Honden trainen volgens de regels van de natuur met de Roedelmethode

honden encyclopedie > Honden trainen volgens de regels van de natuur met de Roedelmethode

door honden page profiel Dobber †Dobber †

Honden trainen volgens de regels van de natuur met de Roedelmethode

Een tijd lang waren deze boeken totaal uitverkocht maar sinds oktober 2012 zijn ze weer bij de boekenwinkel te koop (3e druk 2012). 

Auteurs: 
Van deze titel zijn twee delen te krijgen, simpelweg aangeduid met Deel 1 en Deel 2. Beide delen zijn geschreven door Arjen van Alphen en Francien Koeman en hun trainingsmethode is gebaseerd op het natuurlijke gedrag van honden en hoe wij mensen daarop kunnen anticiperen. Zelf zijn ze jarenlang fokkers geweest van Groenendaelers en hebben ze een hybride (Malamute x wolf) op mogen nemen in hun gezin waarmee ze ook een nestje hebben gefokt. Hierdoor hebben ze een schat aan informatie vergaard die verwerkt is in deze twee boeken. 
 
Deel 1:Dit boek geeft negen lessen met instructiefoto's en een oefenschema voor het aanleren van technieken om "ongewenst gedrag van de hond beheersbaar te maken en gewenst gedrag te stimuleren"*. Een belangrijk onderdeel van het leerproces daarin is dat er geen geweld aan het natuurlijke gedrag en karakter van de hond gedaan word.
Het boek is onderverdeeld in een theorie- en praktijkgedeelte. Er wordt o.a. ingegaan op het belang van communicatie tussen hond en mens en ook hoe deze manieren van communiceren van elkaar verschillen (honden zijn bijvoorbeeld non-verbaal ingesteld en mensen juist verbaal). Ook wordt met verduidelijkende praktische voorbeelden uitgelegd wat het doel en de betekenis zijn van bepaald gedrag zoals volgen, markeren en geur- en lichaamstaal. 
 
Deel 2:
Dit deel gaat uitgebreid in op het sociale leren van een hond en het belang daarvan. Honden communiceren niet alleen verbaal, maar ook via geur- en lichaamstaal, maar hoe leert een pup die taal? En ook: hoe leert hij de betekenis daarvan? Welke geur en welke lichaamstaal heeft een betekenis en wat betekent het dan precies? Kortom, hoe verloopt de ontwikkeling van een blinde, dove, pas geboren pup tot een zeer sociale en communicatieve volwassen hond. En hoe kunnen wij mensen met deze kennis ons voordeel doen zodat we op de juiste manier op het gedrag van de hond in kunnen spelen en zo onze relatie met dit sociale wezen kunnen verbeteren. 

* Bron: www.deroedel.com

 

Schrijf een artikel

Honden Encyclopedie: de encyclopedie over honden

Momenteel staan er 0 artikelen in de honden encyclopedie !
Om een artikel te kunnen schrijven moet je eerst eventjes inloggen !


De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^