Hoe voorkom ik tongbijten?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel Billie BBillie B

honden foto van Billie B

Hallo allemaal,

Begin dit jaar ben ik met Billie Jean begonnen in de hondensport flyball. Slimme jongen als ie is, heeft ie het allemaal snel doorgekregen en inmiddels doen we ervaring op tijdens wedstrijden in het dagteam voor beginnende honden. Nu zitten we met het probleem dat Billie Jean zo razend enthousiast is om die baan te lopen (ja, echt puur de baan en de bak, niet zozeer dat balletje), dat hij nogal driftig wordt voordat ie mag beginnen. Hij blaft uit enthousiasme en is haast niet meer te houden. Hartstikke goed natuurlijk, maar in die drift bijt ie constant zijn tong kapot!! Dit gebeurt trouwens tijdens zowel trainingen als wedstrijden hoor. We hebben het geprobeerd door het te corrigeren. Uiteindelijk trok hij zich er steeds minder van aan, waardoor het steeds meer een gevecht tussen ons werd. Heel jammer, want de band tussen mij en Billie Jean is altijd heel sterk geweest, en toen ik begon te merken dat hij door dat "gevecht" steeds meer voor zichzelf ging flyballen ipv voor en met mij, heb ik aangegeven niet langer door te gaan met het corrigeren. Ondanks dat ik zo "goed en consequent" bezig was. Inmiddels probeer ik rust te creeëren in mn stem, maar als hij merkt dat we weer voor dat baantje gaan is er geen contact meer met hem te krijgen. Ook niet met snoepjes of balletjes oid.

Gisteren tijdens de wedstrijd, we hadden een scheidsrechter die express de tijd nam terwijl alle honden al klaar stonden, had ie zn tong al meerdere keren stukgebeten en zo'n gigantisch bloedspoor achter gelaten (ook op de bak) dat de coach zei dat als we geen oplossing vinden, ik maar misschien de beslissing moest gaan maken om in mindere mate met Billie Jean te gaan flyballen. Ik heb immers nog een border collie, met ook veel potentie (Reilly is wel nog hard aan het leren), dus dan kan ik ervoor kiezen met Reilly fanatiek te gaan sporten. Ik zou het heel jammer vinden als ik deze beslissing zou moeten maken, niet voor mezelf, want daarvoor flyball ik niet. Maar voor Billie Jean, ik zie het geluk in zijn ogen zodra we sporten, en dat wil ik hem niet ontzeggen. Om gisteren meer rust te creeëren heb ik Billie Jean gedurende de rest van de wedstrijd achter het reserve-scherm gehouden totdat de scheidsrechter op zijn fluitje floot om de wedstrijd te laten beginnen, dit hielp wat. Billie Jean doet het verder ook echt keurig. De eerste twee/drie baantjes mist hij wel het balletje vangen, maar zodra hij wat van die energie kwijt is loopt ie echt hele goede banen. Gelukkig mag je even oefenen voor de wedstrijden, dus tijdens de wedstrijden zelf ben ik absoluut een trotse baas (ondanks die tong)..

Misschien trouwens ook handig om te vermelden: Billie Jean start als laatst. Er zitten wat "probleem"honden in het team, wiens probleem opgelost is met een bepaalde volgorde van de honden. Daarom wilde hij niet ingaan op mijn oplossing om Billie Jean als eerste te laten starten.

Wie o wie kan mij wat tips geven? Hoe leer je in godsnaam tongbijten af?

Groetjes Susanne

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Hoe voorkom ik tongbijten?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

honden page profiel WendyWendy 3 doggies

honden foto van Wendy

Ik denk dat de oplossing ligt in negatieve straf: als ie zo druk wordt neem je hem mee het terrein af. Alleen bij rustig wachten mag hij lopen. De uitvoering is waarschijnlijk moelijker dan het zo op het scherm staat omdat je bij rustig gedrag snel de baan op moet kunnen als je de functionele beloning wil gebruiken. Ik schat zo in dat een klik met een snoepje/balletje niet erg motiverend is op dat moment.
Enne misschien dat een (tijdelijke) teamwissel de oplossing van het probleem vergemakkelijkt. Beetje jammer dat de problemen van andere honden belangrijker zijn dan de verwonding van jouw hond.

honden page profiel Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin) _ Bams ¥ . 3 doggies

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

een dummy geven, tijdens het wachten , je hond is door het spel zo opgewonden, dat tie niet rustig blijft. een dummy kan best een oplossing zijn, en als tie begint laat je hem de dummy terug geven aan je.


misschien heb je hier iets aan ? mijn bamse is gek op de watertraning, wil niet wachten, blaft zich gek, wil ik niet, geef ik haar de dummy, en het geblaf houdt op, zijn wij aan de beurt, dan neem ik haar de dummy af, en mag zij aan boord van de boot, geen geblaf meer, het is natuurlijk niet het zelfde, maar de kans is toch groot dat tie dan niet op zijn tong kan bijten als je van aanvang een dummy geeft aan je hond, en als je moet beginnen, het van hem aan neemt.

honden page profiel Lianne, Mara & MaybeLianne, Mara & Maybe 3 doggies

honden foto van Lianne, Mara & Maybe

Die dummy lijkt me een goede optie ja, of gewoon een andere tennisbal, iets wat hij in zn bek kan houden..

Ps volgens mij ken ik de honden van het border collie forum? Kan dat? :-p

honden page profiel EricaEricabijna goedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Erica

Ik heb ook 2 flyball honden die helemaal gek worden zodra ze mgen lopen, erger nog als ze merken dat we op wedstrijd gaan en ze zien mij 's ochtends als eerste dan willen ze niet meer uit en ook geen eten. Het geven van een dummy of bal als afleiding heeft denk ik geen zin omdat ze dat op dat moment niet zien, het spelletje is het allerleukst en de rest bijzaak. Ik herken dit echt helemaal. Ook het rustig laten worden gaat denk ik niet lukken omdat flyball een spelletje is waarbij de hond niet onder appel moet staan ( het is de bedoeling dat ze enthousiast zijn, ze mogen trekken en gek doen)en ook weten ze wat er gaat komen en zijn de andere honden om hen een ook druk, dus een hele knappe hond als ie dan rustig blijft. Ik denk dat er weinig oplossingen zijn om het tongbijten af te leren, tenzij je echt elke keer streng gaat corrigeren op het blaffen waardoor je hond het plezier verliest en misschien zelfs onzeker gaat worden, hij weet nl niet wat hij fout doet. Misschien kan je eens proberen, als dat mogelijk is, om in een groep rustige honden ( beginners, geen wedstrijdhonden, oudjes??) te trainen, kijken of hij het dan ook nog doet, misschien wordt hij hier wel iets rustiger waardoor je beter contact kan krijgen.

Ik heb gelukkig geen tongbijter erbij zitten ( Bodhi stootte wel altijd zijn lip kapot vroeger, ook veel bloed)maar ik ben bang dat je dat niet zo 1,2,3 op kan lossen

Ik hoop dat je de sport kan blijven doen met Billie Jean, het is inderdaad een superleuke sport voor hond en baas.
Misschien oprecreatieniveau waar het energielevel niet zo hoog is?

honden page profiel WendyWendy 3 doggies

honden foto van Wendy

Rust heeft niets met appel te maken maar alles met zelfbeheersing. Ik zie nooit topatleten voor een wedstrijd hysterisch staan te gillen als een belieber. En daar is een reden voor.

honden page profiel SiberienneSiberienne 3 doggies

honden foto van Siberienne

" Rust heeft niets met appel te maken maar alles met zelfbeheersing. Ik zie nooit topatleten voor een wedstrijd hysterisch staan te gillen als een belieber. En daar is een reden voor. "


Eens, ik had twee husky's, de ene krijste alles bij elkaar als hij voor de step mocht, stond te springen op zijn poten en was niet te houden. De ander kon ik inspannen, die ging rustig zitten en vertrok pas bij het woord ' Hike" . Drie keer raden wie de beste, snelste en meest geconcentreerde hond voor de step was... Juist, de zwijgzame...

Mireille

honden page profiel Billie BBillie B

honden foto van Billie B

Bedankt voor de tips allemaal.

@ Wendy: Billie Jean zal al vlakbij het veld druk worden en blaffen. We hoeven er dus nog niet eens op te staan. Ik heb al pogingen gedaan om met hem van het veld weg te lopen, hij blaft omgedraaid gewoon door. Ik heb ook het idee dat hij een bepaalde energie kwijt moet om rustiger te kunnen worden. Tussen het baantjes lopen door (tijdens de trainingen), is ie wel rustig. Dan kan ik hem zelfs zonder riem laten liggen op het veld. Dat verandert zodra de trainer tegen ons zegt: 'zullen we weer een baantje doen?' dan racet ie razendsnel naar de baan toe.
Tijdens de wedstrijd heb ik hem tussendoor dus ook achter het scherm gezet. Zodat hij niets kon zien. Toen was hij ook makkelijker rustig te houden. Maar zo'n scherm staat er niet op het trainingsveld.
Wat ik ook geprobeerd heb is om de lijn zelf niet vast te houden. Voor de training maak ik hem dan vast aan een paal en ga ik voor hem staan, met mijn rug naar hem toe. Dit werkte in het begin ook eventjes, maar hij trekt zich er tegenwoordig ook weinig van aan.

@ Willemijn: soms wil hij nog wel eens een balletje vasthouden. Maar over het algemeen wilt ie zo graag dat baantje lopen dat ie snel zijn interesse verliest in wat ik hem aanbiedt, hij laat het snel los en blaft gewoon verder. Of hij blaft door terwijl ie dat balletje in zn bek houdt. Daar ben ik trouwens wel wat angstig voor, op die manier wordt dat balletje heel glad.. Kan ie daar dan niet in stikken?

@ Mara: klopt, ik zit ook op het border collie forum. Maar je kent me al langer via dit forum hoor ;-).

@ Erica: hij zit dus al in het team met het laagste energielevel. Ik hoop het ook, hij heeft er zoveel plezier in..

@ Wendy & Janouk: ja, daar hebben jullie helemaal gelijk in. Zodra Billie Jean wat van die energie kwijt is, rustiger/moeier is, gaat hij ook betere banen lopen. De eerste paar baantjes is ie zo wild enthousiast dat ie steeds z'n balletje mist.


Afgelopen zondag was de laatste wedstrijd van het seizoen toevallig. Dus het komende half jaar ongeveer gaan we ons alleen bezig houden met trainen. Mogelijk worden de teams ook wat veranderd, misschien krijgen we dan wel de mogelijkheid om eerder te starten zodat hij minder lang hoeft te wachten. Ik weet het anders ook niet goed, ik heb al zoveel geprobeerd..

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Hoe voorkom ik tongbijten?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^