Goede hondenschool of therapeut vinden

honden encyclopedie > Goede hondenschool of therapeut vinden

door honden page profiel Linda Linda

Goede hondenschool of therapeut vinden

Hoe vind ik een goede hondenschool (of hondengedragstherapeut)?

Regelmatig wordt door mensen uit andere regio's van ons land aan ons de vraag gesteld of wij hen een bepaalde hondenschool (of een hondengedragstherapeut) kunnen adviseren. Echter, het antwoord op de vraag "wat is een goede hondenschool?" is natuurlijk subjectief. Daarom geven we graag een aantal ideeën over hoe u te werk kunt gaan wanneer u op zoek bent naar een hondenschool die bij u past.
Adressen en telefoonnummers van hondenscholen
De meeste hondenscholen staan vermeld in de Gouden Gids, afhankelijk van de editie staan ze vermeld onder de rubriek Hondenscholen of onder de rubriek Dierenhulp. Ook in het rose gedeelte van het telefoonboek vindt u een overzicht. Natuurlijk kunt u ook zoeken op het internet, maar gerelateerd aan het totale aantal hondenscholen zijn er nog maar weinig met een eigen website.
Het selecteren van een goede hondenschool
Nogmaals, wat een goede en wat een minder goede of een slechte hondenschool is, is een subjectief gegeven. Daarom is het goed wanneer u vantevoren op een rijtje zet aan welke (minimale) eisen een goede hondenschool naar uw eigen mening zou moeten voldoen. Enkele zaken waaraan u in dit kader kunt denken:

    Volgens welke methode wordt er getraind? Ligt de nadruk bij het aanleren van oefeningen op beloning van goed gedrag of op het corrigeren van ongewenst gedrag? Moet uw hond een slipketting om en waarom wel / niet?

Hoeveel deelnemers zitten er maximaal in één groep? Is er gezien de groepsgrootte voldoende ruimte voor persoonlijke aandacht voor iedere deelnemer binnen zo'n groep?

Bestaan de lessen alleen uit praktijk of wordt er ook aandacht besteed aan theoretische kennis en algemeen inzicht met betrekking tot hondengedrag en –training?

Krijgt u als cursist schriftelijk lesmateriaal mee naar huis met een omschrijving van de gedane oefeningen en/of de gegeven theorie?

Zijn de instructeurs voldoende deskundig en waar blijkt dat uit? Hebben ze een vakopleiding gevolgd en / of zijn ze aangesloten bij een vakorganisatie die op dit punt garanties biedt?

Wordt iedere baas/hond-combinatie op precies dezelfde manier begeleid of wordt er rekening gehouden met onderlinge verschillen in karakter en aanleg? Zo ja, hoe dan?

Mogen de honden wel of niet onaangelijnd met elkaar spelen in de pauze's en waarom wel / niet?

Zitten puppy's en volwassen honden bij elkaar in de groep en waarom wel / niet?

Hoe gaat de hondenschool om met honden die agressief zijn naar andere honden en/of andere mensen? Worden deze honden toegelaten tot een groep? Weet men vantevoren wel of de deelnemende honden eventueel agressief zijn? Als agressieve honden worden toegelaten, lopen u en uw hond eventueel gevaar? Als honden die agressief zijn niet worden toegelaten, wat heeft de hondenschool dan eventueel wel te bieden aan de eigenaren van honden met probleemgevend gedrag?

Is er aan iedere cursus een examen verbonden en waarom wel / niet?

Bent u welkom om vrijblijvend te komen kijken naar de lessen?
Wanneer u nu voor u zelf een idee heeft aan welke eisen een hondenschool naar uw eigen mening minimaal zou moeten voldoen, dan kunt u er een aantal bellen. U kunt dan de vragen stellen die u zelf belangrijk vindt. Heeft u naar aanleiding van de gekregen antwoorden een positieve indruk gekregen van één of meer hondenscholen die u heeft gebeld, dan kunt u wellicht een keer gaan kijken bij de lessen. U kunt dan zien hoe er daadwerkelijk wordt lesgegeven en of de sfeer u bevalt. Het is immers belangrijk dat zowel u als uw hond de lessen met plezier zullen volgen!

 
Het selecteren van een goede hondengedragstherapeut
Globaal kunt u hiervoor dezelfde richtlijnen gebruiken als genoemd bij het selecteren van een hondenschool.
Heel belangrijk is dat u zich kunt vinden in de algemene aanpak van de betreffende begeleider.
Hoe vormt deze begeleider zich een beeld van uw hond en het probleemgevende gedrag?
Welke soorten van methoden zal de begeleider eventueel adviseren?
Helaas is de titel "hondengedragstherapeut" in Nederland onbeschermd. In principe mag iedereen zich zo noemen!
Dit maakt het extra belangrijk om u er vantevoren van te vergewissen dat degene die u eventueel inschakelt om u te adviseren werkelijk kennis van zaken heeft en dat zijn of haar visie op hondengedrag en
de relatie tussen baas en hond, passen bij die van u!
Adressen en telefoonnummers van hondengedragstherapeuten / individuele begeleiding bij probleemgevend hondengedrag
Sommige hondenscholen hebben ook één of meer instructeurs die zich bezighouden met gedragsdiagnostiek en individuele begeleiding in het geval van probleemgevend hondengedrag.
Er zijn ook hondengedragstherapeuten die alleen individueel begeleiden, dus geen groepscursussen verzorgen. Wanneer u op zoek bent naar een advies op maat en/of individuele begeleiding met betrekking tot uw hond, dan kunt u informeren naar aangesloten leden van de APDT en/of Alpha. Alpha (Nederlanse Vereniging van Gedragstherapeuten voor Honden) biedt de garantie dat haar leden een opleiding hebben afgerond op het vakgebied en kent ook een gedragscode waaraan de leden zich dienen te houden. Echter, onze ervaring is dat sommige Alpha-leden zeer hond- en baasvriendelijk en deskundig werken, terwijl andere soms getuigen van weinig inzicht en/of achterhaalde methodes zoals de stroomband gebruiken. Het blijft dus zaak kritische vragen te stellen, voordat u met een hondengedragstherapeut in zee gaat.. Dan is er ook nog het Quiebus licentiesysteem. Een gedragstherapeut met het Quiebus licentie zal nooit correctiemateriaal gebruiken, geeft advies op maat en stelt hoge exameneisen aan de toekomstige gedragstherapeuten. Dus als u positief te werk wilt gaan is Quiebus de enige die deze garantie biedt. Dit geldt tevens voor de hondenscholen.

 

Schrijf een artikel

Honden Encyclopedie: de encyclopedie over honden

Momenteel staan er 0 artikelen in de honden encyclopedie !
Om een artikel te kunnen schrijven moet je eerst eventjes inloggen !


De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^