groeipijn bij jonge honden

honden encyclopedie > groeipijn bij jonge honden

door honden page profiel Amélie†Amélie†

groeipijn bij jonge honden

Groeipijn bij de hond oftewel "enostosis" is een aandoening die we uitsluitend bij  middelgrote en grote, snel groeiende rassen zien. We zien de problemen meestal bij honden van ½ tot 1½ jaar oud.

Wat is groeipijn precies?
Door de groeispurt bij jonge honden krijgen de lange beenderen van de poten het zwaar te verduren. Een voedingskanaal van het beenmerg kan die groei niet helemaal bijbenen en wordt daardoor relatief te nauw. Door de stuwing die daardoor optreed in het beenmerg ontstaat vochtophoping onder het beenvlies.Dit is voor de hond erg pijnlijk, en verantwoordelijk voor de zogenaamde "groeipijn"
 
Het meest duidelijke symptoom is kreupelheid die dan weer aan de ene poot dan weer aan de andere poot het meest erg is. Overigens is het ook mogelijk dat de hond steeds met dezelfde poot mank loopt.  Druk op de gewrichten is erg gevoelig, en de hond zal pijn aangeven. In ernstige gevallen kan de hond zelfs koorts krijgen.
De diagnose
Alhoewel de symptomen vaak duidelijk zijn, is het toch wenselijk om röntgenfoto's te maken. Er zijn namelijk nogal wat oorzaken voor wisselende kreupelheid bij de jonge hond.
Dit is op de röntgenfoto te zien als wat witte vlekken in het beenmerg.Op een röntgenfoto is groeipijn vaak duidelijk herkenbaar. Het ziet eruit als een vlekkerig beeld van het bot . Normaal heeft het bot een hele mooie "beschuit structuur". 
De behandeling
De aandoening gaat uiteindelijk vanzelf over met het ouder worden van de hond. Uiteraard is de pijn voor de hond erg vervelend. De dierarts zal meestal het volgende adviseren:
Pijnstillers en rust zijn belangrijk voor de behandeling op korte termijn. Het kan zijn dat de hond met een korte kuur van zijn problemen af is. In ernstiger gevallen kan het nodig zijn de pijnstilling op een lage dosering voort te zetten. Verandering van voer is nodig om de groeispurt van de botten wat af te remmen. De juiste calcium-fosfor verhouding in het voer is erg belangrijk. Vaak wordt geadviseerd de hond wat "schraal" te houden, om gewichtsproblemen te voorkomen en de botten extra belast zouden worden.Wilde renpartijen en balspelletjes moeten even vermeden worden.

 

Schrijf een artikel

Honden Encyclopedie: de encyclopedie over honden

Momenteel staan er 0 artikelen in de honden encyclopedie !
Om een artikel te kunnen schrijven moet je eerst eventjes inloggen !


De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^