Cesky Terriër

Cesky Terriër

Rasgroep van de Cesky Terriër

De Cesky Terriër behoort tot de Rasgroep "Terriers"

Geschiedenis van de Cesky Terriër

Cesky Terriër

Uit kruisingen tussen Schotse Terriërs en Sealyham Terriërs ontstond in de jaren veertig de Cesky Terriër, die ook wel Boheemse Terriër wordt genoemd. Het was de bedoeling de beste eigenschappen van beide rassen te combineren. Het resultaat van de erfelijkheidsgeleerde Frantisek Horak was een heuse Terriër met zeer veel jachtpassie. Ondanks zijn Britse achtergrond werd de Cesky Terriër in Tsjechië al snel als een soort nationale hond beschouwd. Met dit ras hadden ze een hond in huis die in holen kon kruipen en die sterk genoeg was om de vos of das aan te kunnen. In de kynologie werd de Cesky Terriër pas in 1965 erkend. Nog steeds is hij zeldzaam buiten het land van oorsprong. Daar staat hij vooral als vriendelijke, prettige gezelschapshond bekend. Sommige van de voor dit ras unieke eigenschappen, kunnen ook wijzen op een dosis Dandie Dinmont.

Karakter van de Cesky Terriër

Cesky Terriër

Het karakter van cesky terrier is niet een typisch terrierkarakter. Hij is wat rustiger, zachtaardiger en beter hanteerbaar dan de meeste terriers. Hij is vrij aanhankelijk en kan zich gereserveerd opstellen ten opzichte van vreemden.
Hij kan prima opschieten met andere honden, andere huisdieren (zoals b.v. katten, konijnen) en kinderen, maar kan ook goed tegen alleen zijn. Mits goed gesocialiseerd kan cesky terrier goed tegen de drukte van een grote stad en de meeste zijn dol op reizen (ongeacht het vervoersmiddel - van vliegtuig tot fiets).

Rasstandaard van de Cesky Terriër

De Cesky Terriër (kortweg Cesky genoemd) is een edel en zeer elegante terriër. Zijn karakter maakt hem tot een prettige huisgenoot. De Cesky is goedgehumeurd, aanhankelijk, rustig, intelligent en sociaal. Het leuke van deze relatief kleine hond is dat hij ook sportief, stoer en volhardend is. Dit alles maakt dit ras opmerkelijk.

Het ras is in de jaren vijftig ontstaan door het kruisen van een Schotse Terriër en een Sealyham Terriër. Uiteindelijk is de Cesky een lichtere en beweeglijkere terriër dan de oorspronkelijke rassen. De Cesky is een kortbenige, langharige, goed gebouwde en gespierde terriër met middelgrote hangoren, driehoekig van vorm, met de kortste zijde tegen de wang aanliggend. Het gewicht bedraagt 6 tot 10 kilogram en de honden hebben een schofthoogte tussen de 27 en 35 centimeter.

Het aanpassingsvermogen van de Cesky is groot. Hij heeft een gemiddelde bewegingsbehoefte, ravot en speelt graag en hij zal u met plezier vergezellen bij een bos en/of strandwandeling. Maar heeft u eens geen tijd voor een lange wandeling, dan is hij ook tevreden met een kort rondje, zeker als het regent.De kleur van de volwassen Cesky is altijd grijs. Dit grijs kan echter variëren van licht zilvergrijs tot een donkergrijs dat tegen zwart aanzit. Pups worden altijd zwart geboren, maar zullen in twee jaar hun definitieve kleur aannemen.

Om het karakteristieke uiterlijk van de Cesky te behouden moeten de honden regelmatig geschoren worden. De beharing onder de buik, en op de poten, maar ook het garnituur (de snor, baard en wenkbrauwen) worden lang gelaten. De langere vacht moet gemiddeld twee maal per week geborsteld en gekamd worden, zodat er geen klitten kunnen ontstaan. De Cesky verhaart nauwelijks.

Gezondheid van de Cesky Terriër

Cesky Terriër

Er zijn bij dit ras geen rasgebonden afwijkingen bekend.

Verzorging van de Cesky Terriër

AGELIJKSE BEHANDELING : met een zachte borstel de losse haren van de rug uithalen. De bevedering met een grove kam uitkammen. GROTE BEHANDELING : minstens vier maal per jaar hebben deze honden een verzorging nodig in het trimsalon, waar de vacht getrimd en geëffileerd wordt volgens het ras.

Opvoeding van de Cesky Terriër

Cesky Terriër

Van jongsafaan goed socialiseren is belangrijk en de Cesky Terriër allerlei indrukken op laten doen. Een Cesky Terrier behoeft niet met harde hand te worden opgevoed, maar het moet wel consequent gebeuren. Een goede socialisatie is van groot belang.
Cesky Terrier hebben behoefte aan voldoende beweging. Ondanks dat het kleine honden zijn, hebben ze een ongelooflijk uithoudingsvermogen. Indien ze voldoende beweging krijgen, zijn ze in huis rustig en kunnen ook alleen gelaten worden.

Rasvereniging van de Cesky Terriër


Cesky Terrier Club, Nederlandse
Cesky Terrier Club, Nederlandse

Spaubeek
Website: [email protected]

Popularitieit van de Cesky Terriër

De Cesky Terriër staat op dit moment op de 110e plek van de meest populaire hondenrassen op de HondenPage

Overige informatie over de Cesky Terriër

Geen overige informatie over de Cesky Terriër gevonden.
Heb jij overige informatie over de Cesky Terriër ? Dan kun je dat toevoegen

Cesky Terriër pup aanschaffen

deze hondjes worden altijd zwart geboren en worden naarmate ze ouder worden grijzer.

Cesky Terriër fokkers informatie

Geen fokkers informatie gevonden over de Cesky Terriër.
Heb jij overige informatie het fokkken van een Cesky Terriër pup. ? Dan kun je dat toevoegen als je je fokbeleid hebt laten keuren op de hondenpage.

Meer weten over de Cesky Terriër ?

 

De mening van de bezoeker

Hoogte: klein
Kindvriendelijk:
Gehoorzaam:
Waaks:
Kan goed alleen zijn:
Heeft veel beweging nodig:
Is sociaal:

Geef jouw mening!

Deel de info over de Cesky Terriër:


Afbeeldingen

Cesky TerriërCesky TerriërCesky TerriërCesky TerriërCesky TerriërCesky TerriërCesky TerriërCesky TerriërCesky TerriërCesky TerriërCesky TerriërCesky Terriër

Je kunt een foto toevoegen

Informatie verbeteren

Als jij informatie over de Cesky Terriër hebt die de kwaliteit van deze pagina verbetert dan kun je deze pagina aanpassen. Log wel eerst even in om dit te doen.


De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^