Hond aan de kat laten wennen

honden encyclopedie > Hond aan de kat laten wennen

door honden page profiel Chantal » Jessy «Chantal » Jessy «

Hond aan de kat laten wennen

Veel komt de vraag voorbij hoe laat ik mijn hond aan de kat wennen.
Het is altijd leuk om een hond en een kat te hebben maar beide hebben hun eigen manier van communiceren. Zo loopt een kat met zijn staart omhoog als deze op zijn gemak is, voor een hond is dit een teken van dominantie. Een hond heeft zijn oren plat na achter als deze bang en onzeker is. Een kat heeft zijn oren plat na achter ook uit angst maar ook uit agressie.
Als de hond op zijn rug ligt met de buik bloot is dit een teken van onderdanigheid, voor een kat niet, deze ligt nog altijd klaar voor een gevecht waarbij de achterpoten dan gebruikt worden.
Ook het feit dat honden graag achter dieren aangaan die snel weg rennen zorgt dit vaak voor problemen met katten, die snel weg rennen als ze op de vlucht zijn.
Het is echter niet onmogelijk om kat en hond samen in harmonie te laten leven. Het vergt alleen wel tijd. Je moet het zeker niet gaan forceren!!
Zorg er altijd voor dat zowel hond als kat een eigen plek hebben waar ze zich terug kunnen trekken zonder dat de ander er bijkomt.
Voor katten kan dit een kast of krabpaal zijn en voor de hond een bench.
 
Introduceren van de nieuwe huisgenoot.
Het introduceren doe je rustig, het beste kun je een bench gebruiken.
Komt de kat als nieuweling binnen zorg dan dat de bench op een verhoging zoals een tafel staat. Katten voelen zich meer op hun gemak op een hoge plek dan op de grond. Beste is een stuk van de bench te bedekken zodat de kat ook uit het zicht kan liggen. Natuurlijk moet er wel een kattenbak instaan ook een waterbak en voerbak is geen overbodige luxe.
Zorg ervoor dat de hond niet hyperactief om de bench rent en blaft, rustig snuffelen mag wel. Als de hond wel blaft of rond de bench gaat rennen lijd hem dan af met een speeltje.
Je wilt dat hond en kat in harmonie leven dus zorg ervoor dat ze elkaar leuk gaan vinden, dit kan heel makkelijk met eten. Geef de kat eten in de bench en zet het eten van de hond op een meter afstand. Elke keer verklein je de afstand tot de etensbak van de hond naast de bench staat. Zolang de hond aandacht heeft voor zijn eten en niet voor de kat gaat het goed.
Als de hond uitgelaten word laat de kat dan uit de bench het huis onderzoeken, voor de hond weer binnenkomt zet je de kat terug in de bench.
Als dit een paar dagen goed gaat en de hond niet blaft of om de bench heen rent kun je de bench van de kat eens open zetten als de hond rustig ligt. Houd beide goed in de gaten en zorg ervoor dat de hond niet achter de kat gaat aanrennen. Eventueel kun je de hond aanlijnen zodat deze echt niet achter de kat aankan.
 
Als de hond de nieuweling is dan ga je natuurlijk niet de kat in de bench stoppen.
Zet dan de hond in de bench en laat de katten op hun eigen gemakje eens kijken wat voor nieuws er in huis is gehaald. De kat zal vast al genoeg verstop plaatsen weten dus hoeft de hond niet continue in de bench te zitten. Laat alleen nooit de hond achter de katten aanrennen!
Als de kat liever boven zit haal hem dan niet tegen zijn zin in na beneden. Katten zijn er territoriaal dus uiteindelijk zal de kat echt wel komen kijken wat er op zijn territorium loopt. Dit kan wel een tijd duren, soms zelfs maanden maar ga het niet forceren.
 
De taal leren.
Een hond begrijpt geen kattentaal en een kat begrijpt geen hondentaal.
De meest voorkomende taal die beide moeten begrijpen is blazen en slaan van de kat. Blazen gaat altijd vooraf van het slaan en vooral het slaan is gevaarlijk voor de hond. Een kat heeft gemeen scherpe nagels en slaat daarmee bijna altijd op de kop van de hond. Als een oog geraakt word kan dit voor ernstig oogletsel zorgen bij de hond.
Leer de hond dus dat als de kat blaast dat hij weg moet gaan.
Hoort u de kat blazen zeg dan de naam van de hond gevolgd door foei of nee, ook als de kat slaat zegt u de naam van de hond gevolgd door foei of nee.
Loopt de hond weg beloon je hem. Herhaal dit net zo lang tot de hond uit zichzelf bij de kat weg loopt als er geblazen word, beloon hem dan wel nog een paar keer voor zijn goede gedrag.

 

Een hond en een kat kunnen best in harmonie samen leven, verwacht alleen niet dat het de beste maatjes worden. Het kan wel maar ga er maar niet vanuit.

 

Schrijf een artikel

Honden Encyclopedie: de encyclopedie over honden

Momenteel staan er 0 artikelen in de honden encyclopedie !
Om een artikel te kunnen schrijven moet je eerst eventjes inloggen !


De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^