Spelletjes voor hond die tijd aan de riem moet worden uitgelaten.

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel ZonnigZonnig

honden foto van Zonnig

Dag allemaal,

Ik ga binnenkort een hond opvangen als gastgezin. Deze hond is van een organisatie die buitenlandse honden opvangt.
De eerste periode dat ik hem heb, moet hij tijdens het uitlaten aangelijnt blijven. Hij moet me eerst leren kennen en ik hem natuulijk. Ook bestaat de kans dat hij dan niet meer terugkomt.
Ik ben benieuwd of jullie ook ideeën hebben hoe je dan toch kunt spelen met de hond. Ik heb zelf al gedacht aan fietsen met de hond.

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Spelletjes voor hond die tijd aan de riem moet worden uitgelaten." wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

honden page profiel Petra,  *Lily Jane*   & JipPetra, *Lily Jane* & Jipgoedgekeurde fokker

honden foto van Petra,  *Lily Jane*   & Jip

Fietsen is geen spelletje. ;-)

Als je een herplaatshond in huis neemt (opvang in jou geval) is het heel belangrijk om je te realiseren dat deze honden al heel wat stress te verwerken hebben en daarbij ook nog vertrouwd moeten raken met nieuwe mensen, nieuwe omgeving, nieuwe prikkels. Al met al heel intensief. Het advies is daarbij dan ook om zeker in de eerste weken vooral heel te investeren in rust en regelmaat. In kleine stapjes laten wennen. Dus liever een paar keer per dag hetzelfde rondje om zo in zijn tempo te gewennen aan alle nieuwe prikkels dan intensieve wandelingen met veel nieuwe prikkels en uitdagingen. Zo kun je op geleide van de hond langzaam uitbouwen. De wandelingen op zich zijn al heel intensief wat betreft prikkel en het verwerken daarvan, dus ik zou er niet allerlei aktiviteiten bij gaan doen. Ik zou sowieso niet teveel eisen stellen aan de hond met intensieve training of leeraktiviteiten.

Wat je wel heel goed zou kunnen doen is snuffelaktiviteiten.

-een snuffelwandeling. Steek je neus maar overal in, ik loop wel met je mee. Voor je hond heel bevredigend, het geeft hem het gevoel dat jullie samen bezig zijn en het neusgebruik (in een interessante omgeving) maakt je hond heel voldaan. Je kunt zelfs lekkertje in het gras strooien die je hond al snuffelend eruit kan vissen.

-Je kunt thuis eerst in het zicht en wat leter uit het zicht lekkers verstoppen wat de hond moet zoeken.

-Of lekkertjes in een berg wasgoed verstoppen waarbij de hond tijden het zoeken naar lekkers ook vertrouwd raakt met de geuren van jullie mensen.

-Je kunt wat vlees in een sok doen en daar een spoortje mee trekken. Dan laat je de hond het spootje volgen en bij het vinden van de buit verdeel je wat van het lekkers.

-Een grabbelton maken met proppen papier en lekkers verstopt in enkele

-Leer de hond dat een bepaald doosje of trommeltje een trommeltje met iets héél lekkers erin is. Makkelijk beginnen, maar uiteindelijk kun je je hond leren dat ie waar dan ook (binnen, tuin of tijdens wandeling) gaat zoeken naar het door jou verstopte trommeltje.

Dit soort aktiviteit werken behalve ontspannend en kalmeren ook heel bevredigend. Juist bij een hond die al veel stress heeft en wel wat ontspannende aktiviteiten kan gebruiken die mentaal toch heel uitdagend zijn.

Succes met je opvanghond




honden page profiel ZonnigZonnig

honden foto van Zonnig

Dank je wel !

Ik weet dat het intensief is. Ik was wel bang dat het zielig voor hem zal zijn aan de riem en niet los, maar ja in het begin loslaten is gewoon niet handig, want sommige honden raken ze ook weleens kwijt op die manier.

Geleidelijk aan zal ik bepaalde situaties met hem moeten oefenen ( als hij hier al een tijdje is ), want hij moet na een tijdje wel gedadopteerd worden.

honden page profiel Petra,  *Lily Jane*   & JipPetra, *Lily Jane* & Jipgoedgekeurde fokker

honden foto van Petra,  *Lily Jane*   & Jip

Als je het maar op geleide van de hond doet ;-)

Ik heb een hond die nooit los kan. Die raakt van 2 minuten los van de lijn al zwaar overprikkeld en gestresst. Wij hebben echt hele leuke en intensieve wandelingen in ons bekende veilige rondje en met onder andere bovenstaande in moeilijkheidsgraad uitgebouwd. Ook andere denk en samenwerkoefeningen doen we onderweg en allemaal aan de lijn. En dit al lange tijd. Juist los is voor hem geen optie vooralsnog.

honden page profiel Mira&ik&Lobs altijd in mn hartMira&ik&Lobs altijd in mn hart

honden foto van Mira&ik&Lobs altijd in mn hart

Ik ben even aan het meelezen. Lobs kan ook niet meer los (de komende maanden/ jaren waarschijnlijk). Wat Petra zegt met snoepjes verstoppen dat doe ik ook met Lobs. Ik graaf Frolicjes in molshopen in en die kan hij dan uitgraven. Een geweldig succes :-)
Ik laat Lobs veel aan de lange lijn uit waar hij eerst losliep. Ik oefen het hierkomen veel met hem en de 'kijk' oefening om zijn aandacht te vragen.
Wij fietsen ook met Lobs, maar dit is meer om energie kwijt te raken. Heb niet het idee dat hij het super leuk vindt. Ja, even als hij heel hard mag ;-)
O ja en aan de lange lijn laat ik hem ook lekker snuffelen en laat ik hem daar gewoon de tijd voor nemen. Zo is het toch nog beetje quality time voor hem.

Als er mensen zijn met leuke ideeën.... Ik wil ze ook graag lezen :-)

honden page profiel Petra,  *Lily Jane*   & JipPetra, *Lily Jane* & Jipgoedgekeurde fokker

honden foto van Petra,  *Lily Jane*   & Jip

Misschien heb je nog wat aan onderstaande link

http://www.hond-en-co.nl/stress.html

Door inzicht te krijgen in zijn stresshuishouding en prikkelniveau kun je hem beter begeleiden in het aanbod van prikkels-zijn stressniveau-zijn rust. Ook is belangrijk dat hij de ruimte krijgt om (te leren) zijn prikkels/stress al dan niet met jou hulp te verwerken. Door hem wat ruimte te geven aan de lijn kan hij zelf zijn opgedane prikkels te verwerken. Het snuffelen kan hier een mooi hulp middel bij zijn.

Ik zal je een voorbeeld geven. Mijn hond Jip kwam helemaal niet tot verwerken, die stuiterde maar door. Kwamen we bv een hond tegen (op afstand), wat hij heel erg spannend vind, dan verwerkte hij die ervaring niet. Hij bleef in opperste hyperstand, op hoge verkramte poten spiedend naar gevaar.

Nu heeft hij, soiewso meer vertrouwen en minder fixatie, een heel ritueel om zijn spanning te laten afvloeien. Eerst is hij eindeloos aan het snuffelen en zet eventueel een geurtje af, dan gaat hij zijn achterpoten langdurig afvegen (ook zonder dat hij gemarkeert heeft) en vervolgens schud hij zich even flink uit. En pas dan vervolgen we onze wandeling weer, zonder Jip op hoge poten. Hij ervaart nog steeds een basisstress, maar ook daar werken we aan.

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Spelletjes voor hond die tijd aan de riem moet worden uitgelaten." wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^