angstagressie

honden encyclopedie > angstagressie

door honden page profiel LianLian

angstagressie

Angst kan ervoor zorgen dan honden gaan uitvallen, we noemen dit angstagressie. Angstagressie is de meest gevaarlijk vorm van agressie. ‘Een kat in nood maakt rare sprongen.’ Dit gezegde geldt niet alleen voor katten, maar eigenlijk voor alle dieren.
Angstige honden die gaan grommen of blaffen merken vaak, dat door hun geblaf hetgeen waar ze bang voor zijn weggaat.
Een hond die bang is voor mensen en gaat blaffen als hij ze tegenkomt heeft altijd succes met zijn geblaf. De persoon loopt door, of de baas loopt snel door. Bij de prullenbak waar de hond woest tegen blaft, loopt de eigenaar gauw verder. De hond leert: blaffen werkt!
Hierdoor kan een angstige hond, steeds zekerder van zichzelf worden, het blaffen heeft effect, het nare gaat weg en de hond voelt weer controle over zijn omgeving. De eigenaar kan dan denken dat zijn hond agressief is, hij ziet er tenslotte niet angstig uit. Toch is het gedrag van de hond gebaseerd op angst en hebben we nog steeds te maken met angstagressie.

Wat voor al niet doen
Straf een angstige hond nooit als hij blaft of gromt, corrigeer hem niet met de lijn. Gebruik geen slipkettingen of ander correcties waar pijn aan te pas komt, dit zal uw probleem alleen maar erger maken.

Wat wel doen
 U gaat met uw hond op een afstand staan waarop uw hond nog niet reageert ook niet met staren en daar gaat u simpele oefeningetje met uw hond doen, zit, af, leuk kunstje, en dan spelen. Gaat dit helemaal goed, dan gaat u een stapje dichterbij het enge object, echt een kleine stap Oefen nooit langer dan zo’n drie tot acht minuten. Daarna gaat u gewoon weer naar binnen. Een uurtje later kunt u de oefening weer herhalen. U begint dan op het punt waar u geëindigd was. Belangrijk zijn dus de kleine stapjes, zodat uw hond niet ineens angstig wordt. Gebeurt dit wel, dan moet u weer opnieuw beginnen.

 

Schrijf een artikel

Honden Encyclopedie: de encyclopedie over honden

Momenteel staan er 0 artikelen in de honden encyclopedie !
Om een artikel te kunnen schrijven moet je eerst eventjes inloggen !


De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^