Brokken en versvleesvoeding

honden encyclopedie > Brokken en versvleesvoeding

door honden page profiel NovaNova

Brokken en versvleesvoeding


In de Westerse wereld voeren de meeste mensen brokjes en blikvoeding aan hun hond.
Dat is ook logisch want ons is geleerd dat brokken alles bevatten wat de hond nodig heeft.
We worden verleid door de mooie lieve hondjes die over onze beeldbuis rennen.. en de mooie foto's staan aan de buitenkant van de verpakking...

Het is gemakkelijk om brokjes aan de hond te geven, brokjes stinken niet, zijn makkelijk te bewaren en u hoeft zelf niet na te denken over wat uw hond allemaal nodig heeft.
De meeste honden blijven gezond en worden oud op brokken. Ja, soms wel..

Maar er zijn helaas óók honden die het niet zo goed doen op brokken. (blikvoeding en diners)
Er zijn honden die darm of maagproblemen hebben en er zijn honden die bijvoorbeeld huidproblemen hebben/krijgen.
Soms hebben deze klachten te maken met de voeding die de hond krijgt en kunnen deze klachten goed opgelost worden door de hond een rauwe en verse vleesvoeding te geven.

De reden voor eventuele problemen moet onder andere gezocht worden in het feit dat een hond een vleeseter is zoals ook zijn verre voorvaderen. Natuurlijk bestaat de voeding van de wolf niet louter uit (spier)vlees, maar wel voor het grootste gedeelte. Een wolf eet naast vlees en orgaanvlees, ook de zachte botten van zijn prooidier. Sommige prooidieren worden in zijn totaliteit opgegeten.
Daarnaast zal een wolf zich ook te goed doen aan bessen, vruchten en wortelen of knollen. Dit laatste eet hij overigens in zeer beperkte mate, maar dat maakt dat sommige wetenschappers de wolf (en dus ook hond) tussen de "alleseter en vleeseter" in vinden staan.

Hoe dan ook, de natuurlijke voeding van de wolf en hondachtige bestaat voor het allergrootste gedeelte uit prooidieren en dus voeding van dierlijke oorsprong. Wanneer we naar het gebit en het spijsverteringssysteem van de hond kijken, moeten we concluderen dat deze voor 99.99% overeenkomen met die van de wolf.
Na alle jaren van evolutie is er dus aan de binnenkant van de hond maar zeer weinig veranderd!

Een mens is een alleseter en heeft de vrije keus om als vegetariër, veganist of vleeseter te leven.
Een hond is heel duidelijk een vleeseter maar een hond kan de keuze om als vleeseter door het leven te gaan, zelf niet maken. Hij is voor zijn voedsel afhankelijk van de mens. Hij is verplicht te eten wat wij hem/haar voorzetten.

En wat zit er dan eigenlijk in brokken?
De meeste brokken bevatten 20% vlees. Dit is een vrij laag percentage wanneer je weet dat een hond van nature een vleeseter is. Het vlees dat in brokken of blikvoeding zit is geen biefstuk of kipfilet, maar het zijn die delen vlees die wij mensen niet willen eten. Denk dan bijvoorbeeld aan kippenklauwen en kippenkoppen. Gemalen kippenveren..
In brokken zit veel graan. Graan komt niet of nauwelijks voor in de natuurlijke voeding van de hond, hondachtigen en de wolf. Maar het komt in grote hoeveelheden voor in de brokken. Meestal zo rond de 50% van het totaal.
Graan is een goedkope energie leverancier en daarom zit het in de brok.

Een hond haalt zijn energie uit eiwit, vet en koolhydraten. Graan levert voornamelijk koolhydraat en dus energie.
Maar het is de goedkoopste energieleverancier en dus goedkoop voor de fabrikant. Wij betalen dus veel te veel voor die dure brokken.
En dan te bedenken dat de hond een vleeseter is!

Maar granen in deze hoeveelheden kunnen schimmels en gisten (op de huid en in de darm) veroorzaken. Het is ook gebleken dat sommige honden met een chronische oorontsteking goed reageren op een dieet waar geen granen in verwerkt zijn.

In alle brokken zitten antioxydanten. Dit is om het ranzig worden van vetten tegen te gaan. Sommige fabrikanten maken gebruik van natuurlijke antioxydanten zoals vitamine E en C. Maar er zijn ook fabrikanten die gebruik maken van chemische antioxydanten zoals BHA, BHT, Etoxyquine, Prophylgalaat. Deze chemische middelen worden ook gebruikt om de bewaartijd van kleurenfilms te verlengen en rubber te stabiliseren en als onkruidverdelger.

Veel van deze middelen zijn verboden in menselijke voeding of alleen verboden in voeding voor baby's en kleuters.

Waarom mogen ze dan wel aan de hond gevoerd worden?
Er bestaan sterke vermoedens dat deze chemische antioxydanten ziektes veroorzaken. Indien u brokken voert, kunt u dus beter voor een merk brok kiezen waarbij natuurlijke antioxydanten worden gebruikt. Daarvoor kunt u het beste het etiket van de brokken grondig bestuderen. Wanneer erop de verpakking staat dat de brokken "Door de EEG goedgekeurde antioxydanten bevat" dan moet u weten dat ook de chemische antioxydanten door de EEG goedgekeurd zijn.
Brokken bevatten uitsluitend gekookte voedingsstoffen. Vitamines overleven dit kookproces niet dus moet men achteraf de vitamines aanvullen.

Een soort multi- vitamine pil toevoegen. Niet alleen de vitamines verdwijnen door het kookproces, maar ook alle goede bacteriën en enzymen worden door het koken vernietigd.
Vandaar dat honden, op dit steriele voer, darm en maagproblemen kunnen ontwikkelen.

Zijn er alternatieven voor brokken?
In Nederland zijn er veel merken complete versvlees voeding te koop. Deze bevatten onbewerkt, ongekookt vers vlees, in een aantal gevallen aangevuld met gemalen botten en gepureerde (rauwe) groentes. De meeste merken bevatten dus alles wat de hond nodig heeft. Deze complete versvlees voedingen bevatten geen chemische antioxydanten en geen conserveringsmiddelen. Ze bevatten veel natuurlijke vitamines, mineralen en enzymen en deze helpen allemaal mee een goede gezondheid te bewerkstelligen en te behouden. Omdat deze versvlees voedingen meer vlees bevatten dan een brok voldoet deze voeding ook goed aan de eisen die gesteld kunnen worden aan de voeding voor een vleeseter.

Veel mensen zijn bang dat rauw vlees veel bacteriën bevat. Vers, rauw vlees bevat inderdaad bacteriën, maar niet alle bacteriën zijn schadelijk voor de hond. Sommige bacteriën zijn juist goed voor de hond. Eventueel schadelijke bacteriën (bijvoorbeeld salmonella) worden door de gezonde hond in de maag vernietigd door het maagzuur.

Naast de kant en klare complete versvlees voedingen, is het ook mogelijk om zelf maaltijden voor uw hond samen te stellen. Natuurlijk dient u zich eerst hierin te verdiepen, voordat u hierop overschakelt.
Maar wanneer de basisbegrippen eenmaal duidelijk zijn, is het zelf samenstellen van verse, rauwe voeding zeer eenvoudig en ontzettend leuk om te doen!

Met de juiste variatie aan rauw vlees, rauwe (zachte) botten, rauw orgaanvlees, rauwe eieren, gepureerde groentes en fruit en dergelijke, krijgt de hond alle voedingsstoffen binnen die hij nodig heeft. Niet alleen is verse en rauwe voeding zeer gezond voor de hond, ook genieten honden enorm van deze voeding.
Zelfs zeer moeilijke eters zullen rauwe en verse voeding met plezier eten!

Het is overigens een fabel dat de hond of wolf agressief zou worden van rauw vlees. Een wolf en hond zijn van nature niet agressief. Ze worden hooguit agressief gemaakt door de mens.

© 2003 Door: Lizzy Plat-Coelers

____________________________________________

Ervaringen van honden(eigenaren):

Steree heeft dankzij vers vlees..
* Geen hele erge haar uitval meer, alleen in de rui periode trek ik mijn jas uit.
* Geen mega grote hopen ontlasting meer.
* Ik heb een mooie harde poep die tegelijkertijd mijn anaalklieren uitdrukken.
* Dus geen ontstoken overvulde anaalklieren veroorzaakt door de zachte brokken brij-ontlasting.
* Geen jeuk meer.
* Geen tandsteen meer.
* Doordat ik dus geen tandsteen meer heb, stink ik ook niet meer uit mijn bek.
* Geen schilfers meer in mijn vacht.
* Drink geen liters water meer.
* Dus pups zijn sneller zindelijk.
* En de baasjes hebben minder werk.

____________________________________________

Er zijn diverse (biologische) versvlees merken op de markt:
www.carnibest.nl
www.bibidiervoeding.nl
www.rodi-petfood.nl
www.energique.nl
www.prinspetfood.nl
www.ahv-breda.nl
www.ducknatuurvoeding.com

 

Schrijf een artikel

Honden Encyclopedie: de encyclopedie over honden

Momenteel staan er 0 artikelen in de honden encyclopedie !
Om een artikel te kunnen schrijven moet je eerst eventjes inloggen !


De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^