Elf weetjes over teken

honden encyclopedie > Elf weetjes over teken

door honden page profiel VlooienbaalVlooienbaal

Elf weetjes over teken

Dit artikel komt uit het blad (april) van de Dibevo waar wij als Trimsalon lid van zijn en dit graag met honden en katten eigenaren willen delen.

 

 

Soms lijkt het wel of het aantal misverstanden gelijke tred houdt met het aantal teken in ons land. Brancheorganisatie Dibevo praat je bij over de elf meest gehoorde misverstanden over teken.

 

1.Teken zijn net zo gemakkelijk voorkomen als vlooien
Nee, dat is niet waar. Teken doet een dier buiten op, in het gras of in het bos. Terwijl vlooien juist binnenshuis leven en zich daar op het dier ook voortplanten. Hoewel je natuurlijk wel een bestrijdingsmiddel op de hond of kat kunt aanbrengen dat ervoor zorgt dat beduidend minder teken de verhuizing van gras naar dier overleven, kun je het bos niet behandelen. Geen enkel tekenmiddel biedt op de hond honderd procent bescherming, dus dieren kunnen toch nog gebeten worden. Bij de kat is tekenbestrijding nog lastiger. De stoffen in anti-tekenmiddelen hechten zich slechter aan de kat dan aan de hond waardoor er maar weinig middelen zijn die de kat echt goed langdurig beschermen.


2. Teken vallen vanuit bomen op
hun gastheer
Teken zitten niet boven in bomen, maar meestal gewoon op het gras. Daar komen de eitjes uit en wachten de teken tot er een met bloed gevulde gastheer langskomt.


3.Teken planten zich snel voort
De hele cyclus van ei, tot larf, tot nimf tot volwassen teek duurt maar liefst drie tot vier jaar. Als de vrouw eitjes heeft gelegd, gaat ze vaak dood. Ze legt dus maar één keer eitjes en dat zijn er wel duizend tot drieduizend. Een tekendame ‘ontploft’ als het ware van de eitjes en die kunnen in principe allemaal op één hond terechtkomen.


4.Pasgeboren teken verschuilen zich in het donker
Nee, dat doen pasgeboren vlooienlarven. Teken kruipen direct naar het licht, dus omhoog. Soms hoor je van mensen dat er duizenden teken tegen de muur omhoog kruipen. Dan is er een vrouwtjesteek binnenshuis bevallen en zoeken haar jongen het licht op.
5.Teken of hun eitjes vriezen ’s winters dood
Dat zou wel dom zijn, als je ontworpen bent om in de winter buiten te leven. Teken zijn taaie jongens, die waren al op aarde voor de ijstijd: ze houden het al even vol hier en laten zich niet weerhouden door vrieskou. In Zweden bijvoorbeeld barst het van de teken. En ook daar blijven ze in de regel’s winters buiten en worden ze pas actief als het warm en vochtig wordt.


6.Je moet een teek linksom uit een dier draaien
Nee, het maakt niet uit of je links- of rechtsom draait. Een teek heeft geen schroefdraad. Waarom er dan een pijltje staat op een tekenpincet? Om van het gezeur af te zijn!


7.Wanneer je een teek niet goed verwijdert en het kopje blijft zitten, kan een dier daar erg ziek van worden
Een dier wordt ziek als je ervoor zorgt dat de teek zijn maaginhoud in het dier spuugt. Dat kan gebeuren als je hem probeert ‘voor te behandelen’ met wasbenzine, alcohol of sigarettenpeuken. Of wanneer je erin knijpt als je hem verwijdert. Dan druk je de teek als het ware als een pipetje leeg. Als er echter een stukje teek in het wondje blijft zitten, komt dat er vanzelf weer uit. Ik heb mensen verhalen horen vertellen van enorme etterende wonden en zelfs van teken die weer aan zouden groeien als hun kop nog in een dier zat. Dat zou die teek wel willen! Een tekenkopje dat is blijven zitten, komt eruit als een splinter en soms kan dat een beetje zweren. Maar daar wordt een dier niet ziek van.

 

8.De kans bestaat dat dierenspeciaalzaken straks geen tekenmiddelen meer mogen verkopen
In de meeste Europese landen haal je vlooien- teken en wormenmiddelen bij de drogist. Alleen in Nederland en Engeland liggen ze bij de dierenspeciaalzaak. Brussel wil graag meer uniforme regelgeving en er gaan stemmen op dat ook in Nederland bestrijdingsmiddelen straks alleen nog bij de apotheek verkocht mogen worden. Apothekers zijn daar blij mee, die willen dat wel. Gelukkig is Dibevo er druk mee bezig om te voorkomen dat dierenspeciaalzaken bestrijdingsmiddelen straks moeten missen in hun assortiment. Want we mogen er met een gerust hart van uitgaan dat de kennis om deze middelen te verkopen, eerder aanwezig is bij iemand die het verschil weet tussen een Bouvier en een Maine Coon, dan bij iemand die het verschil weet tussen paracetamol en ibuprofen.


9.Vlooienmiddelen die in Nederland verkocht worden, werken niet
tegen buitenlandse teken
Een teek is een teek en net als bij vlooienmiddelen is er ook bij tekenmiddelen geen resistentie aangetoond. Tekenmiddelen werken dus tegen teken van alle soorten en nationaliteiten. Permethrin is de eerste keus bij teken, omdat teken niet houden van permethrin en de neiging hebben zich niet te hechten aan een hond die ermee behandeld is. Permethrin is schadelijk voor katten. Dus geen hondenproduct op de kat toepassen!


10.Honden en katten worden niet ziek van de ziekte van Lyme
Dat klopt niet. Honden en katten kunnen dezelfde klachten van Lyme krijgen als de mens. Wel komt Lyme bij honden veel minder vaak klinisch voor dan bij mensen. (Zie kader). Sinds kort is er een vaccin tegen de ziekte van Lyme beschikbaar.


11.Babesiose komt alleen voor in Zuid-Europa
Nee, Babesiose en met Babesiose besmette teken zijn al gevonden op de waddeneilanden.
Babesiose (zie kader) is een ernstige ziekte. Daarom is het ontzettend belangrijk om je hond – eigenlijk altijd, maar zeker als je hem meeneemt op vakantie naar Zuid-Europa – goed te behandelen tegen teken en hem elke keer na het wandelen op teken te controleren.

 

Schrijf een artikel

Honden Encyclopedie: de encyclopedie over honden

Momenteel staan er 0 artikelen in de honden encyclopedie !
Om een artikel te kunnen schrijven moet je eerst eventjes inloggen !


De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^