Stamceltherapie bij honden .

honden encyclopedie > Stamceltherapie bij honden .

door honden page profiel Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin) _ Bams ¥ .

Stamceltherapie bij honden .

Stamceltherapie bij honden.    Deze therapie is bij Bamse 17 december toegepast. !!
Fat-Stem Laboratories lanceert met succes Dog-Stem voor artrose
Artrose is een belangrijke aandoening die tot heden symptomatische behandeld werd. Jarenlang hebben wij als dierenartsen moeten vertellen dat arthrose niet te genezen is. Ook al zijn er de laatste jaren goede alternatieven om pijn te verzachten en te zorgen dat de honden minder lijden onder de arthrose, een echte oplossing was er niet. Nu is er eindelijk een therapie die arthrose geneest.
Fat-Stem Laboratories, een Belgisch Biotech bedrijf heeft een therapie ontwikkeld op basis van lichaamseigen stamcellen. Bij deze methode worden lichaamseigen stamcellen uit het vet van de hond geïsoleerd en na bewerking in het gewricht gespoten waardoor kraakbeen herstelt. Bij bijna 90% van de behandelde honden is deze therapie succesvol. In Amerika zijn reeds duizenden honden op vergelijkbare manier behandeld.
Arthrose
Arthrose is één van de meest voorkomende oorzaken van chronische pijn bij honden. Meer dan 20% van de honden krijgt vroeg of laat last van arthrose.  Slijtage wordt het in de volksmond genoemd.
 
80% van de honden hebben ooit last van gewrichtsdegeneratie, alleen regeneratie geneest.
Arthrose is een aandoening waarbij het gewrichtskraakbeen steeds slechter wordt. Het  gewrichtskraakbeen raakt beschadigd, kan zich niet herstellen en kan uiteindelijk geheel verdwijnen.
Een gewricht met arthrose kan schokken minder goed opvangen waardoor bewegen moeilijk en pijnlijk wordt. Doordat er geen gezond gewrichtskraakbeen is kunnen problemen aan het bot ontstaan. Het gewricht kan uitsteeksels vormen, dikker worden en een andere vorm krijgen.
Als reactie op de pijn gaat de hond minder bewegen, wat weer stijfheid en slappe spieren veroorzaakt. Er kunnen hierbij ook ontstekingen in de gewrichten ontstaan, het gewricht wordt dan warm en er ontstaat vochtophoping. 
De klassieke behandeling van artrose bestaat uit een combinatie van fysiotherapie, nutritionele aanpak, pijnbestrijding en ontstekingsremmers wat zeer duur is maar niet duurzaam. Artrose is een langzaam proces waarbij de afbraak van kraakbeencellen sneller gaat dan de aanmaak. Het evenwicht is verstoord. Dit gaat in later stadium vaak gepaard met toenemende pijnen en komt vooral bij oudere honden voor.
De klassieke niet chirurgische behandeling van artrose bij honden bestaat uit conventionele therapieën zoals o.m. anti-inflammatoire geneesmiddelen, voedingsaanpassingen, gebruik van hyaluronzuren e.d. Van sommige van deze weten we dat ze belastend kunnen zijn voor maag, darmen, lever, nieren en voorzichtig moeten worden gebruikt bij hartpatiënten. Langdurig gebruik is echter vereist bij patiënten met ernstige artrose wat dus niet enkel de boven beschreven neveneffecten kan geven maar wat tevens vrij duur is op langere termijn.
Medicijnen zijn meestal de niet steroïde anti-inflammatoire ontstekingsremmers. Zij allen hebben een aantal werkingen namelijk pijnstilling, ontstekingsremming en vermindering van de zwelling,  helaas ook bijwerkingen meestal op het gebied van de maag en darmen. Wanneer al deze maatregelen niet helpen kan in sommige gevallen een injectie in het gewricht worden gegeven met corticosteroïden.
Volgende stap is een operatieve behandeling. Ook hier kennen we een scala van mogelijkheden uiteenlopend van het schoonmaken van het gewricht met een kijkoperatie tot het vervangen door middel van een kunstgewricht.Chirurgische technieken waarbij er protheses worden geplaatst zijn mogelijk maar vaak erg duur en niet altijd zonder complicaties.
Fat-Stem Laboratories
Fat-Stem , een biotech bedrijf dat onderzoek doet naar stamceltherapieën voor dieren heeft momenteel een genezende  behandeling voor arthrose bij de hond. Fat-Stem is actief op de markt van de diergeneeskundige stamceltherapieën.  De belangrijkste activiteit binnen Fat-Stem is het isoleren van stamcellen uit diverse weefsels (uit vet, maar ook uit navelstreng, chorion en amnion) . Door de beschikbare diergeneeskundige achtergrond en stamceltechnologie tracht het bedrijf stamceltherapieën te voorzien voor dierenartsen op de Europese markt.  
 
Regeneratieve aanpak
Regeneratieve geneeskunde is een belangrijke toepassing die gebruik maakt van cellulaire therapie om de functie van beschadigde of niet-functionele weefsels en organen te herstellen. Onder de somatische cellen vormen de mesenchymale stamcellen de belangrijkste bron voor deze klinische toepassingen: mesenchymale stamcellen (MSc) vormen een unieke populatie van multipotente progenitorcellen met hoge therapeutische waarde door hun enorme proliferatiecapaciteit en differentiatiemogelijkheden.
Stamcellen
Stamcellen zijn cellen die zichzelf nog niet gespecialiseerd hebben. Ze kunnen zich in een later stadium differentiëren tot bijvoorbeeld vetweefsel, kraakbeen, bot of spierweefsel.
Stamcellen bevinden zich op veel plaatsen in het lichaam, zoals in het beenmerg en in de navelstreng. Deze cellen zitten ook in vetweefsel. Het oogsten van stamcellen uit vetweefsel is het makkelijkste, minder pijnlijk en het herstel is snel. Iedere hond heeft voldoende vetweefsel om deze operatie te ondergaan, er zijn slechts enkele theelepels vet voor nodig.
Tot op heden werden in de VS een aantal stamcel studies bij honden  gepubliceerd. De huidige stand van zaken maakt het gebruik mogelijk om via de werking van mesenchymale stamcellen de gewrichten te behandelen.
Deze nieuwe behandeling wordt in de VS al jaren succesvol toegepast. Het principe berust op het oogsten van stamcellen en het herstel van het kraakbeen. De stamcellen worden behandeld en terug ingespoten in het aangedane gewricht, waar deze stamcellen nieuw kraakbeen zullen gaan vormen.
Eerst wordt bepaald of de hond voor deze therapie in aanmerking komt. Dat is bijvoorbeeld afhankelijk van de algehele gezondheid en om welk(e) gewricht(en) het gaat.
Onder algehele narcose wordt een kleine hoeveelheid vet (30 gram,  enkele theelepels) afgenomen middels een snede in de liesstreek . De snede wordt weer gehecht en deze zal snel genezen. Tevens wordt er ook bloed afgenomen ( gemiddeld 100 ml). Het materiaal wordt door Fat-Stem opgehaald en naar het laboratorium in België gebracht. Daar worden stamcellen uit het vet geïsoleerd, gekarakteriseerd en vermeerderd.
Na ongeveer twee weken komt de hond terug voor een tweede afspraak in de dierenkliniek. Dan wordt het transplantaat in het gewricht ingebracht. Dit gebeurt steriel en om de pijn te verminderen is er voor deze tweede behandeling een lichte anesthaesie  nodig. In het gewricht  ontwikkelt zich dan nieuw kraakbeen; het materiaal dat hiervoor gebruikt wordt is dus volledig lichaamseigen materiaal, daardoor is er geen kans dat het transplantaat afgestoten wordt.
Herstel
De eerste weken zal de hond volledige rust moeten houden. Na 2 weken tot ongeveer 3 maanden komt het genezingsproces op gang. Nieuw kraakbeen wordt gevormd. Degeneratie van het kraakbeen  wordt hersteld; de schokdempende werking van het kraakbeen is terug. Verdere slijtage van het bot wordt voorkomen en de pijn zal volledig of sterk gereduceerd worden. Meer dan 80%  van de duizenden honden die tot nu toe behandeld zijn heeft baat bij de behandeling.  Honden zijn minder kreupel, hebben minder pijn en de gewrichtsstijfheid wordt minder. De behandelde hond zal zich veel makkelijker gaan bewegen. De onderzoeksresultaten wijzen uit dat het succes van de behandeling bestendigd wordt.
Stamcellen
Stamcellen zijn cellen die zichzelf nog niet gespecialiseerd hebben. Ze kunnen zich in een later stadium differentiëren tot bijvoorbeeld vetweefsel, kraakbeen, bot of spierweefsel.
Stamcellen bevinden zich op veel plaatsen in het lichaam, zoals in het beenmerg en in de navelstreng. Deze cellen zitten ook in vetweefsel. Het oogsten van stamcellen uit vetweefsel is het makkelijkste, minder pijnlijk en het herstel is snel. Iedere hond heeft voldoende vetweefsel om deze operatie te ondergaan, er zijn slechts enkele theelepels vet voor nodig.
 
Voordelen van stamceltherapie
Stamceltherapie heeft tal van voordelen . De behandeling van artrose met een eenmalige injectie is een unieke  genezingsmethode met een hoge graad van succes. Honden die op deze manier behandeld worden zullen veel minder pijn hebben en daardoor hun levenskwaliteit kunnen verbeteren. Na enkele maanden is er geen bewegingsregime meer nodig voor het dier. Door het toepassen van deze therapie is het voor enkele honden mogelijk om ingrijpende operaties te voorkomen. Door het gebruik van lichaamseigen weefsel zijn er geen neveneffecten. Bovendien is de kost van de therapie – hoewel niet goedkoop, op termijn wel goedkoper dan de klassieke behandelingen .
In de toekomst zullen vele ziektes en aandoeningen op deze manier mogelijks gaan worden behandeld. Nu reeds kan rheumatoide arthritis behandeld worden met intraveneuze injectie met het Dog-Stem preparaat.
Voor welke gewrichten?
Heupdysplasie, elleboogdysplasie, schouderdysplasie en kruisbandletsels  (gedeeltelijk gescheurd) zijn de meest voorkomende oorzaken van artrose in die gewrichten. Artrose leidt tot ontstekingen en bijhorende pijnen. Hoe meer artrosevorming hoe minder beweeglijk het gewricht wordt.
Honden met klachten van artrose aan ellebogen, knieën of heupen en schouder komen wel in aanmerking voor behandeling. Eenmalige afname van bloed en vet zijn geschikt voor behandeling van enkele  gewrichten. In geval van poly-artrose  geeft  een intraveneuze toediening een zeer goed resultaat.  Voorwaarde is dat de hond overigens gezond is. Een algeheel klinisch onderzoek zal hiervoor eerst uitgevoerd worden en zo nodig wordt er ook bloedonderzoek gedaan en/of röntgenfoto’s genomen. Zo zal ook iedere kandidaat voorafgaande aan de therapie zorgvuldig onderzocht worden. Onder andere door een intensieve samenwerking met een orthopedisch chirurg kan voor iedere patiënt zorgvuldig afgewogen worden of de  Fat-Stem therapie de juiste therapie is.
Andere toepassingen
Deze methode van stamcellen oogsten en ontwikkelen lijkt ook een prachtige ontwikkeling in de humane geneeskunde. Toepassingen op het gebied van bijvoorbeeld suikerziekte, rheuma en veel andere auto-immuungemedieerde ziekten zijn momenteel in onderzoeksfase en bieden mooie perspectieven voor de toekomst. Stamceltherapie heeft zijn eerste toepassingen gehad in de paardengeneeskunde waar Fat-Stem met veel succes heel veel paarden met peesrupturen en botfracturen behandeld zijn.
Honden met rheuma komen ook in aanmerking voor behandeling. Doordat er cytokines worden uitgescheiden door de stamcellen is er een uitgebreid effect op het immuunsysteem. Honden die een ernstige vorm van rheuma hebben worden met een andere methode behandeld. Het transplantaat wordt niet in een enkel gewricht ingespoten maar in de aderen waardoor het door het hele lichaam effect zal hebben.
Meer en meer klinieken passen stamceltherapie toe voor artrosebehandeling met groot succes.
Meer inlichtingen ?
Fat-Stem Laborator

 

Schrijf een artikel

Honden Encyclopedie: de encyclopedie over honden

Momenteel staan er 0 artikelen in de honden encyclopedie !
Om een artikel te kunnen schrijven moet je eerst eventjes inloggen !


De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^