Leven met een dove hond

honden encyclopedie > Leven met een dove hond

door honden page profiel LisanneLisanne

Leven met een dove hond

Iedere hond is anders, zo ook een dove hond natuurlijk. 
De ene hond zal sneller leren als de andere, de ene hond is koppiger als de andere. 

Toch hoeft een dove hond niet het einde van de wereld te betekenen. 
Ze kunnen net zo goed commando's leren als horende honden. Ze kunnen net zo gelukkig zijn als een horende hond. En hun leven hoeft er echt niet anders uit te zien als dat van een horende hond. Met liefde en geduld kom je een heel eind!  
Onze ervaring met een dove hond is heel positief, zo sliep ze heerlijk door als pup zijnde, en werd niet wakker van herrie van buiten. Commando's pakte ze heel snel op, we liepen twee keer per week bij de hondenschool en ze deed het bijzonder goed, zo goed dat we het vaak voor mochten doen aan de rest van de honden.


Hoe ouder de hond wordt hoe meer hij of zij dingen zal oppikken en herkennen. Zo zullen ze vanzelf doorhebben dat de vloer een trilling geeft als de deur open of dicht gaat. En zullen ze het voelen wanneer u aan komt lopen als ze liggen te slapen op de grond. Andere zintuigen zullen zich beter ontwikkelen!


Wat ik vaak hoor is dat een dove hond toch een stuk rustiger is als een horende hond, dit is ook onze ervaring. Vaak zijn ze ook veel aanhankelijker en baasgerichter. Natuurlijk zijn er uitzonderingen. 


Er zijn een aantal dingen waar u rekening mee moet houden, als u er over nadenkt een dove hond aan te schaffen.


-Dove honden hebben veel meer moeite met alleen zijn als horende honden. Ze zijn afhankelijk van u, en van wat ze zien. Dus wanneer u weg gaat en ze helemaal alleen laat kunnen ze in paniek raken. Er is over het algemeen bij dove honden veel meer geduld nodig met het aanleren om alleen te zijn.


-Het is heel verstandig om met een dove hond naar een hondenschool te gaan, voor de socialisatie van de hond, maar ook voor uzelf, zo is er altijd iemand die mee kan denken met bijvoorbeeld nieuwe gebaren. Heel veel gewone hondenscholen laten mensen met een dove hond ook toe, u kunt er gewoon naar vragen!


-Mocht u een hond zoeken waarmee u ook shows wilt lopen, dove honden zijn niet toegestaan.


-Een dove hond is niet perse moeilijker te trainen als een horende hond, de aanpak is gewoon anders. Er is een boekje op de markt 'Doventaal voor Dipsy' hierin wordt op een positieve manier ( belonen als de hond het goed doet en negeren als het fout gaat ) uitgelegd hoe je een commando kunt aanleren bij je dove hond, bij vrijwel ieder commando staat een pictogram van het handgebaar. Zeer handig voor eigenaren van een dove hond.
 

 

Schrijf een artikel

Honden Encyclopedie: de encyclopedie over honden

Momenteel staan er 0 artikelen in de honden encyclopedie !
Om een artikel te kunnen schrijven moet je eerst eventjes inloggen !


De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^