overprikkeling pup ??

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel SabinaSabina

honden foto van Sabina

Beste iedereen,

Ik heb weer een vraag, ik wil graag wat meer weten over overprikkeling van een pup,
ik dacht namelijk een aardig mooi schema opgesteld te hebben voor Luna, maar toch gaat ze op het einde Baco lastig vallen, door gewoon op hem te springen, hem te bijten, mij te happen en rondjes rennen door het huis en door de tuin, en ook in alles bijten ik krijg dan haar aandacht niet meer.
Is dit nu omdat ze teveel overprikkeld word of omdat ze teveel energie heeft. ik zal hieronder even ons schema plaatsen:

* 07.00 uur Bij wakker worden, even 10 min de tuin mee in om te plassen & poepen, dan moet ze even de bench in voor 30 min. omdat ik Baco uit moet laten. (dit gaat altijd heel goed, is denk ik duidelijk voor haar omdat dit dagelijks is)

* 07.30 uur Gaat ze mee naar buiten, de straat op, om 10 min aan het lijntje te wandelen, dan gaan we knuffelen en spelen en doen we nog wat oefeningetjes zit, af, sta, ja/nee => dan gaat ze rond 08.00 uur eten in haar bench en krijgt ze verplichte rust.

* 10.00 uur : plasje & poepje doen in de tuin, knuffelen & spelen, en een beetje trainen op spelenderwijs met haar naam (door een tunnel, en mij dan laten zoeken) beetje brokjes speuren in de tuin, beetje apporteren, allemaal heel spelenderwijs met beloningen nog zonder commando's .=> 10.30 uur de bench in.

* 12.00 uur: even plassen en poepen & eten.


* 12.45 uur: wisselende activiteiten, beetje zit/af/staan/pootjes geven trainen, meestal tegelijkertijd met Baco.


- om het wat korter te houden , dus eigenlijk om de 2 uur een half uur de bench uit, en die zijn we dan ook vol met haar bezig, 1x per dag een socialisatie activiteit , 3x per dag 10 min lopen, en de rest bestaat uit wat hier ongeveer boven beschreven staat,

meestal doen we ook 1x per dag de Kong geven in haar mandje buiten, na het trainen, knuffelen, spelen, dus dan is ze een uur uit haar bench.

Voor mijn gevoel ligt ze heel veel in de bench, maar na een half uur uit de bench word ze echt druk, happerig en laat Baco niet met rust. Ik moet haar wel de bench in lokken , blaft en piept 20 sec en gaat dan slapen. Los in de huiskamer liggen of slapen doet ze niet.

ik zou Graag jullie mening willen, is ze overprikkeld en moet ze nog meer slapen of doe ik te weinig met der, en heeft ze teveel energie.

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "overprikkeling pup ??" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

honden page profiel EstherEsther

honden foto van Esther

Zelf vermoed ik overprikkeld omdat je aangeeft dat je na 12.45 uur hetzelfde dus doet. Dus ook regelmatig gedurende de dag de vele oefeningen?

Want dat half uur als ze uit de bench is, zijn jullie vol met haar aan de bak schrijf je. Zelf zou ik dit niet doen maar heel even dus bv. 5 min. vol aan de bak en de rest ook laten rondscharrelen.

Op dit moment krijgt ze alle aandacht wanneer ze uit de bench is en dit is ook niet goed want ze gaat koppelen. Uit de bench = aandacht en je wil dit straks gaan oprekken dus naar bv. 1 uur uit de bench maar dan verwacht je pup ook 1 uur volle aandacht van jou.

honden page profiel Alexandra & MikeyAlexandra & Mikey

honden foto van Alexandra & Mikey

Ik denk eerder dat ze overprikkeld is dan te veel energie. Misschien ook wel omdat er zoveel gebeurd als ze uit de bench is. (buiten, oefeningetjes, spelen, spelen met jullie andere hond..) En ik denk dat Esther een goed punt heeft door haar ook wat meer 'gewoon' los te laten lopen in huis. De bench kan dan gewoon open blijven en misschien zoekt ze deze zelfs wel een keer op.
Je zou ook ipv wat oefeningetjes of spelen ook een keer wat brokjes kunnen verstoppen. Misschien een kleedje een beetje slordig neerleggen en hierin wat verstoppen (niet te moeilijk in het begin).
Dan heeft ze iets om over na te denken en wordt ze mentaal moe, dit kost ook veel energie, maar zonder dat ze er echt heel druk van wordt als bijvoorbeeld van spelen.

(Bij onze pup dacht ik eerst ook aan te veel energie en ging dan ook nog even extra buiten lopen. Maar dit maakte het erger en pas toen ik rustiger ging doen ging het veel beter) 

Gr. Alexandra

honden page profiel Mimi Mimi

honden foto van Mimi

Het is ook best moeilijk om een balans te vinden maar wat boven beschreven wordt ga ik in mee. Voor ons gevoel lijkt het alsof we meer moeten doen maar het enige dat je hond kan doen, om te laten merken dat het teveel is, nog drukker worden.

honden page profiel Jacqueline, Jackie en JoyJacqueline, Jackie en Joy

honden foto van Jacqueline, Jackie en Joy

Ook ik denk overprikkeling.
Het is niet zo dat je een pup in de half uur dat ze uit de bench is overvol moet laten lopen met dingen.
Plassen/poepen, spelen, eten, drinken, oefeningen, zoekspelletjes etc.
Beter 1 uur uit de bench en het een kwartierje max 1 activiteit dan een half uur vol proppen met allerlei dingen.
Doordat ze zich moet focussen of 1 ding raakt ze niet zo heel snel overprikkeld.

honden page profiel SabinaSabina

honden foto van Sabina

Het is niet dat ze constant vol aan de bak moet in dat half uur, we knuffelen ook, spelen samen rustig, maar als ik haar zelf haar gang laat gaan uit de bench, wil ze constant met baco spelen, en dat is niet goed voor haar, maar ook zeker niet voor baco, die wil ook rust. Ff lekker rustig liggen of lopen door huis, zit er bij haar echt niet in, ze wil heel graag leren, geeft baco een high five doet zei dit ook, zo ook met pootjes geven. Alle en spelen met speeltje doet ze welmaar dan in haar bench als ze nog geen zin heeft om te slapen.

honden page profiel teresa en beauteresa en beau

complimenten met je mooi opgebouwde schema..;-) alleen denk ik dat ze teveel van het goeie krijgt, meer laten rusten, wat schrappen uit het schema...ook al betekent dat dat je met baco wat wil gaan doen...luna is nog maar pup..

honden page profiel SabinaSabina

honden foto van Sabina

Maar zit ze dan niet heel veel in de bench ?

honden page profiel teresa en beauteresa en beau

ik denk dat het niet zozeer te maken heeft met het feit dat ze in haar bench zit, maar wel de mentale en fysieke interactie...mischien dat je daar in iets moet minderen..

honden page profiel Fellow & PippaFellow & Pippa

honden foto van Fellow & Pippa

Klinkt alsof ze te actief wordt doordat het te druk is. Herkenbaar bij mijn pup; dacht eerst ook dat ze haar energie niet kwijt kon. Pas toen wij het rustiger aan gingen doen en haar verplicht langer in de bench zetten, ging het beter. Ook het niet met rust kunnen laten van de volwassen hond, hadden we last van. Wij als baasjes moeten dan voor de pup bepalen hoe lang en wanneer ze met de andere hond mag spelen. Met bij ons het commando: "Pippa klaar" weet ze nu precies dat ze geen speelse aanvallen meer mag doen op de andere hond. Het moet voor de volwassen hond ook leuk blijven, voordat het gaat irriteren dat zo'n pup je niet met rust kan laten. Vaak is een volwassen hond te goeiig en laat maar alles toe bij een pup. Moet je ook in bescherming nemen. Dit viel ons heel erg mee om dit aan te leren en moet lukken aangezien je nu ook al commando's aan het leren bent. Succes.

honden page profiel SabinaSabina

honden foto van Sabina

Ik snap wat je bedoeld, maar dan zou ze nog meer in de bench moeten, omdat ze nog niet snapt dat je in de huiskamer gewoon kan slapen ipv boven op een slapende baco springen. Ik vraag me af hoe andere dit oplossen, als ze 2 honden hebben, baco zijn waarschuwingen worden wel door haar aangenomen, maar 2 sec later gaat ze verder, als we haar dan mee naar buiten tuin nemen en we doen niets met haar, gaat ze van alles van de grond eten en dingen bijten waar ze niet op mag bijten. De bench is de enige plek waar ze rustig is, en haar rust neemt, en daar zit ze voor mijn gevoel al zo veel in.

honden page profiel jessica,Tobi en Cindyjessica,Tobi en Cindy

honden foto van jessica,Tobi en Cindy

Ik denk ook een overprikkeling.
Het is heel lastig om de juiste balans te vinden bij je pup.
Jullie kennen elkaar nog kort (in verhouding dan) en je kent nog niet precies alle signalen.
Ik had daar ook heel veel moeite mee.
Dus het is wat uitproberen,ik zou haar iets meer uit de bench laten.
Anders denkt ze dat uit de bench ook alle aandacht voor haar is.
EN dan wordt je straks heel erg druk.
Ik deed soms wel eens een dagje helemaal geen oefeningen alleen lekker knuffelen en een beetje spelen.
De pup leert al veel (en ook heel snel als ik het zo lees) dus het is hard werken voor hem.
Maar wat goed van je dat je alles uitprobeert.
Suc6 ermee en je zult merken dat je zo in 1 keer de juiste slag te pakken hebt

honden page profiel teresa en beauteresa en beau

" Ik snap wat je bedoeld, maar dan zou ze nog meer in de bench moeten, omdat ze nog niet snapt dat je in de huiskamer gewoon kan slapen ipv boven op een slapende baco springen. Ik vraag me af hoe andere dit oplossen, als ze 2 honden hebben, baco zijn waarschuwingen worden wel door haar aangenomen, maar 2 sec later gaat ze  verder, als we haar dan mee naar buiten tuin nemen en we doen niets met haar, gaat ze van alles van de grond eten en dingen bijten waar ze niet op mag bijten. De bench is de enige plek waar ze rustig is, en haar rust neemt, en daar zit ze voor mijn gevoel al zo veel in. "

dat is met 2 honden aftasten hoe dat gaat, wij hebben zelf maar één hond, maar wel 2 kinderen, ook daar zit de kans op overprikkeling in...time-out...geld voor de kinderen ook..de ene in de box, de andere op de bank en beau in de bench...

honden page profiel Jacqueline, Jackie en JoyJacqueline, Jackie en Joy

honden foto van Jacqueline, Jackie en Joy

Een pup hoort toch ook in dingen te bijten waar ze niet in mag bijten kom op tis een pup.
Gewoon lekker laten scharrelen in de tuin en enkel en alleen af en toe corrigeren door uhu of nee te zeggen.
Als ze ergens echt niet op mag bijten zorgen dat het niet kan.
Teveel in de bench is ook weer niet goed maar als jij gaat zorgen dat het allemaal wat minder prikkels zijn kan ze langer uit de bench.
Persoonlijk vind ik 1 uur eruit 2 uur erin een goede .

honden page profiel SabinaSabina

honden foto van Sabina

Ze mag ook best op dingen bijten, geen probleem mee hoor, maar dat is toch niet echt heel leuk voor haar. Wil ze niet juist met haar baasjes iets doen ? Ik ga het proberen 2 uur in de bench en 1 uur eruit, maar niet constant met haar bezig zijn. Gelukkig hebben we nu nog een aantal weken de volle tijd voor haar. Normaal ook veel tijd hoor, maar vanaf zaterdag ikzelf 10 dagen vrij, daarna manlief. En dan weer ik avonddiensten en man dagdiensten
Dus in deze tijd Zullen we echt onze weg allemaal wel vinden.

honden page profiel Margje & BikoMargje & Bikobijna goedgekeurde fokker

honden foto van Margje & Biko

Overprikkeling beschouw ik als dat de hond zijn kopje helemaal vol zit. Teveel indrukken die de pup dan moeilijk kan verwerken.

Ik denk niet dat het kopje van jouw hondje helemaal vol zit en ze niet weet wat ze met al die prikkels aan moet. Ik denk wel dat ze avontuurlijk is en baldadig, maar dat hoort ook bij een pup.
Ik denk ook dat je halve uurtjes of uurtjes dingen doen te vol zitten zoals de andere ook al zeiden. Natuurlijk vind je hond het leuk om met jou bezig te zijn en is het goed om oefeningetjes te doen, spelletjes te doen en te knuffelen, maar ze moet ook leren zichzelf vermaken.
Wil jij als ze volwassen is nog iedere twee uur een half uur activiteiten ondernemen met haar? Je maakt nu een hele duidelijke grens, bench is slapen en niet in de bench is aandacht van jou op welke manier dan ook. Dat eerste vind ik goed, dat tweede mag van mij minder.

Ik begrijp dat het probleem van los rondlopen is dat ze je andere hond gaat 'vervelen'.
Wat vind je andere hond daarvan? Kan hij zelf zijn grenzen aangeven?
Als hij dat niet kan moet jij dat voor hem doen. Bijvoorbeeld door je oudere hond achter je neer te leggen. Jij gaat ervoor zitten en als de pup naar je hond komt pak je haar rustig bij haar halsbandje en leidt je haar weg.
Je kunt haar ook aanlijnen en de lijn vastmaken aan een bankpoot bijvoorbeeld, dan heeft ze al meer ruimte, maar beperkt.
Je kunt ook je andere hond even in de tuin doen of een andere ruimte, zodat de kleine even de tijd heeft om alles te verkennen.

Qua tijd voor oefeningetjes of spelen zou ik hooguit vijf minuten aanhouden. De concentratieboog van een hond is max vijf tot acht minuten. Langer niet. Bij een mens is dicht overigens 12 minuten. Lessen zijn daarom vaak ingedeeld in blokjes van 10 minuten, even uitleg, even zelf werken, een voorbeeldje, dan weer wat uitleg.

Succes!

honden page profiel SabinaSabina

honden foto van Sabina

Hij geeft wel zijn grenzen aan, deze neemt ze ook aan, maar voor 2 sec ofzo, en dan begint ze opnieuw. Een keer of 2 per dag laten we ze even samen 5 min spelen, langer kan niet, moet toch uitkijken met haar gewrichten, endan worden ze ook echt druk. 1x pd gaan we ook met zijn 4 e op het kleed knuffelen en spelen. Ik vind het gevaarlijm om nu mkjn andere hond in de tuin te zetten of andere ruimte, want die heeft haar nu net een beetje geaccepteerd zeg maar.zou ik kunne proberen om haar eerst even te laten slapen in de bench 10 min en dan het deurtje open zetten, zodat ze zelf rustig in de huiskamer kan gaan liggen slapen ?

honden page profiel Margje & BikoMargje & Bikobijna goedgekeurde fokker

honden foto van Margje & Biko

" Hij geeft wel zijn grenzen aan, deze neemt ze ook aan, maar voor 2 sec ofzo, en dan begint ze opnieuw. Een keer of 2 per dag laten we ze even samen 5 min spelen, langer kan niet, moet toch uitkijken met haar gewrichten, endan worden ze ook echt druk. 1x pd gaan we ook met zijn 4 e op het kleed knuffelen en spelen. Ik vind het gevaarlijm om nu mkjn andere hond in de tuin te zetten of andere ruimte, want die heeft haar nu net een beetje geaccepteerd zeg maar.zou ik kunne proberen om haar eerst even te laten slapen in de bench 10 min en dan het deurtje open zetten, zodat ze zelf rustig in de huiskamer kan gaan liggen slapen ? "

Ja dat kan ook.
Maar denk je niet dat je volwassen hond misschien ook wel blij is dat hij dan even weg kan?
Ze moet het toch gaan leren...

honden foto van Dit account is niet meer in gebruik.

ja ik weet niet wat ik zou doen . de mijne zoeken zelf hun rust. Goku is eigenlijk een heel makkelijke pup die slaapt de hele dag.tenzij hij wat te kluiven krijgt. en baylee tsjah die scharrelt wat rond of gaat ook slapen. of als ze de geke tien minuten heeft gaat scheurmonster spelen . mijn honden zijn eigenlijk heel gemakkelijk in huis best grappig want het horen heeeel actieve honden te zijn .

honden page profiel SabinaSabina

honden foto van Sabina

Ik zou straks ook het liefst zien, dat ze in huis rustig zijn, en buiten en tijdens wandelingen spelen enzo.

honden foto van Dit account is niet meer in gebruik.

ja buiten zijn de mijne wel drukte makers hoor. dan willen ze best even rennen en vliegen . heeerlijk vinden ze dat. ook al is Goku nog niet zo snel . binnenshuis zijn ze meestal wel helemaal zen .

honden page profiel EstherEsther

honden foto van Esther

Ik merk het hier ook nu met logee honden. Ze kunnen niet vanaf elkaar blijven. Een halfzusje en broertje. Het is nu vol gas spelen, paaien, aftasten, rennen, vliegen etc.etc. Na 10 min. moet ik ze echt uitelkaar halen want het gaat over de top. Hier zit een jaar tussen en het is erg lastig maar ik zal wel moeten. Gaat het binnen 2/3 dagen nog niet rustiger dan ga ik ze apart uit de bench laten. Ze gaan beide niet liggen en nu zet ik ze beide maar in de bench. Even buiten laten plassen en dan gelijk naar binnen. Rust!

honden page profiel SabinaSabina

honden foto van Sabina

Net door mijn man geprobeerd, luna in de bench, na 10 min eruit, deurtje open, gaat dan 15 mim verder in de wopnkamer slapen, dus tot zover goed. Dan begint ze bij baco, dus man even 10 min baco buiten gezet
Maar dan blijft ze voor de achterdeur springen.

honden page profiel kaikai

" Net door mijn man geprobeerd, luna in de bench, na 10 min eruit, deurtje open, gaat dan 15 mim verder in de wopnkamer slapen, dus tot zover goed. Dan begint ze bij baco, dus man even 10 min baco buiten gezet
Maar dan blijft ze voor de achterdeur springen. "

Misschien zinvol om in acht te nemen wat "spelen" precies is in deze fase. Het spelen is een sociale oefening om elkaar te leren kennen, voor de pup om te leren wat hij aan die andere hond heeft en wie, eventueel, meer te zeggen heeft. Door dit steeds af te kappen sta je een goede sociale ontwikkeling en bandvorming tussen je honden in de weg.

Wil niet zeggen dat je de pup nooit mag afremmen, maar houd er wel rekening mee dat dit "gesprek" gevoerd moet gaan worden, ook als je het uit blijft stellen.

honden page profiel SabinaSabina

honden foto van Sabina

Dat snap ik,maar het blijft bezig, wij proberen ool af te kappen met afleiden, het is is zo moeilijk, we moeten uitkijken vopr haar gewrichtten, we moeten denken aan baco die rust wil, we proberen ze zker veel samen te late dan qel met alle 2 een kong, of samen trainend, begelijd spelen samen met ons op een kleed. Maar jij zegt dus dat ik ze samwn dpor moet laten gaan ?

Anoniem (Gast)

Wat je kan doen is om de huiskamer en/of tuin zoveel mogelijk puppieproof te maken, dan kan je pup beter zelfstandig spelen zonder dat jullie steeds hoeven in te grijpen.
Je verzameld een mand vol puppieproof speelgoed, dat kunnen ook zelfgemaakte spullen zijn zoals doosjes, gevlochten flece slingers, wc rollen, afgeknipte spijkebroeken waar je een knoop in legt, oude knuffels etc.
En elke keer geef je pup een of twee spulletjes uit de mand waar hij mee mag spelen. Het idee erachter is dan hij dit speelgoed kan onderzoeken omdat hij dit niet altijd tot zijn beschikking heeft.
Ook een lekker gevulde kong of pensbotje houd je hond leuk bezig in de huiskamer.

Op deze manier leert je pup zelfstandig te spelen.

Wat je ook kan doen is om de oudste hond regelmatig ergens anders neer te leggen, niet als straf maar als fijne slaapplek waar hij geen last heeft van de pup.
Op deze manier hoeft de pup niet te vaak in de bench.

honden page profiel SabinaSabina

honden foto van Sabina

Sorry voor de spelfouten. Ik typ mobiel en kan dan niet teruglezen

honden page profiel kaikai

" Dat snap ik,maar het blijft bezig, wij proberen ool af te kappen met afleiden, het is is zo moeilijk, we moeten uitkijken vopr haar gewrichtten, we moeten denken aan baco die rust wil, we proberen ze zker veel samen te late dan qel met alle 2 een kong, of samen trainend, begelijd spelen samen met ons op een kleed. Maar jij zegt dus dat ik ze samwn dpor moet laten gaan ? "

Ja. Die puppygewrichten gaan niet zomaar stuk, en een volwassen hond kan in de regel goed duidelijk maken wanneer het Echt genoeg is (wat niet het moment hoeft te zijn waarop wij denken dat het genoeg is) Ziet voor ons niet leuk uit trouwens hoe dat kan gaan, maar het is verder niet schadelijk voor de pup. 

Denk dat je vooral eens lekker moet ontspannen zelf, geniet van het spel en ga eens kijken wat je ziet (heel leerzaam) Baasje ontspannen, hond ontspannen, meestal.

honden foto van Dit account is niet meer in gebruik.

ik rem de mijne ook pas af als ik merk dat een van de twee continu signalen gaat geven dat het genoeg is . bij baylee zie ik dat aan de vacht die dan omhoog gaat staan en het hoge gillen . bij Goku dat die op zijn rug liggen en heeeeeeeel hoog gillend gaat blaffen . voor de rest kan het bij mijn pups best heeeeel hard er aan toe gaan . maar ik laat ze gewoon doorgaan ,naa een kwartier( en das maximum) zijn ze moe en ploffen ze neer.

honden page profiel Jacqueline, Jackie en JoyJacqueline, Jackie en Joy

honden foto van Jacqueline, Jackie en Joy

Je bent denk ik iets te voorzichtig.
Dat is niet erg maar nu belemmerd het jezelf en je pup en andere hond.
Laat ze gaan en hou een oogje in het zijl.
Je pup moet leren wanneer het genoeg is en dat kan jou andere hond goed zelf aangeven.
Die gewrichten gaan niet stuk van een keer wild spelen hoor het is een pup dat moet kunnen.
Een pup wil ook niet al haar tijd besteden met de baasjes die wil ook en moet ook zelf op ontdekking kunnen gaan juist zo leren ze dingen.
Laat haar maar scharellen en corrigeer alleen als je iets niet goed vind maar laat haar zelf in de tuin en in huis rondlopen.

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "overprikkeling pup ??" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

pagina 1 van 2 12
Volgende forumvraag: Welk voer?
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^