Artikel voor een advater van mijn eigen hondje =)

honden encyclopedie > Artikel voor een advater van mijn eigen hondje =)

door honden page profiel Sandra & LoekieSandra & Loekie

Artikel voor een advater van mijn eigen hondje =)

Informatie over nagels knippen van KLEINE hondjes !

Nagels knippen.....gelukkig zijn er veel honden waarbij het nooit gedaan hoeft te worden omdat de nagels door het lopen op harde ondergronden en het gewicht van de hond vanzelf afslijten. Bij deze honden is het alleen nog belangrijk om af en toe te controleren of het zijnageltje niet te lang wordt.

Bij de meeste kleine honden is het knippen van de nagels een regelmatig terugkerend noodzakelijk kwaad. Een noodzakelijk kwaad omdat veel honden zwarte nagels hebben en de kans op "raak" knippen dan erg groot wordt. Wanneer u de kans op raakknippen (in het 'leven' knippen) te groot vindt dan kunt u de nagels ook telkens een stukje afvijlen. Gaat uw hond regelmatig naar de trimsalon dan zal de trimster de nagels van uw hond knippen, dit is bij de meeste salons een standaard onderdeel van de behandeling. Bij veel salons kunt u ook langskomen om alleen de nagels te knippen en anders is de dierenarts altijd nog een optie.

Om te controleren of het noodzakelijk is dat de nagels geknipt worden zet u de hond recht op zijn poten. Staan de nagels nu van de grond af, dan hoeft u niet te knippen, indien de nagels wel de grond raken moeten de nagels geknipt worden. Te lange nagels kunnen voor een afwijkende stand van de voeten veroorzaken. Ook kunnen ze na lange verwaarlozing doorgroeien (rond groeien) tot in het vlees, overbodig te vermelden dat dit zeer pijnlijk is.

hallo ik zelf doe bij me pup steeds de puntjes er zelf afknippen.ze heeft op de achterpoten de wolvenklauwtjes zitten .dan lijkt het me toch wel zo verstandig haar er gelijk aan te laten wennen .ze heeft gelukig witte nagels.maar voor het geval je een keer mis knipt is het nog geen nood. koud water bij de hand houden. en gaat het mis .gelijk de poot er in .stopt het bloeden vanzelf weer .

Als u zelf de nagels van uw hond (kat of konijn) wil gaan knippen zijn er een aantal nageltangen: een grote tang voor grote en middelgrote rassen, een klein nagelschaartje voor kleine hondjes, pups, katten en konijnen, een professionele geheel rvs tang. Gebruik altijd een stevige scherpe tang. Als de tang niet scherp genoeg is drukt deze de nagel teveel samen voordat er daadwerkelijk geknipt wordt. Vergelijk het gevoel alsof u met uw vingers tussen de deur komt.

Heeft uw hond lichtgekleurde nagels, dan kunt u zien waar het 'leven' zit, dit is de rode ader die u in de nagel ziet. U kunt ruim daarvoor de nagel veilig afknippen. Heeft uw hond zwarte nagels dan knipt u het minimale wat nodig is eraf om te voorkomen dat u in het 'leven' knipt, wat zeer pijnlijk is voor de hond. Soms is de nagel aan de achterkant opengespleten, in dat opengespleten gedeelte is het ook veilig om te knippen.

Mocht u onverhoopt toch het bloedvat raken dan moet deze zo snel mogelijk gedicht worden. Daarvoor zijn meerdere mogelijkheden, variërend van een heet mes of een soldeerbout ertegen aan drukken tot stelpen met wat maïzena. De meest diervriendelijke en effectiefste methode is het dichtdrukken van de bloedende ader met een speciaal daarvoor bestemd stelpmiddel.

 

Schrijf een artikel

Honden Encyclopedie: de encyclopedie over honden

Momenteel staan er 0 artikelen in de honden encyclopedie !
Om een artikel te kunnen schrijven moet je eerst eventjes inloggen !


De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^