Signaalhond - een hulphond voor dove en slechthorende mensen

honden encyclopedie > Signaalhond - een hulphond voor dove en slechthorende mensen

door honden page profiel Sofie & NalaSofie & Nala

Signaalhond - een hulphond voor dove en slechthorende mensen

Er zijn verschillende hulphonden die ons dagelijks leven net wat meer kunnen ondersteunen. Een blinde kan weer heerlijk vooruit met een blindengeleidehond. De ADL-hond (algemene dagelijkse levensverrichtingen) kan helpen met de dagelijkse klusjes die voor velen onder ons heel normaal zijn. Maar... wist je dat we ook een signaalhond hebben?


Een signaalhond?
Yes! Een signaalhond is een hulphond die speciaal opgeleid wordt voor dove en slechthorende mensen (voor mensen met een auditieve beperking). Deze hulphond helpt met het signaleren van geluiden. Geluiden die voor horende mensen heel normaal zijn, denk bijvoorbeeld maar eens aan een kookwekkertje die afgaat, een brandalarm of wanneer de wasmachine piept om te melden dat de was gedaan is.

Nu is het zo dat er ook veel hulpmiddelen zijn voor deze doelgroep. Er is een flitssysteem ontwikkeld waar je bijvoorbeeld een rookmelder op kunt aansluiten. Wanneer de rookmelder piept, krijgen wij visuele signalen te zien. Echter kun je deze helaas niet altijd en overal gebruiken. Denk maar eens wanneer er een alarm afgaat in de winkel, of als er brandalarm afgaat op jouw werkvloer. Dan ben je toch echt afhankelijk van mensen om je heen.

Met een signaalhond hoef je niet meer geheel afhankelijk te zijn van mensen om je heen. De signaalhond wordt zodanig opgevoed, dat de hond bij jou kan aangeven wat hij hoort. :-D

Daarnaast is het vaak ook zo dat een signaalhond uiteindelijk ook een buddy wordt op gebied van sociale contacten. Een doof of slechthorend persoon voelt zich lang niet altijd prettig in een horende maatschappij. Door een klein steuntje in de rug altijd bij je te hebben, kan je net wat meer zelfvertrouwen hebben. Immers, anderen kunnen zien dat je een hulphond bij je hebt en dus meer/beter rekening met je houden. Want wat dacht je van het feit dat je in wachtkamers geroepen zult worden? Ook al geef je bij de balie aan dat je doof bent, of slechthorend. Roepen zullen de meeste dokters, tandartsen, assistenten (etc.) doen. Dan zit je krampachtig om je heen te kijken of je niets mist. En als je dan toch iets mist, heb je het gevoel dat iedereen zo naar je kijkt. Ook dat hoeft niet meer, want een signaalhond kan ook leren dat de hond jou moet waarschuwen wanneer je geroepen wordt.

Een signaalhond... niet iedereen weet van het bestaan van een signaalhond af. Dat kan misschien verwarrend zijn, omdat je vaak aan dove en slechthorende mensen niet kunt zien dat zij een beperking hebben. Dat is niet erg, misschien een beetje speciaal. Dat wordt nu toch al heel vaak over ons (dove en slechthorende mensen) gezegd, omdat wij ook in gebarentaal communiceren wat velen weer een speciale taal vinden. ;-) 

Vergoeding
De vergoeding van een signaalhond kan op verschillende manieren worden 'gedaan'. De signaalhond wordt, net als een blindengeleidehond en ADL-hond, mogelijk vergoed door de zorgverzekeraar. Anders kan je beroep doen op de WMO in jouw gemeente. Wel is het hierbij belangrijk dat je kunt aantonen dat je een bepaalde mate van doofheid hebt. Er wordt bijna altijd gevraagd om een audiogram en een ondersteunend bericht vanuit jouw KNO-arts of audioloog.

 

Schrijf een artikel

Honden Encyclopedie: de encyclopedie over honden

Momenteel staan er 0 artikelen in de honden encyclopedie !
Om een artikel te kunnen schrijven moet je eerst eventjes inloggen !


De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^