Artrose en Fortiflex

honden encyclopedie > Artrose en Fortiflex

door honden page profiel ToshiToshi

Artrose en Fortiflex

Artrose is een chronische aandoening, waarbij het gewrichtskraakbeen langzaam wordt afgebroken (slijtage). Vaak treedt er ook een pijnlijke ontsteking op. Hoewel artrose relatief vaak bij oudere dieren voorkomt, is het niet leeftijdsgebonden. Jonge dieren kunnen door overgewicht, trauma of erfelijke aanleg ook aan artrose lijden.
Herkenning van artrose
Artrose is vooral in het begin moeilijk te herkennen. De meeste honden rennen en spelen gewoon door! Het eerste zichtbare symptoom is stijfheid. Dit is te zien bij bijvoorbeeld het opstaan, in de auto springen of traplopen. In een later stadium wordt de stijfheid erger en bewegen pijnlijk. In het ergste geval zal de hond iedere vorm van beweging zoveel mogelijk vermijden. Een waar hondeleven!
De stadia van artrose en de symptomen
fase 1 - stijfheid (vaak moeilijk waarneembaar)
fase 2 - beperkte beweging als gevolg van pijn
fase 3 - ernstige bewegingsproblemen, vaak gepaard met ontsteking
fase 4 - ankylose (verstijving van het gewricht), heftige ontsteking, spierverslapping
De werking van het gewricht
Om het ontstaan van artrose uit te kunnen leggen, is enige kennis over de werking van een gewricht vereist. Een gewricht bestaat uit boteinden, die door een stevig gewrichtskapsel zijn omsloten. Dit kapsel bevat gewrichtsvloeistof, het smeermiddel van het gewricht. De botuiteinden zijn bedekt met een laagje kraakbeen. Dit is een elastisch stootkussentje dat de schokken van het gewricht opvangt. Het kraakbeen en de gewrichtsvloeistof zorgen samen voor een soepele en irritatieloze beweging van het gewricht. Zonder kraakbeen en gewrichtsvloeistof kan een gewricht dus niet goed functioneren!
Samenstelling van kraakbeen
Kraakbeen is opgebouwd uit kraakbeencellen en kraakbeenmatrix. Kraakbeenmatrix is een waterige substantie en bevat onder andere chondroitinesulfaat. Chondroitinesulfaat kan, net als een spons, grote hoeveelheden water aan zich binden. Het kraakbeen zet daardoor uit. Het kan echter niet onbeperkt opzwellen, omdat het wordt tegengehouden door een netwerk van vezeltjes. Door dit samenspel ontstaat een stevig en elastisch geheel dat in staat is schokken op te vangen.
Hoe ontstaat artrose?
Volwassen kraakbeen is heel sterk, maar kan niet onbeperkt worden belast. Wanneer de belasting op het gewricht toeneemt, bijvoorbeeld door overgewicht of wild spelgedrag, kunnen kleine beschadigingen ontstaan. Bovendien neemt de kwaliteit van kraakbeen in de loop der jaren af. In beide gevallen neemt de hoeveelheid chondroitinesulfaat af, waardoor de elasticiteit afneemt. De beschadigingen van het kraakbeen kunnen moeilijk worden gerepareerd en het kraakbeenoppervlak wordt ruw en onregelmatig. De botuiteinden kunnen hierdoor minder makkelijk langs elkaar bewegen, met stijfheid tot gevolg. In een later stadium kunnen kleine deeltjes kraakbeen loslaten, die in het gewrichtskapsel een ontsteking veroorzaken. Het afbraakproces zit in een vicieuze cirkel. In de laatste fase van artrose is het gewrichtskraakbeen vaak helemaal verdwenen.
Behandeling van artrose
De oorzaak van artrose kan meestal niet worden aangepakt. De behandeling bestaat daarom vrijwel altijd uit het bestrijden van de ontsteking en pijn. Ontstekingsremmers en/of pijnstillers werken snel en maken het leven van de hond een stuk aangenamer. Op de lange termijn zijn deze medicijnen vaak minder geschikt vanwege een grote kans op bijwerkingen.
Fortiflex Advanced Formula: natuurlijke ondersteuning
Fortiflex Advanced Formula is een voedingssupplement op natuurlijke basis, dat de behandeling van honden en katten in de eerste fasen van artrose ondersteunt. Bovendien kan Fortiflex Advanced Formula routinematig aan oudere huisdieren en huisdieren met overgewicht worden gegeven. Fortiflex Advanced Formula bevat chondroitinesulfaat, chitosanide en twee anti-oxidanten. Chondroitinesulfaat is een belangrijke bouwsteen van het kraakbeen en kan grote hoeveelheden water aan zich binden. Tevens remt het de kraakbeenafbraak en stimuleert het de kraakbeenopbouw. Chitosanide beschermt chondroitinesulfaat tegen een te snelle afbraak en bevordert de opname in het maagdarmstelsel. De anti-oxidanten selenium en epigallocatechinegallaat (EGCG) ondersteunen de functie van chondroitinesulfaat. De ingredienten versterken elkaars werking, waardoor de opbouw en het herstel van het bewegingsstelsel optimaal wordt ondersteund.
Veilig en lekker!
Fortiflex Advanced Formula is een natuurlijk product en kan dus veilig langdurig worden gegeven. Dit blijkt tevens uit de jarenlange praktijkervaring wereldwijd.
De tabletten zijn zo smakelijk dat de meeste honden ze spontaan uit de hand eten.
Toediening
Gedurende 30 dagen dient iedere dag een tablet gegeven te worden. Dit kan 3 tot 4 maal per jaar herhaald worden. Afhankelijk van het advies van de dierenarts kan Fortiflex ook langer of vaker of zelfs permanent worden gegeven.
Tot slot kan Fortiflex Advanced Formula zonder problemen met dieetvoeding en medicijnen (bijvoorbeeld ontstekingsremmers of pijnstillers) worden gecombineerd.
Fortiflex Advanced Formula
* ter ondersteuning van bewegingsproblemen
* beter herstel na gewrichtsoperatie
* op basis van natuurlijke ingredienten
* door lange nawerking slechts 3 tot 4 keer per jaar behandelen
* voor hond en kat
* smakelijke tablet
* verkrijgbaar bij uw dierenarts

 

Schrijf een artikel

Honden Encyclopedie: de encyclopedie over honden

Momenteel staan er 0 artikelen in de honden encyclopedie !
Om een artikel te kunnen schrijven moet je eerst eventjes inloggen !


De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^