Dit is geen leuk verhaaltje: mijn visie op oeps-nestjes

Dogboek > Dit is geen leuk verhaaltje: mijn visie op oeps-nestjes

Oeps-nestjes

De waarschuwing staat al in de titel: dit is geen leuk verhaaltje maar het staat bol van kritiek op oeps-nestjes.
Gefrustreerde, boze en weet ik wat voor geschokte reacties neem ik voor lief, ik heb er geen boodschap aan. Net zo min dat "fokkers" zullen luisteren naar de kritiek op hun handelen, trek ik me iets aan van kritiek op mijn schrijven in dit geval.
Ik schrijf dit zodat ik verder op geen enkel oeps-nestje of vermeerderingsnestje meer hoef te reageren, want ik heb wel altijd de neiging tot reageren... Ik doe het niet meer, net zo min als ik "oeh" en "ah" (want het is zó schattig...) zal roepen als zo'n nest op de wereld is gezet. Het is voor mij een ergernis die me groen en geel laat zien.

Wat steekt mij zo?
Allereerst schiet het bij mij in het verkeerde keelgat dat het überhaupt gebeurt. Hoezo plots gedekt? Een loops teefje moet in de gaten worden gehouden, hoort aan de lijn te blijven en wordt ze belaagd door een reu, dan grijp je in! Het is niet zomaar gepiept als je controle over je teef hebt. Een vruchtbaar teefje kan wél ontsnappen, bijvoorbeeld uit je huis, maar dan kun je alsnog naar de dierenarts...
Voor teven die samenleven met een reu geldt dat de honden tijdens de vruchtbare dagen gescheiden van elkaar moeten doorbrengen (als geen van de twee is gecastreerd). Je merkt vanzelf als een teef gewillig wordt, dan begint de gevaarlijke periode. Komt het toch tot een dekking, dan geldt ook hier dat er nog zoiets als een dierenarts is die kan voorkomen dat er een nest puppies gaat komen.
Voor sommige mensen is dat kennelijk uit den boze, weer anderen denken ineens dat het toch wel schattig is....zo'n nestje.
Oké, men besluit het nestje te laten komen maar wordt altijd stilgestaan bij de risico's? Ik denk dat er veel te weinig wordt nagedacht over de minder positieve kanten van hondenfok. Sommige zaken lijken over het hoofd te worden gezien...

Over wat voor risico's heb ik het hier?
Als je besluit het nestje te laten komen, moet je je goed beseffen dat er heel veel fout kan gaan met moeder en/of pups. Durf je het risico te nemen dat je hond misschien wel sterft of dat een of meerdere pups het niet zullen redden?
Weet je wat je moet doen als pups in stuitligging naar buiten komen? Het vlies rond zo'n pup is vaak al stuk, het is zaak dat het zo snel mogelijk wordt geboren, maar waar moet je op letten en hoe kun je helpen? Wat doe je als de moeder totaal geen aanstalten maakt een heel vlies kapot te bijten? Hoe bind je een navelstreng af? Wat doe je als de pup veel vocht binnen heeft gekregen? Stel...de moeder wil niets van de pups weten of heeft geen melk. Wat dan???? Zo kan ik de lijst nog heel veel langer maken met zaken die je als fokker dient te weten. Je hebt namelijk vaak geen tijd om eens advies te vragen aan de dierenarts of er naar toe te rijden.... Die tijd kan fataal zijn.
Sommige mensen lezen zich in op het moment dat er een dekking heeft plaatsgevonden. Helaas zijn er ook mensen die veel later pas in actie komen en zelfs die op het moment van de geboorte nog grote vraagtekens boven hun hoofd hebben. Echt te gek voor woorden!
Mensen, het kan je de moederhond kosten!!!! Het kan je de pups kosten!!!!

Waar ook te weinig bij stil wordt gestaan, nog voor de beslissing valt het nest te laten komen, is het dilemma van plaatsing/verkoop. Er kan 1 pup worden geboren, maar ook rustig 8, 9 of veel meer. Hoe groter het nest, hoe moeilijker het zal zijn nieuwe baasjes te vinden voor de pups. Stel dat je er maar 4 van de 8 verkoopt, ik noem maar een voorbeeld.....wat dan? Wat ga je doen met de overgebleven pups? Mogen ze blijven?
Denk niet te snel: oh, maar ik vind wel een nieuw baasje. Bij mijn eerste nest heb ik mezelf de vraag gesteld wat ik zou doen als ik met meerdere pups zou blijven zitten. Bij mij was het antwoord snel gevonden: ze zouden blijven, 's kijken wat ze zouden gaan doen op tentoonstellingen en zo. Het gebeurde dat mijn eerste nest bestond uit 8 pups! Ik had geen naamsbekendheid... toch een risico, maar in mijn geval minder omdat ik er over na had gedacht. Ik bleef met 3 van de 8 pups zitten! Zij zijn gebleven, maar wat als je een nest krijgt en zoiets gebeurt, terwijl je de pups zélf NIET kunt houden?

Ik zou willen dat er beter na zou worden gedacht over de risico's, ik zou ook willen dat het "vermeerderen" van honden eens gaat stoppen. Fokken moet een doel dienen. De asiels zitten te vol, Marktplaats staat té vol. Mijn mening is wel duidelijk, geen "hond" zal er naar luisteren, maar ik wilde het gewoon voor de allerlaatste keer hier kwijt. Mij zul je niet meer zien reageren en ook niet als er weer eens zo'n nestje op de wereld is gezet. Dan denk ik alleen: och, die stumpers.

Door op 20 februari om 10:11hoi ik ben het hier zeker mee eens, ik heb er pas een chiuwawa bij. 1 jaar is ze net geworden, en ze heeft al 1 nestje achter de rug. ze is nu gesteriliseerd want ze hoeft van mij nooit meer een nestje te hebben. na een week bij ons is ze al een echte hond geworden, en ze gaat heel goed samen met onze flatcoated retriever die gecastreerd is

Inderdaad zeer goed geschreven Martie. Het wordt de hoogste tijd dat "mensen" (ok, niet iedereen over de zelfde kam scheren, eens gaan beseffen dat dieren geen "beesten" zijn waar je zo maar wat mee kan doen ! Ik woon op den boerenbuiten, daar vinden of zeker in het verleden plaatsgevonden, boeren het vanzelfsprekend om een nest kittens of pups te verdrinken of levend te begraven ! Geboortebeperking? daar hebben ze nooit van gehoord, je moet de natuur zijn gang laten gaan ! Stel je voor !!! Ik word hier niet goed van. En het ergste is dat je er niets aan kan doen. Ja, mooi zwijgen, of je kan 's anderendaags je wagen weleens terugvinden met doorgestoken banden. Walgelijk. In de stad gaan wonen is ook geen oplossing want dan erger ik mij te pletter aan "baasjes" die hun Duitse herdershond 5 hoog houden op een balkonnetje van 1 op 1,5 m. En zo kan ik nog uren doorgaan met mijn ergernissen over de zogenaamde "dierenvrienden".

Goed stuk Martie!! Ik hoop dat mensen hierdoor nog een tweede keer nadenken over een nestje.

 

Laat een reactie achter

Om een reactie achter te laten moet je eerst even inloggen!

 

Dogboek


Mijn Dogboek

Helaas, je hebt nog niets geschreven in het DogBoek

Foto's

Er zijn geen foto's toegevoegd bij Dit is geen leuk verhaaltje: mijn visie op oeps-nestjes

Lees meer dogboek verhalen

Je kunt meer dogboek verhalen lezen van :
Dit is geen leuk verhaaltje: mijn visie op oeps-nestjes
Fokkers


De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^