Bedlington Terrier

Bedlington Terrier

Rasgroep van de Bedlington Terrier

De Bedlington Terrier behoort tot de Rasgroep "Terriers"

Geschiedenis van de Bedlington Terrier

Bedlington Terrier

BEDLINGTON TERRIER

Land van herkomst: Engeland

De Bedlington Terrier stamt van van een kruising van honden van het zogenoemde Lurcher-type met oude, ruigharige, kortbenige terriers. Dit leidde tot de Torhbury Terrier, die zich vervolgens ontwikkelde tot zowel de Dandie Dinmont Terrier als de Bedlington Terrier. Het ras werd gebruikt als waakhond en als jager op schadelijke dieren, alsmede voor allerlei soorten jacht, drijfjacht en hondenrennen. De Bedlington Terrier verscheen in 1871 voor het eerst op een tentoonstelling. Rond de eeuwwisseling werd de Whippet in het ras gekruist, waardoor het uiterlijk en temperament veranderde. De Bedlington Terrier is geen typische terrier en kan uiterlijk niet vergeleken worden met de andere terrierrassen. Hij heeft een aangenaam temperament, is moedig en ietwat terughoudend tegen vreemden.

Karakter van de Bedlington Terrier

Bedlington Terrier

Moedig, gehoorzaam, lief voor kinderen, maar kan een enorme vechter zijn wanneer hij wordt uitgedaagd! Dit ras gaat in de regel goed om met kinderen. Aan katten en andere huisdieren moet u ze al op zeer jonge leeftijd laten wennen. Bedlingtons kunnen over het algemeen redelijk goed met andere honden opschieten, maar laat ze niet in de buurt van dominante honden komen, want als ze eenmaal worden uitgedaagd, zijn ze verschrikkelijke vechters.

Rasstandaard van de Bedlington Terrier

Rasbeschrijving:

De Bedlington Terrier is een gracieuze, lenige en gespierde hond, levendig en met een goed zelfvertrouwen.


Hoofd: smal, diep, gerond, bedekt met een zijdezacht kapje op de kruin. Geen stop. Een zwarte of bruine neusspiegel, afhankelijk van de vachtkleur. Droge lippen.

Ogen: klein, diepliggend, driehoekig. Donker bij blauwe honden, amberkleurig bij blauw/rode en licht hazelnootkleurig bij lever- of zandkleurige honden.

Oren: middelgroot, langwerpig, laag aangezet, hangen dicht tegen de wangen, bedekt met kort, fijn haar en een franje aan de punt.

Gebit: schaargebit.

Hals: lang, toelopend en diep aan de basis. Het hoofd moet hoog gedragen worden.

Lichaam: gespierd, lenig. Diepe borstkas, vrij breed met platte ribben. De rug loopt in een natuurlijk welving over de lenenpartij, markant opgetrokken buiklijn. Het lichaam moet iets rechthoekig zijn.

Ledematen: de voorbenen zijn recht en breder bij de borst dan bij de voeten, de schouders liggen goed naar achteren. De acherhand is gespierd, de lendenen gewelfd. De achterbenen lijken langer dan de voorbenen, de sprong is laag aangezet, achterbenen evenwijdig aan elkaar.

Voeten: lang, goed gesloten (hazevoeten), dikke voetzolen.

Staart: van middelmatige lengte, gracieus gebogen, mag nooit over de rug worden gedragen.

Gangwerk: trippelend, licht, lenig, licht rollend in snelle galop.

Vacht: zeer kenmerkend. Dik van struktuur, moet goed van het lichaam afstaan, zacht, met een duidelijke neiging tot krullen, vooral op het hoofd.

Kleur: blauw, lever- of zandkleurig met of zonder tan-aftekening.

Schofthoogte: ongeveer 41 cm met een lichte schommeling naar boven of beneden.

Gewicht: ca. 8,2 tot 10,4 kilo.

Gezondheid van de Bedlington Terrier

Bedlington Terrier

Sterfte
Gemiddelde levensduur van Bedlington Terriërs, gebaseerd op twee recente Britse onderzoeken, is ongeveer 13,5 jaar, , die langer is dan voor rashonden in het algemeen en langer dan de meeste rassen vergelijkbaar in grootte. De langste duur van 48 overleden honden in 2004 in een Britse Kennel Club enquête was 18,4 jaar. belangrijkste oorzaken van sterfte onder Bedlington Terriers in het Verenigd Koninkrijk waren de ouderdom (23%), urologische (15%) en lever (12,5%). De toonaangevende "lever" oorzaak van de dood was kopertoxicose. Honden die overleden aan deze leverziekte stierven meestal op een jongere leeftijd dan honden die gestorven zijn aan een andere oorzaak.

Morbiditeit
Bedlington Terrier eigenaren in het Verenigd Koninkrijk meldde dat de meest voorkomende gezondheidsproblemen van levende honden reproductieve werden (voornamelijk van belang voor fokkers), hartruis, en oogproblemen zoals epiphora en staar. koper toxicose opgetreden bij ongeveer 5% van de levende honden.

Verzorging van de Bedlington Terrier

VACHT : de dekharen en wolharen zijn spiraalvormig gedraaid en samengevoegd. VERHARING : bijna geen verharing. DAGELIJKSE BEHANDELING : goed uitborstelen met een pinnenborstel. GROTE BEHANDELING : scheren ( in model ), knippen, borstelen, kammen, wassen en drogen. Hoewel er voor allen standaardregels voor de modellering zijn aangegeven, volgt men bij de Bedlington Terriër meestal 'fantasievariaties'. Jammer hierbij is dat hij vaak te kort wordt geschoren. Dat kan de oorzaak zijn van scheerbrand, irritatie van de huid en de hond kan lelijke zonnebrand oplopen. VOOR- EN NADELEN VAN DE VACHT : vraagt veel borstel- en kamwerk.

Opvoeding van de Bedlington Terrier

Bedlington Terrier

Bedlingtons zijn intelligent en snel van begrip, maar ook een tikje eigenzinnig. Ze reageren goed op uw stem, maar zo nu en dan is een correctie op z’n plaats.

Rasvereniging van de Bedlington Terrier


Bedlington Terrier Club
Bedlington Terrier Club

De Coubertinlaan 97
5143AC Waalwyk
Telefoon: 0416-335281
Website: http://www.bedlingtonterrierclub.nl

Popularitieit van de Bedlington Terrier

De Bedlington Terrier staat op dit moment op de 106e plek van de meest populaire hondenrassen op de HondenPage

Overige informatie over de Bedlington Terrier

Ideale gezinshond die niet verhaart! Dus mensen met een hondenallergie hebben hoogstwaarschijnlijk (bijna) geen last van hun allergie in de buurt van deze hond.

Bedlington Terrier pup aanschaffen

Een teefje kost rond de € 1200 euro. Reuen zijn wat goedkoper. Je moet bij een erkende fokker kopen en natuurlijk letten op de ouderhonden. Zijn de reu en teef vrij van de koperstapelingsziekte? De reu en teef moeten via een DNA-test onderzocht worden of ze drager, lijder of vrij van deze ziekte zijn. Echte topfokkers fokken alleen met vrije honden (vrij van de koperstapelingsziekte). Het is echter ook toegestaan en veilig om te fokken met de combinatie drager x vrij en vrij x drager.

Bedlington Terrier fokkers informatie

Geen fokkers informatie gevonden over de Bedlington Terrier.
Heb jij overige informatie het fokkken van een Bedlington Terrier pup. ? Dan kun je dat toevoegen als je je fokbeleid hebt laten keuren op de hondenpage.

Meer weten over de Bedlington Terrier ?

 

De mening van de bezoeker

Hoogte: middelgroot
Kindvriendelijk:
Gehoorzaam:
Waaks:
Kan goed alleen zijn:
Heeft veel beweging nodig:
Is sociaal:

Geef jouw mening!

Deel de info over de Bedlington Terrier:


Afbeeldingen

Bedlington TerrierBedlington TerrierBedlington TerrierBedlington TerrierBedlington TerrierBedlington TerrierBedlington TerrierBedlington TerrierBedlington TerrierBedlington TerrierBedlington TerrierBedlington TerrierBedlington TerrierBedlington TerrierBedlington TerrierBedlington TerrierBedlington TerrierBedlington Terrier

Je kunt een foto toevoegen

Informatie verbeteren

Als jij informatie over de Bedlington Terrier hebt die de kwaliteit van deze pagina verbetert dan kun je deze pagina aanpassen. Log wel eerst even in om dit te doen.


De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^