Bescherm uw hond tegen de gevaren van de zomer

honden encyclopedie > Bescherm uw hond tegen de gevaren van de zomer

door honden page profiel ~ ~ ~ Mellow ~ ~ ~~ ~ ~ Mellow ~ ~ ~

Bescherm uw hond tegen de gevaren van de zomer

U zit wellicht op hete kolen nu de zomer eraan komt, om samen met uw hond weer nieuwe zomerse avonturen tegemoet te gaan. Denk eraan dat de zon, de warmte, de insecten en het strand voor uw vriend gevaren inhouden!

Fatale warmte
Honden en hoge temperaturen gaan niet goed samen. Honden transpireren namelijk nauwelijks en moeten de warmte via hun gehijg vrijmaken. Grote warmte terwijl de hond in de zon staat, of erger nog, terwijl hij in bij warm weer in een auto opgesloten zit (ook al zijn de ramen wat opengedraaid) kan de lichaamstemperatuur doen stijgen totdat hij in een shock raakt die snel dodelijk kan zijn. Indien uw hond het slachtoffer zou worden van een dergelijke hitteslag, moet u de hond onmiddellijk in koud water zetten of bedekken met natte doeken om de temperatuur naar beneden te halen. Voorkom ook uitdroging door constant vers water ter beschikking te stellen. Tegenwoordig zijn er ook aqua cool keepers op de markt en die werken uitstekend.
De zomer en zijn parasieten
Vlooien leven heel het jaar door in de huizen, maar hun aantal neemt in de zomer toe. Naast hun irriterende werking op de huid kunnen ze ook een intestinale worm overdragen (dipylidium) en bij massale infestatie bloedarmoede veroorzaken.
Hoewel teken vooral in de lente en de herfst voorkomen, vormen ze ook in de zomer een gevaar. Ze veroorzaken jeuk en brengen pathogene stoffen over die ernstige aandoeningen zoals piroplasmose, de ziekte van Lyme en erlichiose kunnen veroorzaken.
Tot slot: als uw hond verwoed aan zijn poten likt of aan zijn oren krabt, vooral in de maanden augustus en september, moet u deze zones controleren op kleine oranje nestjes. Misschien zal u kunnen kennismaken met de larven van mijtachtigen die herfstmijten worden genoemd.
Er bestaan tal van geneesmiddelen om al deze infestaties te voorkomen en te behandelen.
Luchtaanvallen
Als de avond valt, gaan de muggen op zoek naar vers bloed. De gevolgen van deze maaltijden zijn niet alleen onaangenaam door de jeuk die ze veroorzaken, maar kunnen ook zorgen voor de overdracht van twee ernstige ziekten, vooral indien u in het zuiden van Frankrijk vertoeft: leishmaniose en dirofilariose. Als u naar deze streken trekt, dan is het heel belangrijk dat u uw vriend een speciale halsband aandoet die hem tegen de muggen beschermt.
Ook wespen zijn gevaarlijk door hun pijnlijke prik en de allergische reacties die daarop kunnen volgen. Een wesp die door de hond wordt ingeslikt, kan een ontsteking van de keel veroorzaken en zijn ademhaling belemmeren.
Strand en natuur
Strandwandelingen en zwempartijen zijn niet zonder gevaar. Het zeewater en het zand irriteren de huid: goed spoelen met zacht water na elke uitstap is dus onontbeerlijk! Bovendien kan uw vriend het slachtoffer worden van diarree als hij water binnenkrijgt. U moet er ook op letten dat hij niet te bruusk in koud water springt, want het risico van plotselinge verdrinking is reëel! Wind en zand in de ogen kunnen ook conjunctivitis veroorzaken.
Ten slotte produceren bepaalde wilde planten tussen juni en september aartjes, zaadjes die zich vasthechten aan de haartjes en zich vervolgens kunnen nestelen in de huid en de oren en abcessen en oorontstekingen veroorzaken. Inspecteer uw hond na elke wandeling!

Geniet maar blijf alert.

 

Schrijf een artikel

Honden Encyclopedie: de encyclopedie over honden

Momenteel staan er 0 artikelen in de honden encyclopedie !
Om een artikel te kunnen schrijven moet je eerst eventjes inloggen !


De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^