Van kennelhond naar 'binnenhond'?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel FezFez

honden foto van Fez

Beste HP'ers

Over een aantal maanden is het dan misschien zover, dan kan ik mijn Border Collie aanschaffen :-)
Ik wil er mee trainen bij de (eigen) schapen en mochten we als combinatie voldoende potentie hebben, trials lopen. Ik ben er al zeker van dat het een volle werklijn word.. mijn hoop is eerder gevestigd op een (jong)volwassen hond dan een pup. Ik ben gewoon niet echt een puppenmens.

Nou zijn er een hele hoop werklijnfokkers die licht aangetrainde honden aanbieden (met name in het buitenland), ik voel hier eigenlijk het meeste voor.
Probleem is echter, dat dit allemaal kennelhonden zijn, die ook vaak niet bekend zijn met verkeer/aan de riem lopen etc, ah fijn, de te verwachten problemen wanneer een pup tot hond uitgroeid in een kennel en er alleen uitgaat om te werken.

Hier zal de hond binnenshuis leven en ook te maken krijgen met verkeer, andere honden, huisdieren ed.
Naast werkhond zal hij/zij dus ook 'huishond' worden.

Wat is jullie visie hierop? Kan dat lukken, van kennelhond naar binnenhond? En het mooiste zou natuurlijk zijn als iemand hier ervaring mee heeft..

Ik weet dat het veel werk kan gaan worden (en nee, dat is niet wat me 'tegenstaat' aan een pup), maar sta hier helemaal voor open.

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Van kennelhond naar 'binnenhond'?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

honden page profiel chrischrisgoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van chris

Ik heb de ervaring, met verschillende rassen (op verschillende leeftijden), dat van kennelhond naar binnenhond geen enkel probleem is. De hond krijgt een socialer leven aangeboden en daar hebben ze meestal geen probleem mee. Het is voor de hond namelijk een vooruitgang.

Het enige wat kan zijn is dat de hond omgedraaid zindelijk is indien hij gewend was zijn behoefte in de kennel te doen (als hij bij mensen was die hem niet genoeg uitlieten). Dit is vervelend want de hond houd dan zijn ontlasting op totdat hij binnen is. Echter in het begin veel tijd investeren door veel met hem buiten te zijn en hem daar uitbundig te belonen voor zijn behoeft, lost dit euvel relatief snel op (meestal sneller dan het zindelijk maken van een pup, omdat de sluitspier werkt, maar de hond moet leren waar hij het moet doen).

Omgedraaid van een binnenhond, naar kennelhond is veel problematischer omdat het immers sociaal gezien een (mi wel meerdere) stap terug is.

honden page profiel ~Saartje & de chihuahua roedel ~~Saartje & de chihuahua roedel ~speciaal aangestelde fokker 3 doggies

honden foto van ~Saartje & de chihuahua roedel ~

Wat leuk dat je dan eindelijk je BC'tje gaat hebben.

Ik denk niet dat ik nog iets kan toevoegen verder O-)

honden page profiel Willemijn _ baasje van Bams ¥ _ en Ozjin.Willemijn _ baasje van Bams ¥ _ en Ozjin. 3 doggies

honden foto van Willemijn _ baasje van Bams ¥ _ en Ozjin.

een kennelhond kan je zeker bombarderen tot huis hond binnen, zelf heb ik dat gehad met een newfoundlander.

een buiten hond die nimmer binnen in huis heeft gewoond. wel heb ik op de zinderlijkheid moeten letten, maar binnen een week was dat goed.

op een gegeven moment was de hond nog eerder binnen dan ik, als ik naar buiten ging, liep de hond altijd achter me aan, maar draaide ik me om om naar binnen te gaan, was hij nog eerder binnen dan ik, hij vond het geweldig, lag altijd naast me , zelfs als ik naar bed ging, wilde die naast me liggen, nee niet in bed maar op de grond, denk dat kennelhonden buiten gewend zijn en ze door een nieuwe eigenaar bij hun in huis plaats, ze nog aanhankelijker zijn dan een hond die gewend is om binnen te leven, nee hoef zeker geen probleem te zijn, wel heb ik op de zinderlijkheid gelet, maar ook dat was geen probleem.

honden foto van Willemijn _ baasje van Bams ¥ _ en Ozjin.

kan niet meer wijzigen, omdat ik een foto neer gezet hebt.....maar vergeet je helemaal succes toe te roepen, met je nieuwe aanwinst straks. :-D

honden page profiel DanielDaniel 3 doggies

honden foto van Daniel

Ik heb het zelfde gedaan met een bouvier. Maar dit gaf vooral problemen met het slopen van spullen. Ook was het even lastig om hem te laten wennen aan het 3 keer uitlaten en dat hij binnen rustig moest zijn.

honden page profiel BiankaBiankagoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Bianka

waar je ook rekening mee moet houden is het werken van de BC. Hij is gewent te werken als hij uit de kennel is. Dus in het begin moet je de hond hier goed in begeleiden. hem dus thuis niks aan te bieden alleen als jij dat wil. Hij/Zij zal er ook wel een poos in huis naar gaan zoeken. dus ik zal hem/haar geen koude douch geven maar de vrijheid langzaam in voeren. Je kan kiezen voor om langzaam de ruimte waar hij verblijft groter te maken. als je begrijpt wat ik bedoel?

Groetjes Bianka

honden page profiel *Boots*Rip* *Boots*Rip* 3 doggies

honden foto van *Boots*Rip*

Ik heb ook een kennelhond naar binnen gehaald.

Nou dat is me het werk wel zeg maar allemaal waard ;-)

Ze durfde niet de woonkamer in vond alles eng.
Ik heb haar in een bench aan alles laten wennen heel rustig ook buiten het verkeer was een groot probleem.
Zindelijkheid ook de hond was gewend om gewoon te gaan plassen als ze moet en niet om te wachten om naar buiten te gaan.
Belangrijkste is alles stap voor stap.

Nu een jaartje verder is het een fantastische hond wat heel dankbaar is een nadeel ze wilt nu niet lang alleen buiten zijn....
Als ze naar binnen kan is ze de eerste..

Succes...

honden page profiel LisanneLisanne 3 doggies

honden foto van Lisanne

mijn vorige hond heeft ook altijd in een kennel gezeten, nooit geen problemen gehad met de overstap naar binnenhond!

honden page profiel cia v.d. heijdencia v.d. heijdengoedgekeurde fokker

honden foto van cia v.d. heijdenLet er wel op dat mits je een licht aangetrainde BC wilt deze niet geschikt zijn bij de eigenaar om te werken. Meestal willen deze mensen zo'n hond dus "kwijt" omdat deze niet geschikt is om op hun terrein te werken....anders zouden ze deze niet gaan herplaatsen.

Zeker omdat je zelf wel wilt werken bij schapen en trials lopen.

Ook de erfelijke testen zijn meestal niet gedaan bij deze honden. Zoals je weet heeft de BCCN maar een kleine verplichting aan de gezondheidstesten staan.

In het buitenland voornamelijk Engeland heb je de ISDS en deze kun je niet overzetten in Nederland naar de NHSB. ISDS is alleen een registratie.

Van buiten naar binnen staan al diverse tips. Het kan ook nog zo zijn dat je herplaatser helemaal geen behoefte heeft om binnen te liggen.

honden page profiel MaritMaritgoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Marit

"

Let er wel op dat mits je een licht aangetrainde BC wilt deze niet geschikt zijn bij de eigenaar om te werken. Meestal willen deze mensen zo'n hond dus "kwijt" omdat deze niet geschikt is om op hun terrein te werken....anders zouden ze deze niet gaan herplaatsen.

Zeker omdat je zelf wel wilt werken bij schapen en trials lopen.

Ook de erfelijke testen zijn meestal niet gedaan bij deze honden. Zoals je weet heeft de BCCN maar een kleine verplichting aan de gezondheidstesten staan.

In het buitenland voornamelijk Engeland heb je de ISDS en deze kun je niet overzetten in Nederland naar de NHSB. ISDS is alleen een registratie.

Van buiten naar binnen staan al diverse tips. Het kan ook nog zo zijn dat je herplaatser helemaal geen behoefte heeft om binnen te liggen. "


De ISDS van Engelnad kan je juist wel overzetten naar een KennelClub stamboom en daarna naar een NHSB stamboom. ISDS registraties uit overige landen, kan je niet omzetten.

Wat betreft de lichtaangetrainde honden, ja daar zal de verkoper vaak niet mee overweg kunnen, of de hond voldoet niet aan zijn eisen of is 'gebroken' en werkt niet meer voor de verkoper. Dat betekent niet dat het een slechte hond is, een andere handler kan er namelijk nog een heleboel uithalen.

Je zal even rekening moeten houden met eventuele onzindelijkheid.

Je hebt kennelhonden en kennelhonden, goed kijken hoe de hond reageert. Mijn honden zijn volop gesocialiseerd met de maatschappij/stadsleven, maar ik doe ze er nou niet echt een plezier mee door de stadsparkjes etc te lopen. Veel liever werken ze en hebben ze alle ruimte en vrijheid, niet de drukte van de stad. En ook nog; liggen ze veel liever in de tuin dan in huis. Terwijl het gewoon huishonden zijn ;-)

Wat betreft gezondheidstesten, zal dat lastiger worden. Een goedgeteste licht aangetrainde hond uit werklijnen te vinden.

Eerlijk gezegd.. denk ik dat je jouw juiste hond wel zal vinden. Je bent verstandig genoeg in je overwegingen. Super dat je eigen bc nu dichterbij lijkt te komen!!! :-D

honden page profiel Beau Beau 3 doggies

honden foto van Beau

Wij hebben in het verleden ook een kennelhond naar binnen gehaald, een groenendaeler. Het was veel werk, ze schrok ook van heel veel dingen in huis maar dit werd gaan der weg steeds beter. Toch bleef het echt een 'buiten hond' De zomer was haar favoriete seizoen, als wij de stoelkussens voor buiten gingen pakken was ze dol gelukkig. We hebben ook in die tijd een veranda gebouwd zodat we ook met minder weer buiten konden gaan zitten bij de houtkachel.
Ze heeft het nooit zo gehad op vreemden en had echt tijd nodig om overal aan te wennen. Uiteindelijk was ze uitgegroeid tot een hele lieve aanhankelijke hond voor het gezin. Het leek soms wel alsof ze dankbaar was dat ze niet meer in een kennel hoefde, daar in tegen had ze het niet op gesloten ruimtes waar ze niet direct uit kan zoals bijvoorbeeld de auto en de bench, gelukkig hebben we dit altijd kunnen vermijden en heeft ze niet onnodig veel stress gehad.We hebben er geen moment spijt van gehad en we missen haar nog altijd ;-)

honden page profiel cia v.d. heijdencia v.d. heijdengoedgekeurde fokker

honden foto van cia v.d. heijdenDe ISDS van Engelnad kan je juist wel overzetten naar een KennelClub stamboom en daarna naar een NHSB stamboom.

Dan moet de hond wel in Engeland geboren zijn.

honden page profiel FezFez

honden foto van Fez

" Dan moet de hond wel in Engeland geboren zijn. "


Dat zal waarschijnlijk ook wel het geval zijn.. daarnaast word de hond niet aangeschaft met als doel er in de toekomst mee te gaan fokken, daarvoor heb ik nog te weinig inzicht in het ras. Dus is een NHSB-registratie niet echt noodzakelijk, al kun het dus wel, als FCI-bijlage opgenomen worden dmv KC-registratie. In 2006 heeft de ISDS CEA als test verplicht gesteld, naast HD. Dus hetzelfde minimale wat hier in Nederland gebeurd en waar met name werklijnfokkers zich ook graag tot beperken.. volledig getest bij een volle werklijn, die illusie heb ik inmiddels wel opgegeven :'(

En wat betreft het licht aangetraind.. ik denk dat de selectiecriteria van deze wereldkampioen-handler wel wat anders liggen dan die van mij, als novice. In de meeste gevallen vind hij de betreffende honden te 'soft' of niet genoeg 'flash' hebben (hij traint puur en alleen voor trials).. voor mij als novice en gezien mijn persoonlijkheid zijn dit soort honden juist wel geschikt. Hij heeft een dozijn van honden om uit te kiezen.. tsja, dan gaat hij natuurlijk voor de honden die voor zijn type handler het meeste potentie hebben.
Ik hoef geen wereldkampioen te worden met een hond ;-) Sterker nog, het zou een leuke bijkomstigheid zijn mochten we geschikt zijn om aan trials mee te doen.

Ik denk dat ik over een aantal maanden maar gewoon een afspraak ga maken om te kijken.. en daar ter plekke een hond kies waar ik een klik mee voel (of niet). Want als die klik er zit, maakt het mij niet meer uit hoeveel werk het kan gaan worden en ga ik er 200% voor :-)

Bedankt trouwens voor alle reacties, super ;-)

honden page profiel beatelkebeatelke 3 doggies

honden foto van beatelke

Het is vaak gemakkellijker van een kennelhond naar binnen te halen dan omgekeerd ;-)

Heel veel succes met het werken

honden page profiel chrischrisgoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van chris

Fez, heb je contacten? want ik heb evenetueel ook wel werk-BC contacten in Engeland, en wil je best in contact brengen.

honden page profiel BiankaBiankagoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Bianka

Ik ben heel erg benieuwd welke lieverd er bij jou komt wonen. Hoe dan ook er zal wel wat werk in zitten.

Groetjes Bianka

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Van kennelhond naar 'binnenhond'?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

Volgende forumvraag: steeds weer oorontsteking. Tips?
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^