrag

Reuen kunnen nogal eens hyperseksueel gedrag vertonen. Dit wil zeggen dat ze op verschillende voorwerpen dekbewegingen maken ( het zogenaamde “rijden”-), zoals een deken, een pluche beer of zelfs op iemand zijn been. Dit gedrag verdwijnt na castratie.

Voorkomen van ongewenste nestjes

Hoewel eigenaars van reuen hier zelf niet rechtstreeks hinder van ondervinden, moeten zij toch hun verantwoordelijkheid nemen. Door hun dier te laten castreren, voorkomen zij dat een ander met de ‘last’ zit.

Verminderde neiging om te markeren

Reuen bakenen hun territorium af door het onder andere te markeren met urine. Reuen doen dit door heel vaak te plassen met de achterpoot opgetild. Wanneer ze dit ook binnen in huis beginnen te doen, wordt het pas problematisch. Wanneer zij echter op voldoende jonge leeftijd gecastreerd worden, komt dit gedrag bijna niet voor.

Ze hebben op wandeling ook veel minder de neiging om elke paar meter te blijven staan om te snuffelen. Ook vermindert of verdwijnt het typische gedrag van het oplikken van urine van teven.

Genoemde voordelen op lange termijn

Verdwijnen van een voorhuidontsteking

Een voorhuidontsteking is een veel voorkomende aandoening bij reuen. Dit komt doordat niet-gecastreerde reuen hun penis vaak uitschachten waardoor bacteriën in de voorhuid terecht komen. Reuen met een voorhuidontsteking verliezen vaak druppels geel-groene etter uit de penis. Een voorhuidontsteking is op zich geen erge aandoening zolang het bij een milde infectie blijft. Een voorhuidreiniger kan in deze gevallen vaak helpen, hoewel het de infectie niet geneest . Er treedt immers constant herinfectie op. Daarom is castratie in de meeste gevallen de enige oplossing.Castratie geeft geen garantie in alle gevallen. Er zijn reuen die een voorhuids probleem blijven houden ook na castratie.

Voorkomen en oplossen van prostaathyperplasie


Onder invloed van testosteron kan de prostaat sterk opzwellen (= hyperplasie). Hierdoor barsten kleine bloedvaatjes met als gevolg dat de reu kleine druppeltjes bloed verliest onafhankelijk van het urineren. Je herkent dit dus doordat je bloeddruppeltjes op zijn slaapplaats of op de vloer terugvindt.


zie fotoDeze zwelling is goedaardig en komt heel vaak voor bij niet gecastreerde reuen , maar ze kan wel gevolgen hebben. Wanneer de prostaat sterk opzwelt, kan hij de urinebuis en zelfs de darm dichtduwen waardoor de reu moeite krijgt met plassen en stoelgang maken. Typerend is plots afgeplatte mest. Deze aandoening kan voorkomen worden door de reu te laten castreren.

Voorkomen en oplossen van peri-anale adenoma’s

Dit zijn goedaardige tumoren die op de anusrand ontstaan. Ondanks dat zij goedaardig zijn, kunnen zij sterk groeien, openbarsten en geïnfecteerd geraken. Deze tumoren groeien onder invloed van testosteron. Door te castreren verdwijnt de testosteron en dus ook de adenoma’s.

Voorkomen van peri-anale hernia’s

Testosteron zorgt ervoor dat de bekkenbodemspieren verweken. Hierdoor kunnen de darmen en/of de blaas in de opening van de spieren wegzakken en eventueel beklemd geraken. Dit is een spoedgeval en moet dus onmiddellijk behandeld worden.
Een gecastreerde reu produceert geen testosteron waardoor er geen of veel minder verweking optreedt.


Testikeltumoren

Een andere aandoening die we regelmatig zien bij niet gecastreerde reuen is een testikeltumor. Deze tumor is verantwoordelijk voor een hogere productie testosteron met alle bovengenoemde gevolgen.
Een testikeltumor kan je herkennen doordat de ene teelbal groter wordt, en de andere juist krimpt. Castratie is in dit geval de enige oplossing.

 

Schrijf een artikel

Honden Encyclopedie: de encyclopedie over honden

Momenteel staan er 0 artikelen in de honden encyclopedie !
Om een artikel te kunnen schrijven moet je eerst eventjes inloggen !


De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^