Delen

- facebook

- twitter

Bezint eer ge begint

Herplaatsers en Asielhonden > Bezint eer ge begint

De reden waarom mensen vaak een herplaatser nemen zijn meestal:

* Hond is al zindelijk
* Hond zijn/haar karakter is al gevormd.
* Hond heeft de pubertijd al gehad.
* Hond heeft al een goede socialisering gehad. (in de meeste gevallen)

Helaas blijkt in de praktijk dat het toch vaak tegenvalt. Men vergeet namelijk dat er een stress situatie ontstaat tijdens de intrede van de hond in het nieuwe huis. Voor de hond zelf stort de hele wereld in. De rangorde moet opnieuw worden bepaald. Regels vastgesteld. Ieder huis heeft andere regels. En dat is niet makkelijk voor een hond. Een hond houd van vaste regels, dat is de hond zijn natuurlijke gedrag.

Ervaring doet mij leren dat een herplaatser in de eerste periode in de meeste gevallen last heeft van scheidingsangst. Logisch de hond zijn hele wereld is overhoop gehaald. En de enigste nieuwe vastigheid is de nieuwe baas. Dus paniek als deze uit de buurt is. Gemiddeld duurt het een week voordat het eerste vertrouwen weer retour is bij de hond in de nieuwe baas. Gedrag negeren en volhouden is het motto.

De zindelijke hond is in sommige gevallen niet meer zindelijk. Heel vervelend natuurlijk. Opnieuw beginnen met zindelijkheidstraining is vaak een must. Goed belonen bij buiten plassen en binnen plassen negeren. Niet boos worden, de hond kan er niets aan doen. Stress is een rare emotie .
Sommige honden zijn wat dominant van aanleg en zullen in huis plassen om het huis naar hun te laten ruiken. Ook dat gedrag negeren en zorgen voor duidelijke regels omtrent de rangorde bepaling.

De normaal zo stabiele hond is veranderd in een hond met angsten of ander vreemd gedrag in onze ogen.
Ook dat is heel logisch verklaarbaar : de vorige roedelleider is weg, dus de hond moet eerst zien uit te zoeken hoe de rangorde nu in elkaar steekt. Pas op het moment dat die roedelbepaling klaar is en de nieuwe baas echt de baas is zal je zien dat de angsten of ander gedrag langzaam wegzakken. Geduld is een belangrijke zaak. Zorg er vooral goed voor dat de angsten niet in de hond worden geaaid. Dan word het een stuk moeilijker om alles in goede banen te leiden.

Als de hond in huis komt bij een andere hond of meerdere honden. Hou er dan rekening mee dat er een nieuwe roedelbepaling moet gebeuren. De meeste honden doen dat simpelweg via signalen aan elkaar en een enkele snauw. Maar als 2 honden de zelfde dominantie bezitten kan het ook uitlopen op vechterij. Wees daar voorzichtig mee. Meestal lossen ze het goed samen op. Maar in enkele gevallen kunnen ze elkaar ernstig verwonden. Zeker bij de combiantie teef/teef of reu/reu. Vooral teven kunnen wat scherper zijn tov elkaar. Zorg wederom dat je goede leiding aan de hond(en) geeft. En wees vooral duidelijk in de rangorde. En ga vooral niet de nieuwe hond alle aandacht geven, maar negeer deze de eerste tijd volkomen. Laat ze de bepaling onderling regelen. Maar zorg dat er geen jaloerzie bij te pas hoeft te komen bij de hond die al aanwezig was in huis, door de herplaatser alle aandacht te geven.

Geef een hond tijd om te wennen aan een nieuwe situatie. De eerste gewenning duurt toch gemiddeld minimaal 3 weken. Maar voordat je echt kan zeggen voor de volle 100% dat de hond echt jouw hond is gaat er toch wel gemiddeld een half jaar tot een jaar overheen.

Denk er niet te licht over een herplaatser te nemen, of het nou een hond met een sneu verleden is of een normale stabiele hond is. Het is en blijft altijd een hond met een verleden. En gewenning kan niet in 1 t/m 7 dagen. Dat kunnen wij mensen ook niet, dus waarom wel verwachten van een hond?

Auteur :Armanda
www.ladybirds.nl

Home | Registreren |