Heupdysplasie

honden encyclopedie > Heupdysplasie

Heupdysplasie

Heupdysplasie bij honden

Wat is de oorzaak van heupdysplasie (HD) bij honden?

Heupdysplasie is een ontwikkelingsstoornis van het bekken en de heupkop, die niet goed in elkaar passen. De heupkom is als regel te ondiep. Dit geeft pijnlijkheid, kreupelheid en vervroegde ¨slijtage¨ (artrose) van het kraakbeen in de gewrichten in de heup.


Met een lichamelijk onderzoek kan de dierenarts de waarschijnlijkheidsdiagnose stellen. Maar met dierenröntgenfoto’s zijn deze aandoeningen goed in beeld te brengen. Vooral vanwege de pijn is de hond minder actief en daardoor blijft de ontwikkeling van de spiermassa rondom de gewrichten vaak achter. Heupdysplasie is ten dele erfelijk, maar ook de voeding in de eerste jaren speelt een belangrijke rol.


Preventie

Bij bepaalde rassen komen beide afwijkingen zeer verspreid en veelvuldig voor, waaronder de Duitse Herder, Berner Sennen en de Golden Retreiver (zie onder erfelijke afwijkingen op de cd-rom Dierendisk, www.dierendisk.nl) Door een gericht fokbeleid en het consequent röntgenologisch onderzoeken van de beide (voor)ouders wordt de kans op afwijkende pups een stuk kleiner.


Behandeling

Voor HD zijn er diverse mogelijkheden om de problemen te verminderen, maar bij ernstige gevallen is operatie aan het bekken en/of euthanasie zeker te overwegen. Zonder de fotó's en zonder de hond gezien te hebben is het niet makkelijk om daar een uitspraak over te doen.

# 1. Pijnstillers en ontstekingsremmers levenslang, liefst zo laag mogelijk gedoseerd met kans op bijwerkingen aan de maag en nieren. Soms zijn ontstekingsremmers zoals prednisolon tijdelijk nodig, maar die hebben weer andere bijwerkingen, zoals verminderde afweer. Dit alles in overleg met uw dierenarts.

# De spieren van de achterhand versterken door training, met name door lopen in een rechte lijn, zoals naast de fiets en zwemmen. vaak korte stukken wandelen i.p.v. een enkele lange wandeling

# 2. Niet te zwaar laten worden van de hond of afvallen bij een wat zwaarder exemplaar. Hoe lichter de hond, hoe minder de hond hoeft te dragen.

# 3. Plotselinge bewegingen moetenvoorkomen worden, zoals spelen met de bal of stok. Ook fysiotherapie en begeleiding van een dierfysiotherapeut is een mogelijkheid

# 4. Sommige voedingssupplementen, zoals Primeval artrose gelatinaat, glucosamine en chondroïtine verminderen de HD-klachten. Door betere opbouw van het kraakbeen en betere “smering” van het gewricht knappen de honden soms spectaculair op.

# 5. Sommige dierenartsen werken met homeopathische middelen, producten op basis van kruiden en planten (phytotherapie) en andere natuurproducten.

Daarvoor zijn er speciaal opgeleide dierenartsen met ruime ervaring op dit gebied.

 

Schrijf een artikel

Honden Encyclopedie: de encyclopedie over honden

Momenteel staan er 0 artikelen in de honden encyclopedie !
Om een artikel te kunnen schrijven moet je eerst eventjes inloggen !


De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^