Loslopende hond; luisteren soms perfect, soms 'poep'in oren

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

Nak (Gast)

Mijn hond (1,5) is een heel slim hondje en kan, als ze wil, heel goed luisteren.
Loslopen gaat veelal heel erg goed, ze houdt mij goed in de gaten. Wel moet ik vrijwel constant een mentaal 'lijntje' met haar houden. Regelmatig bij me roepen dmv verschillende commando's zodat ze niet steeds hetzelfde hoeft te doen maar toch bij me komt. Uiteraard uitbundig belonen.
Toch merk ik dat als ik ook maar een fractie te laat ben ze volledig haar eigen weg gaat en niet meer luistert.Dat zou tot gevaarlijke situaties kunnen leiden!
Eigenlijk zou ik dan iets moeten hebben wat haar even 'wakker' schudt. Zo van: opletten! Het zou een diervriendelijke manier moeten zijn, maar hoe doe ik dat bij een loslopende hond?
Ik vermoed dat het bij deze hond niet zozeer de leeftijd is, maar vooral een stukje karakter en dat ze tot aan haar dood waarschijnlijk zal blijven testen tot hoe ver ze kan gaan.
Wie heeft tips om haar, terwijl ze los loopt, toch te kunnen corrigeren?

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Loslopende hond; luisteren soms perfect, soms 'poep'in oren" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

honden page profiel Dominique en de bordersDominique en de bordersgoedgekeurde fokker

honden foto van Dominique en de borders

Corrigeren zou ik niet doen...
Wat je zou kunnen proberen is misschien een hondenfluitje. Leer dit op een vergelijkbare manier aan als de clicker, dus fluitje = koekje..
Ik merk bij mijn honden dat als ik roep, dat niet echt dwingend genoeg is, maar als ik fluit (op mn vingers) dan bedenken ze zich geen moment en draaien ze direct om, om naar me toe te komen. Op de één of andere manier is een fluitje een 'nu is het menes' signaal haha.
Zelf heb ik nu ook een fluitje gehaald omdat ik alleen met 2 handen op mn vingers kan fluiten en dat niet altijd handig js als je rondloopt met een tennisbal, riemen etc.. ;-)

honden page profiel Tanja Tanja

honden foto van Tanja

ik lees even mee

honden page profiel Lizanne Lizanne

honden foto van Lizanne

Bij mij werkt het vaak als ik in m'n handen klap en als dat niet werkt draai ik om, loop van Lola weg en roep heel hard DAAAAG! En dan door blijven lopen. In no-time hoor ik dan een sprintende hond achter me aan komen.

honden page profiel Jana & Romi Jana & Romi

honden foto van Jana & Romi

Ik doe net hetzelfde als lizanne, als ik Romi roep en ze komt niet dan sprint ik van haar weg. Dan staat ze zo weer bij mij.
Als ik nu Romi roep komt ze meestal meteen afgelopen en dan krijgt ze een koekje ;-)

Nak (Gast)

@Lizanne: dit werkt bij mij niet meer. Mevrouw kijkt nog wel heel even welke kant ik op ga om vervolgens haar eigen gang te gaan. Ze komt dan pas wanneer het haar zint.

@Dominique: Hoe heb je dat fluitje precies aangeleerd?

honden page profiel Dominique en de bordersDominique en de bordersgoedgekeurde fokker

honden foto van Dominique en de borders

Zoals de clicker, fluitje = koekje..
Dat kun je eerst gewoon binnen doen, en dan buiten aan de lange lijn bv..

Nak (Gast)

Maar dan wordt dus het fluitje het commando.
Je roept 'hier' en als 'ie dan bij je is fluit je en geef je een koekje? Zo?

Nak (Gast)

En ik ben benieuwd waardoor het fluitje dan opeens het verschil maakt en het "nu is het menens"is.

honden page profiel Dominique en de bordersDominique en de bordersgoedgekeurde fokker

honden foto van Dominique en de borders

Nee sorry, was niet helemaal duidelijk.. Je leert aan dat het fluitje een koekje oplevert, en als ze dan moet komen fluit je. Ze zal dan komen om jaar koekje te halen. In het begin geef je die alijd en langzaam maar zeker wat afbouwen en dan afwisselen, de ene keer wel belonen, de andere keer niet.
Waarom ze beter op een fluitje reageren weet ik niet, maar alle 4 mijn honden luisteren ALTIJD en opk echt onmiddelijk als ik fluit, ongeacht de situatie... Misschien door de hoge toon, misschien omdat het geluid altijd hetzelfde is...

honden page profiel Beau Beau

honden foto van Beau

" Bij mij werkt het vaak als ik in m'n handen klap en als dat niet werkt draai ik om, loop van Lola weg en roep heel hard DAAAAG! En dan door blijven lopen. In no-time hoor ik dan een sprintende hond achter me aan komen. "

hahahahaha ;-)

Nak (Gast)

Iemand anders nog ideeën?

honden page profiel carlacarla

honden foto van carla

ik lees mee,blijf ook problemen met loslopen houden...heb ook als tip gekregen oefenene aan de 10 meter lijn,meneer komt gelijk als ik hem dan roep,maar als ik de lijn los laat duurt het 5 minuten en dan aan de ren..... :'( en dan ook echt niet meer terug komen,heeft geen zin om andere kant op te lopen,hij kijkt echt niet om...fluiten helpt ook niet,heb echt van alles geprobeert

Nak (Gast)

Die 10 meterlijn werkt bij ons weer wel. Ook als ik de lijn wel aan de hond vast laat, maar zelf niet vast houd. Maar mevrouw heeft dan nog steeds heel goed door dat er een lijn aan zit. Zodra de lijn er af is is het weer een ander verhaal ;-(

honden page profiel ShadowShadow

honden foto van Shadow

Herkenbaar ja!
Die van mij luisteren los ook 'meestal' perfect.
Vooral als er andere honden in het spel zijn, wordt het moeilijker.
Als ze even mogen dollen met andere loslopende honden, krijg ik ze bijna met geen stok meer vooruit. Dan blijf ik maar gewoon doorlopen in de hoop dat ze uiteindelijk ook meekomen.
Meestal lukt dit, maar het is ook wel eens gebeurd dat ik terugliep of ze alsjeblieft mee zouden willen lopen :$ totaal tegen mijn principe.

honden page profiel RVSRVS

honden foto van RVS

Jullie hebben je hond toch niet voor niets een naam gegeven?
Gebruik deze om de aandacht van je hond te krijgen.

honden page profiel BoBo

honden foto van Bo

RVS, het zou me verbazen als Nak dat niet al geprobeerd heeft ;-)

honden page profiel RVSRVS

honden foto van RVS

RVS, het zou me verbazen als Nak dat niet al geprobeerd heeft ;-) [/quote

quote:
"Eigenlijk zou ik dan iets moeten hebben wat haar even 'wakker' schudt. Zo van: opletten! "

honden page profiel Dominique en de bordersDominique en de bordersgoedgekeurde fokker

honden foto van Dominique en de borders

Ik heb weleens gehoord dat het kan helpen om een zo'n musketon van een oude riem aan de halsband te hangen. Door het gewicht denken ze dan dat ze aan de riem zitten. Dat kan dus zonder lijn.. Maargoed dat werkt dus alleen als je hond wel luistert aan de lange lijn, ook als je deze loslaat..

Als je hond totaal geen aandacht voor je heeft als ie losloopt, betekend dat in mijn ogen simpelweg dat je niet 'leuk genoeg' bent voor je hond. Je zal er dus voor moeten zorgen dat je leuker bent dan de luchtjes, leuker dan andere honden.
Gebruik speciale beloningen, die je hond anders niet krijgt en wat ze extra lekker vinden (denk aan gedroogde pens, rookworst of gedroogde kipfilet..) neem een speeltje mee om als beloning te gebruiken, een flos of een bal... Als je hond dan bij je komt als je roept, speel dan even met hem/haar. Even een trekspelletje of even een paar keer de bal gooien..
Je moet gewoon zorgen dat je hond weet dat er iets leuks kan gebeuren als ie bij je komt.. Iets wat voor hem/haar meer waarde heeft dan de andere prikkels om hem heen...

Nak (Gast)

natuurlijk heb ik haar naam al geprobeerd, dat is het eerste toch?
Die musketon heb ik ook al geprobeerd, alleen deze tante is zó slim dat ze dat dus ook weer door heeft.
Het is ook niet zo dat ze totaal geen aandacht voor me heeft. Meestal wel zelfs.
Alleen als ze net een geurspoor te pakken heeft van een konijntje of veldmuisje of iets anders, dan ben ik toch minder interressant :'(
Zo'n slimme hond is in dit geval dus écht een handicap. ;-)
Ik 'lees' mijn hond aardig goed, maar de hond 'leest' mij net zo goed. Zucht....

honden page profiel T&dogsT&dogs

honden foto van T&dogs

wij leren op de cursus de ''naam van de hond'' kijk is in mijn geval is het dan buddy kijk is en het is voor dat je hond weet dat fixeren niet altijd erg bedoeld is en ze leren dus als jij dat zegt en de hond loopt los dat hij dan op jou moet letten en dan kan je iets zeggen dus hier zit blijf etc.

je leert het als volgt je hebt een hand vol snoepjes onder je kin en in je andere hand neem je telkens het snoepje en dan zeg je ''naam van de hond'' kijk is en als hij je dan aankijkt draai je hand zo net alsof je op je horloge kijkt met gesloten vingers (zodat je niet over zijn neus heen gaat) geef je het snoepje en zeg je goedzo of braaf en als hij dit eenmaal kan moet je het uit gaan breiden dus '' naam van hond '' kijk is goedzo ( maar het snoepje nog niet geven ) een kort verhaaltje van is het lekker weer ofzoiets en dan wel het snoepje geven ( weer hetzelfd arm zo draaien dat het net lijkt alsof je op je horloge kijkt goedzo of braaf)

honden page profiel Heleen, Brit & CodyHeleen, Brit & Cody

honden foto van Heleen, Brit & Cody

Ik zou Dominique haar manier proberen.

Als je fluit hoor je geen emotie (en het klinkt altijd hetzelfde). Daarom luisteren ze daar vaak beter naar!

honden page profiel petra en jackpetra en jack

honden foto van petra en jack

Jack liep regelmatig mee met andere honden wanneer we op de hei liepen.
Kon roepen/in mijn handen klappen... maar kreeg geen contact...
veel te leuk al die andere honden. O-)
Gevolg.... ik kon hem dus steeds gaan ophalen.
Ik gebruik nu een jachtfluitje en dat gaat goed.














honden foto van Sheila, vrouwtje van Twinkle v.d.Ansjoros

Ik lees ook even mee want op het strand vindt Twinkle de andere honden gaaaaaaaf!
Het probleem is bij ons: binnen vindt hij speeltjes geweldig, buiten niks aan. We zijn ook bezig met uitvogelen waar hij allergisch voor is, wij hebben een groot vermoeden dat het kaas, fruit en kip/rundvlees is. Hij eet dus kvv lam, eend en konijn.Bij het gewone wandelen neem ik zakje met vlees mee wat hij ook al dagelijks krijgt dus niets super speciaals. Ga ook fluitje aanschaffen en veeeeeeel trainen. :-D :-D

Nak (Gast)

Fluitje ga ik zeker aanschaffen!

honden page profiel RVSRVS

honden foto van RVS

Om wat voor soort hond gaat het eigenlijk?
Ik kan je overigens vertellen dat het ook een kwestie van tijd is. Je hebt een nog jonge hond. Bij Vito duurde het bijvoorbeeld totdat ze zo'n 2.5 `a 3 jaar was voordat de kolder echt uit haar koppie was en ik zeker wist dat ze ongeacht de situatie op "hier" reageerde.

Nak (Gast)

Het is een asielhondje uit Spanje, uit een nestje wat vlak na geboorte gedumpt was. Heb haar gekregen toen ze 10 weken was.
Het is een mixje van vanalles, maar er zit hoogst waarschijnlijk een flinke dosis Podenco in. En Podenco's staan er ook om bekend dat ze slim zijn en nogal hun eigen gang gaan.
Verder is het een echte jager en barst van de energie.
Niet los laten lopen is dus geen optie.
Eerlijk gezegd zou ik dat, bij deze hond, veel dieronvriendelijker vinden dan een bepaalde manier van corrigeren toepassen.


Nak (Gast)

Ik was er nog niet eerder aan toe gekomen om een fluitje te kopen, nu dan toch gedaan.
Mevrouw pikt het vlug op, zoals ik wel verwacht had.
Ik fluit nu alleen nog maar wanneer ik er zeker van ben dat ze komt.
Volgende week even een weekje op vakantie, zaterdag hondje in pension, dus dan komt verder trainen er even niet van.
Ben al wel enthousiast en ben benieuwd of het 'het ei' is!

honden page profiel BoBo

honden foto van Bo

Ik ben ook benieuwd of het DE tip is. Laat het even weten, dan haal ik er ook een :-)

Veel succes!

honden page profiel ShadowShadow

honden foto van Shadow

Even het topic weer omhoog halen :-)
Vandaag hadden die van mij er weer eens geen zin in om te komen.
Het ging eigenlijk heel goed, maar ik denk dat ik het fluitje ook ga proberen.
Kun je ze gewoon bij een dierenspeciaalzaak halen?

Hoe doen jullie dat met meerdere honden? Ik merk dat het lastig is om beide honden los te gooien. Ze blijven wel op me letten, maar durven net iets meer omdat ze met zijn tweeen zijn.
Ik ben van plan ze de komende tijd veel individueel mee te nemen om wat meer het 'hierkomen' te trainen. Zou dit kunnen helpen?

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Loslopende hond; luisteren soms perfect, soms 'poep'in oren" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

pagina 1 van 2 12
Volgende forumvraag: Mijn foto's wandeling Zwolsche Bos
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^