Paard en Hond (ongeluk)

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel <3 Ayla&Jara <3 <3 Ayla&Jara <3

honden foto van <3 Ayla&Jara <3

Hayhay,

dit is niet zo'n fijn onderwerp maar ik wil het toch even weten wat jullie er van vinden.



Mijn vriendin kwam met het verhaal (waar ze dit vandaan heeft weet ik niet, internet sowieso maar weet niet of het een forum of krant is) dat een meisje van een jaar of 12 op een paard op een ruiterpad reed.
Er kwam een groep honden aan en het paard werd daar behoorlijk opgefokt van, de honden liepen gewoon weg.
Even later stoof er nog 2 honden op het paard af.
het paard (vluchtdier) heeft een van de honden een trap gegeven.
de hond die daar gillend en kermend lag dood te gaan en uit eindelijk ook dood was voor dood achterlatend (ze mocht wel doorrijden werd later gezegd, volgens vriendin) met een gillend baasje dat haar hond dood was.

nou heb ik met 2 vriendinnen daar een discussie over gehad.
wie heeft nou schuld.
nou kan het ook prima broodje aap verhaal zijn, ookal zou het vast weleens eerder gebeurd zijn, maar daar gaan we even niet vanuit.

toen ik het hoorde zei ik namelijk meteen dat ik het niet netjes vond dat ze door reed, maar gegevens had moeten geven om er later over te praten.
maar daar gaat het niet om volgens mijn vriendin, hun vinden het belangrijker wie nou schuld heeft.

maar wie heeft hier nou schuld de eigenaar van het paard of de eigenaar van de hond?

ik bedoel ik ben er niet bij geweest dus vind het moeilijk te oordelen, ik weet ook niet of het gebied voor loslopende honden was, zoja.
dan vind ik het van de eigenaar van de hond niet verstandig om met een hond die niet met paarden kan daar heen te gaan, maar van de eigenaar van het paard niet handig om met een paard erheen te gaan dat niet goed op honden reageert.

ik vind dus dat beide schuld hebben, maar dat het hondje dit met de dood heeft moeten bekopen vind ik het wel netjes als je daar over gaat praten.

ik wil dus graag van julie weten:

wat vinden jullie hier nou van??
wie heeft er schuld en wie niet..

Groetjes,
Ayla

(sorry voor het lange verhaal)

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Paard en Hond (ongeluk)" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

honden page profiel J&SJ&S 3 doggies

honden foto van J&S

Denk niet dat je in dit verhaal kan spreken van schuld als je verder geen info hebt. Mogen honden daar loslopen? Mogen ruiters daar rijden?

Kijk, als het een losloopgebied is, zou ik daar als ruiter niet langsgaan (ondanks dat honden onder appèl moeten staat). Is het geen losloopgebied en je mag daar als ruiter gewoon rijden, zit de eigenaar van de hond fout.

Hoe dan ook, het was wel zo netjes geweest als de ruiter was blijven staan om met de eigenaar te praten.

honden page profiel HannaHanna 3 doggies

honden foto van Hanna

Ik heb een hondje dat ik niet onder apel heb wat Paarden betreft. We hebben een prachtig losloopgebied de Groene Weelde, daar is ook een ruiterpad...ik kom daar dus niet.

Als ik mijn hond onder apel heb en hij zou het toch doen.......bv.de eerste keer, ja...dan kan ik het beschrijven als een ongeluk.

Ik merk wel dat de meeste ruiters, in het losloopgebied waar ik het over heb, er rekening mee houden. Ik kwam daar veel toen ik deze deugenioet nog niet had.

Verder, maar dat heeft niets met schuld te maken, zou ik niet doorrijden......tenminste als daar geen reden/situatie voor is. Moet ik wel weg uit zo'n situatie, zou ik alles in het werk stellen om toch contact te krijgen met de eigenaar/baas van het hondje.

honden page profiel corrie koopmancorrie koopman 3 doggies

honden foto van corrie koopman

Ik vind dit moeilijk te beoordelen.

Vreselijk voor de hond.

Maar de vraag is moge er paarden lopen en de honden los.

honden page profiel <3 Ayla&Jara <3 <3 Ayla&Jara <3

honden foto van <3 Ayla&Jara <3

dat zal ik niet weten, daarom zei ik ook : laten we ervan uitgaan het is een ruiterpad waar ook honden los mogen.

honden page profiel J&SJ&S 3 doggies

honden foto van J&S

" dat zal ik niet weten, daarom zei ik ook : laten we ervan uitgaan het is een ruiterpad waar ook honden los mogen. "


Oh sorry, dat had ik niet gelezen. O-)

Dan vind ik toch dat de eigenaar van de hond hier schuldig aan is. De hond dient ook in een losloopgebied onder appèl te staan, valt hij een paard lastig en die geeft een schop, is dat heel erg, maar dat had door de eigenaar van de hond voorkomen moeten worden...

honden page profiel Bonny en PukBonny en Puk 3 doggies

honden foto van Bonny en Puk

Dit is altijd moeilijk. Er tellen meerdere factoren mee:

- Reed het meisje op een ruiterpad?
- Is het een losloopgebied?
- De honden stonden dus duidelijk niet onder apel?
- Heeft het meisje een ruiterbewijs? (daar gaat de verzekering namelijk naar vragen mocht zij schuldig bevonden worden)

Als hondeneigenaar moet je er rekening mee houden dat paarden vluchtdieren zijn en hun reactie is dus vluchten of in dit geval trappen. Als ruiter heb je hier weinig tot geen invloed op. De hondeneigenaar heeft echter wel invloed op de hond en waar deze los loopt.
Volgens de wet vallen honden onder goederen en zou dit dus gezien worden als vernieling van een goed (dode hond). Als het meisje dus WA verzekerd is, valt dit (indien schuldig bevonden) dus onder de verzekering.

honden page profiel Eef en TjibbeEef en Tjibbe 3 doggies

honden foto van Eef en Tjibbe

Om te beginnen vind ik het niet kunnen dat een kind van 12 alleen op een paard de natuur intrekt. Maar goed...kennelijk zijn er ouders die daar geen problemen mee hebben. Daar gaat het wat mij betreft al fout. Maar ik vind niet dat het meisje enige schuld heeft aan het ongeluk met de hond. Wat dat betreft heb je een paard gewoon niet in de hand. Wel heel, heel, heel erg lomp om gewoon weg te rijden, zelfs voor een kindje, maar misschien was het paard ook niet meer te houden met nog een hond in de buurt.

Ik vind de baasjes in deze nog het meest 'schuldig'. Als ik weet dat ergens paarden lopen of kunnen lopen blijft Tjibbe ten alle tijden binnen enkele meters en binnen zicht van mij. Niet luisteren betekent subiet aan de riem. Ik zie helaas dat niet iedereen zo denkt en dan zie je ergens rustig een hond over een ruiterpad scharrelen terwijl de baas je ongeveer een minuut eerder is gepasseerd.

Ik denk dat je van een jong kind niet kan verwachten dat het een volwassen beslissing (namelijk netjes afstijgen en je gegevens achterlaten) kan verwachten. Ik ben daarom van mening dat je een kind niet met zo'n verantwoordelijkheid alleen op pad kan sturen. Immers, ze moet op haar jonge leeftijd een paard onder controle houden, haar omgeving goed in de gaten houden, rekening houden met andere recreanten en ga zo maar door.

Ik hoop maar dat het een broodje aap verhaal is, maar het zou natuurlijk niet de eerste keer zijn dat een hond door een paard wordt doodgetrapt of dat een paard door een hond lastiggevallen wordt.

honden page profiel Bonny en PukBonny en Puk 3 doggies

honden foto van Bonny en Puk

Overigens heb ik dit zelf wel eens meegemaakt. Ik reed in het bos en er komt een vrouw aan met 2 hondjes (kleine kruisingen) die als een gek op mijn paard af komen rennen. Blaffend en happend naar haar benen beginnen ze onder haar door te rennen waardoor zij helemaal uit haar plaat ging en begon te trappen. Helaas knapte mijn beugelriem waardoor ik ook nog eens in het gras belandde. Een van de hondjes had ze geraakt, maar die had alleen een oppervlakkige snijwond door haar hoefijzer. Ik hoefde niet voor de dierenartskosten op te draaien, omdat ik op een ruiterpad reed, haar honden niet los mochten lopen en ze niet onder appel stonden.

honden page profiel Bonny en PukBonny en Puk 3 doggies

honden foto van Bonny en Puk

" Om te beginnen vind ik het niet kunnen dat een kind van 12 alleen op een paard de natuur intrekt. Maar goed...kennelijk zijn er ouders die daar geen problemen mee hebben. Daar gaat het wat mij betreft al fout. "


Hier ben ik het mee eens. Toch, mocht het meisje een ruiterbewijs hebben is hiermee aangetoond dat zij zelfstandig buiten kan en mag rijden en wordt zij door de verzekering gezien als een bekwaam ruiter die haar verantwoordelijkheden op dat moment kent en hiernaar handelt.

honden page profiel BinkBink 3 doggies

honden foto van Bink

maar van de eigenaar van het paard niet handig om met een paard erheen te gaan dat niet goed op honden reageert.
Even reageren op dit stukje, mijn ervaring is een paard dat gewend is aan honden en deze verdraagt toch een hond zal schoppen als deze op het paard afvliegt. Ik vind de hondeneigenaren schuldig omdat de honden niet onder appel stonden.

honden page profiel Jacqueline, Jackie en JoyJacqueline, Jackie en Joy 3 doggies

honden foto van Jacqueline, Jackie en Joy

Heel simpel een paard is sterker en groter dan een hond.
Een paard loopt zijn eigen ding te doen en de hond stuift erop af = fout honden eigenaar.
Daarnaast is het zeer maar dan ook zeer onverantwoordelijk dat je je hond op een paard laat afstuiven dus weer fout honden eigenaar.
De hond luisterde niet ook hier fout honden eigenaar.

Wat had de ruiter moeten doen? zeggen nee paardje je mag niet schoppen.
Zo werkt het natuurlijk niet.
De eigenaar van de hond had zijn hond bij zich moeten houden cq roepen, aan moeten lijnen en als het paard weg was weer los moeten laten.


Conclusie eigenaar hond is zelf schuldige. O-)

honden page profiel GoldendeleriousGoldendelerious 3 doggies

honden foto van Goldendelerious

Mijn mening is dat de hondenbaas te allen tijde moet zorgdragen voor de veiligheid van zijn/haar hond en dus terug moet halen op het moment dat paarden of andere triggers passeren. Dat een paard uithaalt, is logisch vervolggedrag. Hoe vaak de paarden en runderen met hun veulens en kalfjes hier niet de vreemdste capriolen moeten uithalen om hun kroost in veiligheid te brengen. En dit is officieel losloopgebied, dus menig eigenaar zal het een tiet schelen wat de afloop daarvan is als de hond er toch achteraan gaat. Meerdere keren is dit maar net goed afgelopen. Dat de eigenaar van het betreffende paard doorrijdt zonder gegevens achter te laten.....tja...dat is een discussiepunt wat de ethiek betreft. Als zij daar mocht rijden, dan zat de hondeneigenaar met een los lopende hond fout. Het valt verzekeringstechnisch ook nergens op te verhalen.

honden page profiel zwaantje1985zwaantje1985 3 doggies

honden foto van zwaantje1985

Als het een ruiterpad betreft is de hondenbezitter zonder twijfel fout..
Wat moet een hond op een ruiterpad?
Verder ken ik ruiterpaden in een losloopgebied voor honden. Degene die fout is is in mijn ogen dan de gemeente.
Welke imbieciel plaatst er een ruiterpad naast een hondenlosloopgebied..
Verder over dat stukje dat paarden niet goed met honden kunnen ben ik het niet eens.. Welk paard is er nou 24 uur per dag met een hond in contact? Heel weinig gok ik:-)
Sowieso schrikt een paard als er een hond op af rent, en trapt, logisch.
Als ruiter op een ruiterpad in het verleden is mijn paard er een keer vandoor gegaan ( we waren met 3) het ruiterpad lag in het bos... En in het bos mogen honden geloof ik los.. Ik werd daar pissig om, maar nu ik geen paard meer heb, vind ik het krom dat paarden en honden op het strand mogen.. Je hebt het niet eens door, zo snel ze zijn, je hond word zo omver gegaloppeerd..

Als ik die ruiter was, zou ik in eerste instantie stoppen en pers. Info doorgeven, verder zou ik zeker door rijden als mijn paard onrustig werd..

honden page profiel RhonaRhona 3 doggies

honden foto van Rhona

Het meisje reed op een ruiterpad. Dat betekent dat de eigenaar van de hond weet dat er paarden kunnen lopen. Daarnaast vind ik, zowel als ruiter als als mens, dat als jij je hond niet onder controle hebt, je hem niet los moet laten.

Ik rijd zelf paard.Bij ons in het bos heb je ook ruiterpaden, en wij rijden dan ook alleen op deze paden. Honden mogen loslopen, maar de eigenaren horen te weten dat er ook paarden langs kunnen komen. Het ruiterpad is bij ons afgeschermt van het fietspad, met een rij bomen en struiken. Ook hebben we open stukken, waar wel gemarkeerde paden zijn voor ruiters. Wij hebben regelmatig dat honden los lopen (wat ze mogen), maar niet luisteren en richting de paarden rennen, blaffent en al. Bij mij is wel eens een hond door de bosjes gestormd en voor mijn paard gekomen. Blaffen als een gek, mijn paard stijgeren. Was hij achter mijn paard gekomen, had hij zeker 2-3 meter door de lucht gevlogen. Wiens schuld is het dan? Mijn paard omdat hij in paniek raakt (paard=vluchtdier), of die van het baasje omdat hij/zij zijn hond niet onder controle heeft?

Ik denk dat er maar weinig paarden zijn die goed op honden reageren. Paarden schrikken van hele kleine dingen, en gaan er dan vandoor. Dat is hun instinct. Zelfs een paard dat nooit op honden reageert, kan ineens in paniek raken. Dit meisje zal met haar 12 jaar echt niet alleen de bossen in gemogen hebben, als haar paard niet ongelooflijk braaf is. Maar ook een braaf paard kan schrikken. Daar dien je als hondenbezitter wel enigzins rekening mee te houden. Al is het voor de veiligheid van uw eigen hond.

Ik zeg dit niet alleen als ruiter hoor. Onze laatste hond luisterde slecht als hij los was. Hij ging dus alleen los op een groot hoog omheind veld. Dan kon hij in ieder geval niet weg. Met andere honden was hij heel lief. Maar in het bos kwam hij dus niet los. Ik vond het te veel risico. Stel dat hij niet luisterd en er vandoor gaat? Stel dat hij andere dieren lastig valt? Nee, als je hond niet luisterd, moet je hem aanlijnen. En anders terugroepen als je een ruiter ziet. De ruiter hoort netjes vaart te minderen en elkaar rustig te passeren.

honden page profiel <3 Ayla&Jara <3 <3 Ayla&Jara <3

honden foto van <3 Ayla&Jara <3

Bedankt voor de reactie's het is nu wel wat duidelijker voor mij, nu moet ik zeggen dat ik helemaal niet zo in to horse ben, niet dat ik ze niet leuk vind, absoluut wel, maar dat ik er heel heel veel minder over weet dan over honden.

honden page profiel FrancisFrancis 3 doggies

honden foto van Francis

Gelukkig heb ik een paard die niets van honden (of andere dieren) aantrekt, ook al lopen ze er onderdoor. Zij is gewend de hele dag honden om zich heen te hebben.
Als ik buitenrijd haal ik stapvoets in, nooit in draf of galop wat ik wel eens zie. Heel onverantwoord. Loop ik met mijn hond mag ze vrij rondlopen, maar wel zo dat ik haar onder controle heb. Ik zie veel mensen die de hond als een dolle laten rondrazen, daar waar ze niet horen te komen en het duurt vaak te lang voordat ze de honden bij zich hebben. Als ik een ruiter zie aankomen hou ik haar bij me totdat de degene voorbij is. Op een ruiterpad mag je niet komen met je hond, wil je daar toch lopen moet je je hond aanlijnen. Bij ons heb je veel fietspaden langs de zandwegen, daar hoort een hond ook niet.
Wel is het netjes om bij zo'n vervelende gebeurtenis gegevens uit te wisselen en daarover te praten.
Niet alles is te voorkomen, maar het helpt wel om rekening met elkaar te houden.

honden page profiel LoetjeLoetje 3 doggies

honden foto van Loetje

In de duinen mogen honden los en daar heb je ook ruiterpaden. Ik was in de veronderstelling dat mijn honden geen interesse in paarden hebben... Totdat Spencer dus wel naar een paard toe ging. Ik roepen, nee hoor, meneer niet komen... Meisje op het paard roepen dat ik hem aan moet lijnen, tja daar was het te laat voor. Ik sorry geroepen. Wat doet dat mens??? Weg galoperen met dat paard!! Ik weet ook wel dat Spencer niet naar haar toe had moeten komen, het paard reageerde er nog niets op, ik bied mijn excuses aan en dan weg galoperen?? Spencer had dus wel een trap kunnen krijgen, een vluchtend paard is natuurlijk heel interessant en daar moet je als hond achter aan.

Je begrijpt dat ik Spencer nu uit voorzorg aanlijn bij een ruiterpad, wel of geen paard in zicht. Maar waar is de verdraagzaamheid gebleven vraag ik me dan af.

honden page profiel RhonaRhona 3 doggies

honden foto van Rhona

" In de duinen mogen honden los en daar heb je ook ruiterpaden. Ik was in de veronderstelling dat mijn honden geen interesse in paarden hebben... Totdat Spencer dus wel naar een paard toe ging. Ik roepen, nee hoor, meneer niet komen... Meisje op het paard roepen dat ik hem aan moet lijnen, tja daar was het te laat voor. Ik sorry geroepen. Wat doet dat mens??? Weg galoperen met dat paard!! Ik weet ook wel dat Spencer niet naar haar toe had moeten komen, het paard reageerde er nog niets op, ik bied mijn excuses aan en dan weg galoperen?? Spencer had dus wel een trap kunnen krijgen, een vluchtend paard is natuurlijk heel interessant en daar moet je als hond achter aan.

Je begrijpt dat ik Spencer nu uit voorzorg aanlijn bij een ruiterpad, wel of geen paard in zicht. Maar waar is de verdraagzaamheid gebleven vraag ik me dan af. "


het was zeker niet netjes van deze ruiter om weg te galopperen. hij/zij had beter gewoon rustig weg kunnen stappen en verderop pas gaan draven. dat is veiliger voor de ruiter, het paard en de hond. Nu ze weggalopeerd kan de hond het extra interessant vinden en er achteraan gaan. Paard kan in paniek raken en hond trappen, ruiter kan er af vallen etc. Deze ruiter had daar dus niet over nagedacht en dus geen logische beslissing genomen. Jammer.

honden page profiel LoetjeLoetje

honden foto van Loetje

Zeker jammer :'( Gelukkig is het goed afgelopen bij ons. Ik neem in ieder geval voortaan het zekere voor het onzekere ;-)

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Paard en Hond (ongeluk)" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

Volgende forumvraag: Hond en visite
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^