Vitiligo.

honden encyclopedie > Vitiligo.

door honden page profiel WendyWendy

Vitiligo.

Vitiligo is een auto-immuunaandoening die wordt veroorzaakt doordat het afweerstelsel de pigmentcellen (= melanocyten) in de huid en slijmvliezen vernietigt. Er ontstaan dan witte maculae, vooral op neus, lippen en oogranden. Deze aandoening openbaart zich meestal bij jonge honden. Bij helder weer, zowel in de zomer als in de winter, kan de ongepigmenteerde huid ernstig verbranden. Insmeren met sunblock is dus aangewezen.
Of deze aandoening al dan niet erfelijk is, staat nog niet vast. In bepaalde rassen zoals de golden retriever, maar dan voornamelijk bepaalde lijnen, blijkt de ziekte terug te komen. Bij andere rassen ontstaat er een enkel geval. Het blijkt dat bij de enkele gevallen de ziekte meestal uitgelokt wordt door stress situaties (zowel mentaal als fysische) bvb vaccinaties, bevallingen, na ongeval of operatie, ...
Meestal kleuren de ongekleurde pigmentvlekken niet terug in. Bij andere gevallen kleuren de vlekken wel terug in, meestal seizoensgebonden.
Een middel tegen de aandoening bestaat nog niet daar er nog niet genoeg over is gekend. De eventuele oplossingen zijn de volgende:
1. Gebruik van sunblock met zelfbruiner
2. Blijvende tatouering in zwart of bruin van de neus.

Een voorbeeld bij de mens van vitiligo is Michaël Jackson en Marleen Merckx (Simonneke) uit de serie 'Thuis'.

Om te vermijden dat de aandoening doorgegeven wordt, wordt aanbevolen niet te fokken met aangetaste dieren. Indien er meerdere gevallen in dezelfde lijn voorkomen, dan worden deze lijnen best uitgesloten van de fok.

Vitiligo is geen ziekte maar een aandoening die zeker niet besmettelijk is.
Ze hebben homeopatische geneesmiddelen uitgevonden, deze zijn niet schadelijk zoals de bekende straling om vitiligo weg te laten halen.

 

Schrijf een artikel

Honden Encyclopedie: de encyclopedie over honden

Momenteel staan er 0 artikelen in de honden encyclopedie !
Om een artikel te kunnen schrijven moet je eerst eventjes inloggen !


De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^