Wandelen pup

honden encyclopedie > Wandelen pup

door honden page profiel SnowSnow

Wandelen pup

Een vraag waar meerdere mensen mee zitten; hoe lang mag ik met mijn puppy wandelen? 

Ik heb ervaring met twee heel verschillende honden, namelijk de Havanezer en de Zwitserse Witte Herder. Hier zit rustig een verschil tussen van 30 kilo wanneer ze volwassen zijn. 

Zoals je misschien al hebt gezien, staat op internet overal dat je voorzichtig moet zijn met wandelen. Zeker bij een grote hond, moet je niet te lang en te snel wandelen om de gewrichten gezond te houden. Deze worden met name belast tijdens hun groeispurt rond de 4-6 maanden. Maar wat is nou 'te veel' wandelen? Wanneer houdt je de gewrichten gezond maar zorg je ook voor een goede spieropbouw (wat overigens ook zeer belangrijk is om de gewrichten te ontlasten)? 

Met deze vraag heb ik veel gezeten. Er zijn mooie schema's op internet te vinden en veel dierenartsen adviseren de aantal weken in minuten te wandelen (8 weken, 8 min. 9 weken, 9 min. etc.) maar dan kom je thuis. Thuis waar je nog katten hebt lopen, een mooi bankstel hebt staan, een schoenenrek, een speelpaleis voor een pup. De pup heeft nog veel energie en het eerste wat hij doet is een slipper mee nemen naar de woonkamer. Vervolgens de kat blaffende wijs uitdagen om te spelen. Jolig doen en rennen op het gladde laminaat. En ik maar denken... 'ik heb me toch netjes gehouden aan de hoeveelheid minuten die hij mag lopen'. Fout dus. In mijn ervaring zijn de schema's een mooi richtlijn, maar zeker niet op elke hond van toepassing. Het is belangrijk kom te kijken naar het gedrag van de pup wanneer je thuis komt van de wandeling. Is je pup nog zo energiek dat hij de bovenstaande gekkigheden uithaalt, dan weet je dat hij niet lang genoeg gewandeld heeft. Maar ligt de pup direct in zijn bench (of waar dan ook) en valt hij in slaap, dan is het echt te veel geweest.

Zoals ik in het begin al heb gezegd, heb ik ervaring met twee heel verschillende rassen. De beschrijving hier boven geld natuurlijk voor mijn Zwitserse Witte Herder. Logisch, want deze hond heeft meer beweging nodig dan de Havanezer.

Dus kijk goed naar het gedrag van de hond en zijn behoeften. 

Succes met observeren en veel wandelplezier!

 

Schrijf een artikel

Honden Encyclopedie: de encyclopedie over honden

Momenteel staan er 0 artikelen in de honden encyclopedie !
Om een artikel te kunnen schrijven moet je eerst eventjes inloggen !


De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^