Zout vergiftiging

honden encyclopedie > Zout vergiftiging

door honden page profiel Erika & Faya  ?BRL?Erika & Faya ?BRL?goedgekeurde fokker

Zout vergiftiging

Zout: een braakmiddel met mogelijk fatale gevolgen(bron: Tijdschrift voor Diergeneeskunde deel 134 aflevering 4) Wanneer een hond een vreemd voorwerp (een speeltje, een steen,…) of een ongewenste stof (chocolade, medicijnen,…) heeft opgegeten, wordt soms geadviseerd om de hond te laten braken door het toedienen van keukenzout. 
In 9 van de 10 gevallen zal de hond hierdoor binnen 15 minuten braken, in de hoop dat de ongewenste stof of het voorwerp mee uitgebraakt wordt.In een recent artikel in het Tijdschrift voor Diergeneeskunde worden 2 gevallen beschreven waarin eigenaren hun honden zout als braakmiddel hebben gegeven, na overleg met hun dierenarts. Beide honden zijn enige uren na de toediening overleden aan de gevolgen van een zoutvergiftiging.Door het toedienen van keukenzout (natriumchloride), kan het natruim- en chloorgehalte in het bloed stijgen. Dit veroorzaakt een verhoogde hartslag, koorts en uiteindelijk epileptiforme aanvallen waaraan de hond uiteindelijk kan overlijden.Het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum (N.V.I.C.) heeft in 2008 relatief veel meldingen gehad over zout dat was toegediend aan huisdieren om braken op te wekken.
Andere oorzaken van zoutvergiftiging zijn de opname van vaatwasmachine zout, zoute drop, pekel, zeewater en likstenen.Hoeveel zout is gevaarlijk voor een hond? 4 gram keukenzout per kilogram lichaamsgewicht kan al dodelijk zijn. Als het toegediende zout niet of onvolledig wordt uitgebraakt, is er dus een risico op vergiftiging.
De 2 honden uit het artikel kregen 1 eetlepel (lichaamsgewicht: 4.5 kg ) en 2 eetlepels (lichaamsgewicht: 18 kg) zout toegediend, met een dodelijke afloop.De behandeling van een zoutvergiftiging bestaat uit het laten braken direct na toedienen van het zout door middel van een injectie (apomorfine). Daarnaast bestaat de behandeling uit het toedienen van vloeistoffen via een infuus om het natriumgehalte in het bloed te doen dalen. Ondanks behandeling is de kans groot dat de hond komt te overlijden aan de gevolgen van het toedienen van zout.De conclusie van het artikel luidt dat het af te raden is een hond door middel van zout te laten braken. Als een hond een ongewenst product heeft opgegeten is het beter om direct naar een dierenarts te gaan. Deze kan de hond door middel van een injectie veilig laten braken.

 

Schrijf een artikel

Honden Encyclopedie: de encyclopedie over honden

Momenteel staan er 0 artikelen in de honden encyclopedie !
Om een artikel te kunnen schrijven moet je eerst eventjes inloggen !


De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^